Dat komt volgens mij vooral door de geringe en slechte en vaak tegenstrijdige informatie die gegeven wordt. Laatst stond ik bij de kassa bij de prenatal, toen vroeg een stel wanneer mag een kind op een verhoger want baby was bijna toe aan de autostoel van de oudste. Eh eh stamel stamel deed de verkoppster, ja wanneer ze erin passen. Nou toen kon ik me niet stil houden. Vanaf 15 kilo hoor, anders doet de autogordel niks. En het grappige was dat het stel zich meteen op mij richtte ipv de verkoopster. Oh is dat zo? Ohjee nou dan kan het nog niet en ze gingen weer weg... En op de meeste websites staan gewoon de marges vermeld 'tot 18 kg kan uw kind in een autostoel groep 1 en vanaf 15 kg in een groep 2/3 stoel'. Verder nauwelijks uitleg van het waarom. Daarom gaan mensen vooral doen wat hun uitkomt denk ik en denken ze niet na over de veiligheid.
Ik wist het idd wel, maar ook door veel lezen. Anwb geeft bijvoorbeeld wel informatie weer. Wat anderen doen, tja ergens eigen keuze. Ik zie regelmatig een kindje van 5 los in de auto (dus zonder verhoger, zonder gordel en onder de 1,35m) op de voorstoel. Ook kindjes van 2,5 op een zitverhoger (geen stoel, maar alleen de verhoger) met gordel. Zowel binnen als buiten bebouwde kom, autoweg als snelweg. En ja daar verbaas ik mij ook over.
Op de site van anwb staat dat groep 2 vanaf 15 kilo is. Daar staat niets over leeftijd. En ik was even op de site van de consumentenbond, daar staat groep 2 vanaf ongeveer 3 jaar... Dus het blijft een feit dat er onduidelijkheid over is.
Dat van 4 jaar heb ik ook nooit geweten en hier al de 3e. Ik heb altijd naar de lengte en gewicht gekeken en naar mijn mening zegt dat meer dan leeftijd. Wel laat ik ze zolang mogelijk in een autostoel, maar mijn 3,5 jarige is al over naar een groep 2 stoel. Hij is wel groot voor zijn leeftijd. Dochter zit ook nog in een groep 2 stoel en de oudste op een verhoger.
Hier pasten ze met 4 jaar ook echt niet meer in de groep 1 stoel; nu zijn ze allebei wel redelijk lang voor hun leeftijd. Ze waren trouwens wel beiden (ruim) over de 15 kg voor ze over gingen.
Maxi-Cosi Rodi SPS. Veilige en eenvoudige kinderautostoel op maxi cosi staat vanaf 3,5 jaar, dus het wordt in mijn ogen wel gewoon aangegeven?
Niet goed aangegeven. Als je verder leest in de gebruiksaanwzijging staat er: 'vanaf 15 kilo (circa 3,5)'. Dan gaat een normaal mens er vanuit dat het gewicht hier doorslaggevend is. Wij trekken dl's jas nu uit als we de auto ingaan, dat bleek een cm of wat te schelen (met dank aan een ander topic hier )
Lijkt me toch dat de exacte leeftijd er niet toe doet. Onze dochter is 8 en zit nu pas op enkel een zitverhoger. Puur omdat ze altijd gewoon in een autostoeltje paste doordat ze niet zo lang is. Veel kinderen van 8 zitten al zonder stoelverhoger.. De mijne niet. Met stoelverhoger zit de gordel namelijk niet in dr hals (wat niet alleen aangenamer zit maar ook een stuk aangenamer is bij ongelukken want anders snijdt de gordel in je hals..) Bijkomend voordeel is dat je ook nog lekkerder zit en beter uit het raam kunt kijken.
Komt omdat kindjes niet even groot en zwaar zijn op bepaalde leeftijd. Mijn zoons wogen met 2 jaar al dik 19 kilo bij 1m04 en 23 kilo bij 1m02. Zij pasten echt niet meer in de stoel 1. Mijn dochter van nu 4 jaar zit ook al even in de 2/3 met met eigen gordeltjes en niet alleen de gordel. En zij weegt nu weer 17 kilo maar is wel al 1m22 en kwam met haar kind vet boven de 1 stoeltje uit. Dat is echt veel te klein. Maar elk kind groeit dus anders daarom word het ook niet aangeduid met leeftijd maar met lengte en gewicht. Zo is mijn dochter van 12 mnd ook al 90 cm bij 13.5 kilo. Terwijl ik kindjes ken van 1.5 jaar en zelfs 2 jaar die kleiner zijn dan mijn 12 maandertje. Daarom dus altijd kijken naar je kindje zelf. In de vervolgstoel 1 mogen ze tot de oren uit steken en niet verder. Dus ik laat haar tot haar oren uitsteken in de groep 1 stoel. Eerder gaat ze niet over tenzij ze zwaarder is dan 18 kilo.
Dat van die 15 kilo voor de gordel zal waar zijn, dat weet ik niet maar heb ik ook niet uitgeprobeerd. Mijn kinderen waren zwaarder. Wel weet ik dat het aantal kilo's er niet echt toe doet. Mijn dochter is zwaar, net als haar jongste broer. Ik heb maxi-cosi toen aangeschreven omdat mijn dochter veel te kort was om over te gaan naar een groep 2 stoel. Het antwoord van maxi cosi was toen dat het aantal kilo's een gemiddeld genomen iets is wat gemiddeld past bij die lengte. Ik kon mijn kinderen rustig in de TOBI laten zitten, want het stoeltje kon veel meer kilo's aan. Er wordt tegenwoordig meer naar de lengte gekeken, omdat de gordels goed moeten zitten. En dan zou ik eens kijken naar een groep 1/2 stoel. Want als de gordel minimaal 15 kg nodig is om goed te werken, zou ik de gok voor een groep 2 stoel absoluut nog niet nemen.
Leeftijd is niet heilig natuurlijk. Mijn oudste was met 4 jaar nog lang geen 15 kilo..dus gek als ik die overgedaan zou hebben. Die is met 5 jaar overgegaan.
Ja, daar ging ik dus altijd van uit: pas overgaan als ze quasi 18 kg weegt, omdat dat de grens is die op 1-stoeltjes aangegeven staat. Maar dan lees ik in dit topic pas dat het ook minstens 4 jaar moet zijn owv fysieke ontwikkeling. En verder dan weer dat lengte belangrijker is en dat het gerust meer dan 18 kg mag zijn. En dan vragen mensen zich af waarom er over onduidelijkheid gesproken wordt?
De belangrijkste richtlijn is eigenlijk: zo lang mogelijk in de stoel, pas als dat niet meer verantwoord is overzetten. Vaak zie je dat mens en een andere richtlijn volgen: waar moet het kind 'minimaal' aan voldoen om overgezet te worden? Het zijn wel 2 uitersten, los van alle graadmeters.
Maar dan blijft toch de vraag: wanneer is het niet meer verantwoord? Als ze te zwaar wegen, te groot zijn of te oud?
Het is niet meer verantwoord als ze met hun hoofd boven de hoofdsteun uitkomen (dus te groot) of >18 kg wegen (dus te zwaar). Het lijkt me meer de vraag wanneer het AL verantwoord is om naar een volgend stoeltje te gaan. Want daar is onduidelijkheid over. Wanneer ze zwaar genoeg zijn (>15 kg), groot genoeg (zodat de gordelgeleiders de gordel goed laten lopen) of oud genoeg (fysiek in staat de klap van de gordel op te vangen)? Of alle drie? Wat ik me overigens wel eens afvraag. Is een 5-puntsgordel niet altijd veiliger dan een 3-punts? Waarom zitten er dan niet altijd 5-punts gordels in auto's ook voor volwassenen? Alleen omdat het minder comfortabel is ofzo en niet handig voor vrouwen met rok?
laatste alinea: dit vind ik nou een goede vraag , zie mezelf al zitten met zo'n gordel tussen mijn benen in de auto . Er was laatst ook iemand die opperde dat alle autostoelen behalve de berijdersstoel achterstevoren in de auto geplaatst moeten worden, is ook veel veiliger. verder: ik vind persoonlijk dat je dus altijd van het uiterste moet uitgaan, zolang het kind dus niet met zn oren boven de stoel komt, niet ruim boven 18kg weegt, en zonder jas in de stoel kan zitten [want dan is het een best breed kind]: in stoel nr 1 laten. Ik vraag me af waarom men zich moet afvragen wanneer het AL verantwoord zou moeten zijn?
Ik denk gewoon dat er in de toekomst magneetbanen moeten komen waardoor auto's niet meer kunnen botsen en je gewoon 'gereden' wordt. Kun je ook nog hogere snelheden halen en krijg je geen ongelukken Het beste idee van Nederland.
Mijn jongste is bijna 3 en zit er uiteraard nog in. Ik houd aan dat hij sowieso pas qua gewicht overgaat als hij tussen de 15 en 18 kilo weegt en dan qua lengte laat ik hem er zolang mogelijk in. Dus zolang hij niet met zn oren erboven uit komt en niet meer dan 18 kilo weegt blijft hij zitten Ik hoop sowieso tot zn 4e iig.