Welke kruiden zijn goed op de vensterbank te kweken? Heb nu Basilicum en Peterselie staan maar vind't wel een leuk om meer kruiden vers te kweken. En in welke gerechten gebruik je de kruiden? Weet nooit zo goed waar welke kruiden nou echt lekker in zijn. Met het oog op bezuinigen/duurder worden van levensmiddelen, wil ik daar wel wat meer mee gaan doen. De meeste simpele gerechten krijg je lekker met goede kruiden. Daar heb jke weinig extra potjes, zakjes, enz voor nodig dan. Liever lekker, verse kruiden dan allerlei meuk uit de supermarkt.
Ik heb al jaren oregano, rozemarijn en munt in de tuin. Het zijn makkelijke planten, ik heb geen groene vingers maar ze dien het altijd prima. Munt woekert heel erg , als je niet uitkijkt staat je hele tuin vol. Wel lekker voor de thee!
Ik heb oregano, rozemarijn 2 soorten tijm, peterselie en bieslook in de tuin. Binnen op de vensterbank gewone basilicum en van die rode. Munt heb ik in een pot buiten staan anders woekert het door mijn hele tuin heen.
Ideetje: Onderstaand lijstje bevat de kruiden die in dit topic voorbij komen met daarachter "waar het lekker in is". Ieder die aanvullingen heeft kopieert>plakt het lijstje in een nieuwe reactie en vult dus aan. Zo ontstaat er misschien een heel handig "kruidenlijstje". Kan dan goed gebruikt worden om meuk, zakjes, potjes uit de supermarkt te vervangen. Gezonder en goedkoper. Winwin! Basilicum: Italiaanse gerechten, tomaat. Bieslook: Dille: Vis Kamille: Thee Koreander: Munt: Thee Oregano: Italiaanse gerechten Peterselie: Soepen. Rozemarijn: Aardappel (oven) Salie:
Munt, bieslook, peterselie, tijm en rozemarijn in de tuin. De eerst drie verdwijnen grotendeels in de winter maar komen vanzelf terug. Rozemarijn is inmiddels een struik geworden. En ook de tijm is een flinke bos. Basilicum kweek ik elk jaar weer op.
Ik heb sinds een jaar of 5 salie in m’n tuin. Eerder kocht ik een bakje bij de AH als ik champignonsoep wilde maken. Salie is niet duur (nu op de site van AH 1,19 per bakje) maar als je bedenkt dat ik elke maand wel een paar keer deze soep maak en ik dit plantje ooit voor 2,49 ofzo gekocht heb… Nou dan heb ik dus al veel geld bespaard met dit ene plantje. Dit is hoe ik het klaar maak: 1: Uitje en knoflook in roomboter fruiten 2: Champignons en het liefst paddestoelen bakken. Het liefst zo lang (!!) mogelijk. Hoe langer hoe meer smaak. 3: Bouillonblokje of zelfgemaakte bouillonpoeder toevoegen. Goed roeren. 4: Scheutje olijfolie of wat extra boter toevoegen. Als dat gesmolten is een dikke eetlepel bloem toevoegen. Goed roeren. 5: Een grote scheur droge witte wijn toevoegen. Roeren roeren roeren. 6: Koffiemelk toevoegen. Roeren!! 7: Salie fijn hakken en toevoegen. 8: Als de soep nog te dik is voeg je wat extra water toe. Als de soep te dun is roer je ff in een apart bekertje een schepje bloem plus een heel piepklein beetje koud water. Roeren roeren roeren en nog eens roeren. Als je geen klontjes meer hebt kun je het door de soep gooien. Peper en zout toevoegen naar smaak. Eet smakelijk.
Basilicum: Italiaanse gerechten, tomaat. Bieslook: Dille: Vis Kamille: Thee, mondspoelingen bij lichte ontstekingen en keelpijn Koreander: Munt: Thee Oregano: Italiaanse gerechten Peterselie: Soepen. Rozemarijn: Aardappel (oven) Salie: lamsgerechten Geloof dat de marokkaanse keuken vrij veel salie gebruikt. Ik gebruik salie voor thee (niet meer dan 1 kopje per dag en uitkijken met bepaalde medicatie want hij kan medicatie neutraliseren, remt ook de bv).
Basilicum is eenjarig, peterselie officieel 2 jarig maar er komt altijd wel weer wat op. Rozemarijn en tijm kun je ook in de winter oogsten, de rest komt allemaal weer op.
Ja hoor, zeker! Ik heb de rozemarijn echt ook al 10 jaar ofzo, langer misschien. En ik heb ook Bieslook buiten trouwens, die zaait zichzelf,,die komt ieder jaar vanzelf weer op op hetzelfde plekje.
Basilicum: Italiaanse gerechten, tomaat. Bieslook: Dille: Vis Kamille: Thee, mondspoelingen bij lichte ontstekingen en keelpijn Koriander: garnering bij curry's Munt: Thee, in koude couscoussalade, in youghurt-mayo-knoflook dip bij van alles Oregano: Italiaanse gerechten, over oven-aardappels strooien Peterselie: Soepen. Rozemarijn: Aardappel (oven),over oven-aardappels strooien Salie: lamsgerechten, over geroosterde bloemkool uit oven tijm: over oven-aardappels strooien
Wij hebben laurier, munt en iets waarvan ik alleen de Arabische naam weet in de tuin. Als het weer wat warmer wordt thuis ga ik ook weer tuinkers en lijnzaad e.d noemen op het aanrecht. Daar is het nu net iets te koud voor. Munt gebruiken we zowel voor thee als in gerechten. Ik vind gedroogde munt in bepaalde gerechten wel wat lekkerder dan vers, dus vaak droog ik 's zomers een grote partij voor de rest van het jaar, zelfde met peterselie trouwens. Dat andere kruid ook voor in de thee, het is trouwens geen ijzerhard. Peterselie gebruik ik ook heel veel, maar dat is hier zo goedkoop dat ik het niet de tijd en ruimte in de tuin waard vind om zelf te verbouwen. Peterselie wordt hier gebruikt in stoofgerechten, soepen, rijstgerechten, salades, kofta, etc.
We hebben trouwens ook iedere lente rucola, dat groeit hier als onkruid dus daar hoef ik niks voor te doen.
Basilicum: Italiaanse gerechten, tomaat. Bieslook: Sla, door roomkaas, soepen. Dille: Vis Kamille: Thee, mondspoelingen bij lichte ontstekingen en keelpijn Koriander: garnering bij curry's Laurier: Soepen, stoofgerechten. Munt: Thee, in koude couscoussalade, in youghurt-mayo-knoflook dip bij van alles Oregano: Italiaanse gerechten, over oven-aardappels strooien Peterselie: Soepen. Rozemarijn: Aardappel (oven),over oven-aardappels strooien Salie: lamsgerechten, over geroosterde bloemkool uit oven Tijm: over oven-aardappels strooien Tuinkers: Salades
Basilicum: Italiaanse gerechten, tomaat, pesto Bieslook: Sla, door roomkaas, soepen. Door knoflooksaus, op salades, groente ‘koekje’s (fritters), in dipsauzen Dille: Vis, tzatziki, aardappelsalade, komkommersalade Kamille: Thee, mondspoelingen bij lichte ontstekingen en keelpijn Koriander: garnering bij curry's, bij mexicaans eten, op een dip met roomkaas en chilisaus, door salades Laurier: Soepen, stoofgerechten. Munt: Thee, in koude couscoussalade, in yoghurt-mayo-knoflook dip bij van alles Oregano: Italiaanse gerechten, over oven-aardappels strooien, Mexicaanse kruidenmixen Peterselie: Soepen, kan over/bij vrijwel alles, in tartaarsaus Rozemarijn: Aardappel (oven),over oven-aardappels strooien Salie: lamsgerechten, over geroosterde bloemkool uit oven Tijm: over oven-aardappels strooien Tuinkers: Salades, op een cracker met kaas en tomaat, als garnering van voorgerechtjes
Rucola woekert hier ook enorm in de tuin. Komt ook ieder jaar vanzelf weer op. In de zomer krijgt ie ook leuke bloemen. Verder heb ik salie , rozemarijn en tijm in de tuin. Op de vensterbank momenteel alleen basilicum.