Even een algemeen topic, want ik lees vaker hier dat ouders hiermee worstelen. Hoever laat je je puber zelf regelen en waar grijp je als ouders uiteindelijk in? Alleen met schoolzaken, of ook werk etc? Onze insteek met de 14 jarige is: eerst zelf regelen. Op school is het al wel nodig geweest dat wij uiteindelijk contact opnemen/verduidelijking vragen. Maar nu een akkefietje met werk: er is verteld dat ze zolang ze 14 is, enkel op zaterdag van 17-19 mag werken. Afgelopen zaterdag netjes vrij genomen omdat wij toen op vakantie gingen. A.s. zaterdag gaan wij weer terug en gaat ze om 17 uur gewoon werken. Nu appte een collega of ze vandaag een uurtje eerder kan komen werken. Ze geeft aan dat ze enkel op zaterdag werkt dus vandaag niet hoeft. Leidinggevende had tegen de collega gezegd: vraag maar of M een uurtje eerder kan. Ze stond dus blijkbaar wel ingepland vandaag. Ze heeft meteen contact opgenomen en weer uitgelegd wat de afspraken waren. Waarop de leidinggevende zei dat ze of iemand voor vandaag moet regelen of er moet staan om 17 uur. Nou dat laatste is onmogelijk, we zitten in de Ardennen. Ze heeft wel wat mensen geappt of ze konden werken, maar daar verwacht ze eigenlijk niks van. Lastige situatie vind ik wel als ouder.
Tja ik zou gewoon een appje sturen dat de leidinggevende heeft aangegeven dat ze a alleen die dag op die tijd mag werken en hier ook rekening mee houdt, Dat je dochter ook niet verantwoordelijk is voor de communicatie tussen leidinggevende en planning en dat je dochter hier ook geen vervanging voor hoeft te regelen ivm haar leeftijd. In dit geval zou ik dit even overnemen; ze maken de regels wanneer het ze zelf uitkomen...even spiegelen die handel. Ik ben erg pro zelf regelen, maar in dit geval is het een situatie waar aan zij niets kan doen en ook niets hoeft te doen.
Raar dat ze verder geen uitleg hebben gegeven. Ze mag idd officieel alleen op zaterdag werken maar dan wel tussen 7:00-19:00 en dan Max 7uur zo uit m’n hoofd. Dat mag ze ook in vakanties, bij jullie is het nu vakantie vandaar dat ze haar hebben ingeroosterd. Logisch dat ze geen vakantie heeft aangevraagd voor de hele week, het is voor haar tenslotte allemaal nieuw (en dus meteen een leermoment voor de volgende vakantie). Maar ik vind ook dat je als werkgever er zomaar vanuit kan gaan dat mensen extra willen werken in de vakantie. En ik weet niet hoe ver van te voren ze haar rooster krijgt, maar volgende keer toch altijd meteen even controleren of het wel klopt, want dan had er meteen iets van meegekregen. Maargoed dit van mijn kijk erop als werkgever. Ze werkt er ook nog niet zolang toch? Ik zou als moeder niet zoveel doen in dit geval, je dochter heeft geprobeerd een ander te regelen, dat is niet gelukt. Ze weet het nu, dus volgende keer zal het wel goed gaan. Als ze echt moeilijk gaan doen zou ik zelf wel even contact opnemen, maar niet al meteen.
Omdat dit wel gevolgen heeft, zou ik hier wel als ouder een appje/belletje doen en de regels doorgeven. En dat het niet re verantwoordelijkheid is van een 14 jarige om het roostergat te vullen. Als de afspraken zijn alleen tussen die en die tijd, is het aan hun om zich eraan te houden. .
Mbt tot school, die houden al rekening met wat een puber van 14 wel/niet zou kunnen. Dat is anders. Die gaan niet vragen of ze ff een docent regelt want er is een tussenuur gekomen
Daar zit waarschijnlijk wel een verschil in ja. Op school schatten ze dat al beter in. Het is goedgekomen. Het is op zich een kind met een vlotte babbel dus geadviseerd dat ze even moet bellen. Degene die er was zei meteen: fijn dat je zelf even belt. Het is inderdaad niet goed gecommuniceerd naar haar. Met 14 jaar mag je niet op schooldagen werken, in de vakantie dus wel. Maar ze werkt er pas sinds half september, dus dit was de eerste vakantie pas. Hij vond het vervelend dat het aan haar niet goed uitgelegd was en snapte dat ze vandaag (en morgen stond ze ook al ingepland) niet kan werken. Maandag wordt ze 15, dus dan weet ze sowieso dat ze meer uren ingepland wordt.
Maar waarom zou je er als werkgever zomaar vanuit gaan dat de werknemer extra wil komen in de vakantie? Of bedoelde je ‘niet zomaar?’. Want ik vind dat extra diensten inplannen in overleg met elkaar moet gaan. Je weet immers niet wat voor plannen je werknemer verder heeft.
Ja ik bedoelde uiteraard niet. Wij plannen op beschikbaarheid die de werknemer ingevoerd heeft. Voor vakanties kunnen ze die aanpassen als ze meer willen werken, of even doorgeven via de app. En als je op vakantie gaat dan vragen ze verlof aan voor de gehele periode.
Dochter checkt altijd het rooster om te zien wanneer ze moet werken, in vakanties is/was dat inderdaad vaker. Jou dochter had de hele vakantie vrij moeten vragen, in vakanties gaan ze er eigenlijk vanuit dat je extra kan werken. Hier al zoveel gezeik gehad met werk Als ze ingepland staat en ze kan niet, is dat haar probleem. Zij moet dan vervanging regelen terwijl het de schuld van de roosteraar is, heel krom. Tegenwoordig gaat het wel iets beter, maar het heeft hier de nodige discussies wel opgeleverd
Dat heeft ze goed opgelost zelf Hier probeer ik ze ook alles zelf te laten oplossen. Alleen voor jongste (met autisme) is dat soms lastig. Had ze nergens kunnen zien dat ze ingeroosterd was in de vakantie? Of had ze daar niet naar gekeken omdat ze in de veronderstelling was dat ze alleen op zaterdag moest werken (wat ik snap).
Het klinkt ook alsof de roostermaker bij haar dacht dat ze op zaterdagen + niet-schooldagen mocht worden ingeroosterd (met 14 zijn dat de enige mogelijkheden voor zover ik weet?), ipv echt alleen op zaterdagen. Ik snap dan dat zij en jullie dachten dat ze enkel op zaterdag zou werken, en dan meldt ze zich netjes af vanwege vakantie, maar kijkt ze natuurlijk niet naar het rooster (want waarom zou ze?). Heel goed dat ze zelf heeft gebeld en het opgelost is!
Dit precies inderdaad. En daar hadden zij en ik nog een kleine discussie over. Ik ben zo iemand die ondanks dat je een vaste werkdag hebt dat toch elke week even zou checken voor de zekerheid. Zij is het type: nee hoor, dit is afgesproken, dus... Maar ze heeft nu wel gezegd het goed te gaan checken. A.s..maandag wordt ze 15 en zou ze in principe op do, vr en za gaan werken. Dus dan is het ook wel even goed om te controleren.
Tja. Als ik op een vaste dag en tijd zou werken zou het ook niet in mij opkomen om te verwachten dat ik ongevraagd voor andere dagen i geroosterd zou worden. Ze heeft het netjes opgelost. En kan daar alleen maar van gegroeid zijn denk ik. Voordeel van zelf laten regelen Hoewel ik in dit voorbeeld denk ik ook wel geneigd zou zijn te helpen/zelf te bellen. Wat school betreft laat ik het ook zoveel mogelijk los. Maar ik merk momenteel dat school dat niet toestaat. Hij staat er niet goed voor met zijn cijfers. En nu komt school ineens met allerlei dingen die wij moeten ondertekenen. Een 12-uren plan. Hij moet dagelijks noteren hoeveel uur huiswerk/leerwerk hij besteed per vak. En dat moet wekelijks mi inasl 12 uur zijn. Ondertekend door de ouders. Hij kwam vandaag met zijn (slecht gemaakte) Duits toets. Hij moest met ons bespreken wat hij nodig heeft om beter te bespreken. Dat moesten wij op de toets schrijven en ondertekenen. Ik dacht echt .... whaaaat! Ik zie hem zo zijn best doen. Valt zo vies tegen dit eerste trimester. Vorig jaar haalde hij zevens met de helft van de inspanning. En zie hem hem gestresst raken erdoor. Dat gedoe met controle en ondertekenen komt me juist zo demotiverend en controlerend over. Alsof ze denken dat hij er met de pet naar gooit. Wat gewoon niet zo is. Binnenkort is oudergesprek met de mentor. Ben eens benieuwd. Die is nogal van dit soort regeltjes. En mijn zoon vaart juist het beste op vertrouwen. Wordt dus zoeken naar haar het vertrouwen geven dat hij wel echt hard werkt en voor hem een vorm van leren waarbij de stof (het stampwerk) wel goed blijft hangen.
@Mamafiets ik las dit eerder van je, echt waardeloos lijkt mij dat. Zou het aan zijn manier van leren kunnen liggen? Dat dat niet effectief is?
vind het intressant om te lezen dames. Je wil je kind leren om zelf problemen op te lossen, maar je wil ze ook niet zomaar in het diepe gooien. soms is het gewoon echt nodig om als volwassene mee te kijken, te adviseren, of in te grijpen. maar door het ze niet uit handen te nemen maar zelf te laten doen groeien ze. Ik lees graag even mee, want mijn kinderen zijn nog niet zo oud, 8 en 10 maar toch komt die tijd er wel aan dat ze toch echt meer zelf moeten gaan doen. en ik leer graag van andere moeders hoe zij dit aanpakken. of wat hun ervaringen zijn.
Ik snap dat school wil dat jullie hiervan op de hoogte zijn (al is dat volgens Magister toch al lijkt mij) maar dit is wel heel controlerend.
Gaat zo uit van het negatieve vind ik. En ergens snap ik het ook wel een beetje. Op school speelt hij de stoere gast. En is ook de grappenmaker van de klas. En ook kan hij zijn onvrede over veel huiswerk goed uiten . En dat is wat de leraren zien. Thuis moppert hij ook natuurlijk. Maar ik zie hem dan ook hard werken. "Mam, wat is school stressvol als je cijfers niet goed zijn" Vond ik een pijnlijke uitspraak.
Ook een leuke over zelfredzaamheid. Maar dan bij een jonger kind (9). En met autisme (en dus vastgeroeste gewoontes) Jongste laat alles zich heel makkelijk aanleunen. Heeft nooit de fase "ik ben groot, dat kan ik zelf" gehad. Als hij ons zo gek zou krijgen zou hij xich niet eens zelf aankleden of zijn tanden poetsen. En zelf bij die simpele takjes moet je ernaast gaan staan en opdrachten geven " doe je onderbroek aan" " doe je broek aan" " doe je hemd aan" etc. Dat vind ik ook lastig om mee om te gaan. Helpen (bij alles) gaat zoveel makkelijker en sneller. Maar daar help je hem uiteindelijk niet mee.