Wie kan mij wat vertellen over de studie verloskunde? Ik ben benieuwd naar de studiebelasting per week. Moet je elke dag naar school? Welke tijden zo'n beetje? Wanneer loop je stage, welke tijden en hoeveel.. En de belangrijkste misschien wel Hoe combineer je studie en gezin? Wat is de rol van jouw partner hierin? Ik ben benieuwd!
Ik heb bijna het eerste jaar van de opleiding afgerond. Ik kan vooral vertellen hoe het hier was, maar het is natuurlijk voor iedereen anders... Hier moest ik vaak vier dagen per week naar school, de woensdag had ik vaak geen college. Buiten school moet ik wel nog veel doen, dus die woensdag overdag heb ik daar vaak voor gebruikt. De tijden waren hier meestal op maandag en dinsdag vanaf een uur of 11 tot een uur of 4 en op donderdag en vrijdag van half 9 tot half 1. Maar dit verschilt per jaar denk ik. Stage hadden we twee weken begin maart en nu vijf weken. Stage is fulltime, dat wil zeggen: twee spreekuren (van half 9 tot half 6 over het algemeen) en twee 24-uurs diensten (met daarin oproepbaar zijn voor bevallingen en daarnaast kraamvisites en strippen) per week. Ik vond het op zich prima te combineren, maar we hebben wel voor alle middagen oppas geregeld. Ik weet niet hoe mensen het doen die ook zelf nog een dag voor de kinderen zorgen. Het kan vast wel hoor, maar ik vond dat mentaal te 'ingewikkeld'. Liever ben ik er terwijl ze het niet verwachten dan andersom. Wel heb ik bewust gewacht totdat allebei de kinderen op school zaten (ze waren ruim 6 en bijna 5 toen ik begon), met kleine kinderen is het weer anders natuurlijk. Van mijn partner heeft het wel veel flexibiliteit gevraagd, vooral in de stageweken. Ik zou zeggen dat het noodzakelijk is dat je partner heel erg achter je staat, anders wordt het heel zwaar denk ik.
Als je nog vragen hebt dan roep je maar! (als ik niet reageer is een pb misschien handig, ik lees hier lang niet elke dag, ivm drukte )
Toevallig ben ik hier ook over aan het nadenken! Mijn zoon is alleen pas 9 maanden oud, dus ik ga ook sowieso wachten totdat hij en evt. Andere kindjes op school zitten mocht ik het echt gaan doen.
Het hoeft natuurlijk niet hè? In mijn jaar zitten meerdere moeders, ook met jongere kinderen. En er worden ook mensen tijdens de opleiding wel zwanger, dat gaat op zich best samen. Ik twijfel stiekem ook of ik nog een derde kindje wil, dat zou dan hopelijk ook over een jaar oid zijn.
Dat klinkt goed geregeld Marb! Ik heb 3 kindjes van 2,3 en 5 jaar oud. De middelste start aankomend schooljaar maar de jongste dus pas over 2 jaar op school. Mag ik vragen hoe oud jij bent? Ik ben 31 en ik heb dit ook wel in mijn achterhoofd... Hoe oud zijn je mede studenten zo'n beetje?
De 1e 2 jaar krijg je veel theorie. Natuurlijk ook stage maar niet zoveel. Vooral 1e jaar moet pittig zijn. De opleiding is te doen met kinderen maar wel wanneer jij er 100% achter staat maar vooral ook je partner en wanneer je goede opvang hebt. Helaas kan ik door mijn ziekte geen vk meer worden (was toegelaten tot de opleiding) maar ik mag wel per sept. op de verloskundeacademie werken voor een andere functie. Ik neem aan dat je in Ned. de studie wilt gaan doen?
Wat vervelend dat jij hierin belemmerd word Ik wil inderdaad in Nederland de studie doen. Dit speelt al jaren door mijn hoofd en ik blijf even enthousiast dus mijn inzet zit wel goed. Mijn partner heeft zelf een erg drukke baan en omdat de zorg voor de kinderen voor 90% op mij neerkomt zal dit nog een kluif worden om alles in goede banen te leiden. Ik heb opvang voor 3 dagen in de week door beide oma's maar hier zal dus nog iets bij geregeld moeten worden... Het is wat dat betreft best pittig om voor jezelf te kiezen en ervoor te gaan als de rest van het gezin zich zo moet aanpassen door jouw keuze
Ik heb er ook al vaker over nagedacht maar ik vind de studie belasting te groot. In combinatie met een gezin lijkt het mij heel moeilijk om deze voltijd studie te doen. Als je het deeltijd kon doen had ik het wel geweten
Ik ben onlangs 33 geworden, dus ik was 32 toen ik met de opleiding begon. Veel dames komen vers van de middelbare school, maar er zitten ook echt wel oudere studenten. Ook echt wel moeders, in het eerste jaar zitten er nu een stuk of 10 (van de 60 studenten)! In het begin moest ik erg wennen aan de jonge meisjes, maar ook zij groeien heel erg in het eerste jaar. Ik merk nu serieus niet zoveel verschil onderling, het is over het algemeen echt een leuke groep meiden.
Dat is inderdaad waar. De selectieprocedure is heel streng, er waren vorig jaar 500 aanmeldingen en er zijn 60 opleidingsplaatsen (in Amsterdam)
ja die selectieprocedure is inderdaad streng! Daarom neig ik om toch al in te schrijven voor studiejaar 2017/2018, ook al zit mijn jongste dan nog niet op school. Kan ik het het jaar daarna weer proberen mocht je er niet doorheen komen. Maar eerst maar eens uitvogelen of ik dit door ga zetten Nog meer ervaringen? Ik ben ook wel benieuwd of de stof zwaarder is als je verwachte, of dat je voor andere verassingen komt te staan.
Ligt eraan waar je woont. Er zijn regio's waar ze toch wel nog verloskundigen zoeken, maar waar niet iedereen wil wonen. Denk aan de kleine dorpen in Friesland of oost Groningen.
Ik ben me ook aan het oriënteren op deze opleiding, begreep van de hogeschool dat je met een hbo opleiding sowieso toelaatbaar bent, maar dat biologie en scheikunde belangrijke vakken zijn en iets van voorkennis eigenlijk een vereiste is. Zou het voor mijn kansen om geselecteerd te worden beter zijn om nog 2 certificaten te halen in deze vakken? Of leert de ervaring dat het ook moet lukken om door de selectie te komen met alleen een hbo opleiding (andere richting?)
Je bent alleen toelaatbaar als je scheikunde en biologie hebt gehad op de middelbare school (tenminste, dat was twee jaar geleden). Je mag dus niet eens meedoen aan de selectieprocedure als je dat niet hebt.
Mijn zus is met MAVO begonnen aan de selectieprocedure twee jaar geleden. Maar ik vraag mij nu af of dat wel kan?