Wij hebben haar speelgoed verdeeld over de benedenverdieping en haar slaapkamer. Ze heeft een tafeltje en stoeltje met al haar leesboeken en kleurblokken e.d. in de bureaukamer. In de traphal (is 1 grote ruimte met de woonkamer) onder de trap staan dan een speelgoedkist met een deel duplo en andere kleine dingen en haar keuken. Boven op haar kamer staan dan weer haar schommelpaard en het andere deel duplo en ook nog andere kleine dingen en haar muziekcd´s De dagen dat ik dan boven iets doe (stofzuigen, poetsen) gaat ze mee naar boven en de andere dagen blijft ze bij mij beneden. Zo blijft het speelgoed nog altijd interessant en kan ze met alles in de week spelen.
Wij hanteren ook de regels die ze op school ook gebruiken. Dus eerst het ene opruimen voor je het andere pakt. Gaat over het algemeen heel goed, soms vergeet hij het of is hij dwars.. Ach.. zijn we allemaal wel eens denk ik dan. Hij woont ook in ons huis, dus ook zijn "zooi" mag er liggen. Wij hebben 2 kasten vd Ikea met die bakken beneden staan, daar zit het speelgoed in waar hij het meest mee speelt. Boven op zijn kamer staat nog een soort lade/bureau vd Ikea die vol zit en dan nog een doorzichtige opbergdoos met knutselzooi etc... Om de zoveel tijd wisselen we samen dingen om. Werkt eigenlijk prima! En ook als hij tussendoor eens iets van boven uit de lade wilt, mag dat.. Maar erna moet het wel weer terug in die lade.
Het klinkt een beetje als de bibliotheek waar je eens in de 1-2-3 weken nieuwe boeken haalt. Met speelgoed is het toch wel een beetje anders in mijn ogen... Speelgoed zoals duplo, lego, etc zou wat mij betreft altijd voorhanden moeten/mogen zijn. Evenals autootjes, trekkers, poppen, ballen enzovoort. Kan me voorstellen dat je daar op een gegeven moment veel te veel van hebt, maar dan zou ik samen met je kind kiezen wat beneden in een speelgoed kist oid komt. Daar zou dan altijd mee gespeeld mogen worden van mij. moeten vragen om speelgoed is niet handig. Een termijn stellen ook niet. Soms zijn kinderen wekenlang zoet met bepaald speelgoed en soms is het na een middag klaar. Waarom 'moeten' ze er dan nog langer mee en 'mogen' ze niet met wat anders? Het is toch hun eigen speelgoed en hun vrije tijd? Dat je over het opruimen regels instelt kan ik me dan wel weer voorstellen.. Als je vind dat ouders en schoonouders teveel speelgoed geven, kun je misschien afspreken dat ze geld geven zodat je zelf iets kunt kopen als ze aan iets nieuws toe zijn? Of dat ze gezamenlijk een groter kado geven waar de kinderen ook langer iets aan hebben (fietsje, schommel, etc)
Wij wisselen speelgoed 1 x in de week. Dan kies ik n stuk of 10 dingen uit en vermaken ze zich prima hoor.