Dat lijkt me een van de vreselijkste dingen aan een bruiloft, de gasten/uitnodigingen! Wat je ook doet, het is NOOIT goed! Het is de dag van de bruid en bruidegom, hoe en met wie zij die willen aankleden is hun keus. Dat het kwetsend of confronterend is dat jij alleen de kerkdienst mag en je zus de hele dag snap ik, maar de bruid zal de band tussen je zus sterker vinden dan tussen jou. De vraag is dan, hoe belangrijk vindt jij je nicht om alleen voor de kerkdienst te komen? Als jij het idee hebt dat je een goede band hebt met je nicht maakt zo'n uur reistijd toch niet uit? Toen een vriendin van mij ging trouwen kon ik 2x heen en weer, was uitgenodigd voor de kerkdienst en het feest in de avond.. Het is haar dag en ik besloot het belangrijk genoeg te vinden om 2x heen en weer te rijden.
Ik ken het ook wel, is de Nederlandse traditie niet: naaste familie en vrienden als daggast, iedereen voor stadhuis (en evt. kerk) en receptie, daggasten diner, iets wijdere kring van familie en vrienden voor feest? Heb ook meegemaakt dat mensen het niet prettig vonden dat ze van ver moesten komen, maar niet 'close' genoeg waren voor het diner. Probleem is dat je naast de Nederlandse etiquette gewoon verschillende familieculturen hebt. Separeren was in mijn schoonfamilie ondenkbaar, daarom hebben wij de bruiloft relatief low budget gehouden, maar wel gezorgd dat iedereen de hele dag, met eten en drinken, kon blijven. Wat dan weer verbaasde reacties opriep...'mogen we echt blijven eten?' Ik vond het trouwens leuk om neven en nichten die ik in geen eeuwen gezien had juist op onze grote dag weer eens te zien, het was meteen een familiereunie. En ik ontmoette schoonfamilie die ik nog nooit gezien had. Ook leuk.
Ik denk dat familiecultuur hierbij de doorslag geeft. In de ene familie is het gebruikelijk om alles en iedereen uit te nodigen, in de andere familie is het normaalomte selecteren. Probleem bij veel bruiloften is dat twee families met elkaar in contact komen, en dat die families verschillende opvattingen over 'hoe hoort het' kunnen hebben - en dat kan flink botsen. In geval van twijfel, gewoon even Amy Groskamp-Ten Have of Beatrijs Ritsema raadplegen.
OK, even opgezocht: singles mogen niet automatisch een gast meenemen, het 'plus één' geldt niet. Echtparen worden uitgenodigd als 'de heer en mevrouw', gezinnen als 'familie', kinderen boven de 18 horen een eigen uitnodiging te krijgen, ook als ze thuiswonen, of op de envelop hoort te staan 'de heer en mevrouw en pietje en klaartje', singles hebben een uitnodiging voor alleen zichzelf, tenzij er op de uitnodiging staat 'de heer/mevrouw en gast'.
Juist niet, kerkdienst is, net als gemeentehuis, een openbaar gebeuren, waarin principe iedereen, uitgenodigd of niet, kan komen. Gemeenteleden van de kerk waar getrouwd wordt komen vaak naar de trouwdienst als ze het paar, of een van de twee wel kennen, maar niet goed genoeg om uitgenodigd te worden, na de dienst lopen ze even langs bruidspaar om handje te geven. Cadeau geven hoort dan niet, felicitatiekaart geven mag wel. Daarom worden trouwdiensten ook altijd van te voren aangekondigd in kerkblad of op website van kerk.
Ik heb alleen de eerste 3 pagina's gelezen. Maar wat een stelletje probleem denkers zitten hier zeg! En dan gedachten gaan invullen van het bruidspaar. Voorbeeld; "als je je zou opbellen krijg je misschien nog een nare opmerking terug ook! Ik zou niet bellen". Hier komen dus problemen van. Als je iets niet begrijpt kan je het overwegen te vragen, wil of durf je dan niet laat het dan rusten, maar ga zeker geen problemen of gedachten verzinnen die wel eens de reden zou kunnen zijn. Doe wat je denkt dat goed is en laat het los. Want nu schiet je er ook niets mee op. Mensen, denk ik in oplossingen en voel je niet zo snel beledigd.
Wat een gezeur hier zeg. Arme zieltjes die gekwetst zijn/worden als ze voor een bepaald deel niet uitgenodigd worden. Jemig zeg. En is de kerkdienst niet het belangrijkste onderdeel? Misschien niet het leukst maar wel waar het om gaat toch? En dat envelopje vind ik normaal. Dat is wat ze willen. Lekker ego om dan met bloemen of het 1000ste peper en zoutvaatje aan te komen zetten terwijl ze dat niet willen hebben. Alleen maar omdat jij het geen leuk cadeau vindt. ( niet naar ts bedoeld)
Hier ook, het gemeentehuis is maar een formaliteit. Dat moet, anders zou het alleen de kerk zijn. Ken ook wel stellen die zelf het gemeentehuis zelf doen met 2 getuigen op de dag er voor. Ts, ik snap dat het inderdaad niet leuk is. Ik zou me toch ook wel een beetje achtergesteld voelen. Het is natuurlijk aan hun om te bepalen, en ik zou er ook niet boos om zijn ofzo ook al voelt het niet leuk. En ik zou wel gaan zelf, maar zou het zelf ook niet heel vreemd vinden als iemand niet zou komen omdat ze heel lang in de auto moeten voor een uurtje kerkdienst.
Mee eens. Wij waren met max 23 man. En ja, de ene nicht wel en de ander niet, omdat we het klein wilden houden. En waarom mensen uitnodigen die je anders ook nooit ziet? En wij hadden ook een envelopje, omdat we zélf iets moois wilden kopen. Ik ben btw altijd erg blij om een envelopje op een kaart te zien, scheelt een hoop gepieker over wat te kopen.
Zat net te denken. ..mijn neef had destijds ook iedereen die hij kon bedenken uitgenodigd uit angst voor scheve gezichten. Nou, hij had spijt!!! Er is behoorlijk misbruik gemaakt van de bar op het feest, uiteindelijk kreeg hij een rekening waar je U tegen zegt. Thanks to bepaalde familieleden die hij normaliter amper zag. Die hadden het flink op een zuipen gezet, zo asociaal.:x
Kerk vonden wij ook het belangrijkste. Maar kerken zijn volgens mij openbare gebouwen, je kunt iemand (tenzij die niet passend gekleed is) toch niet de toegang tot een kerkdienst weigeren? En een kerk behoort altijd toe aan een gemeente...die gemeenteleden kun je toch ook niet de toegang ontzeggen?