Dat is hetzelfde argument als bijv. vertalen helemaal aan Google Translate overlaten. Terwijl een goede, kwaliteitsvolle vertaling nog altijd gewoon mensenwerk is. Taal is des mensens (zeg ik dat goed). Er is niets zo menselijk aan ons als de taal. Dat kun je misschien deels automatiseren, maar het de nieuwe generatie aanleren moet nog altijd door persoonlijke overdracht gebeuren. En dat moet foutloos zijn, er zijn geen excuses voor. Er zitten namelijk onlogische dingen en arbitraire zaken in onze taal, die niet op logica gebaseerd zijn. Een algoritme kan die verfijningen (nog) niet oppikken en toepassen. Een kind kan geen taal leren door 24 uur filmpjes op een iPad te kijken en hij kan niet leren schrijven door in Word het toetsenbord te typen. Dan zouden we net zo goed geen handschrift meer moeten ontwikkelen want iedereen typt tegenwoordig toch alles. Ik zie kinderen in groep 3 al les krijgen in typen met tien vingers in plaats van schrijven met pen en papier.
dus iedereen moet voor grammatica een 10 kunnen halen zeg jij?? Met rekenen is dat precies hetzelfde..ik kan wel dingen intoetsen maar zal zelf moeten uitvinden waar ik begin met een som of wiskundig probleem. Maar ik zie dus niet waar ik moet beginnen...dus eindig ik ook fout. Iemand die gewoonweg niet ziet hoe een zinsopbouw is kan wel woorden met de spellingscheck doen maar dan nog klopt het niet. Waarom moet iedereen alles perfect kunnen?? Waarom accepteren we niet dat er mensen zijn (geen juffen en meneren natuurlijk) die het niet kunnen.
Ik begrijp die drang naar de hele bevolking foutloze taal niet. Iedereen moet zich van mij begrijpelijk en verstaanbaar uit kunnen drukken maar zeker niet foutloos. Ieder is wie hij is en kan wat hij kan. Ik kan dan ook wel kromme tenen krijgen bij al die domme vragen over voedingsschema's en verzorging van baby's...en een schilder of timmerman krijgt zeker kromme tenen als hij mij in huis bezig ziet. Een neerlandicus mag dan kromme tenen krijgen bij "me boek".
Nee, dat zeg ik helemaal niet, ik begrijp niet hoe je dat kan opmaken uit mijn post? Ik zeg specifiek dat dit alleen geldt voor mensen die onze kinderen taal en rekenen onderwijzen. En dat er geen excuses gelden als de digitalisering van de samenleving. Want taal kan niet helemaal geautomatiseerd worden, het blijft iets wat zo eigen is aan ons mensen, met gevoeligheden, dat moet van mens op mens worden overgebracht. Foutloos.
Ik ben trouwens ook een nul in rekenen... maar ga ik dan kinderen rekenles geven? Nee, natuurlijk niet. Kwestie van logisch nadenken.
Nee maar mijn relaas ging over de posts waarin staat dat iedereen maar foutloos moeten kunnen...dat staat in dit topic ook regelmatig. Van een juf nogmaals verwacht ik het ook maar niet van de bakker.
Ik ook niet. Als iemand zijn best doet zou het mij worst wezen of wordt met dt of zonder t wordt geschreven... sommigen kunnen dat echt niet zien en als het ook niet van je verwacht wordt, is dat ook niet iets waar ik me druk om zou maken. Ik vind typen zonder hoofdletters en leestekens irritanter lezen, en als je het wel kan maar er gewoon geen zin in hebt, dat begrijp ik ook niet zo.
Bij taal hoort ook interpunctie, dus eventjes een voorbeeld van hoe dit fout zou kunnen gaan (en waarom het belangrijk is dat je dit soort regels goed toepast): Bron: Komma - Wikipedia. Bron: kommagebruik-Mag het een kommaatje minder zijn?-Taalcentrum-VU. Maar ach ja, het is toch maar een komma? Je kunt je dus afvragen waarom taal "foutloos" moet zijn, als we elkaar maar begrijpen, toch? Tenminste, dat is een veelgehoord argument hier op het forum. Ik denk dat de voorbeelden hierboven héél duidelijk laten zien hoe belangrijk het is dat er goed over taal wordt nagedacht. Ik denk dat een aantal discussies en/of interpretatieproblemen voorkomen hadden kunnen worden als men wat meer aandacht aan het taalgebruik had geschonken. Zoals je ziet kan een verkeerd geplaatste komma aardig wat verschil maken in de betekenis van een zin.
Zolang het een leerkracht is, die nog niet bezig is met taal (bijvoorbeeld groep 1/2), vind ik het niet zo erg. Daarna wel. Dan zou ik er ook zeker wat van zeggen.