Dat is als ze zich net vastgebeten hebben. Zo heb ik er ook een aantal keer één van mijn zoon afgeplukt (ik ben erg oplettend). Maar het duurt best wel lang voor een teek zich volgezogen heeft, en tegen die tijd zijn ze echt niet te missen.
Bedankt allemaal voor de reacties! We zijn bij de arts geweest die vond het ivm dat ze overal van die heftige muggenbeten heeft eerder een (allergische) reactie op de muggenbeet dan een tekenbeet. We hebben de plek (ring) moeten markeren met een pen en zo het weekend even aankijken. Als hij maandag groter is dan terug naar de huisarts. Als het daadwerkelijk een tekenbeet zou zijn dan was het op die plek zeker opgevallen als hij er nog in had gezeten (zeker omdat ze nog niet zelfstandig afveegt met plassen ed) aldus de arts. Als de plek maandag groter is dan gaan we weer terug en dan zal ze Ab krijgen. Arts vond de kuur volgens protocol ook erg heftig voor een meisje van 3, dus wil het alleen geven als zeker is dat het van een teek is. Even aankijken dus. Arts gaf ook aan dat indien het wel van een teek zou zijn dat maandag ook vroeg genoeg is om met de Ab-kuur te starten.
Mijn oudste heeft 3 van dit soort plekken gehad als reactie op een muggensteek, nooit een teek gezien en omdat het 3 plekken waren was een mug natuurlijk ook aannemelijker dan een teek. Overigens heb ik ook eens bij beiden een teek ontdekt, aangezien die er al zeker 48u zat hebben ze toen 1 hoge dosis AB gehad. Maar toen hadden ze dus geen kring, wel een teek.
Maar miniteekjes worden groot en vallen er pas uit als ze groot en volgezogen zijn. Een miniteek is namelijk een teek, die er pas net inzit. Niet een klein type teek soort dat klein blijft. De kans dat je een volgezogen teek hebt gemist, lijkt mij niet erg groot op deze plek.
Maar de rode kring van een tekenbeet hoeft toch niet precies te ontstaan op de plek waar de teek zat? Dat de plek op een goed zichtbare plek zit, wil dus absoluut niet zeggen dat de teek dus ook goed zichtbaar was.
Volgens mij duurt het bij een volwassen teek best lang voor die volgezogen is en loslaat, maar een teek die niet volwassen is heeft als ik me niet vergis, slechts enkele uren nodig. Het zou dus makkelijk kunnen dat een volgezogen teek gemist wordt. Bv als de beet plaatsvindt is de teek nog ieniminie en als deze dan in de avonduren/nacht de tijd heeft om zich vol te zuigen met bloed.... Hopelijk valt het allemaal mee!
Onvolwassen teken zijn wat kleiner, maar volgezogen zijn ze nog steeds redelijk groot. Stel dat ze er ‘s nachts uitvallen dan zie je ze toch liggen in bed? Ik vind zelf regelmatig volgezogen teken in huis van onze huisdieren als hun anti-teken spul weer is uitgewerkt. Nog ranziger, ik stap er wel eens in met mijn blote voeten en dan krijg je een bloederig voetspoor achter je aan . Het enige voordeel is dat ze niet lijken te overleven in huis. Soms vind ik nog ergens een uitgedroogd exemplaar verstopt in de hondenmand. Volgens mij woon ik in tekenparadijs. Het stikt hier van die beestjes. Maar goed on topic. Er heeft een arts naar gekeken en ik denk dat je daar ook op kan vertrouwen als deze zegt wacht tot maandag. Twee weken een zware antibioticakuur is voor een 3-jarige heftig. Als leek denk ik dat dit een prima advies is.
Ik vind het persoonlijk ook meer op allergie voor een insectenbeet dan een teek. Bij onze zoon zag het stipje in het midden er anders uit. Veel kleiner...dan echt een dunnen ring erom
Lijkt mij ook dat je ze dan tegenkomt Bah....vies idee hè. Fijn dat het ws iets anders is. Goed om alert te zijn iig.
Het lijken net uitgedroogde rozijnen. Ik heb er ooit eentje uit de hand van mijn toen nog jonge dochtertje moeten plukken. Het leek haar wel een lekker hapje. Getver.
Wij pas gehad. Ik heb een mooie foto van de teek in het been... iemand daar behoefte aan voor de duidelijkheid? Of juist niet natuurlijk dat kan ook...
Ook als ze nog zo klein zijn? Zie foto, de kleinste teek. Maar je hoeft trouwens niet op de plek van de teek een ring te krijgen he, de ring kan ook ergens anders opkomen.
Nee hoor, zie foto die ik met geplaatst heb. Een “baby” teekje is niet ineens volwassen na een keer volzuigen. En zo’n heel kleintje is echt een speldenknopje, misschien nog wel kleiner, die je makkelijk over het hoofd ziet. Maar ik weet niet hoe groot ze zijn als ze volgezogen zijn. Maar niet groter als het teekje erboven lijkt mij, want dat is de volgende stap in de groei en daar is die ook nog niet heel groot.
@bloem82 onvolwassen teken zijn als ze volgezogen zijn een stuk groter dan een ‘lege’ teek zoals op de foto. Het lijfje zwelt op, wordt donkergrijs en hangt er echt uit als ze zich vastgebeten hebben. Ik vind persoonlijk een volgezogen teek niet te missen. Ook onvolwassen volgezogen teken niet. Het jeukt bij mij overigens ook als ik weer een teek in mijn lijf heb. Ik merk daardoor vrij snel als ik weer een teek heb en in het begin zijn het inderdaad zwarte speldenknopjes die uitsteken. Ik kan mij voorstellen dat je dat mist, maar een volgezogen teek op zo zichtbare plek, betwijfel ik.
Ik verbaas me over het aantal dames dat zegt wel eens een tekenbeet te hebben, soms zelfs vaker. Wij hebben ze nu echt nooit, waar zit dat dan in? Wij wonen ook gewoon in bosrijk gebied en met een flinke achtertuin waar de kinderen de hele dag doorheen banjeren. Overigens wel een keertje bij dochter op haar hoofd er eentje van af geplukt. Dit was op vakantie in Duitsland. Zij kreeg wel direct preventief een antibiotica shotje (maar geen 2 weekse kuur, ze was bijna 3)
@Lief of Stoer wij wonen erg landelijk. Om onze tuin heen weilanden met hoog gras. Ik vermoed dat ze in het hoge gras zitten en vanuit daar gezellig onze tuin in kruipen. Ik spuit onze honden en kat wel in met speciaal spul, maar desondanks net weer zes teken bij ze verwijderd. Gisteren vier teken. Ook wij hebben ze soms wel wekelijks. Ik moet zeggen dat het dit jaar wel erger lijkt, maar waar dat aan ligt??
Fijn dat de arts er even naar gekeken heeft. Het leek mij ook geen ring van een tekenbeet, die zijn lichter vanbinnen. Maar er is veeeeel variatie dus altijd in de gaten houden. @nutts muggen kunnen echt geen Lyme veroorzaken... Wees gerust. Ik heb in mijn leven al zo'n 800 teken (gokje) verwijderd (jeugdkampen in de bossen). Die kleintjes, daar moet je echt je best voor doen om ze te zien. Die kun je ook op een duidelijke plek over het hoofd zien als je er niet naar zoekt. Vooral als je er weinig ervaring mee hebt. Gelukkig hebben die kleine nymfen (babyteken) geen Lyme, want die parasiet krijgen ze pas na hun eerste maaltijd. Dus de kans op Lyme in die nymfen is (bijna) 0. Bij die grote is de kans klein dat ze Lyme afgeven als je ze eruit haalt op een juiste manier. Ze braken een deel van hun maaginhoud uit op het moment dat ze uit zichzelf loslaten. Daar kan de parasiet inzitten. Dus als je ze op de juiste manier eruit haalt, op tijd, dan loop je weinig risico. En dan: altijd ergens opschrijven waar de teek zat. De teek eventueel bewaren of opsturen (kunnen ze onderzoeken op Lyme). En hou in de gaten dat in een groot percentage van de gevallen van Lyme (geloof zelf 30%) er helemaal geen kring is geweest/gezien. Veel artsen weten dit niet. Ik zeg altijd tegen ouders van de kinderen die ik heb behandeld: vermeld altijd even dat je kind een teek gehad heeft (of zelfs in de bossen gekampeerd heeft; we kunnen ze missen...) en dat als je twijfelt, bv bij koorts, Lyme gemakkelijk te testen is. En in een vroeg stadium ook prima te behandelen. En ook deze info is alweer van mijn studietijd 10 jaar terug, dus wie weet is er al veel meer bekend.
Probeer eens een serestoband bij je hond en kat, deze werkt ongeveer 7/8 maanden en we horen er veel positieve reacties over.
Dat ken ik helemaal niet. Super bedankt voor de tip. Het lijkt wel of het spul dat we nu gebruiken steeds minder goed werkt. Al zoveel merken geprobeerd.