Wat een verschil in het aantal tafels en de manier van toetsen zeg. Hier moeten ze in groep 4 alle tafels leren en het wordt getoetst door opzeggen bij de juf. Van voor naar achter, van achter naar voor en door elkaar. Als ze alle tafels hebben gedaan ( en gehaald natuurlijk), krijgen ze hun tafeldiploma. In groep 5 doen ze de tafels nog eens over (maar dan 2 per week) en komen 11 en 12 erbij. Als alles gehaald is door het op te zeggen bij de juf, krijgen ze hun 'groot tafeldiploma'.
Ik heb pas een lesdag gehad over dyscalculie. De docent, een neuroloog, vertelde hoe enorm belangrijk het kennen van de tafels is voor de rekenontwikkeling van een kind; als een kind deze niet geautomatiseerd heeft en foutloos kent, zal een kind zich op rekengebied nooit meer goed kunnen ontwikkelen volgens hem. Het zou echt een basis zijn voor de verdere rekenontwikkeling.
Dat geloof ik best wel. Niemand zegt hier dat tafels leren niet belangrijk is. Maar als een kind ze wel kent maar niet snel genoeg kan opschrijven, vind ik het heel vreemd dat daar zo op gehamerd wordt. Volgens mij kent de dochter van ts ze prima. En als ze kunnen wat ze in groep 4 moeten kunnen is dat goed genoeg
Dit precies!! De ondergrens is overigens tafel 1, 2, 5 en 10 in gr 4. Ik zou eens vragen bij het oudergesprek, hoe dat precies werkt? Want als jij als ouder het al niet bij kan houden, is er iets anders? Ik zou me er verder niet druk overmaken, tenzij je kind dat wel doet.
Dat ben ik met je eens hoor. Ik zie ook dat ik de post van Pluk verkeerd heb gelezen; ze zegt dat ze aan de tafels nooit iets heeft gedaan en ik las dat ze aan de tafels nooit iets heeft gehad. Iets heel anders dus en dat maakt mijn vorige post geheel overbodig
Bij mij in de klas 'halen' ze het niet. Alsin: ik maak er geen toets van. Ik houd wel bij welke leerling welke tafel nog moet oefenen. Maar zoals het bij jouw dochter gaat vind ik best heftig voor een kind in groep 4. Hoe ram je er faalangst in.. Verder qua tip voor het schriftelijke: vraag juf of dochter het op de iPad via een app mag maken. Dan hoeft ze alleen een getal aan te tikken met haar vinger. Er zijn genoeg leerlingen die moeite hebben met schrijven in groep 4 en als dat ze in de weg zit bij het maken van een toets, probeer ik iets anders te bedenken. Je test immers niet de vaardigheid schrijven in dit geval.
Daarom bestaan er gelukkig tafelkaarten om kindjes die het toch nooit geautomatiseerd krijgen niet verder te hoeven frustreren.
Klopt mijn zoon kan zijn plus en min sommen maar daar blijft het dan ook bij. Van allerlei technieken en etc geprobeerd en sinds dit schooljaar opgegeven en mag hij een rekenmachine gebruiken voor de maal en deel sommen. Hij kan het wel maar als je b.v. 9x9 uit laat rekenen door hem dan is het 9+9= 18 ( dat is 1) 18+9= 27 (dat is 2) 27+9=36 (dat is 3) Dit doet hij op papier en met behulp van zijn vingers.
Ik heb de cursus "met sprongen vooruit" gevolgd (een aanrader!) en daar wordt gezegd dat de tafels niet te vroeg moeten worden aangeboden, dat kinderen het zien als een opzegversje ipv begrijpen wat ze doen. Groep 4 = de tafels van 1, 2, 3, 4, 5 en 10. Groep 5 = 6, 7, 8 en 9. Van concreet naar abstract.
Hier doen ze sowieso niet aan opzeggen. Ze leren een basis en vanuit daar gaan ze verder met gebruik van hulpsommen. Dus als je 10x8 weet is dat 9x8 en dan 8 eraf enz.
Goed even een update, we zijn gisteren bij de fysiotherapeute geweest. Daar moest ze eerst 5 minuten schrijven en hierbij viel vooral het hele strakke vasthouden van de pen en het drukken dus op. Daarna nog een paar testjes, hoever krijg je je duim richting pols, hoe ver kun je je pink naar achter krijgen, arm recht uitsteken en ze heeft haar knieën even onderzocht. Conclusie ze is hypemobiel. Ze zet dus simpelweg te veel kracht op haar wijsvinger, daardoor klikt deze door (naar boven toe zeg maar) en voelt het instabiel. Om een stabieler gevoel te krijgen slaat ze dus haar duim over de pen en wijsvinger heen waardoor de pen heel strak in haar hand komt te liggen. Dit is op te lossen door te oefenen en zo'n verdik ding om de pen/potlood heen te doen. Wat haar voor de rest opviel was dat mijn dochter met het overschrijven van de tekst het dus niet woord voor woord overschrijft maar gewoon zin voor zin (waren korte zinnen), dit viel haar op omdat de meeste 7 jarigen nog niet doen. Ook het feit dat ze foutloos het alfabet kon schrijven viel haar op, schijnt dat de meesten toch nog in de knoop komen bij het stukje met de Q en de X. Maar goed ze gaat fysio krijgen en dit gaat op school onder schooltijd gebeuren , dat is wel heel fijn.
Hier leren ze alle tafels in groep 4, dus daarin vind ik het bij jullie niet streng. Afgelopen week hadden ze een 'tafel-examen'. - Eerst kleine tafels (1,2,5,10,0): 65 sommem in 2,5min maken op papier, - dan grote tafel diploma: alle tafels 65 sommen in 3 min. Alles door elkaar trouwens, niet per tafel.