Geen ervaring met de taaltrein, maar mijn zoontje gaat nu naar cluster 2 onderwijs en bij hem in de klas zitten kinderen die daar naar toe zijn geweest. Ik hoor alleen maar positieve verhalen over de behandelingsgroepen van de Taaltrein. En de opstap naar speciaal onderwijs gaat sneller/makkelijker indien nodig. Omdat ze je dan helpen met de aanvraag voor de indicatie.
Mijn zoontje zit bij de vroegbehandeling van Kentalis, vier dagen in de week. Hij vindt het er heel leuk en we merken echt al vooruitgang. Hij zit er nu 2 maanden.
Volgens mij is er geen verschil. Kijk andres even op hun website. Mijn zoontje zit in Amersfoort voor een traject van negen maanden, vier dagen in de week van 9.00 uur tot 14.00 uur. Het is een groepje van zeven kinderen met een pedagoog en een logopedist. Ze krijgen ook ieder apart nog logopedie.
John zit ook vanaf de herfstvakantie op de vroegbehandeling bij kentalis, 2 dagen van 9 tot 2 uur, hij vind het erg leuk daar. Hij gaat ook wel vooruit, langzaam maar zeker komen de woorden er steeds beter uit, John heeft een hele eigen taal ontwikkeld die er eerst uit moet
hoe is de begeleiding van de ouders, ik heb begrepen dat er oudercursus is? Vinden jullie de dagen van 9.00-14.00 intensief? Onze zoon moet nog 2,5 jr worden en slaapt nog tussen de middag. voor hij thuis zou zijn met busvervoer is het 3 uur...
Er zijn idd oudercurcussen, maar toen John begon waren de meeste al geweest, dus niks meegedaan. Het zijn wel intensieve dagen, ze zijn natuurlijk constant met taal en spraak bezig, wel spelenderwijs, maar blijft intensief. Maar het is wel nodig, juist het eet moment is hier erg belangrijk, omdat daar veel word gepraat en ook mond motoriek word bekeken.
Mijn zoontje heeft een MKD bezocht. In het begin was hij daar wel heel moe van, maar later wende hij aan het ritme, ware het niet dat hij wel vaak in de bus naar huis in slaap viel. Hij ging van 9-15 en dan nog halen en brengen. Wij hebben via de logopedie van het MKD de hanencursus voor ouders gedaan. Die vond ikzelf echt heel leuk. Een echte eyeopener. Bij mijn zoontje op school zijn ze daar ook heel enthousiast over. Dus als je de kans krijgt...
wat houdt de hanencursus precies in? ik heb er al wel over gehoord dat we die kunnen vokgen? Wat zijn andere dingenw aar we rekening mee moeten houden als onze zoon wordt toegelaten? Zijn er dingen die jullie als ouders moeilijk vonden of tegen aan liepen?
Wij hadden gelijk een goed gevoel erbij. De manier waarop ze bezig zijn met de kinderen is heel prettig. Het meeste zag ik op tegen het taxivervoer, hij gaat drie middagen met de taxi naar oma. Ook dit was heel goed geregeld maar per januari is dit veranderd en moeten wij het zelf regelen met de zorgverzekeraar. Ik hoop dat dit goed gaat. Hanencursus kunnen wij ook gaan doen alleen wij twijfelen daar nog over. Zoonlief gebruikt thuis helemaal geen ondersteunende gebaren dus we vragen ons af of dat dan zinvol is. Hij slaapt normaal ook nog ruim twee uur in de middag en dat kan daar niet. We merken dat hij de woensdag echt nodig heeft om bij te tanken. Die dag houden we bewust ook rustig. Het is best veel voor hem maar ondanks de moeheid gaat hij er met veel plezier naartoe.
Hanencursus heeft niets met gebaren te maken, maar met communiceren, kijken waar de interesses van je kind zijn en daar taal aan toevoegen. Geen gestamp met woordjes, geen kennisquiz maar veel gerichter bezig zijn met communiceren. Even weer back to basic zeg maar. Want daar waar je bij een baby heel veel met geluiden en mimiek doet, stop je daar mee als je kind ouder wordt, want de meeste kinderen hebben dat niet nodig. Maar juist een kind met een taalontwikkelingsstoornis is dat wel nodig!! Kijk wat hem bezigt, waar wijst ie naar, waar kijkt ie naar? Bij ons kwamen ze drie keer opnames maken hoe we in contact waren met onze zoon en die gingen we uitgebreid bespreken. En dat werkt zo verhelderend!! Vaak is de woordenstroom te groot, zijn je zinnen te lang. Wij stelden waarom-vragen, die mijn zoon helemaal nog niet kon beantwoorden. Hij zat nog veel lager op de berg, was nog bij de wat vragen. Mijn zoon heeft naast zijn taalproblemen ook ASS (of zijn taalproblemen zijn daar onderdeel van, want dat denk ik wel eens) en dit heeft ons echt enorm geholpen in de communicatie met onze zoon. Mijn zoon is nadien ook veel sneller vooruit gegaan. Ook door het harde werken wat hij op het MKD deed, maar ook doordat de communicatie thuis veel beter verliep. Echt een aanrader!!
Wees voorbereid op het feit dat je te veel te horen gaat krijgen over wat je liever niet wilt horen over je zoon. Stel je daar op in. Een achterstand hebben is niet leuk. Voor je zoon niet, maar voor jou als ouder ook niet. Stel je verwachtingen bij, want als je dat niet doet, zul je de groei van je kindje ook niet zien. Stukje acceptatie denk ik.
Storm, bedankt voor je uitleg. Wij kregen de indruk dat het voornamelijk gericht is op ondersteunende gebaren.
bedankt voor jullie uitleg. wij zien ook enorm op tegen het taxivervoer. Hij is nog zo klein en dan nu al zelfstandig reizen. Het valt toch onder de basisverzekering? Wij hebben het idee dat de taaltrein een goede hulp is, merken wel dat de omgeving vind dat wij wellicht hoge eisen hebben en dat we opmerkingen krijgen als ach hij gaat vanzelf wel meer praten of is dit wel nodig dat je kind hier naar toe gaat enz. Dat maakt het moeilijk waardoor je je schuldig voelt. Terwijl we het er al moeilijk genoeg mee hebben.
Die opmerkingen kregen wij ook, het komt heus vanzelf wel goed, iedereen gaat praten, de een is nu eenmaal wat vlotter.......... Volg je eigen gevoel, je kent je kind het beste. En een taalontwikkelingsstoornis komt echt niet vanzelf goed. Taxivervoer valt inderdaad onder de basisverzekering, je moet wel eerst toestemming vragen bij je zorgverzekering, zij geven dan een machtiging uit voor zittend ziekenvervoer. Let er wel op dat je geen schoolvervoer aanvraagt, dit valt echt onder zittend ziekenvervoer omdat het om een AWBZ-indicatie gaat. Eigen risico voor het vervoer is 97 euro per jaar. Wanneer kan je zoontje beginnen?
we hebben deze week een intake op de locatie. Volgende week een gehoortest bij AC en hij krijgt bij de logopedist nu de verplichte logopedische testen. Dan is het kijken of en zo ja wanneer hij kan worden toegelaten.
De intake was erg prettig en we zien hem daar echt zitten. leuk team, mooie locatie en zo heerlijk kleinschalig en 1-op-1 aandacht. Nu afwachten of hij heen mag.
Vorige week zijn we bij het audiologisch centrum geweest voor gehooronderzoek. Dat was voldoende voor de Taaltrein, maar over 2 maanden moeten we wel weer opnieuw test doen. De gegevens gaan door naar de aanmeldingscommissie en nu is het dus afwachten. hoop dat hij per 1 maart na de voorjaarsvakantie heen kan.