Hier een poster in de wc. En soms wilde ze zelf even overhoord worden. In groep 4 tafels 1/tm 5 en 10 en nu groep 5 de rest. Ze krijgen hier per tafel een sticker en dan een diploma.
Aww dat lijkt me heftig voor hem! We hadden oudergesprek vandaag en oudste mag binnenkort starten met de tafels leren, dus die is nu blij. Ik las trouwens recent een heel handige tip voor de tafel van 9. Als je je beide handen neemt, en je wil bijvoorbeeld 6x 9 weten, dan doe je je zesde vinger naar beneden. Dan houd je 5 vingers links over, 4 rechts = 54. Het werkt bij allemaal! Ik vind het echt fantastisch, hierdoor merkte ik ook voor het eerst dat het steeds verspringt, dus dat er bij het linkergetal steeds 1 opgeteld wordt en bij het rechtergetal steeds 1 minder. Dat leerde ze je er vroeger niet bij (nu misschien ook niet...), maar is toch superhandig en veel makkelijker dan al dat stampen... Ik heb daar nog nachtmerries van en heb het nooit onder de knie gekregen.
Zo zei dochter hier ineens toen ze op de wc zat: "he, alle uitkomsten van de tafel van 9 is 9 bij elkaar opgeteld".
O ja, dat is dan óók nog zo inderdaad! Ik denk dan: wat toevallig maar er zal ongetwijfeld een wiskundige verklaring zijn
Als je zelf tijd hebt: wij deden vroeger een spelletje om ze te oefenen. We moesten dan met 2 achteraan de klas gaan staan (of eender welke ruimte met tegels), wie het snelste het juiste antwoord gaf mocht 1 tegel vooruit. Wie dan als eerste vooraan was kreeg een sticker ofzo. Leuke manier om ze te oefenen. Wij deden dat zelfs als er een vriendje ofzo kwam spelen omdat we dat leuk vonden (of ik en mijn vrienden waren gewoon super nerds) Een papier maken met alle tafels en aan de achterkant van elke tafel de oplossing. Alle tafels apart uitknippen en in een doosje steken. Goed schudden zodat alles door elkaar zit en dan 1 voor 1 eruit halen. Kan je telkens weer opnieuw gebruiken en gemakkelijk meenemen.
Man geeft aan: op papier, blijven herhalen, bij voorkeur voof naar bed gaan. (Hij is nog aan t werk met MBO'ers die t niet meer klassikaal geautomatiseerd hebben gekregen. Bij ons was t nog saamhorig opdreunen totdat je er moedeloos van werd) Die WC poster is wel erg gaaf trouwens, ik heb er eentje van atlas liggen (ook voor breuken) maar vind deze veel leuker.
Hier oefenen we ze af en toe spelenderwijs, ritje in de auto, ik noem een som en zij geven antwoord, daarna draaien we het om. Even een blokje lopen/ fietsen werkt ook prima! Beide hebben ze in groep 4 geleerd en het is nu vooral een kwestie van bijhouden/ onderhouden. Als je dit niet doet zakt het echt weer weg en dit heb je zeker op de hele basisschool nog nodig. Op de website sommenmaker.nl kun je ook werkbladen maken, oa voor tafels, je kunt ze als werkblad printen of online laten maken. Ook tafelsoefenen.nl en tafeldiploma.nl zijn goed bruikbare sites voor het oefenen. Zitten ook allemaal spelletjes bij dus wordt vaak als ‘leuk’ gezien ipv rekenen oefenen . De kracht zit hem echt in het vaak herhalen, het is het effectiever om bijv elke dag 5 a 10 minuten te oefenen dan 1x per week een half uur ofzo.
Eh, ik kan me niet herinneren dat ik ze met de kinderen geoefend heb... Jongste sowieso niet, die loopt een jaar voor met de rekenlessen en die had ze zo onder de knie. Nooit mee geoefend.
Als school zelf vraagt om thuis te oefenen, geven ze dan niet aan hoe? Hier oefenen ze op school ook wel achter de laptop en dat programma hebben we thuis ook, zodat ze gewoon verder gaan waar ze gebleven zijn. Ze werken hier met Ambrasoft en we hebben dus een wachtwoord van school gekregen.
Mijn tip is het spelletje maximaal. Is een kaartspel met op de voorkant de tafel en achterkant de uitkomst. Er zijn meerdere spelvarianten. Mijn zoontje vindt dat erg leuk om te doen.
Mijn oudste dwaalt de hele tijd af met zijn gedachtes als we oefenen. We doen nu elke 2 dagen 5*25 sommen wedstrijdje met de jongens. Daarvoor gebruik ik een sommen generator op internet. Vroeger had je ook nog de braintrainer op de Nintendo ds. Misschien dat ik die ook geef.