Ik vraag mij af hoe het zit met normering van de toetsen die 2 x per jaar worden afgenomen en doorstroomtoets. Mijn kind zit nu in gr. 7 en hoeveel procent foutmarge zou bijv. vwo advies opleveren. Hoeveel procent havo? Weet iemand dat of is er ergens een tabel te vinden die ik zelf niet kan vinden?
Vanuit Cito krijg je per vak een advies (begr.lezen-rek-dmt-spelling). Voor het VO-advies zijn begr.lezen en rekenen het belangrijkste. In de handleiding staat hoeveel fouten welke score is, maar daar hang je nog geen advies aan. Een algemene foutmarge vind je dus niet. Gelukkig wordt het advies gehangen aan cito-scores, observaties van de leerkrachten, werkhouding, methodetoetsen, huiswerk, etc. Waarom zou je zo'n foutmarge willen weten voor het advies?? Vertrouw op wat de leerkrachten je vertellen
Ja dat kan ook maar dan is het onduidelijk hoe de puntenscore wordt bepaald. de puntenscorea en adviezen zijn wel online te vinden. Maar bij hoeveel fouten komt een puntenscore tot stand?
Ik wil dus weten hoeveel fouten welke score. Het gaat er niet om dat het niet alleen om de toets score gaat, dat weet ik. En of ik wel of niet de leerkracht moet vertrouwen is niet mijn vraag.
De meeste scholen die ik ken hebben havo/VWO brugklassen. Dat geeft kinderen de kans om echt te laten zien wat bij ze past. Maar ik heb het idee dat het jou daar niet om gaat. Om je kind op eenzelfstandig gymnasium of vanaf dag 1 op de vwo stroom te krijgen is echt meer nodig dan een score. Die kinderen laten ook de gedragskenmerken zien die bij (toekomstige VWO leerlingen horen). De beoordeling van DE eindtoets is niet door de school maar door een onafhankelijke organisatie. Dus wat wil je daarmee als ouder? Daarnaast maken ze vanaf groep 3 al (cito) toetsen. En ze kijken naar alle scores van de afgelopen jaren. De VWO's hier willen alleen kinderen met grotendeels 1 of A scores bijvoorbeeld. Dat patroon zie je al jaren op de rapporten.
Misschien heb ik het verkeerd begrepen. Maar ik dacht dat de Iep op een gegeven moment adaptief zou worden. Als de 1 dan een moeilijkere test krijgt dan de ander zou de foutmarge niet hetgeen zijn waar de score echt aan verbonden wordt. Uit mijn hoofd kregen ze tm groep 5 een standaard test. Maar vanaf 6m of e een adaptieve. Waardoor ze hun (halve) leerjaar konden overstijgen. Voor de basisschool zou het als het goed is maximaal 100 punten zijn. Dat begint laag en bouwt met een gemiddelde op. Vanaf groep 6 kan die dan gaan pieken. 100 punten is niet de max van het systeem. Het gaat nog door op VO. Of die overgang in de testen zit die op de basisschool aangeboden worden weet ik niet.
Je hebt niks aan die informatie als je niet weet hoe je het moet interpreteren. Het heeft vast een reden dat die scoretabellen niet zomaar te vinden zijn online.
De exacte normering van de doorstroomtoets wordt elk jaar bijgesteld nav de resultaten. Hier heb je dus weinig aan.
Dank je wel. We weten alleen niet hoe dan bijv. de score 92 wordt bepaald, toch? De Iep kan adaptief worden afgenomen. Daarvoor moet hij wel digitaal worden afgenomen. Dan zegt de foutmarge inderdaad niet veel. Bij ons is het op papier.
Ik weet dat het niet alleen om de score gaat. Ik weet dat het ook om de gedragskenmerken gaat. Het zou kunnen dat een leerling met de inzet en concentratie etc op mavo niveau geen plezier doen met een vwo ook al is de cognitieve score wel VWO. In ons geval is al 2 jaar geleden gezegd dat het een VWO -eerling is. De toetsen zijn vaak ook op het hoogste niveau. Gisteren had ons kind een toets gemaakt (geen cito ofzo) en 2 fouten van de 20. Wat zegt dit? Ik weet niet zo goed hoe ik dat allemaal moet interpreteren. Daar komt bij dat vriendinnetje in een plusgroep zit en waarschijnlijk wel VWO doet en zij wil naar dezelfde school/ klas. Ik heb dit overigens niet geschreven omdat i vind dat ik mij moet verantwoorden over waarom ik iets wat ik vraag wil weten en ikheb ook niet zo veel aan reacties met dat ik er niets mee kan en niet moet willen weten etc.
Dit soort vragen moet je dan op school stellen, niet op een forum. Daar krijg je dergelijke reacties. Op school krijg je als het goed is een onderbouwd en correct antwoord. Alhoewel de kans bestaat dat school hier ook geen antwoord op zal geven aangezien het totaal irrelevant is. Kan je wellicht nog beter rechtstreeks contact opnemen met IEP.
Het was geen reactie op jouw reactie. Aan jouw reacties heb ik niet veel. Net als dat jij zelf bepaalt wat je op een forum vraagt, mag ik dat ook. Je hoeft niet reageren als je het onzin vindt.
Die normering is ieder jaar anders, dus er valt nu eigenlijk nog niks over te zeggen. Hier krijgen ze eind groep 7 hun voorlopige advies, en vaak is dat een beetje voorzichtig geformuleerd, hier hadden bv alle uiteindelijke vwo’ers eerst een havo/vwo-advies. Vervolgens geven ze vóór de doorstroomtoets een advies, en dat kan na de doorstroomtoets enkel nog naar boven worden bijgesteld. Dat advies baseren ze op het hele beeld tot dat moment, dus niet op 1 cito, en ze kijken ook naar bv werkhouding en motivatie. Dus ook dan zegt die normering niet zo veel.
Ik zou verwachten dat het aantal fouten ook niet gelijk hoeft te staan aan een puntenscore. Dat sommige vragen zwaarder wegen dan andere. Je hebt kans dat je daarvoor heel diep zou moeten duiken. Als ze die gegevens al willen delen.
Dat is per toets steeds verschillend. Bij gewone methodetoetsen wordt vaak uit gegaan van 80% is een 6/voldoende. Veel toetsen gaan tegenwoordig digitaal en worden dan adaptief. Ook tellen dan sommige opgaven zwaarder dan andere. Bij de toetsen op papier kan de leerkracht zien bij hoeveel goede antwoorden er welke cito-score uitkomt. Die staan in de handleiding voor de leerkrachten.
Ik geef je alleen advies. Hoef je niet op te volgen, dat is aan jou. Net zoals het aan mij is om ergens op te reageren.