Mijn kinderen zijn 3 en 6. Tot nu toe lezen we ze alleen gezamelijk voor. We hebben flink wat boekjes, die precies lang genoeg zijn voor 1 keer. maar vanaf wanneer ga je apart voorlezen? En duurt het naar bed ritueel niet onwijs lang dan? Sowieso, tot welke leeftijd lezen jullie voor?? Ik ben benieuwd!
Als je met zijn tweeën bent, kun je toch afwisselen? Of zie ik dat verkeerd? Maandag leest papa de oudste voor en mama de jongste, dinsdag leest mama de oudste voor en papa de jongste - en dat om en om. Op zaterdag een gezamenlijk verhaal dat wat langer duurt ofzo Zoiets zou ik verzinnen.
Gaan ze tegelijkertijd naar bed dan? Hier is 19.00 nummer 1 verhaaltje, 19.30 nummer 2. In theorie dan, jongste wil tegenwoordig zelf lezen dus is meer samen oefenen geworden ipv echt voorlezen, en de oudste leest liever zelf de penny of Donald duck voordat ze gaat slapen.
Hier lezen we OF samen op het grote bed, of de kinderen gaan ieder in eigen bed lezen en ik kruip per kind ong 10min erbij. Jij kunt bijv je oudste zelf laten lezen in haar kamer, terwijl jij de jongste een prentboekje voorleest. Vervolgens ga je naar de oudste om nog een stukje samen te lezen.
Hier is samen voorlezen juist later begonnen. Ik las eerst de jongste voor en daarna de oudste. Sinds de jongste 3 jaar is en ze samen op een kamer slapen, lees ik ze samen voor. Ze kiezen om de beurt een boekje. Nou schelen ze bij mij nog geen 2 jaar, dus ze vinden dezelfde dingen wel zo ongeveer leuk.
Hier lezen we de meiden ook samen voor. Ze liggen samen op 1 kamer en gaan tegelijkertijd naar bed. Werkt nu prima, de meiden zijn dan ook allebei toe om naar bed te gaan. Als dat later veranderd kan dan alsnog natuurlijk. Of ik of mijn man leest voor of emma leest nu zelf voor. Ze mogen om de beurt een boek uitkiezen waar uit voorgelezen wordt. Soms doen we apart met de meiden een kletspraat (zijn boeken) hebben we de kleuterversie voor Julia en een andere versie voor Emma. Ook erg leuk om de dag door te nemen.
Ik lees eerst de jongste voor en dan komt de oudste meeluisteren, of de oudste leest de jongste voor. De oudste leest daarna zelf nog een uurtje in bed.
Hier ook eentje van 6 en een van 3. Ik lees hen samen voor, mijn man is vijf dagen per week of te laat thuis of dan nog niet thuis dus ik doe het lezen alleen (man haakt later aan). Daarna nog een klein ritueeltje met de kinderen apart. Zolang het geen probleem is om boeken te vinden die ze beide leuk vinden, blijven we samen lezen.
Mijn dochter en ik lezen ook wel eens samen in een avi start boekje. Vind de jongste iets minder interessant. Maar voorgelezen worden vind ze leuker.
Ik lees zelden samen voor, meestal apart. En lees aub nog lang voor, veel ouders stoppen mt voorlezen als het kind het zelf kan maar het is zo goed voor ze om te blijven lezen nog een paar jaar.
Mijn zoontjes zijn 5,5 en net 2 en er bestaan volgens mij geen boeken die ze allebei leuk vinden. Mijn oudste wil alleen de Boomhut-boeken of Geronimo Stilton lezen. Mijn jongste houdt van Dikkie dik ☺️ Maar ze gaan wel tegelijk slapen en dat is dus lastig! Als m'n man en ik samen thuis zijn lezen we elk voor 1 kind voor. Als maar 1 van ons er is lezen we voor allebei een stukje uit een boek naar keuze.
Hier lezen we samen voor. leeftijden 6, 4 en 3. Soms wil de oudste voor zichzelf lezen, soms wil de jongste wat anders, lees ik toch twee keer voor en zo nu en dan zijn we met z'n tweeen, kunnen we apart voorlezen. Soms leest de oudste voor. De jongens slapen bij elkaar op de kamer en ze gaan allemaal tegelijk naar boven.
Oh ik lees de oudste ook nog wel eens voor hoor. Maar niet meer zo vaak. Het ligt er aan in wat voor een boek ze bezig is. Geronimo Stilton bijv. wil ze alleen zelf lezen, maar de prinsessenserie van Thea Stilton vindt ze dan weer wel leuk om voorgelezen te worden. Dan lees ik vaak een stuk voor en dan leest ze zelf weer verder.
Wij hebben een apart voorleesboek... Maar omdat we niet meer elke avond lezen doen we er al maanden mee (Ok, het boek is ook 400 pagina's geloof ik... Maar toevallig net geopperd dat ze vanavond maar weer eens vroeg naar bed moet omdat ik eigenlijk wel wil wet hoe het verhaal verder gaat )
Ik zou de oudste best nog wel willen voorlezen maar dat wil ze zelf niet meer . Ben wel benieuwd waarom voorlezen nog zo goed is als ze het zelf (goed) kunnen.
was ik ook zeker niet van plan hoor, om te stoppen!! mijn zus leest haar dochters van 11 nog voor!! Een van ons brengt zeer regelmatig (lees zeker 2 keer per week) in z'n eentje de kinderen naar bed, omdat de ander dan weg moet. Dus vandaar dat ik er een beetje tegenop zie om apart voor te lezen.. Op zich vond ik het wel knap dat mijn zoon al vanaf dat hij net aan 2 was de rust had om voorgelezen te worden. Meestal doet mijn man het, en het is ook echt hun momentje voor de kinderen en mijn man. Het zijn nogal tijdloze boeken, klassiekers zelf (mr men en Julia Donaldson ) dus dat scheelt wel, maar ik merk aan mijn dochter dat het eindeloos herhalen van de boeken een beetje zat wordt. Nou ja, misschien nog een tijdje aankijken dan maar!
Sinds de jongste een beetje de leeftijd heeft om voorgelezen te worden (1,5 jaar?), krijgen ze hier allemaal hun eigen verhaaltje. Ik zie het ook als een 'quality'-momentje voor de kinderen, 1-op-1, verhaal dat ze zelf uitkiezen. Ik moet ook zeggen dat de smaak/voorkeur ook erg uiteen aan het lopen was. Dan haakte kind 1 af als kind 2 het verhaaltje had gekozen en vice versa. Mijn oudste kiest meestal disney boekenclub. Mijn middelste kiest sprookjes, en ook steeds meer kinderleesboeken, we zijn nu net begonnen in Fantasia (geronimo stilton). Mijn jongste houdt van dikkie dik, woezel en pip en peuterplaatjesboeken (geen verhaal/tekst, maar gewoon van alles aanwijzen). Wij doen het samen. Om de dag hebben we 2 resp 1 kind onder onze hoede. We gaan om 18:15-18:30 uur naar boven en zijn beide om 19:45-20:00 uur weer beneden. Dan liggen ze erin.
Buiten dat voorlezen natuurlijk zorgt voor een heerlijk samen-zijn-momentje is voorlezen ook nog heel goed voor heel veel andere dingen. Als je voorleest en tijdens het lezen met je kind over het boek of het verhaal praat breid je de woordenschat van je kind enorm uit. Verder leert het kind door voorgelezen te worden dat er verschil in intonatie bestaat. Vloeiend, of verhalend lezen noemen we dat ook wel. Verder kun je door voorlezen ook in gesprek komen met je kind over bepaalde onderwerpen die lastig zijn om 'zo maar even' op tafel te gooien. Dit zijn zomaar een paar voorbeelden die me te binnen schieten. Ik haal mijn info (feitjes voor de school nieuwsbrief) vaak bij stichting lezen vandaan, Ik ben leerkracht in groep 7 en ik adviseer de ouders van mijn kinderen ook elk jaar weer om te blijven voorlezen. Zelf lees ik in de klas ook elke dag voor. OT: Mijn zoon van net 6 en mijn dochter van bijna 8 lees ik sinds dit schooljaar apart voor omdat mijn dochter nu een kwartiertje later naar bed mag. Om 18.40 neem ik mijn zoon mee naar boven en help hem met tandenpoetsen en pyjama aantrekken. Daarna leest hij mij voor uit een avi start boekje (hij een blz., ik een blz.) Dan lees ik een prentenboek voor. Om 19 uur komt dochter naar boven. Poets zelf haar tanden, ik controleer ze. Daarna naar zolder en pyjama aan. Ik lees dan voor uit een boek die zij zelf heeft uitgekozen en dan mag ze tot 19.30/19.45 uur nog zelf lezen. Daarna gaat het licht uit. Ik ben gemiddeld denk ik een kwartiertje langer bezig, maar niet veel dus.