Zelf kruiden kweken....

Discussie in 'De lounge' gestart door LadyKikker, 8 jan 2023.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. LadyKikker

    LadyKikker Fanatiek lid

    12 feb 2012
    4.235
    1.891
    113
    Vrouw
    Welke kruiden zijn goed op de vensterbank te kweken?

    Heb nu Basilicum en Peterselie staan maar vind't wel een leuk om meer kruiden vers te kweken.

    En in welke gerechten gebruik je de kruiden?
    Weet nooit zo goed waar welke kruiden nou echt lekker in zijn.
    Met het oog op bezuinigen/duurder worden van levensmiddelen, wil ik daar wel wat meer mee gaan doen.
    De meeste simpele gerechten krijg je lekker met goede kruiden. Daar heb jke weinig extra potjes, zakjes, enz voor nodig dan.
    Liever lekker, verse kruiden dan allerlei meuk uit de supermarkt.
     
  2. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.990
    6.741
    113
    zuid-holland zuid
    Ik heb al jaren oregano, rozemarijn en munt in de tuin. Het zijn makkelijke planten, ik heb geen groene vingers maar ze dien het altijd prima. Munt woekert heel erg , als je niet uitkijkt staat je hele tuin vol. Wel lekker voor de thee!
     
  3. Amaranthas

    Amaranthas Fanatiek lid

    29 nov 2013
    3.534
    3.869
    113
    Salie, oregano, dille, koreander, bieslook, kamille (Altijd handig om te hebben)
     
  4. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    Ik heb oregano, rozemarijn 2 soorten tijm, peterselie en bieslook in de tuin. Binnen op de vensterbank gewone basilicum en van die rode. Munt heb ik in een pot buiten staan anders woekert het door mijn hele tuin heen.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  5. LadyKikker

    LadyKikker Fanatiek lid

    12 feb 2012
    4.235
    1.891
    113
    Vrouw
    Ideetje:
    Onderstaand lijstje bevat de kruiden die in dit topic voorbij komen met daarachter "waar het lekker in is".
    Ieder die aanvullingen heeft kopieert>plakt het lijstje in een nieuwe reactie en vult dus aan.

    Zo ontstaat er misschien een heel handig "kruidenlijstje".
    Kan dan goed gebruikt worden om meuk, zakjes, potjes uit de supermarkt te vervangen. Gezonder en goedkoper. Winwin! :thumup:

    Basilicum: Italiaanse gerechten, tomaat.
    Bieslook:
    Dille: Vis
    Kamille: Thee
    Koreander:
    Munt: Thee
    Oregano: Italiaanse gerechten
    Peterselie: Soepen.
    Rozemarijn: Aardappel (oven)
    Salie:
     
  6. LadyKikker

    LadyKikker Fanatiek lid

    12 feb 2012
    4.235
    1.891
    113
    Vrouw
  7. Inge1984

    Inge1984 Fanatiek lid

    10 sep 2015
    1.803
    1.619
    113
    Munt, bieslook, peterselie, tijm en rozemarijn in de tuin. De eerst drie verdwijnen grotendeels in de winter maar komen vanzelf terug. Rozemarijn is inmiddels een struik geworden. En ook de tijm is een flinke bos. Basilicum kweek ik elk jaar weer op.
     
    LadyKikker vindt dit leuk.
  8. maartje84

    maartje84 VIP lid

    8 okt 2008
    12.810
    4.446
    113
    Punnikexpert
    Import ergens
    Ik heb sinds een jaar of 5 salie in m’n tuin. Eerder kocht ik een bakje bij de AH als ik champignonsoep wilde maken. Salie is niet duur (nu op de site van AH 1,19 per bakje) maar als je bedenkt dat ik elke maand wel een paar keer deze soep maak en ik dit plantje ooit voor 2,49 ofzo gekocht heb… Nou dan heb ik dus al veel geld bespaard met dit ene plantje.

    Dit is hoe ik het klaar maak:
    1: Uitje en knoflook in roomboter fruiten
    2: Champignons en het liefst paddestoelen bakken. Het liefst zo lang (!!) mogelijk. Hoe langer hoe meer smaak.
    3: Bouillonblokje of zelfgemaakte bouillonpoeder toevoegen. Goed roeren.
    4: Scheutje olijfolie of wat extra boter toevoegen. Als dat gesmolten is een dikke eetlepel bloem toevoegen. Goed roeren.
    5: Een grote scheur droge witte wijn toevoegen. Roeren roeren roeren.
    6: Koffiemelk toevoegen. Roeren!!
    7: Salie fijn hakken en toevoegen.
    8: Als de soep nog te dik is voeg je wat extra water toe. Als de soep te dun is roer je ff in een apart bekertje een schepje bloem plus een heel piepklein beetje koud water. Roeren roeren roeren en nog eens roeren. Als je geen klontjes meer hebt kun je het door de soep gooien.

    Peper en zout toevoegen naar smaak. Eet smakelijk.
     
    LadyKikker vindt dit leuk.
  9. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    18.959
    15.002
    113
    Basilicum: Italiaanse gerechten, tomaat.
    Bieslook:
    Dille: Vis
    Kamille: Thee, mondspoelingen bij lichte ontstekingen en keelpijn
    Koreander:
    Munt: Thee
    Oregano: Italiaanse gerechten
    Peterselie: Soepen.
    Rozemarijn: Aardappel (oven)
    Salie: lamsgerechten

    Geloof dat de marokkaanse keuken vrij veel salie gebruikt. Ik gebruik salie voor thee (niet meer dan 1 kopje per dag en uitkijken met bepaalde medicatie want hij kan medicatie neutraliseren, remt ook de bv).
     
    LadyKikker vindt dit leuk.
  10. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    Basilicum is eenjarig, peterselie officieel 2 jarig maar er komt altijd wel weer wat op. Rozemarijn en tijm kun je ook in de winter oogsten, de rest komt allemaal weer op.
     
    LadyKikker, citroenrasp en Saartje33 vinden dit leuk.
  11. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.990
    6.741
    113
    zuid-holland zuid
    Ja hoor, zeker! Ik heb de rozemarijn echt ook al 10 jaar ofzo, langer misschien. En ik heb ook Bieslook buiten trouwens, die zaait zichzelf,,die komt ieder jaar vanzelf weer op op hetzelfde plekje.
     
    LadyKikker vindt dit leuk.
  12. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.611
    2.404
    113
    Basilicum: Italiaanse gerechten, tomaat.
    Bieslook:
    Dille: Vis
    Kamille: Thee, mondspoelingen bij lichte ontstekingen en keelpijn
    Koriander: garnering bij curry's
    Munt: Thee, in koude couscoussalade, in youghurt-mayo-knoflook dip bij van alles
    Oregano: Italiaanse gerechten, over oven-aardappels strooien
    Peterselie: Soepen.
    Rozemarijn: Aardappel (oven),over oven-aardappels strooien
    Salie: lamsgerechten, over geroosterde bloemkool uit oven
    tijm: over oven-aardappels strooien
     
    LadyKikker vindt dit leuk.
  13. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.383
    21.760
    113
    Wij hebben laurier, munt en iets waarvan ik alleen de Arabische naam weet in de tuin. Als het weer wat warmer wordt thuis ga ik ook weer tuinkers en lijnzaad e.d noemen op het aanrecht. Daar is het nu net iets te koud voor.
    Munt gebruiken we zowel voor thee als in gerechten. Ik vind gedroogde munt in bepaalde gerechten wel wat lekkerder dan vers, dus vaak droog ik 's zomers een grote partij voor de rest van het jaar, zelfde met peterselie trouwens. Dat andere kruid ook voor in de thee, het is trouwens geen ijzerhard.

    Peterselie gebruik ik ook heel veel, maar dat is hier zo goedkoop dat ik het niet de tijd en ruimte in de tuin waard vind om zelf te verbouwen. Peterselie wordt hier gebruikt in stoofgerechten, soepen, rijstgerechten, salades, kofta, etc.
     
  14. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.383
    21.760
    113
    We hebben trouwens ook iedere lente rucola, dat groeit hier als onkruid dus daar hoef ik niks voor te doen.
     
  15. LadyKikker

    LadyKikker Fanatiek lid

    12 feb 2012
    4.235
    1.891
    113
    Vrouw
    Basilicum: Italiaanse gerechten, tomaat.
    Bieslook: Sla, door roomkaas, soepen.
    Dille: Vis
    Kamille: Thee, mondspoelingen bij lichte ontstekingen en keelpijn
    Koriander: garnering bij curry's
    Laurier: Soepen, stoofgerechten.
    Munt: Thee, in koude couscoussalade, in youghurt-mayo-knoflook dip bij van alles
    Oregano: Italiaanse gerechten, over oven-aardappels strooien
    Peterselie: Soepen.
    Rozemarijn: Aardappel (oven),over oven-aardappels strooien
    Salie: lamsgerechten, over geroosterde bloemkool uit oven
    Tijm: over oven-aardappels strooien
    Tuinkers: Salades
     
  16. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    16.269
    25.737
    113
    Basilicum: Italiaanse gerechten, tomaat, pesto
    Bieslook: Sla, door roomkaas, soepen. Door knoflooksaus, op salades, groente ‘koekje’s (fritters), in dipsauzen
    Dille: Vis, tzatziki, aardappelsalade, komkommersalade
    Kamille: Thee, mondspoelingen bij lichte ontstekingen en keelpijn
    Koriander: garnering bij curry's, bij mexicaans eten, op een dip met roomkaas en chilisaus, door salades
    Laurier: Soepen, stoofgerechten.
    Munt: Thee, in koude couscoussalade, in yoghurt-mayo-knoflook dip bij van alles
    Oregano: Italiaanse gerechten, over oven-aardappels strooien, Mexicaanse kruidenmixen
    Peterselie: Soepen, kan over/bij vrijwel alles, in tartaarsaus
    Rozemarijn: Aardappel (oven),over oven-aardappels strooien
    Salie: lamsgerechten, over geroosterde bloemkool uit oven
    Tijm: over oven-aardappels strooien
    Tuinkers: Salades, op een cracker met kaas en tomaat, als garnering van voorgerechtjes
     
  17. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.391
    30.702
    113
    Vrouw
    Rucola woekert hier ook enorm in de tuin. Komt ook ieder jaar vanzelf weer op. In de zomer krijgt ie ook leuke bloemen.

    Verder heb ik salie , rozemarijn en tijm in de tuin. Op de vensterbank momenteel alleen basilicum.
     

Deel Deze Pagina