Vl zijn vader is eind 2017 overleden. Zijn ouders hadden samen een horeca zaak (vof). Na het overlijden van zijn vader is schoonmoeder alleen verder gegaan en is een eenmanszaak geworden. Nu vertelde schoonmoeder dat vl en zijn broertje een erfbelasting moeten betalen. Vl weet niet eens wat hij geërfd heeft. Daarnaast komt de aanslag voor de erfbelasting bij zijn moeder op het adres. Ik vind het een raar, op zijn naam staat een erfbelasting terwijl hij niet eens weet wat hij heeft geërfd. Zijn broertje en vrouw willen de zaak tzt overnemen, wanneer nog niet bekend. Als vl een deel van het grond heeft geërfd zullen ze hem dan moeten uitkopen? Kan het ook zijn dat je erfbelasting moet betalen zonder dat je iets geërfd hebt? En hoe kun je weten wat je of welk deel je hebt geërfd? Wie heeft hier verstand van of ervaring mee?
Een beetje raar dat ze jouw vriend hier helemaal niet in hebben betrokken. Waren zijn ouders (in gemeenschap van goederen) getrouwd? Was er een testament? Mijn vader is in 2017 overleden en mijn ouders waren in gemeenschap van goederen getrouwd. Dat betekent dat de helft van het geld van mijn ouders, van mijn moeder is. De andere helft werd geerfd door mij, mijn twee broers, en moeder. De erfbelastingregels zijn heel ingewikkeld. Er is bijv erfbelasting, maar ook een belastingvrije voet. (het bedrag wat niet meetelt voor de erfbelasting) Voor de partner is die voet vele malen hoger dan voor de kinderen. Mijn ouders hebben uitgemaakt, dat mijn moeder vruchtgebruik heeft over alles (geld en huis) wat mijn ouders hadden. Dus wij erven het wel in theorie, maar krijgen voorlopig niets uitbetaald. Over dat bedrag wordt een rente berekend. Stel ik erf 10.000 euro. Dan heb ik daarmee een vordering op mijn moeder, die elk jaar met x procent vermeerderd wordt. (die rente kan je zelf vaststellen, daar zijn ook allemaal regels en berekeningen voor wat slim is) De hoop is daarmee, dat tegen de tijd dat mijn moeder komt te overlijden, zij ons zoveel rente verschuldigd is, dat we daarna geen erfbelasting meer over haar geld hoeven te betalen (dat haar geld als het ware op is door de rente). Als een van ons nu zijn erfenis zou willen hebben, zouden de andere twee wel rente krijgen en de derde dus niet. Dat zou kunnen betekenen, dat als mijn moeder overlijdt, er twee kinderen allebei de helft krijgen en de derde niets. Dus daarom is het min of meer onmogelijk om nu al geld uit te betalen. (tenzij je dat aan alledrie doet maar dat is door de hoge rente zeer ongunstig) Volg je het nog? In jullie geval zou broerlief je vriend uit kunnen kopen, of je spreekt af dat je broer het bedrijf krijgt en je vriend het huis (of whatever). Of dat je samen eigenaar blijft van de grond maar broer elk jaar een bepaald bedrag betaalt als huur. Hoe het precies zit met wie de erfbelasting moet betalen weet ik niet, in ons geval heeft mijn moeder dit betaald voor ons allemaal. Misschien ging dat wel af van de erfenis. Wij kregen wel allemaal zelf een brief thuis. Ik vind het dus heel raar dat jouw vriend niets heeft ontvangen. Volgens mij hebben wij de aangifte ook allevier moeten ondertekenen dus ik snap niet hoe hij hier niets vanaf kan weten. Het lijkt me verreweg het beste om bij zijn moeder de papieren eens op te vragen? Zij heeft blijkbaar aangifte gedaan van de erfbelasting dus zij zal ook moeten weten om hoeveel geld het gaat. Het zou volgens mij best kunnen dat je vriend niets betaald krijgt, tot zijn moeder ook komt te overlijden. En dat hij wel erfbelasting moet betalen. Maar ik ben geen erfrechtadvocaat dus er zijn vast mensen die dit beter weten dan ik.
Ergens halverwege volgde ik het niet meer haha. Ingewikkeld verhaal inderdaad. Schoonouders waren in gemeenschap van goederen getrouwd. Ik weet niet of er een testament was. Volgens mij niet anders had vl dat toch wel gehoord moeten hebben lijkt mij. Het is zelfs nog iets ingewikkelder. De zaak van nu schoonmoeder daar wil de provincie een stuk grond van hebben. En dat staat op onteigening voor dat stuk grond. Vl krijgt wel weer exploot stukken op zijn naam op ons adres omdat hij erfgenamen is. Dat is dus het vreemde aan alles. Schoonmoeder doet er nogal vaag over als je er naar vraagt. Gelukkig betaald ze de erfbelasting wel. Maar als zijn broertje de zaak overneemt als schoonmoeder nog leeft zal hij wel vl moeten uitkomen lijkt mij. Het woonhuis zit bij de zaak in dus dat is niet apart. De aangifte is gedaan door haar accountant dat is buiten vl om gegaan.
De aanslag erfbelasting wordt opgelegd op basis van een aangifte, dus iemand heeft aangifte gedaan. Dus ik zou eerst achterhalen wie de aangifte heeft gedaan. Is er een notaris bij betrokken geweest of een accountant? Als je de aangifte hebt dan kun je ook zien wat er op jou vriend z'n naam is opgegeven. Edit: ik zie dat we tegelijk hebben gereageerd. De accountant dus. Het is wel raar dat schoonmoeder niet gewoon openheid van zaken geeft. Anders gewoon rechtstreeks die accountant bellen, als schoonmoeder niet mee wil werken.
Kan hij dit dan ook inzien zijn op de site van de belastingdienst mijn belastingdienst ofzo? En stel wij willen ooit een huis kopen, heeft deze erfenis dan nog gevolgen?
Nee, de aangifte kun je niet online zien. Ik denk dat een huis kopen geen probleem zal zijn, ik neem aan dat hij geen schulden heeft mee geërfd.
een testament is er volgens mij niet. Als die er zou zijn dan moet hij dit toch ook van de notaris horen.
Dat hoeft niet want zijn moeder is nog in leven, zou toch navragen of er wel of geen testament is want zeker bij een eigen zaak is het handig om te hebben.
Als ik niet vergis betaalt moeder de erfbelasting over de fictieve erfenis van de kinderen en over haar deel. Pas als zij overlijdt wordt de complete balans opgemaakt waarbij over dat stukje fictieve erfenis waar moeder al erfbelasting betaald heeft, niet nogmaals belasting betaald hoeft te worden. De kinderen hebben een vordering op hun moeder ten grote van hun erfdeel, maar moeder mag ermee doen wat ze wil. Als die broer de zaak vóór moeders overlijden al wil overnemen, dan moet broer gewoon betalen voor de zaak en krijgt moeder geld en broer de zaak. Dit is volgens mij hoe het geregeld is. Dit is ooit eens aangepast zodat stel je voor een vader overlijdt, hij heeft 2 kinderen en een vrouw en een huis zonder hypotheekschuld. Als er dan geen geld meer was, moest de weduwe het huis verkopen zodat ze de erfenis van haar kinderen kon betalen. Volgens de "nieuwe" regels mag de langstlevende doen met de erfenis wat ze willen, maakt diegene alles op: prima. Overigens kan een vermogend iemand wel gelijk zeggen: ik betaal de waarde van de erfdelen van de kinderen alvast uit, dan is het klaar. Maar ik denk dat dat weinig voorkomt.
Hier spreekt de notaris... Als iemand overlijdt met vrouw en kinderen, dan werkt de ‘wettelijke verdeling’ (tenzij je dit uitsluit in testament). Alle goederen van de nalatenschap worden toebedeeld aan de langstlevende partner, de kinderen krijgen nog niets. Maar dat betekent niet dat zij niet al erfgenamen zijn, iedereen (moeder + 2 kinderen) zij erfgenamen voor 1/3e deel. Als het bedrag boven de vrijstelling van erfbelasting komt, moet er erfbelasting worden betaald. Maar, de moeder/langstlevende partner moet dit in principe betalen omdat de kinderen hun erfdeel nog niet krijgen. Pas na het overlijden van de partner, krijgen de kinderen de nalatenschap van hun vader (àls er iets over is). Bij stieffamilies zijn er wat mogelijkheden om e.e.a. veilig te stellen.
Als er een notaris bij betrokken was, zou hij wel geïnformeerd zijn denk ik. Maar mss nu niet ivm de accountant. Dit stuk grond staat nu ook op naam van je vriend ja (1/6e deel) of iig komen ze bij hem terecht omdat hij erfgenaam is van zijn vader. Het Kadaster is niet altijd bijgewerkt. En als zijn broer de zaak overneemt moet hij idd nu jouw vriend + moeder uitkopen. Hij zal zelf al voor 1/6e eigenaar zijn, je vriend ook en de moeder voor 4/6e.
Zo is het bij ons ook gegaan. Er is aangifte gedaan. De erfbelasting die wij kinderen moesten betalen heeft mijn moeder voor ons betaald.