laten we ook even niet vergeten dat de onderwijsinstellingen enorm gestraft worden. zij moeten per langstudeerder per jaar 6000 euro - 3000 euro van de student = 3000 euro BETALEN aan de staat! terwijl zij voor deze studenten zowieso al geen geld ontvingen! dit is echt een hele vreemde manier om de staatskas te spekken met geld van instellingen en studenten!
hmm, dat artikel plaatst alles weer in een heel ander licht. De overheid doet het inderdaad overkomen alsof de langstudeerder heel veel kost maar dat is dus helemaal niet zo. Dan ga ik m denk ik toch even tekenen.
Dit vind ik inderdaad ook beangstigend, goed dat je het nog even noemt. Mijn opleiding zit weet ik financieel redelijk aan de grond en ik weet ook dat het bij veel opleidingen kommer en kwel is op dit moment. Wat gaat er gebeuren als ze ook nog eens voor alle inzittende studenten die te lang studeren een boete moeten betalen?
Het gaat juist om de studiefinanciering en die is niet max. 5 jaar. Mensen die 6 jaar studeren kunnen max. 9 jaar studiefinanciering krijgen. Daar willen ze nu dus max. 8 jaar van maken. Ik zie mensen hier al zeggen dat het jaar extra voor hun 3000 euro betalen betekent. Dat is dus 3000 euro per uitgelopen jaar per student in Nederland... dat kost Nederland dan toch wel degelijk geld. Maar zoals ik eerder al zei was ik er meer voor geweest als er naar de individuele situaties gekeken zou worden.
Uh nee, studenten krijgen max 5 jaar, maar meestal 4 jaar studiefinanciering. De jaren die ze daarna kunnen krijgen aan geld, is een lening! Niets meer en niets minder, bovendien betaal je daarover rente. En het is maximaal 7 jaar, niet 8 of 9 jaar.
Las net op de site van de rijksuniversiteit van Groningen dat eht wel gaat om max 8 a 9 jaar, maargoed. Max. 5 jaar wordt omgezet in giften, de rest is inderdaad een lening, maar dat neemt toch nog niet weg dat het geld ergens vandaan moet komen. Grote bedragen moeten in korte periodes voorgeschoten worden. Dat bedrag krijgen ze daarna verdeelt over 15 jaar weer terug. Aangezien er nu geld nodig is lijkt mij dat een aflossingsperiode van 15 jaar niet snel genoeg gaat. Vroeger op de middelbare school mocht je toch ook maar 1 keer blijven zitten. Als je een tweede keer zou blijven zitten moest je een niveau lager gaan of een andere school zoeken. Alleen waren er dan wel verzachtende omstandigheden voor bijv. mensen die ernstig ziek waren. Als je 2 jaar extra nodig denkt te hebben voor je studie dan kan dat toch ook een teken zijn dat je het niveau misschien niet aan kan of verkeerde prioriteiten stelt? En dan heb ik het niet over mensen die er 2 jaar langer over doen, omdat ze chronisch ziek zijn.
@ nissy: ga je nou weer met mij in discussie over iets wat ik niet beweer? Ja, onder normale omstandigheden moet iemand een studie makkelijk in 5 of 6 jaar kunnen afronden ja.
En uhm, die lening blijft bestaan hoor. Sterker nog, er zal juist meer worden geleend dankzij deze maatregel. Dus in die zin schiet de overheid er niet bijster veel mee op (volgens jouw redenatie althans).
hier ook een langstudeerder! Door persoonlijke omstandigheden en zwangerschap, gelukkig studeer ik dit jaar, hopelijk snel af en heb ik er niet al te veel last van. Gedeeltelijk ben ik het wel eens met de regeling, ik vind het wel goed dat de studenten die alleen maar lang leven de lol een vertraging op lopen aangepakt mogen worden. Maar er gebeurene helaas ook veel andere dingen waardoor je een vertraging op kan lopen. Om een voorbeeld te noemen van een klasgenootje van me is haar moeder overleden, vader was al overleden en had nog 2 kleinere zusjes van 11. Natuurlijk is dit een een uitzondelijk geval. Ik ben dan ook van mening dat er bijvoorbeeld uitsluiting aangevraagd mag worden voor dit soort gevallen en bijvoorbeeld mensen met (chronische) ziekte en ook zwangerschap. Hierdoor blijft het voor iedereen mogelijk om te studeren. Maar ook de studenten die naast de studie een verbreding of verdieping doen die een grote toevoeging hebben aan de ontwikkeling en professionaliteit van de studenten. Daarnaast vind ik een verhoging van 3000,- ook ontzettend veel dit is gewoon (bijna) 2x het college geld. Ik zou zeggen moet het echt ingevoerd worden doe dan het eerste jaar 1500 en nog een jaar of meer 3000
Als studeren voor iedereen betaalbaar moet blijven (voor zover het dat is) zal de overheid maatregelen moeten nemen. Ik vind dat er ruimte moet zijn om uitzonderingen te maken in bijzondere (onvermijdbare) situaties, zoals bijvoorbeeld ziekte. Maar verder vind ik het prima dat langstudeerders worden aangepakt. Twee jaar uitloop op een studie van 4 jaar? Dan mag je er nog altijd 1,5 keer zo lang over doen als nodig is. Ik denk dat zelfs als je te maken krijgt met ziekte of overlijden van een naaste, dat voor veel studenten nog voldoende tijd zou zijn. Maar goed; als dat niet zo is, mag er in zulke situaties van mij zeker een uitzondering worden gemaakt. Voor de rest: gewoon harder doorwerken. Of eerder switchen als je merkt dat je de verkeerde studie hebt gekozen.
Ik beargumenteer alleen waarom ik zo denk. Kan me heel goed voorstellen dat het voor jou allemaal niet uitkomt deze regel, maar dat is geen reden om zo raar te reageren. We mogen toch allemaal hier reageren en vertellen waarom we zo denken. Jij reageerde op mijn reactie. Waarom mag ik dan niet op jou reageren? Beetje vreemd...
Neemt niet weg dat je redenering niet echt relevant was. Ik reageer overigens in mijn ogen helemaal niet raar op jou. Maar je gaat steeds tegenover mij door op dingen die ik helemaal niet aanhaal. Ik heb al eerder gezegd dat ik niet tegen de regel ben en dat 1 of 2 jaar extra in principe prima is. Ik heb wel aangehaald dat het niet eerlijk is tegenover inzittende studenten omdat het dan mosterd na de maaltijd is en ik heb gezegd dat ze wel rekening moeten houden met bepaalde omstandigheden. Het valt me op dat mensen die hier reageren en niet studeren helemaal niet in gaan op het feit dat het ook voor inzittende studenten gaat gelden. Ik heb al uitgelegd dat je naar mijn mening zoiets niet kunt maken omdat je dan waarschijnlijk andere keuzes had gemaakt. Het is niet voor niets dat een aantal prominenten hierbij hun twijfels hebben en zich afvragen of dat niet in strijd is met de wet. Ik denk dat mensen er te makkelijk vanuit gaan dat het voornamelijk feestende studenten zal treffen. Ik ken juist heel erg veel studenten die prima cijfers halen en nauwelijks herkansingen hebben, maar hun vertraging om andere redenen hebben opgelopen.
Wanneer studenten om zo'n reden stoppen met de opleiding gaat het de overheid meer geld kosten aan uitkering e.d. Deze kosten zijn hoger dan het volgen van een studie. Er word geroepen dat er meer behoefte is aan hoog opgeleide mensen. Dan moet er wel een kans zijn. Voor de studenten die langer dan 4 jaar over doen zullen overige jaren toch al terug moeten betalen omdat, dat bedrag een lening is en dat word niet omgezet in een gift. Waarom dan nog een extra boete?
Mijn ervaring is dat de meeste studenten die uitlopen, uitlopen omdat ze veel naast hun studie doen. En dan bedoel ik besturen, commissies en stages (evt in het buitenland). Erg nuttig, niet alleen voor de studies en universiteiten, maar ook om ervaring op te doen die je in kunt zetten in het echte leven. Wat mij betreft een must voor iedere student. Echter, dat kan ook prima met 1 jaar uitloop. Hetzelfde geldt in mijn ogen voor zwangerschappen en bijvoorbeeld verliezen in de familie. Chronisch ziek zijn vind ik een ander verhaal. Ik ben ook een aantal studenten tegen gekomen die uitliepen omdat ze liever feesten, of omdat ze een tentamen na 8x nog niet haalde, of omdat ze besloten 4 studies te willen doen. Allemaal prima natuurlijk, maar vind het niet gek dat daar een rem op wordt gezet. Langstudeerders kosten wel geld. Niet zozeer in tijd voor een docent, maar ze betalen bijvoorbeeld ook geen belasting omdat ze niet werken. Omdat ze niet werken kopen ze geen huizen, ze ontvangen subsidies (huursubsidie, zorgsubsidie), houden goedkope woningen bezet (kamertekorten). Er vindt gewoon geen doorstroom plaats en dat zou wel moeten. Het doel van studeren is namelijk dat je wat gaat bijdragen aan de maatschappij. (en ja: achteraf laten gelden voor de huidige studenten is ook schandalig, maak dan in ieder geval een overgangsregeling).
Het punt is wat bijv. een bestuursjaar betreft, is dat studenten hier niet meer voor zullen kiezen als ze max 1 jaar mogen uitlopen. Ze zullen het risico niet willen nemen dat ze straks 3000 euro extra moeten betalen. Het gevolg is een complete leegloop van oa studieverenigingen. Ik denk dat zelfs 2 jaar een risico vormt. Beter is dus als zo'n bestuursjaar niet meetelt voor het aantal gestudeerde jaren.
Ik reageerde in eerste instantie op iemand anders. Jij reageerde op mij... maar ik heb helemaal geen zin in dit spelletje, dus laten we gewoon verder gaan met het onderwerp en desnoods elkaar negeren