Zie net een topic van de Primark, het ging onder andere over de kwaliteit prijsverhouding. Maar nu vraag ik me echt af is het niet allemaal dezelfde kwaliteit? Dan heb ik het niet perse over de duurdere merken .... Maar zoals bv de wibra, h&m c&a zeeman v&d Zou daar nu heeeeeel veel verschil inzitten? Soms vraag ik me echt af of we niet ontzettend bezeikt worden. En dan heb ik het niet eens over de discussie, die ik ook aub niet wil voeren, over de ernstige omstandigheden waar al deze kleding gemaakt wordt. Dus wat denken jullie..... Maakt het nog wat uit waar je de kleding koopt?
Ik heb eigenlijk geen flauw idee... Je zet me wel aan het denken, overigens. Ik zit mij ernstig af te vragen of ik niet beter een bedrijf in hoekie-toekie-land kan vinden die naar de netherlands 'shipt' en mijn kleding goedkoper aan kan schaffen. 40 euro voor een shirt; kom op nou, stelletje retards. Ik ben er echt helemaal klaar mee. Voor die prijs kan ik zelf wel een paar kindslaven inhuren. *klikt webshops weg*
- Zeeman, mijn ervaring: shirts of longsleeves koop ik niet bij de zeeman, die worden snel kort en breed na wassen. De goedkope rompers worden trouwens scheef (de duurdere rompers zijn weer prima). En soms kloppen de maten echt totaal niet. Ze hebben trouwens ook veel prima spul hoor. - Bij Wibra is mijn ervaring in het algemeen beter dan Zeeman, maar soms een enkel kledingstuk minder. Een shirt met een soort flock-opdruk was er na 2 keer wassen deels af. En een joggingbroekje waarvan de boordjes gingen uitlubberen na 3 keer wassen. - Primark vind ik soms raar vallen en kwaliteit is niet super maar OK. - Bij H&M, C&A en V&D heb ik nog geen noemenswaardige slechte ervaringen gehad. - Ik heb via Aliexpress weleens een jurkje besteld voor 3.65 euro incl verzendkosten uit China. Wilde het eens proberen, wat wil je voor die prijs. Op de foto zag het er leuk uit, maar in het echt nogal 'goedkoop'. Dus ja, naar mijn mening is er slechte kwaliteit katoen/textiel bij de echt goedkope winkels. Maar het verschil in kwaliteit tussen een spijkerbroek van H&M, C&A, V&D, HEMA, of een merk wat 5x duurder is dat merk ik persoonlijk niet. Ik moet wel zeggen dat ik voor mezelf wel merk-spijkerbroeken koop maar dat is puur voor de pasvorm, niet voor de kwaliteit. Je vraagt je trouwens af of 'wij' ontzettend bezeikt worden. Ik denk dat degenen die 'bezeikt' worden vooral de vrouwen/meisjes/kinderen(?) zijn die daar in barre omstandigheden eindeloze dagen maken voor een hongerloontje? Ik vind het zelf lastig in te schatten of bij 'duurdere' merken de uitvoerende vrouwen ook écht meer betaald krijgen of betere arbeidsvoorwaarden? Zelf koop ik nauwelijks kleding voor mezelf (ik draag kleding tot het versleten is, wel verzorgd hoor, maar niet de mode van specifiek dat moment). En voor dochter koop ik veel tweedehands. Ik hou niet zo van consumptiemaatschappij en iedereen die alles nieuw-nieuw wil hebben, maar ieder zo zijn ding.
Ik heb bij Swinging Fashion gewerkt vroeger. Dat was een bedrijf dat kleding leverde voor Diesel, Kookai, Mexx, Miss Etam, Clockhouse en nog een paar merken, maar die weet ik niet meer. Ze lieten ALLES in hetzelfde Turkse atelier maken. Het grote verschil zat in de stoffen en in de afwerking. Duurdere dingen werden met ander garen gestikt. Er zit dus echt wel verschil in de kwaliteit, ondanks dat het allemaal uit hetzelfde atelier komt. Wat mij iets lijkt om op te letten, als je dan toch bewust bezig wil zijn: is het een beetje duurzaam geproduceerd en hoe zijn de werkomstandigheden van die mensen in het atelier? Je kunt er niet altijd achter komen, maar van sommige merken is het gewoon bekend dat je een berg menselijke ellende koopt voor een klein prijsje.
Er zijn wel merken die niets produceren door kinderarbeid zoals esprit/mexx. Nike idem dito. Tommy bultiger heeft ook heel lang een lijn gehad waarbij een deel van de winst weer terug gestopt werd in de omgeving en fair trade wordt soort van hip. Des al niet te min wordt nog heel veel door kindjes in elkaar gezet. In het labeltje van je kleding staat in welk land dat is gebeurt. Soms heb ik wel zo'n periode dat ik niks moet hebben van de h&m, hema of v&d de andere winkels uit het rijtje kom ik sowizo niet. Probeer er dus zowel met kleding als eten (bananen, chocolade, thee koffie enz...) rekening mee te houden. Maar de grens verschuift bij mij nog wel eens van wat ik acceptabel vind of niet.
Een merk waarvan ik bijvoorbeeld niks meer aanschaf is van Benneton. Benneton gebruikt o.a. wol van schapen die grazen over vlaktes in Zuid Chili en Argentinië. Niks mis mee, denk je. Totdat je weet welke mensen daar wonen. In dat deel van Zuid-Amerika wonen grote families Mapuche-indianen, de oorspronkelijke bevolking van Zuid-Amerika. Toen de boel gekoloniseerd werd door de Spanjaarden zijn deze mensen en masse afgeslacht, maar sommige families vluchtten naar het Zuiden. Er is door de jaren heen een overkomst ontstaan tussen de regering van de beide landen en de indianen dat zij daar landbouw mogen bedrijven en mogen blijven wonen zonder dat ze eigenaar worden van het land. De Mapuches geloven niet dat je eigenaar kunt zijn van land, dus dat was lekker handig voor de regeringen. Totdat Benneton interesse toonde voor het land. Het was ideaal voor precies dat soort schapen etc. Dus de regering verkocht het land aan Benneton, wetende dat het dus gebruikt werd door inheemse volkeren. De Mapuches weigerden te vertrekken en bleven wonen tussen de schapen, dit tot grote ergernis van Benneton. Er zijn inmiddels meerdere doden gevallen, omdat Benneton het "recht" heeft om zijn land met wapens te bewaken. Sinds ik dit weet ben ik behoorlijk klaar met dat merk.
Ik geloof je zeer zeker maar als je alle merken afgaat kan je bijna niks meer kopen. Bij Nike werken ze 15/20u per dag, krijgen hele korte pauzes en verdienen bijna niks. Als ze 10 minuten pauze hebben slapen ze en daarna werken ze verder. Hema is pure kinderarbeid. Alle vale en kapotte jeansbroeken worden zo gemaakt met gif, ze verdienen ook bijna niks.
Ik merk qua kwaliteit bv wel echt verschil tussen v&d en wibra. Ik denk dat er toch andere materialen gebruikt worden mocht het van dezelfde plek komen.
Ik zou heel graag weten welke merken er écht goed mee bezig zijn? Vriend koopt regelmatig Kuyichi broeken en zij staan er natuurlijk bekend om dat ze "fairtrade" zijn. Kennen jullie meer van dit soort merken? Ik wil namelijk best iets meer betalen voor kleding dat onder goede omstandigheden gefabriceerd wordt (of juist bepaalde merken ontwijken). We eten al wel heel bewust (weinig vlees, zoveel mogelijk biologisch), maar als ik let op hoeveel we uitgeven aan kleding kunnen we daar nog flink verbeteren.. Want hoe zit het eigenlijk met merken als Z8, Ninni Vi, Chaos and order, Vingino en de Zara? Vriend draagt vooral Gant, Diesel, Pall Mall, Aeronautica Militaire enz. Ik wil me er toch eens meer in verdiepen!
Mijn ouders hebben beide bij een kleding fabriek gewerkt. En dan werden er bv heren pakken. een pak kreeg een label van mexx erin maar precies hetzelfde pak kreeg er een van c&a in...
Denk dat het allemaal een pot nat is. Heb nooit de behoefte gehad om dure (merk) kleding te kopen en weiger dat nog steeds.
Nou ik zie echt verschrikkelijk veel verschil tussen de blazers, pantalons, overhemden (enz) van bijvoorbeeld de H&M/C&A en die van Hugo Boss/Van Gils enz. Dus 1 pot nat daar geloof ik niet in. Maar ik ben dan wel weer benieuwd of bij deze duurdere merken het productieproces ook "beter" is (lees; verantwoorde omstandigheden, milieuvriendelijker)
Volgens mij maakt het qua werkomstandigheden bar weinig uit of je een duur of goedkoop kledingstuk koopt. Verder vind ik de kleding van primark een goede pasvorm hebben (voor kinderen dan). En mijn zoontje groeit te snel om de kwaliteit te testen. Hij heeft het gewoon te kort aan om daar iets over te kunnen zeggen. De kleding van de c en a heeft ook een goede pasvorm en de kwaliteit is ook oke voor zover ik dat kan beoordelen. H en m vind ik minder fijn. De mouwen zijn vaak te nauw en de broeken zijn te breed bij de heupen (kinderkleding). Zeeman heb ik alleen babykleding gekocht, verder is alles te kort en te breed, met name na een keer wassen (30 graden). V en d heb ik nauwelijks kleding van. En dure merken koop ik niet. Succes!
Mijn man koopt in Turkije vaak spijkerbroeken voor de jongens van oa Diesel ed. En dan niet super cheap ergens in ee toeristenregio met fout gespelde namen maar meer in het binnenland. Of ze nou echt zijn of nep, ze zijn niet te onderscheiden en echt van goede kwaliteit.
bijna alle merken zijn slecht en laten het in de goedkoopste armen landen maken ook al staat er wat anders in het label...
Ik werk bij een wat duurder kledingmerk, heb wel eens gegoogled op de namen van de fabrieken om erachter te komen wat de arbeidsomstandigheden zijn, maar kon er destijds niet echt iets over vinden. Ik werk dus wel voor een merk maar heb zelf geen idee, is erg lastig achter te komen. Dezelfde producten worden vaak trouwens in verschillende landen gemaakt (soms wel 3 verschillende), daar zit soms wel kwaliteitsverschil in, maar daar zijn we als bedrijf wel streng in.
Ik had laatst iets op tv gezien hierover, ging over jeans, was bij de rekenkamer, vond ik wel heel interessant om te bekijken. Ik merk wel degelijk verschil in kwaliteit bij sommige merken, maar bij andere ook totaal niet, ik koop bijvoorbeeld geen jeans meer van Levi's ondanks dat dat de enige broeken zijn met een goede pasvorm voor mij, ze zijn gewoon binnen no. time versleten. Mijn man draagt veel ralph lauren en Hugo boss, dat blijft heel lang mooi. Hoe en waar het vandaan komt zou ik me zeker wel wat meer in verdiepen maar het blijft lastig. Hier de afl. Waar ik het over had. De Rekenkamer - Wat kost een spijkerbroek?