dat is een school die niemand weigert. en een heleboel scholen zeggen gewoon dat ze vol zijn. als je je kind voor hij 2 jaar oud is niet ergens aanmeldt heb je eigenlijk geen kans op een plek. alles is vol.
Jeetje.. Wat lijkt me dat verschrikkelijk! Dat is toch geen doen?? Niet voor de leerkrachten en ook niet voor de kinderen!
in groepjes werken met zo weinig afstand van elkaar. maar het is een school die geen kinderen weigert. je hebt wel scholen die echt elk jaar vol zijn en geen kinderen inschrijven.
Ik kan mij best voorstellen dat er ouders zijn die hier voor kiezen. Het zou niet bij mij passen maar ik ben er niet direct op tegen. Mits het ouders betreft die er bewust voor kiezen en er volledig voor gaan. Het kost namelijk heel veel tijd als je het goed wilt doen. Die dus nadenken over lesmethodes, deze ook aanschaffen en zich echt verdiepen in wat een kind zou moeten weten aan het einde van de basisschool. Dus niet alleen maar uitgaan van de interesse van een kind. Zo ken ik iemand die een jaar thuisonderwijs heeft gegeven (met goedkeuring vanwege medische redenen van het kind). Dat was voor zowel ouder als kind best zwaar. Luisteren naar je ouders is heel wat anders dan luisteren naar een juf. En vergeet ook de groepsdruk in een klas niet (die ook positief kan zijn). De moeder was heel veel tijd kwijt aan het lesgeven. Ze moest zich eerst zelf inlezen in de stof (dat zakt toch weer een beetje weg), vervolgens de stof samen doornemen en dan ook nog alleen of samen de opdrachten nakijken. Als je dat goed wilt doen is het bijna een dagtaak waarbij een baan niet meer mogelijk is. Ik denk dat echt goed thuisonderwijs dus alleen mogelijk is als er altijd een ouder thuis is. Of een van beiden geen baan heeft. Overigens is het in Nederland niet eens zo moeilijk om thuisonderwijs te gaan geven. Je moet dan wel ervoor zorgen dat je kind nooit ergens ingeschreven staat. Je kunt het dus niet eerst proberen en daarna alsnog thuisonderwijs gaan geven. Dat is veel lastiger. Je moet eigenlijk zodra het aanmeldingsmoment komt een standaard vrijstellingsbrief richting de gemeente sturen en je beroepen op een bepaald artikel. Dit moet je jaarlijks herhalen. Daarmee geef je aan dat er geen enkele school in jouw omgeving is die aansluit bij jouw overtuigingen (dit kan zowel religieus zijn als sociaal). Een punt wat mij wel zorgen zou baren is de aansluiting bij middelbare school of vervolgonderwijs. Voor bijna iedere baan heb je een diploma nodig. Dan kom je dus ooit toch weer op een school terecht (mbo/hbo/universiteit). Kan een kind dan nog wennen aan schools onderwijs? Aan medeleerlingen, uitgestelde aandacht, presteren onder druk en langdurige sociale contacten (die anders zijn als je een jaar of jaren samen in een klas zit dan alleen 1x per week iemand treft op een club). Ook lijkt het mij lastig om zaken als spreken voor een groep thuis te leren (denk aan zaken als een spreekbeurt, boekbespreking, presentatie over een project of toneelstuk).