Onze dochter is vorige week 4 geworden en gaat sinds vrijdag naar school. Tot voor kort ging ze 3 dagen per week naar het kdv en aangezien ze daar al een tijdje de oudste was, merkte ik dat ze er een beetje klaar mee was. Ze leek ook best wel zin te hebben in school. Het is een pittig, temperamentvol meisje dat verbaal erg sterk is en behoorlijk kattig en bazig kan zijn. Ik dacht dan ook: goed dat jij naar school gaat en weer even de jongste bent, je moet je plaats leren kennen, om het maar even bot te zeggen. Maar nu, de derde dag, weet ik het allemaal zo net niet meer..Het is wennen, voor ons beiden. De klas is ongelofelijk druk (natuurlijk verandert dat wel na de vakantie), ik vind dat er weinig aandacht is voor het nieuwe kindje en ik zie onze dochter behoorlijk verloren staan. Kindjes hebben geen eigen stoeltje; ook al niet zo handig. Vanochtend bij het wakker worden was het al: moet ik weer naar school, ik wil bij jou blijven. Het afscheid was huilen en nog eens huilen, en ook het overblijven (wat ze 3x in de week moet doen) was geen succes; elke keer huilen. Ik vraag me af of ik haar niet goed genoeg heb voorbereid en wat ik kan doen om het haar wat makkelijker te maken. Ik weet dat het pas de derde dag is en dat het wennen is, maar mijn moederhart breekt bij het aanzicht van mijn anders zo stoere en mondige meisje..
Herken het wel. Hier dochter nu week of vijf, zes naar school. Eerste week ging goed, tweede week ineens huilen, wilde thuis blijven. Heb toen haar op schoot genomen en gezegd dat ik wel snap dat ze huilt en dat het mag. Zoveel nieuwe kindjes (ruim 30), veel juffrouwen door omstandigheden (eerste weken wel 5 verschillende per week). Maar dat ze nu twee weken op school zit. Zullen we afspreken niet meer te huilen? Sindsdien gaat het heel goed! Gaat met veel plezier naar school...
Ja hier dus ook drukke klas en voortdurend andere juffrouwen. Herkenbaar dus. Ik probeer ook maar te denken dat het niet gek is en dat we dit moeten uit zitten maar ik herken haar gewoon niet zoals ze nu is en dat vind ik zo moeilijk. Ben ook hoogzwanger dus dat helpt ook niet #hormonen
Mijn jongste is rond dezelfde tijd begonnen. Hij vond het de eerste twee keer ofzo leuk en daarna vreselijk. De klas was groot, druk en eind van het schooljaar is het sowieso rommelig en is het programma vaak wat anders dan anders met extra activiteiten enzo. Na de zomervakantie ging het vanaf de eerste dag prima. Achteraf denk ik dat ik hem beter na de zomervakantie naar school had kunnen laten gaan. Hij leek er ook zo aan toe, maar het was gewoon te druk in die periode.
http://www.zwangerschapspagina.nl/threads/wennen-op-basisschool.656834/#post-20710892 Topic van niet zo lang geleden met dezelfde strekking. Het is een behoorlijk overstap, niet alle kindjes maken die zomaar vlekkeloos. Zeker als het dan ook nog druk en chaotisch is in de klas (en deze warmte, einde schooljaar...). Ik zou dus ook niet streven naar 'alle dagen naar school' en je kind ook voldoende rustmomenten tussendoor geven door ze af en toe thuis te houden als je merkt dat ze aan hun tax zitten. Na de zomervakantie vol goede moed beginnen . Mijn dochter gaat nu bijna 2,5 maanden naar school en ik begin nu het gevoel te krijgen dat ze gewend is.
Hier ook hoogzwanger Maar heb benoemd dat ik het snapte dat ze moest huilen en ze het eng vond. Dat ik dat wist en goed vond, was blijkbaar voldoende. Ze gaat nu alweer paar weken zingend naar school! Weer helemaal de oude is ze
Wat vervelend zeg! ik lees even mee, onze dochter mag na de zomervakantie beginnen. Vandaag kennismakingsgesprek gehad met de directeur. Onze dochter gaat naar een dorpsschool, niet heel klein, veel leerlingen, maar groep 1 en 2 zijn gesplitst in 1a en 1b en 2a en 2b. Directeur houd zelf absoluut niet van die klassen met 30 kinderen in de onderbouw. Hij heeft ook maar maximaal 2 juffen in een groep. Ook hebben ze allemaal een eigen stoeltje. Daarnaast hebben ze nog leerlingbegeleiding voor kinderen die voor of achter lopen. Wat ik zo op kon maken uit het verhaal vd directeur hebben de leraren het tegenwoordig extra druk door alle regels en lesmethodes. Daarom wil hij ook geen combiklassen, want dan krijgen de kinderen geen individuele aandacht meer. Onze dochter zal ook zeker moeten wennen, maar dat is normaal, wat voor soort kind je ook hebt. Maar ik ben er wel van overtuigd dat het ook zeker wel te maken heeft met de methode die de school hanteert. Want als ik dan lees dat ze niet eens een eigen stoeltje hebben, dan denk ik; dat is toch zo simpel op te lossen? Ben benieuwd na de zomer, toch wel erg spannend als het je 1e kind is die naar school gaat brengen.
mijn oudste is in april begonnen en ging gelijk goed staat ook wel zijn mannetje maar moet wel wennen natuurlijk hij moet zijn plekje vinden in een grote klas met ook oudere kinderen, nieuwe juf, nieuwe regels dan op de psz dus ook heel veel nieuwe prikkels. ik bracht hem in het begin 4x per week ik hield hem de woensdag thuis en als ik zie dat hij erg moe is dan haal ik hem soms om 12 uur op na de vakantie word hier ook de klas wat kleiner dat vind ik ook wel fijner nu is het zo druk
Ja aan thuis houden heb ik ook gedacht maar ze is niet ontzettend moe ofzo, heeft thuis nog energie voor tien. En ergens vind ik ook dat ze er gewoon aan moet wennen; dit is het nu gewoon. Over 3 weken is het zomervakantie, en dan zit ze ook weer 6 weken thuis.. Vanochtend weer dikke tranen bij het afscheid, mijn hart brak..Hoop zo dat het gauw beter wordt. Normaal heeft ze zo'n grote mond en deelt ze de lakens uit, daar is nu niks van over..
mijn zoon is afgelopen september al naar school gegaan maar heeft 3 weken iedere ochtend gehuild... de omschakeling van kdv naar school was echt heel heftig voor hem, 5 hele dagen van huis en hij was echt heel moe aan het eind van de week. regelmatig met hem over gehad wat we eraan konden doen, uiteindelijk hem iedere dag iets "lekkers" mee gegeven voor bij de boterham (continu rooster) en dit was dus een stukje paprika, tomaatjes, komkommer. wel gezond dus iig! dit hebben we ruim een half jaar gedaan en nu gaat vraagt hij er al een tijd niet meer om dus ben ik er mee gestopt.
Sommige kinderen hebben gewoon veel tijd nodig om te wennen. En ze uiten het ook verschillend. Ervzijn ook kinderen die vinden op school alles prima en komen zo overprikkeld thuis dat ze woede aanvallen krijgen. Het huilen is op school meestal zo over. Zodra je weg gaat gaat het vaak al snel beter. Mijn tip als voormalig juf. Maak het afscheid niet te lang en hou het kort en duidelijk. En ik zou ook even aan de juf vragen hoe het gaat. Huilt ze lang. Speelt ze met andere kinderen of bekijkt ze alles van een afstandje. Snapt ze al wat ze moet doen bij bv wissel van activiteit (van kring naar werkles, werkles naar pauze e.d.) En je kan zeker melden dat ze wat moeite heeft met wennen. De juf kan daar dan beter rekening mee houden gedurende de dag. Bij een inloop in een volle klas is het vaak wel moeilijk om de aandacht te verdelen tussen nieuwe kindjes, andere kinderen en ouders die ook het nodige vragen.
Ik als juf en moeder had dan gezegd we starten na de zomervakantie. Lekker ook halve dagen laten gaan. Zoveel indrukken, warmte en vermoeidheid
Toch even met juf(-fen) overleggen? Misschien kunnen ze je geruststellen, en anders een oplossing bedenken? Dl start na de vakantie , halve dagen.
Dit inderdaad... Hier is onze jongste 2 weken geleden 4 geworden, maar ze zal pas na de zomervakantie starten. De laatste weken voor de zomervakantie zijn vaak zo druk en rommelig. Sowieso zijn de oudste twee de eerste weken eerst alleen de ochtenden gegaan, omdat hele dagen te vermoeiend was.. misschien is dat nog een optie voor jullie? Lijkt me inderdaad heel vervelend als ze zo naar school moeten, helemaal als je hoogzwanger bent in deze hitte... ik heb het met je te doen hoor...
Die van mij was ook niet echt moe, maar dit is gewoon de meest rotte periode van het schooljaar om in te stromen, na de vakantie juist de meest rustige. Dan is de klas klein, meer structuur en een normaal lesprogramma, dat maakt echt veel uit. Daarnaast zit zij nu als ukkie tussen kinderen die soms 2,5 of 3 jaar ouder zijn (late leerlingen of blijven zitten), die kunnen behoorlijk over die nieuwkomertjes heenwalsen. Na de zomer is het verschil al een stuk kleiner en ook het verschil tussen kdv/psz en school.
Tja, dan moet je ook de mogelijkheid hebben om haar thuis te houden...wij werken beiden gewoon en hebben geen familie in de buurt wonen. Daarbij vraag ik me echt af of ik haar echt help door haar thuis te houden; school is nou eenmaal elke dag, moet ze daar niet gewoon aan wennen? Vanochtend weer drama, maar toen ik haar gister ophaalde, was ze best vrolijk en zei de juf dat het op school zelf goed ging. Ik vind het echt moeilijk..
Ja, als je geen keuze hebt, is het inderdaad doorbijten en uitzitten tot de vakantie. Na de vakantie draaide hij vanaf de eerste tijd fulltime mee zonder problemen. Denk gewoon dat het vooral de tijd van instromen is wat problemen geeft met wennen. Maar hopen dat het elke keer wat beter gaat, meestal mogen instromers ook naast de juf zitten of bij de juf op schoot als ze moeite hebben met afscheid nemen, knuffel mee, dat soort dingen.
Maar als het nu echt niet gaat?? Het hoeft niet alleen te zijn om het niet leuk te vinden, maar vermoeidheid komt ook veel voor bij kleuters die net beginnen. Mijn dochter vond school helemaal het einde, maar was zoooo moe. Die hield het maar net halve dagen vol. En bleef dus alle middagen thuis. Wat als dat zo is, zeg je dan: pech voor je?? Daar moet toch een oplossing voor zijn dan?
Ik heb niet het idee dat het echt niet gaat. Ik had alleen niet verwacht dat ze het zo zou lopen; ze had er enorm veel zin in en leek er klaar voor te zijn. Nogmaals: ik zie totaal geen vermoeidheid, het is gewoon verdriet bij het afscheid. En ik weet niet hoe het met jullie banen zit, maar ik kan echt niet opeens zeggen: sorry jongens, ik kom vanaf nu alleen nog maar halve dagen..
Ik heb de mazzel dat ik altijd thuis kan werken en dat we een groot familie netwerk hebben als achterban, maar ik snap heel goed dat dat een luxe positie is... Maar als het echt verdriet is, dan heeft het denk ik ook geen zin om haar tussen de middag op te halen, want dan ligt het "probleem" juist meer bij het wegbrengen.. Daar heb ik helaas niet de gouden tip voor je ben ik bang, zoon huilt nog steeds regelmatig als ik hem naar school breng en die gaat volgend jaar al naar groep 3 Hopen dat het na de zomer beter gaat, omdat dan meer nieuwe kindjes in de klas instromen en het voor iedereen weer even wennen is na de lange vakantie...