Ik ben heel erg geminderd met het eten van tarwe. Ik eet bijv. nagenoeg geen (fabrieks)brood meer, ik bak wel eens zelf spelt- of roggebrood. Ik eet geen witte pasta, wel spelt- of volkorenpasta. Tussen de middag eet ik bijna altijd quinoa-salade. Ik voel me veel beter nu ik veel minder tarwe eet.
Ik eet nu zo'n negen maanden strikt glutenvrij. Dit omdat de arts maar niet wist waar al mijn klachten vandaan kwam en ik letterlijk en figuurlijk er schijtziek van werd Ik knapte na een dikke week al wat op en heb nu alleen nog diarree als ik een dieetfout heb gemaakt (bij uit eten gaan bijv). Arts heeft de diagnose inmiddels bevestigd. Ook uit mijn bloedbeeld blijkt de enorme verbetering van mijn darmen. Zo hoef ik niet meer elke paar maanden een ijzerinfuus en sterker nog: ondanks mijn meerling zwangerschap en geen ijzersupplementen stijgt mijn ijzerwaarde elke maand nog. Ik geloof alleen niet zo in het belang vanuit hip doen of afvallen om glutenvrij te eten. Ook vind ik het rete irritant als mensen, terwijl ze hun bakkes vol stoppen met gewone borrelnootjes en tegelijkertijd vertellen dat ze glutenintollerantie hebben en geen gluten eten. Yeah right. Door dat soort lui menen andere mensen dat je het niet zo nou hoeft te nemen met het dieet en loop je kans in restaurants of bij mensen thuis ongewild gluten binnen te krijgen omdat men denkt dat het niet zo precies komt omdat "Pietje met de hippe variant van glutenvrij eten ook gewoon die bouillon met gluten verdraagt..." Ik ben eerst zonder m'n arts en zonder dieetist gestart met het dieet. Na een week m'n arts ingelicht en na een maand ook een consult bij een dieetist gehad. Dit omdat ik wilde weten of ik wel op de goede weg bezig was en niet tekorten ging opbouwen. Ik zou zeker niet iedereen aanraden om op eigen houtje dit te gaan proberen. Maar anderzijds: de diagnose wordt heel vaak niet gevonden door artsen en je kunt het altijd proberen als zoveel symptomen wijzen op glutenintollerantie. Lees er wel voldoende over en maak een afspraak bij een dieetist die hier in gespecialiseerd is.
Hier eten we thuis nu suikervrij en minder tarwe en brood. Meer haver, rogge en spelt. En max 1 per dag brood. Als we tarwe gebruiken, dan alleen volkoren. Hier bleef ik last houden van snaaidrang, steeds honger als ik net had gegeten.
Ik weet dat tarwevrij geen glutenvrij is. Ik heb het ook niet over glutenvrij, maar tarwevrij. En dan de heftig doorgedeelde tarwe, dus de tarwe waar veel suiker in zit. Spelt ed is nog veel schoner, dus dat laat ik niet vallen. Ik ga ook geen brood weglaten, maar vervangen door speltbrood, brood van boekweitmeel, amandelmeel, haver, enz. Dat bedoel ik. Dus 'zuiverder' eten als het ware. Ik doe dit niet vanwege een hype, doe dit niet om af te vallen, doe dit puur in de hoop mezelf beter te gaan voelen. That's all.
Suiker gebruik ik al niet veel, maar zal eens kijken of ik stiekem toch niet onbewust veel binnen krijg. Melk drink ik biologisch, is het dan nog zo slecht?
+1 Geheel tarwe vrij vindt ik ook best lastig nog. Ik zoek voor veel dingen nog vervangers. Nu doen wij regelmatig boodschappen in Duitsland. Daar hebben ze een zeer uitgebreid assortiment van spelt producten in de winkels tegen een schappelijke prijs. Suiker en melk gebruiken wij ook vrij weinig. Had in het verleden veel last van een prikkelbare darm. Dat is nu veel minder/bijna nooit meer.
Biologisch of niet, in melk zit lactose En heel veel mensen zijn eigenlijk gewoon lactose intolerant blijkt. Ik had altijd last van een opgeblazen gevoel, winderigheid, last van darmen e.d Dronk ook altijd biologische melk, maar sinds ik daarmee ben gestopt en minder tarwe/meer spelt e.d. ben gaan eten nergens meer last van