Ik woon in het buitenland waar iedereen standaard op zwangerschapsdiabetes wordt getest. Ik heb het met mijn eerste ook wel gedaan maar vond het geen prettig onderzoek en nu zou ik ook oppas voor mijn zoon moeten regelen dus heb met mijn vk besproken het over te slaan deze keer. Zij vond dat prima maar hoor om mij heen veel mensen die dat heel onverantwoord vinden. Nu vroeg ik me af hoe het eigenlijk in NL zit en wat hier de mening is. Alvast bedankt
Ik heb het gisteren gedaan en bah bah wat een ongelooflijke k*t test zeg! Ik ben er zo ziek van geweest. Maar op zich wel blij dat ik het heb gedaan. Achteraf dan he haha
Ik heb de test gedaan op een ochtend dat mijn dochter in het kdv was, dan hoefde ik geen oppas te regelen. Blij dat ik het gedaan heb. Er was niks aan de hand, standaard screening, maar zo ben je toch gerustgesteld dat dit alvast ok is (eerste zs was de uitslag ook gewoon goed, maar is dus standaard screening hier bij alle zwangeren)
Bij onze verloskundige is het niet standaard dat je hem moet doen, alleen als je verhoogde kans hebt vanwege familieleden met diabetes. Bij mijn eerste zwangerschap had ik een verstoorde test en moest ik elke dag mijn waardes in de gaten houden. Verder niks aan de hand. Deze zwangerschap kreeg ik gelijk een stempeltje om het zo maar te noemen en mocht ik dat heerlijke drankje zelfs 2 keer nuttigen. De eerste test was met 16 weken en de tweede met 24, die was weer verstoord. Beide keren is Opa komen oppassen en anders had ik het op een KDV dag gedaan. Maar er is weer niks aan de hand dus mag gewoon thuis bevallen met eigen VK. Ik ben blij dat ze het hier gecheckt hebben. Ik krijg nu ook een half jaar na de bevalling een uitnodiging om mijn waardes te laten te controlleren. Omdat je toch een verhoogde kans hebt om diabetes te ontwikkelen. En laat ze het dan maar controlleren als dat je ineens met de gebakken peren zit. (mijn mening, maar ik heb meerdere familieleden met diabetes dus....)
Ik ben voor! maar dit komt omdat ik van dichtbij meegemaakt heb dat een familielid niet wist dat ze zwangerschap diabetes had en na een horror bevalling hun kindje overleden is.
Ik vind ook onverstandig. Ik ken inderdaad ook 2 personen waar het ernstig fout is gegaan. Ik zelf had totaaaaaaal geeen aanleiding om zw diabetes te hebben. Geen klachten. Niet te veel vruchtwater. Geen grote baby. Was zelf met 26 weken pas 5 kilo aangekomen. Nuchter is Mn gehalte zelfs te laag! Maar vanwege mmm toch verplicht test moeten doen en ja hoor. Dik zw diabetes. Als mijn gyn niet mij die test hadden laten doen weet ik niet wat er gebeurd zou zijn.
Bij de eerste liep ik controles in NL en geen diabetestest gehad. Wanneer ik met de kennis uit de tweede zwangerschap terugkijk, vermoed ik dat ik misschien wel een lichte variant heb gehad. Vooral ivm de zware vermoeidheid/slaperigheid s middags. Bij de tweede liep ik in Duitsland en daar wordt standaard getest tussen de 24 en 28 weken. Tot mijn grote verbazing bleek in dus suiker te hebben. Was oa veel slaperig smiddags na het eten, maar verder geen grote groeispurt of grote buik oid. Ik zou de test wel laten doen, ondanks de ongemakken die je er voor moet doormaken.
Ik weet niet waar hier is bij jou, maar hier bij mij (in Nederland ) is het niet standaard. Eerste trimester wordt er geprikt op glucose en als er verder geen aanleiding is (bv. eigen gewicht, groei baby, familiaire zaken etc.) dan krijg je geen glucosetest. Ik heb het bij dochter niet gehad en zoals het er nu uit zie hoeft het weer niet.
Het gaat hier toch alleen om het drinken van een suikerdrankje en dan 2 uur later prikken? Ja het drankje is niet lekker en je wordt wat wee op de maag maar dat zou voor mij niet een reden zijn om het te laten. Bij dochter 2 keer moeten doen en bij deze op 16 weken, 24 weken en 32 weken (als de uitslagen steeds goed zijn). Je kindje kan behoorlijk schade ondervinden aan zw. Diabetes waaronder dood geboren. Zou dat risico niet willen nemen puur omdat je een paar uur wat misselijk wordt van een drankje. Als het je toch zo zwaar is bevallen vorige keer zou je kunnen vragen om een dagcurve te mogen bijhouden. Moet je alleen wel 4 keer op 1 dag bloedprikken.
Misschien heb ik het niet helemaal goed verwoord. Gaat me niet om wat "ongemak" en tuurlijk wil ik geen onnodig risico lopen. Ik vraag het omdat mijn vk het totaal geen probleem vindt als ik het niet doe, zei zelfs dat de test eigenlijk helemaal niet zo goed en representatief is, en had begrepen dat het in NL helemaal niet standaard was dus vroeg me af hoe essentieel het was. Begin nu wel weer meer te twijfelen dus wel bedankt voor de reacties. (Onze zoon gaat niet naar een opvang. We hebben ook geen oppas waar hij overdag 3h terecht kan dus wordt nog wel een logistieke uitdaging)
Kan je niet met je vk de mogelijkheid bespreken het thuis zelf controleren met een glucosemeter? Die dingen kosten een paar tientjes en dan kun je makkelijk een paar dagcurves testen.
Bij de eerste gehad. Bij de volgende twee geweigerd. Mijn nuchtere waarde was goed. Klaar. De OGTT is een achterhaald onderzoek. Iedereen moet het zelf weten maar ik doe niet aan achterhaalde onderzoeken.
Ik snap je heel goed hoor. Het is echt niet onverantwoord om het over te slaan als er geen diabetes in de familie voorkomt en er geen tekenen zijn van zwagerschap diabetes. Anders zouden we in Nederland heel onverantwoord bezig zijn. Ik heb bij de eerste een glucose tolerantie test moeten doen vanwege diabetes in de familie. Er kwam zoals verwacht niks bijzonders uit, had totaal geen tekenen van diabetes of andere bijzonderheden.
Dat de test belastend voor je is lijkt me juist een prima reden om wel te bedanken voor de test, als je niet tot de risicogroep behoort. Hier kun je ook je kansen bereken: https://www.evidencio.com/models/show/1095