Ik sta ingeschreven bij mijn ouders en mijn zoontje ook . Mijn vriend heeft hem erkent en hij heeft mijn vriend zijn achternaam . Mijn vriend heeft geen voogdij . Als er iets met mij gebeurd , waar ik natuurlijk niet van uit ga . Wie zou dan de voogdij krijgen ? In het beste geval krijgt mijn moeder de voogdij en mag mijn vriend zijn zoon gewoon op komen halen wanneer hij wilt en in het weekend . Mijn vriend werkt , en zou het geen ideale situatie vinden als hij om 5 uur al weggebracht moet worden . Ook heeft mijn vriend schulden waardoor het dus lastig als als mijn zoontje groter is en hij zou graag een bijbaantje willen doen . Er kan dan namelijk beslag op gelegt worden . En ik wil echt echt echt niet dat mijn schoonouders opassen . Ze zijn gewoon anders , ze noemen billen bijvoorbeeld reet , en poepen schijten , plassen pissen . En ik wil absoluut niet dat mijn kind dat leert . Hoe waarschijnlijk is het dat mijn moeder de voogdij zou krijgen ? Me zoontje heeft hier (bij mijn ouders) alles , ook een eigen kamertje . En staat ook ingeschreven op dit adres . Als ik er geld voor had zou ik naar de notaris gaan . Helaas is dat heel erg duur . Maar volgends mij wordt er zowizo eerst naar de ouders van de moeder gekeken toch ? En als mijn vriend gewoon akkoord gaat . En als er in de familie een goed geschrikte plek te vinden is zal hij toch niet naar een pleeggezin gaan ? Ga er niet van uit hoor , maar het schoot me even te binnen en werd er best bang van . Maar ga er alsnog gewoon van uit dat mijn zoontje lekker bij ze mama blijft , en ik bij hem natuurlijk . Alvast bedankt voor de reacties
Ik zou eens bellen naar het juridisch loket. Want het is best ingewikkeld het voogdijschap. Gewoon bellen en je situatie uitleggen.
Wie voogdij krijgt weet je niet. De voogdijraad beslist, dit gaat via de rechter. Ik denk dat de kans groter is dat je zoontje naar zijn eigen vader gaat dan naar oma. Wil je zelf bepalen wie voogdij krijgt, zul je een testament moeten opstellen.
Ik lees ook nog: "Eén ouder heeft het gezag Als de ouder die alleen het gezag uitoefent overlijdt, bepaalt de rechter wie voortaan het gezag krijgt: de andere ouder of iemand anders. De andere ouder heeft een voorkeurspositie. De rechter mag het verzoek van deze ouder om voortaan het gezag uit te oefenen alleen afwijzen, als de belangen van het kind gevaar kunnen lopen. En wat als de overleden ouder bij testament een of twee gezamenlijke voogden heeft benoemd, die bereid zijn de voogdij op zich te nemen? Dan kan de andere ouder nog steeds een verzoek indienen om het gezag te krijgen. Als hij of zij dit doet binnen één jaar na het begin van de voogdij dan blijft de voorkeurspositie voor die ouder bestaan. Ook na de termijn van een jaar kan de andere ouder een verzoek indienen bij de rechter om het gezag te krijgen. Maar deze heeft nu geen voorkeurspositie meer. Hij of zij krijgt het gezag alleen als na de benoeming van de voogd de situatie is veranderd of als bij de benoeming van de voogd is uitgegaan van onjuiste of onvolledige gegevens." http://www.advocaten.nl/gezag-omgang-en-informatie-6/
Als je mere "zekerheid" wilt hebben dan zou ik toch proberen te gaan sparen voor een notaris. kosten zijn rond de 400 euro. dan heb je het iig op papier staan en is de kans groter dat hij bij je ouders terecht komt.
Kan wel goedkoper, kijk maar eens op Notaris tarieven vergelijken van alle notarissen | vergelijk notaristarieven notariskantoor beoordelingen en offerte notariskantoren
Als je wil dat het kind naar je moeder gaat zul je dat vast mmoeten leggen. Anders gaat het onder de rechter en is de kans enorm groot dat het kind gewoon naar de vader gaat
wij hebben dit helemaal uitgezocht als jou vriend hem alleen erkent heeft (dus geen geregistreerd partnerschap of getrouwd) heeft hij niets in te brengen en gaat jullie kindje naar je ouders en niet naar hem of zijn ouders. Verdere regelingen moet een rechter bepalen. Wij hebben dit uitgezcht vanwege het feit dat als mij iets overkomt ik niet wil dat mijn kind eventueel meerdere naar mijn ouders gaan, wij hebben toen gekozen voor geregistreerd partnerschap, dus ons kind/kinderen gaan gewoon naar mijn man. En mocht ons beide iets overkomen dan gaat ze naar mijn schoonzusje en man dit hebben wij wel vast moeten laten leggen bij een notaris.
Je had ook gelijk ne de geboorte ouderlijk gezag kunnen aanvragen dan heeft je partner ook volmacht over de kleine hboef je niet getrouwd voor te zijn.
Kosten voor een voogdijregeling zijn hier 227 euro. Willen wij ook nog doen omdat we niet willen dat onze kinderen bij de schoonfamilie komen. Hebben hier 3 opties, willen iig 2, mogelijk 3 laten vastleggen (als 1 niet wil/kan dan nr2, etc)
Wij zijn niet getrouwd of geregistreerd partner. Vriend heeft onze beide kindjes erkent en gezag over ze. Ze dragen beide zijn achternaam. En we hebben in ons testament laten vastleggen dat onze kleintjes evt naar schoonouders gaan en op plaats twee mn vriend zn broertje. Als er wat met mij of ons gebeurd gaan ze toch ook niet naar mn ouders? Dit wil ik ABSOLUUT niet!
Nee testament overtreft de rechter. Wij hebben hier vastgelegd waar de kinderen absoluut niet naar toe mogen.
En toch heeft de wettelijke vader die geen gezag had de wettelijke voorkeur en zal het kind daarheen gaan, ernstige bezwaren uitgezonderd. Zou toch ook schandalig zijn dat je geen recht hebt op gezag over je eigen kind! Je hebt het erkend, dus je bent de vader.