'Voer dienstplicht in vanwege Russische dreiging en IS-terreur' | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl Wat vinden jullie ervan? Er gaan stemmen op om de dienstplicht weer in te voeren. Ik als mama van twee zoons begin te bibberen bij het idee. Ik wil mijn kinderen niet in het leger...
Zoals ik het lees gaat het om 6 maanden vanaf de 18de verjaardag en ze gaan niet naar oorlogsgebieden maar zijn ze een soort van nationale reservere In het voorstel van Van Klaveren zullen zowel mannen als vrouwen voor de duur van zes maanden in dienst treden. "Hierdoor zullen zij geen studievertraging oplopen." Ook worden zij financieel gecompenseerd. "Van het Rijk ontvangen zij het minimumloon inclusief vakantiegeld, huisvesting en reiskostenvergoeding." De dienstplichtigen zullen in het half jaar naast de militaire basistraining die zij krijgen kunnen worden ingezet bij rampenbestrijdingen en beveiligingswerkzaamheden. Zij worden niet uitgezonden voor militaire missies. De dienstplicht gaat niet ten koste van de huidige beroepskrijgsmacht.
Dienstplicht is iets anders dan leger. Jongeren worden niet uitgezonden tijdens dienstplicht. En als er echte oorlog zou uitbreken blijven gezonde jonge mannen en vrouwen ook niet rustig (al helemaal niet veilig) thuis zitten. Zoals het in de link staat beschreven vind ik het geen slecht idee. Al is het maar om de nieuwe generatie wat meer socialer, gedisciplineerd en betrokken te laten worden.
En wat als ze uit zichzelf besluiten in het leger te gaan? Overigens is de dienstplicht nooit afgeschaft geweest hoor, het is alleen opgeschort.
Heeft van klaveren zelf in dienst gezeten? Hij roept maar dat het zo geweldig en goed is, maar in de praktijk hoor je alleen maar dat het de meest waardeloze tijd van hun leven is. Ja je vrachtwagen rijbewijs kon je halen. Dat was handig en leuk maar verder... Nee hoor, eerst maar eens zien dat het er doorkomt....
Vind het niet zo'n heel slecht idee zoals ik het in de link lees. Beetje discipline is niet verkeerd tegenwoorden voor jeugd Daar worden ze niet minder van. En ze gaan alleen op training en moeten misschien werkzaamheden uitvoeren als bewaking, en dat is voor 6 maandjes. Als het daar bij blijft stem ik voor.
Ik snap op zich de gedachtegang wel, maar kijkende naar mijzelf en eigenlijk al mijn klasgenoten in 6VWO toentertijd: wij keken zo uit naar de studies die we zouden gaan volgen. Dan is het best een domper eerst 6 maanden dienstplicht te moeten voldoen. Of wat als je op je 17e klaar bent met HAVO: een jaar studeren en dan in ene een halfjaar dienstplicht waardoor je studie een halfjaar stilligt? Of MBO'ers die mogelijk al klaar zijn met hun opleiding? Dan stop je je baan tijdelijk? Zou dan eerder voorstander zijn van een manier waarbij je dit naast je middelbare school en/of studie zou 'moeten' volbrengen. Dan is het een soort van bijbaan aangezien je er een vergoeding voor krijgt.
En dan natuurlijk weer ontspoorde allochtonen erbij halen... Want autochtonen, die kunnen natuurlijk niet ontsporen.
Tja, de belevenis is ook maar afgezet tegen eigen verwachtingen. Ik kan me voorstellen dat veel 18jarigen vinden dat ze zelf dat half jaar ' waardevoller' kunnen invullen.. maar ondertussen )....
Ik roep al heel lang dat ze de dienstlicht weer in moeten stellen, denk dat er niks mis mee is voor jongeren. En ja, ik heb ook een zoontje Die overigens nu roept dat hij later soldaat wil worden haha
Dan hoor jij andere mensen dan ik, want de meeste mannen die ik ken kijken juist met goede herinneringen terug aan hun diensttijd. De enigen die er negatief over doen, zijn degenen die juist niet in dienst zijn geweest
mijn vader heeft zijn opleiding destijds onderbroken door dienstplicht en nooit meer opgepakt. Nee liever niet. Als je dan toch al een bepaald type op het oog hebt, waarom verplicht je die dan niet om in dienst te gaan? Moeten mijn wel opgevoede jongens, waarvoor ik heel veel minder ben gaan werken om ze correct op te voeden, waarvoor ik gevochten heb omdat ze zo ziek waren hun eerste jaren, verplicht in het leger? vreselijk! ze doen het nu juist zo goed, ze gaan later een opleiding doen. ik wil niet dat ze het leger in gaan.
Ja hoor van mij mag het.. Een beetje discipline krijgen is niet verkeerd. Is de eerdere verplichte generatie er slechter op geworden? Volgens mij niet.. (mijn oudste wil militair worden dus dat scheelt al )
"Ontspoorde allochtonen" uit het artikel, daar val ik ook over. Hoeveel autochtonen zijn er wel niet ontspoord. Maargoed, het idee op zich vind ik niet slecht, het stil leggen of later beginnen met studeren vind ik geen goed plan. Ik denk dat de motivatie daardoor erg kan zakken.
Ik hoor eerlijk gezegd ook overwegend negatieve verhalen van mensen die wel geweest zijn. Wat ik zo weet 1 positief verhaal tegenover 10 negatieve. Veel van de negatieve waren gebaseerd op levens die ze al juist wel helemaal op de rit hadden (banen, net getrouwd, huis gekocht etc) wat daardoor toch wat 'on hold' stond, het enige positieve verhaal was van iemand die echt geen flauw idee had wat te doen met zijn leven op dat moment hihi Maar ik geloof dus best dat er mensen zijn geweest die het als positief ervaren hebben, maar hier zijn die heel dik in de minderheid.
Als ze niet worden uitgezonden, vind ik het juist een goed idee. Iedereen die ik ken en die tijd heeft doorlopen (ook mannen van 20), heeft na eigen zeggen er alleen positieve herinneringen aan over gehouden. Bovendien helpt dit halve jaar ook om erover na te denken wat je misschien met je leven wil, mits je nog geen concreet plan hebt, en ook eventueel discipline te leren. Van die mannen die ik ken, zijn er zelfs 80% in opleiding voor beroepsmilitair gegaan. Ikzelf wilde 10 jaar terug zelfs bij de Bundeswehr (Duits leger) gaan studeren. Was dan wel verplicht 12 jaar te dienen, en minstens 2 keer uitgezonden te worden. Dit was geen probleem, wel de 12 jaar ivm relatie met mijn huidige man (verhuizing naar Nederland) en kinderwens.
Het zal wel mee vallen, als je motivatie van dat half jaar afhangt, dan was je niet gemotiveerd genoeg. De meeste mensen lopen ook stage tijdens de studie en gaan daarna weer colleges volgen, of pauzeren een jaar lang om een masterscriptie te schrijven en gaan daarna verder met de postmaster. De onvoldoende gemotiveerden vallen in deze periodes ook vaak af. Een externe factor is meestal niet schuldig aan wel/niet gemotiveerd zijn, dat zit in jezelf.
Maar dat zijn voor mij 2 verschillende dingen. Het feit dat je leven 'on hold' staat omdat je in dienst moet of de dienst zelf. Over het eerste zijn ze inderdaad wel gefrustreerd geweest, maar de dienst zelf maakte veel goed. Zo heb ik het tenminste begrepen
De enigen in mijn omgeving...niet in het algemeen. Dus valt niks over te discussiëren, tenzij wij dezelfde mensen kennen