Surinaams eten

Discussie in 'De lounge' gestart door PenK, 6 jan 2015.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. PenK

    PenK VIP lid

    20 jan 2006
    6.275
    521
    113
    Van een vriendin heb ik een workshop Surinaams koken kado gekregen.
    Echt super leuk!

    Nu mogen we een aantal gerechten opgeven die we dan gaan maken, althans een selectie daarvan. Het is twee avonden.
    Ik kom niet verder dan roti (lijkt me erg moeilijk) en (broodje) kipkerrie.

    Hebben jullie nog iets typisch Surinaams waarvan je zegt dat je dat zeker eens geproefd moet hebben?
     
  2. Blackberry

    Blackberry Actief lid

    26 nov 2013
    267
    0
    16
    NULL
    Noord Holland
    Wat leuk!

    Moksi alesi, her heri, pom of een lekkere bami met kip? Mmm nu heb ik trek!!! :D
     
  3. Elf84

    Elf84 Niet meer actief

    Mmm... krijg er ook trek van :)

    Pastei is ook nog een idee.
     
  4. PenK

    PenK VIP lid

    20 jan 2006
    6.275
    521
    113
    Dank voor je ideeën! Bami met kip, wat een goede tip!
    Voor de andere suggesties ga ik Google gebruiken, haha!
     
  5. PenK

    PenK VIP lid

    20 jan 2006
    6.275
    521
    113
    Is dat wat wij kennen als quiche?
    (daar ben ik dol op!)
     
  6. Elf84

    Elf84 Niet meer actief

    Het is wel een deegje met vulling maar toch heel anders! Zit kip en groenten in. Google m ook maar :)
     
  7. PenK

    PenK VIP lid

    20 jan 2006
    6.275
    521
    113
    Ga ik doen!
     
  8. Tommo

    Tommo Fanatiek lid

    3 jul 2013
    1.741
    1
    36
    NULL
    NULL
    En bedankt! Was net weer vergeten dat ik trek had in Roti.. In heel London geen enkel surinaams restaurant te vinden, en ik heb t 1 keer zelf gemaakt (de pannenkoeken ook) en dat was geen succes.
     
  9. Zonnestraal2

    Zonnestraal2 Bekend lid

    28 jul 2009
    793
    0
    0
    Surinaamse bami met kip hmmm
     
  10. Jeszss

    Jeszss Fanatiek lid

    16 jan 2013
    1.752
    0
    36
    Gelderland
    Roti is echt niet moeilijk om te maken hoor! Althans de saus. De roti pannenkoekjes haal ik echt wel kant en klaar. Kan mijn recept wel hierneer zetten als iemand wilt?
     
  11. Zonnestraal2

    Zonnestraal2 Bekend lid

    28 jul 2009
    793
    0
    0

    Ja graag:D
     
  12. penseel

    penseel Niet meer actief

    Bara daal.

    Pannenkoek alleen zelfrijzend bakmeel klein beetje water lauw druppel olie er bij kneden en dan rollen maar. Met aardappel of gele erwten.

    Doksa. Kousenband met aardappel. Bami sautosoep.


    Grote Surinaamse schoonfamilie. Van daar ik veel gerechte kent.

    Pom.
     
  13. Tommo

    Tommo Fanatiek lid

    3 jul 2013
    1.741
    1
    36
    NULL
    NULL
    T zijn inderdaad de pannenkoeken die hier het probleem zijn, en kant en klaar halen kan hier niet:x
     
  14. penseel

    penseel Niet meer actief

    Er wonen toch veel Hindoestanen in Londen!! Daar kan je toch gaan. India was een Britse kolonie, vele zijn naar Engeland vertrokken als ergens Hindoestanen wonen dan is het daar wel. Wel hebben ze een iets andere keuken dan de Surinaamse. Surinaams is mix van verschillende culturen. en samengevoegde keukens.
     
  15. Tommo

    Tommo Fanatiek lid

    3 jul 2013
    1.741
    1
    36
    NULL
    NULL
    De dingen die ze daar roti noemen lijken in de verste verte niet op de surinaamse roti pannekoeken helaas.
     
  16. Nahla2013

    Nahla2013 VIP lid

    4 okt 2012
    5.965
    3
    0
    Voor Tjauw min mag je me echt wakker maken! Mmmm!
    Echt Surinaams eten bestaat volgens mij niet echt, het zijn vooral invloeden van de javanen, hindoestanen en chinezen. Behalve pom!
     
  17. PenK

    PenK VIP lid

    20 jan 2006
    6.275
    521
    113

    Ohhh Jaaaa! Graag!!
     
  18. Suzzert

    Suzzert Fanatiek lid

    12 mei 2012
    3.340
    4
    38
    Rotterdam
    Ik wil ook het recept voor roti wel :D

    Ik ben ook gek op tjauw min, zou dat lastig zijn om zelf te maken?
     
  19. Jeszss

    Jeszss Fanatiek lid

    16 jan 2013
    1.752
    0
    36
    Gelderland
    oja wel handig om te vermelden dat ik altijd de magere variant maak, ben niet zo van de kippenpoten enzo, maar goed hier komt mijn (makkelijke) versie:

    kipfilet (of wanneer je vetter lekkerder vindt kippendijen) in stukjes snijden en bakken, uien snipperen (hoeveelheid naargelang smaak, ik pak meestal 2 flinke uien als ik voor 2-3 personen maken) en die ook meebakken. Dan Garam Masala erbij. Daar mag je zeer royaal mee strooien! Denk dat ik om te beginnen meestal 2 eetlepels erbij doe. Die kruiden meebakken. Daarna blikje tomatenpuree erbij en dat ook even bakken om te ontzuren. Afblussen met water, bouillonblokje erbij. Ik doe er dan meestal een peper in, deze kun je uiteraard ook al in stukjes eerder erbij doen is afhankelijk van hoe pittig je het wilt hebben.

    Dan doe ik in stukken gesneden aardappel erin en boontjes. (traditioneel natuurlijk de kousenband, maar sperziebonen zijn een prima alternatief) en dit laat ik dan minimaal een uur sudderen. De roti is klaar als de saus goed ingedikt is en flink naar kerrie smaakt. Indien nodig nazouten (meestal niet door bouillon) of nog garam masala erbij. Let op, hoeveelheid water wat ik erbij doe is afhankelijk van hoeveelheid ingrediënten. Het mag goed onder staan.

    En dan kun je het nog uitbreiden door eieren te koken en in de masala te bakken, maar dat doe ik meestal niet. Hoeveelheden zijn dus niet zo belangrijk, het luistert niet zo nauw. Uiteindelijk als je het maar tijd geeft om goed te trekken en in te koken, wordt het superlekker!

    Tip: maak het een dag van tevoren!
     
  20. LW85

    LW85 Fanatiek lid

    24 jun 2012
    4.082
    604
    113
    Saoto soep! MMMMMMMMmmmm.
     

Deel Deze Pagina