Maar dat kan ook beide.. Denk dat je er in deze tijd niet om heen kan en zo erg zou dat ook niet moeten zijn zolang ouders het maar niet te ver laten gaan
Ik ben docent op het VO. En kom daar veel kinderen tegen met achterstanden op ict gebied. Ik (economie en maatschappijleer) verwacht een bepaalde basis van de leerlingen. Het komt voor dat ik in klas 2 bepaalde dingen bv in Word moet gaan uitleggen, waar ik verwacht dat ze dit inder de knie hebben. Helaas is alles zo ingericht dat ik daar gewoonweg geen tijd voor heb. Wij werken niet met tablets, wel met chromebooks, computers, smartboarden, magister en zelfs met de smartfoons. Het huiswerk krijgen ze digitaal. Opdrachten mail ik of plaats ik in de ELO (electronische leeromgeving) studiewijzers staan in Magister... Ja we werken met boeken, ze schrijven met een pen in een schrift. Rekenonderwijs gaat via de computer etc etc.
Kinderen worden op deze manier steeds minder zelfstandig omdat alles maar wordt voorgekauwd. De middelste gaat straks ook maar het VO en zij kiest heel bewust voor een school waar niet met tablets Chromebooks en telefoons wordt gewerkt. Wat een verademing is dat. Ik word er droevig van als ik zie wat jij je leerlingen allemaal voorkauwd. Hoe gaan die zich ooit staande houden in het bedrijfsleven.
Dit begrijp ik niet geloof ik? Hoe bedoel je voorkauwen en niet zelfstandig worden? Jouw kind krijgt geen studiewijzer? Of een opdracht wat ze moet doen? Geen huiswerk? Ik wil hier mee zeggen dat we in het digitale tijdperk leven? Onze leerlingen hebben geen papieren agenda’s. Opdrachten krijgen ze niet op papier maar digitaal. Etc. Ik doe in principe niet veel anders dan 15 jaar geleden, alleen scheelt het een regenwoud aan papier. Telefoons mogen ze gebruiken als we een quiz doen met bijvoorbeel Kahoot of sls woordenboek. Onze leerlingen worden juist voorbereid op hun toekomst!
Ik vind deze kritische noot eigenlijk wel goed hier. Want ik denk inderdaad dat heel veel ouders zelf ook teveel scherm tijd hebben (komt ook in meerdere studies naar voren) en het soms wel erg handig vinden, hun kind lekker lang op de tablet of voor de televisie. We hebben nog geen tablet, maar willen die op zich wel in de toekomst aanschaffen. Mijn dochter speelt er overigens wel op school al mee (groep één). Maar ik denk dat voor zowel kinderen als volwassenen in de toekomst het een uitdaging zal zijn om niet teveel in scherm gebruik te vervallen, uit meerdere studies is gebleken dat het in heel veel opzichten niet goed is voor de mens. Het vinden van een goeie balans tussen de moderne techniek omarmen en oude gewoontes en gebruiken blijven vasthouden is denk ik het streven.
Tja, jouw puber is vergroeid met zn telefoon zeg je. Blijkbaar Heb je nu zelf toch ergens als ouder iets te ver laten gaan.....
Ik ben absoluut niet anti tablet of andere schermpjes. Ik ben met de tablet wel wat terughoudener dan met een tv of laptop maar dat heeft met de ogen en houding te maken. Ik ben het wel met @Anouk2005 eens dat schermpjes gebruik in veel gezinnen wat uit de hand loopt. Nee een keer een half uurtje kan geen kwaad maar bij het gros klinkt een half uurtje leuk, maar daar houdt niet iedereen zich aan. Een half uur is nl zo om. Wij proberen zoveel mogelijk balans te houden erin. Op doordeweekse dagen gaan die pas om 17 uur aan als ik ga koken. We eten half 6/kwart voor 6 en dan gaan die uit. In het weekend meestal andersom, dan kijken ze s ochtends graag als ze wakker worden en dan aan het einde van de middag niet. Maar in het weekend of op een regenachtige woensdagmiddag kijken we ook wel graag een lange film. Qua basisschool en straks ook middelbaar hebben wij bewust gekozen voor een school wat geen "tablet" school is. Een digibord hebben ze allemaal tegenwoordig. Maar onderwijs op een tablet vind ik zeker voor primair onderwijs echt belachelijk, ook in deze tijd.
Wij hebben geen tablet, maar onze zoon van 2,5 weet zijn weg wel op mijn telefoon. Hij lijkt af en toe een filmpje of speelt op de Zappelin app. Sowieso vind ik het helemaal niet erg, het is alleen maar leerzaam tot op zekere hoogte. Ik keek vroeger ook echt heel veel tv, niet slechter van geworden
Ik heb zelf niet eens een tablet of laptop. Mijn 2 jarige dus ook niet en hij mag ook niet aan mijn telefoon zitten. Straks als hij ouder is en naar school gaat dan kan hij het alsnog leren. Hij zal heust niet ineens een achterstand hebben in hoe je moet swipen. Ik vind het juist belangerijk dat hij op moeilijke momenten leert zichzelf te vermaken. Dus op visite, in de auto of tijdens het koken.
Hij mag niet bij ons niet op de telefoon of op de tablet/ laptop. Hij heeft van Vtech een eenvoudige tablet waar hij spelletjes op kan doen of tekenen. Betreft spelcomputer heeft hij van Vtech een v toch smile. Daar kan hij spelletjes op doen. (Gekocht op koningsdag voor 5 euro) Geen internet, vinden wij niet nodig. (Bijna 4)
Lees toch dat het veel gebruikt word om je kind rustig te houden/vermaken. Dat ze er van kunnen leren oké. Maar is dat zo jong al nodig? Als ze naar school gaan zul je er niet aan ontkomen nee. Maar lijkt mij ook pas vanaf groep 3/4. Maar heeft een kind van 3 youtube al nodig? Hoe zijn wij groot geworden? Ook zonder die dingen. Uiteindelijk moet iedereen lekker doen wat ze zelf goed vinden. Was gewoon benieuwd. Het merendeel staat er toch anders in als wij blijkt.
Dl heeft onze oude ipad gekregen. Ze kent ook het pw van mijn mobiel. Laptop mag ze alleen onder begeleiding op (Ze weet altijd instellingen te vinden die ikzelf niet ken). Beeldschermtijd is hier beperkt tot 20 minuten (langer is niet goed voor de ogen). Echt leerzaam lijkt het me niet, ze pikken het vanzelf al zo snel op. Internet is op zich voor haar ook al wel leuk, we zoeken van alles op. Filmpjes van haar dansjuf, foto's van school, de niewwe website van haar tante, waar alle klasgenootjes wonen op maps, het nieuwe vakantiehuisje, etc.
Ja ik vind het ook vrij jong dat ze al een eigen ipad hebben. Ik ben niet anti maar vind het wel fijn dat mijn kind van 2 weet dat hij even zelf kan spelen als ik bezig ben, zonder televisie of ipad. Mijn familie woont 2 uur rijden, en hij kan 2 uur in de auto zonder dat hij naar een scherm kijkt.
Wij hebben zelf geen ipad. Wel allebei een (oude) laptop, en op de mijne mogen de oudste 2 beiden een half uur per dag op. De oudste moet daarnaast ook nog bijna dagelijks een kwartier typen voor zijn typediploma. Dochter zit in de praktijk bijna nooit op de laptop. Tv staat wel wat vaker aan. Een uur a anderhalf uur per dag denk ik, dan kijken ze met zijn drieën netflix, eind van de middag. De jongste vaak maar kort, die gaat zijn eigen gang dan. Hij kijkt overdag soms een filmpje als hij alleen met mij thuis is. Dat komt tegenwoordig bijna nooit voor, misschien eens in de 2 weken ofzo. Hij kan zich erg slecht vermaken en juist op die ene ochtend dat ik dus ook alleen met hem thuis ben wil ik wel eens iets zelf doen, dus dan gaat de tv aan. Ik heb me daar lange tijd schuldig over gevoeld, maar heb het naast me neergelegd, omdat ik het voor mezelf toch echt wel fijn vind.
Toen mijn broer in groep 3/4 zat ontwikkelde hij al zelf programma's. Op het eerste middelbaar kregen m'n ouders telefoon omdat ze m'n broer ervan verdachten dat hij een virus op de pc's van de hele school had geplaatst. nooit kunnen bewijzen maar njah. Toen hij afgestudeerd was sprong de informatica docent een gat in de lucht om hem 2 maanden later op te bellen of hij avondlessen informatica wou geven. En vlak erna begon hij een eigen bedrijf zoals hij op 8 jarige leeftijd al had voorspeld. Als ik later groot ben ga ik programma's ontwikkelen,... En deze gave herken ik ook wel bij ons zoontje. Moet ik hem dan maar constant boeken laten lezen? Ow nee, in de jaren 80 werd gezegd dat dat zo slecht was want je speelde dan minder buiten door die boeken. En je kreeg er vierkante ogen van. Zolang een kind nog lekker kinds kan spelen is er niks aan de hand.
Ik heb daar echt geen moeite mee, zoon (3,5) mag zelf weten of en wanneer hij de tablet pakt. Hij pakt hem bijna dagelijks en zet dan zelf de kids stand erop (dus geen YouTube want dat mag hij niet) en na 30min is de schermtijd automatisch voorbij. Soms zijn er dagen dat hij echt speelt totdat schermtijd voorbij is maar vaak legt hij hem zelf al eerder weg.
Ik denk vaak zo, toen ik jong was mocht in naar een disney videoband kijken, zat je ook een uur naar een scherm te staren. Onze zoon heeft geen youtube nodig nee, hij kan prima zonder, maar ik zie geen verschil in een uur naar een video kijken zoals je vroeger deed of eventjes een filmpje op de tablet. Verder moet inderdaad iedereen het helemaal zelf weten. Ik denk niet dat je je kind iets ontneemt als het geen tablet gebruikt, maar ik denk ook niet dat het verkeerd is als je kind wel eens een tablet gebruikt. Ik denk alleen wel dat het wel een groot aandachtspunt is hoe je ermee omgaat. En daarbij vind ik het ook nog een verschil, onze peuter van 3,5 is nu natuurlijk bijna altijd nog hele dagen thuis, dat vind ik anders dan als hij straks van 8.30-15.00 naar school gaat, dan zijn de uurtjes thuis veel minder en zal er ook minder schermtijd zijn. Oh hij heeft hier trouwens geen eigen tablet. Dus ik denk dat je prima op kunt groeien zonder tablet, maar we leven nu eenmaal in een tijd dat die dingen bestaan en hoe je daarmee omgaat moet iedereen gewoon zelf weten, net wat bij jullie past.