Hoi allemaal, Wij hebben een lieve, pientere dochter van januari. Nu hebben wij een gesprek aangevraagd met de juf over de mogelijkheid om haar volgend jaar naar groep 3 te laten gaan (grens ligt officieel op 1 januari, dus het zou slechts een maandje schelen). Cognitief kan ze het volgens mij zeker, emotioneel vind ik het moeilijk in te schatten. Mijn vragen aan jullie: *ze heeft een zusje van 1,5 jaar jonger, daar botst ze regelmatig mee, zou dat minder worden als ze meer "ziet" dat dit zusje eigenlijk ook nog klein is (jongste zusje botst ze nooit mee). *oudste is een enorme wiebelkont (ze kan thuis niet stilzitten of -staan). Wordt dat misschien minder in groep 3? Overigens is ze verder juist wel rustig. We willen de keuze maken die het best voor onze oudste is. Maar mochten beide opties (naar groep 2 of 3) goed zijn, dan kunnen bovenstaande vragen de doorslag geven vanwege de noodzaak om de prikkels in huis zo laag mogelijk te houden, Alvast bedankt! Grace
Dus jij vraagt je af of je dochter beter met de jongste kan "opschieten" als ze naar groep 3 zou gaan en of ze er dan rustiger van wordt zeg ik dat goed? Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed wat de overgang naar een hogere groep daarmee te maken zou moeten hebben. Het lijkt mij beter om die prikkels op een andere manier proberen weg te nemen of te minderen want als ze wel naar groep 3 zou kunnen gaan en diezelfde prikkels er nog steeds zijn kan ze daar behoorlijk last van krijgen. Ze leren erg veel in groep 3 en ook best in een hoog tempo.
Bedankt voor je reactie. Bijna goed, met de jongste kan ze supergoed opschieten met de middelste iets minder. En ook de oudste twee kunnen overigens redelijk met elkaar overweg (denk gewoon normaal voor zussen), die prikkels zouden dus geen belemmering hoeven zijn voor groep 3. Wellicht dat ze, als ze naar groep 3 gaat, veel meer stilzit op school en dat dat hierdoor thuis ook beter gaat? En misschien dat doordat de interesses van de oudste twee uit elkaar groeien, niet meer met hetzelfde speelgoed gespeeld hoeft te worden. Ik weet het niet, vandaar mijn vraag. De rust in huis is nodig voor mijn man. Ik ben al veel buiten, spreek veel bij anderen af, etc. Maar alles wat extra rust oplevert is welkom. Andere tips om prikkels in huis omlaag te brengen dus ook.
Als je twijfelt mbt emotioneel aspect zou ik gewoon voor groep 2 gaan. Groep 3 is echt pittig en zeker als je nog zo jong bent. Ik denk zelf dat als ze op school meer stilzit, ze waarschijnlijk thuis meer haar energie kwijt moet ipv rustiger wordt. Verder denk ik dat het mbt de band zusje weinig verschil maakt. Hier schelen de oudste bijna twee jaar en doen weinig voor elkaar onder. Mijn zoontje van febr (en dus 2,5 jaar gekleuterd), vond het alleen maar leuk dat z'n zusje op school kwam en ze nog samen wat kleuterdingen konden doen. Bijvoorbeeld juffendag of s morgen nog in haar klas kijken enz.
Ik denk niet dat je kind over laten gaan naar groep 3 ipv groep 2 jullie meer rust in huis zal gaan geven. Juist omdat ze een wiebelkont is zal ze thuis misschien wel drukker zijn na een dag stilzitten in groep 3. Daarbij gaat in groep 3 de didactische leeftijd gelden, dan kijken ze niet meer naar de leeftijd van het kind vs schoolresultaten maar naar het aantal maanden dat ze (vanaf groep 3) les heeft gehad. Mijn zoon heeft groep 2 overgeslagen maar wordt nu met rekenen altijd afgerekend op zijn didactische leeftijd en wordt er dus gezegd dat hij met rekenen laag scoort. Kijk je naar zijn leeftijd en naar in welke groep hij eigenlijk had moeten zitten dan scoort hij precies goed. Dan loop je ook nog de kans dat het nu misschien goed gaat maar dat je er volgend jaar (of in groep 4) achter komt dat je kind altijd op de tenen moet lopen om de leerstof en klasgenoten bij te benen. Wil je dit voor je kind 8 jaar lang op de tenen lopen? En dan nog even verder rekenen, hoe oud gaat je kind zijn als het dan naar het voortgezette onderwijs gaat. In geval van onze zoon die al een vroege leerling is, is hij nu dus net 11 als hij daar naar toe gaat, dat kan een heel verschil zijn met andere leerlingen die meestal 12 of zelfs al 13 zijn. Daarbij denk ik echt dat de relatie tussen de zussen daarvan echt niet gaat veranderen en dat dit ook een totaal verkeerde insteek is om je kind een groep te laten versnellen.
mijn ervaring is dat als een kind op school veel stil moet zitten thuis juist enorm druk wordt. logisch toch? zeker een kind dat druk is moet bij de kleuters zitten omdat daar meer ruimte is voor een druk kind. je brengt een kind over naar gr3 als hij/zij niet om kan gaan met de drukte van de kleuters omdat hij/zij zelf heel rustig is. dus niet: een druk kind vroeg door laten stormen met de hoop dat die daar rustig wordt. ik zie in je beschrijving dat ze nog een kleuter is en intersses heeft van een kleuter en dat de reden is van botsingen met de middelste. ik zou dus haar echt niet naar gr3 laten gaan. door kleuteren als de oudste in de klas is beter, oudste kleuters leren juist zich als 'de oudsten' te gedragen. de juf geeft ze ook taken dat zij de jongsten helpen,hun begeleiden, dingen klaar zetten, opruimen etc. zo leren zij het. maar als zij over gaat naar gr3 is zij de jongste in de klas en leert nooit zich als de oudste te gedragen en verantwoordelijkheden te dragen. is mijn mening.
Aha ok ik snap het maar ik blijf nog steeds bij mijn eerste antwoord dat ik niet denk dat dit een goede stap zou zijn. Het leeftijdsverschil is natuurlijk klein en het zijn 2 meiden dus de zussen ruzies en (bijna zelfde interesses) zal je altijd wel blijven houden. Mijn zoon en dochter schelen ook 1.5 jaar en zelfs nu kunnen ze nog.goed kibbelen. Je zou mischien voor je oudste mini loco kunnen kopen. Kan ze lekker geconcentreerd aan tafel zitten en de jongere zus bezig houden met kleien ofzo. Als je het verschil in speelgoed enz wat groter houdt zal het gekibbel denk ik wel minder worden.
Even iets anders, je hebt een gesprek aangevraagd, maar is dat sowieso niet al te laat nu? Als het goed is zijn de indelingen van volgend schooljaar al gemaakt, en is er al geoefend in groep 3 etc? Daarnaast zeg hè 'het scheelt maar een maandje', maar een extra jaar kleuteren is voor veel kinderen erg goed. De grens ligt niet voor niks op 1 januari, en niet een maandje later. Mijn oudste is van de zomer (en scheelde dus een half jaar met jouw oudste) en die heeft 2 volle kleuterjaren gehad om alsnog te klappen in groep 4. Ik vind persoonlijk 1,5 jaar echt te weinig, of er moeten zeer uitzonderlijke gevallen zijn (zoals bijv hoogbegaafdheid). Verder sluit ik me bij de anderen aan, groep 3 word moeilijker, en die prikkels komen er alleen maar meer uit, net als de frustraties wanneer ze er niet klaar voor blijkt te zijn. Als de leerkrachten hadden gedacht dat ze dat wel was, hadden ze dat inmiddels al aangegeven. Ik vind het alleen wel overkomen alsof omdat je man rust nodig heeft en ze botst je middelste dochter je oudste daardoor maar een belangrijk jaar moet missen, en dat vind ik vrij sneu voor haar.. Misschien lees ik dat verkeerd, maar jouw redenen om haar naar groep 3 te willen komen op mij niet gezond over. Misschien moet ze leren dat haar middelste zusje nog klein is, maar dat is ze zelf ook. Door haar sneller te willen laten opgroeien, negeer je dat aspect namelijk zelf bij haar.
De grens ligt helemaal niet op 1-1. Er is geen grens meer volgens de onderwijsinspectie, maar er moet gekeken worden naar de ontwikkeling van het kin en kinderen van okt t/m dec die doorstromen ziet de onderwijsinspectie als versnelde herfstkinderen. Hier zijn het ook echt maar de uitzonderingen tussen okt t/m dec die doorstromen.
Volgns mij moet je dat anders bekijken: de inspectie ziet herfstkinderen die niet doorgaan naar groep 3 niet als zittenblijvers. Maar als meer dan 12 procent van de kleuters vertraging oploopt voor groep 3, gaat de inspectie in gesprek met de school. Bron: Herfstkleuters en de overgang naar groep 3 | Thuisinonderwijs, alles over de basisschool
Ik vind het nogal wat, je kind door laten stromen naar groep 3 zodat het thuis rustiger wordt...Het belang van je kind moet hierbij voorop staan, niet dat van je man of je andere kinderen. Sorry als ik je verkeerd begrijp maar dit maak ik op uit je bericht.
Het aantal leerlingen dat heeft versneld neemt de laatste jaren toe. In 2010-2011 heeft 7% van alle leerlingen versneld, terwijl in 2013-2014 10% heeft versneld. Van de versnelde leerlingen in 2010-2014 is ruim 85% een herfstkind. Doorgaans hebben zij versneld gekleuterd, oftewel korter in de kleutergroepen van de basisschool gezeten. Dit is was de overheid erover zegt https://www.onderwijsincijfers.nl/themas/transities-in-het-onderwijs/versnelling-in-het-funderend-onderwijs/hoeveel-en-welke-leerlingen-versnellen Maar een kleine groep van de herfstkinderen stroomt dus (versneld) door.
Hier een dochter die nu eind groep 3 zit na 2 volle jaren ervoor gekleutert te hebben. Ze is thuis echt niet rustiger geworden, eerder drukker. Het tempo ligt super hoog met leren lezen, schrijven en rekenen. Ondanks dat ze goed meekan merk ik frustratie dat resulteerd in grote mond en snel boos oa, zeker nu einde schooljaar. Ik verwacht eerder dat het juist het tegenovergestelde gaat bereiken, nog drukker, meer kibbelen tussen de zusjes ed. Hier gaan de 2 meiden best goed met elkaar om maar liggen regelmatig ook overhoop. Dat hoort erbij, dat zijn karakters.
Onze dochtwr is nooit een gewone kleuter geweest. Kon niet zoveel met vrijspelen etc. Was cognitief echt klaar voor gr 3. Maar oei wat is t tegen gevallen!! Voor haar en voor ons. Ze vond het echt zwaar. Er moet van alles. Het tempo ligt hoog etc
oudste is ook van januari en heeft 2.5 jaar gekleuterd. in groep 2 heeft ze zich behoorlijk verveeld en was echt toe aan groep 3 toen ze eindelijk mocht. maar de overgang van 2 naar 3 is echt heel zwaar voor kinderen. waar ze eerst nog mochten spelen en knutselen moet er nu de hele dag gewerkt worden. alleen in de pauze kan er gespeeld worden. en ja die frustratie van de hele dag stil zitten in de klas komt er thuis uit. dus om thuis een rustiger kind te krijgen zou ik echt niet gaan pushen om haar naar groep 3 te krijgen. als een kind uit groep 3 thuis komt moeten ze juist hun energie kwijt. dat je dochter niet altijd even goed met de middelste overweg kan is heel normaal. mijn broer is 1,5 jaar ouder dan ik en dat ging ook vaker mis dan goed. de interesses verschuiven vanzelf wel. maar zussen/broers zullen van tijd tot tijd altijd met elkaar blijven botsen.
Ik vind de vraagstelling wat raar. Je moet kijken naar je kind, niet naar de situatie thuis. Dus als je twijfelt of groep 2 wel iets is voor haar, snap ik je twijfels. Cognitief moet je wel heel zeker zijn dat ze het kan (volgens mij twijfel je daar ook nog aan), groep 3 is een pittig jaar. En emotioneel gezien twijfel je nog meer, dan zeg ik, niet doen, zeker omdat ze van januari is. Cognitief kon mijn oudste na een half jaar naar groep 2, maar emotioneel gezien echt nog niet. Dus ze heeft 2,5 jaar gekleuterd en heeft het in groep 3 alsnog best zwaar gehad, zeker het eerste half jaar. Dat brengt alleen maar onrust met zich mee: veel thuis oefenen, een kind dat niet altijd wil, of gefrustreerd gaat als het niet lukt. Nee, denk dat naar groep 3 dus zeker niet meer rust gaan brengen.
Zoals jij het schetst zou ik er denk ik niet voor kiezen. Maar dat is natuurlijk heel lastig te zeggen vanachter een computer. Rustiger denk ik ook niet dat het per definitie wordt, zeker niet als ze slecht stil kan zitten: dan komt dat er waarschijnlijk thuis wel uit na schooltijd. Wij hebben er in overleg met school wel voor gekozen (maart kindje), maar die was er echt op alle fronten ruim aan toe (juist enorm geconcentreerd, sociaal sterk genoeg, weerbaar, niet meer aldoor willen spelen maar willen leren, leest al, rekent al, hoogste scores op Cito etc.).
en met herfst kinderen bedoelen zij sept, oct en nov kinderen. januari van dus volgend jaar telt als heel jaar versnellen.dus nog kleiner groep. waarbij bij versnelling naar IQ, a-a-a cito's, kunnen lezen etc gekeken wordt en vele eisen worden gesteld aan de kinderen. dus niet zomaar, zodat het kind thuis rustig wordt. serieuze zaak. de meeste 'versnelde' herfst kinderen zijn in feite sept-oktober kinderen. over school succes na basis school kijken ze of het kind de basisschool met 8 of 8+ jaar af heeft, of gewoon minder dan 8 jaar. of met 7 jaar, dus een heel jaar versneld.