Thuis/Ziekenhuis: 1 op 100 baby's overlijdt rond geboorte?

Discussie in 'De bevalling' gestart door allie, 5 mei 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Bri

    Bri Niet meer actief

    @zogelukkig, waarom is die indeling (37-41 weken, 41 weken, 42 weken) niet eerlijk? De aantallen zijn wel heel verschillend, maar de percentages zijn toch eerlijk vergelijkbaar?

    Stel dat er in elk van die weken 1000 baby's geboren worden.
    Dan zitten er in de eerste categorie 4000 baby's, waarvan er dan blijkbaar 12 overlijden. Blijft 3 op 1000.
    In de tweede categorie zitten dan 1000 baby's waarvan er 2,2 overlijden, is 2,2 op 1000.
    En in de derde categorie zitten 1000 baby's waarvan er 1,7 overlijden.
    Dus ik weet niet wat je bedoelt met je opmerking dat je wel weet waar de klappen vallen, maar op basis van deze gegevens blijkt dat babysterfte NIET hoger is bij een zwangerschapsduur van 41 of 42 weken. Misschien is de doodsoorzaak een andere dan bij een iets kortere zwangerschapsduur, daar zeggen ze niets over.
     
  2. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Als je week 41 tot 42 neemt, moet je die met 37 tot 38 vergelijken, dat staat in verhouding

    37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42

    Nu hebben ze vergeleken:

    37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42

    Staat niet in verhouding!
     
  3. Bri

    Bri Niet meer actief

    Maar dan nog kun je de percentages overleden kindjes wel met elkaar vergelijken. Als er in iedere week 1000 kinderen geboren worden, zijn de cijfers per week als volgt:
    week 37: 1000 kinderen, 3 ovl
    week 38: 1000 kinderen, 3 ovl
    week 39: 1000 kinderen, 3 ovl
    week 40: 1000 kinderen, 3 ovl
    (deze eerste 4 weken is het een gemiddelde, misschien zijn het in week 37 4 kinderen en in week 40 2 of andersom, daar zeggen ze niets over)
    week 41: 1000 kinderen, 2,2 ovl
    week 42: 1000 kinderen, 1,7 ovl

    Ik begrijp echt niet waarom het volgens jou niet vergeleken kan worden.
     
  4. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Zie vetgedrukt! Door week 39 en 40 mee te nemen, wordt het gemiddelde dus omlaag gedrukt!
     
  5. Bri

    Bri Niet meer actief

    Nú snap ik je punt (sorry, ben blijkbaar beetje traag van begrip :)). Misschien is de sterfte in week 37 en 38 wel veel hoger en dus in 39 en 40 lager. Maar het punt blijft dat de sterfte in week 41 en 42 niet spectaculair hoog is, ook niet in vergelijking tot de andere 'a terme' weken en er dus geen reden is om het beleid t.a.v. overtijd lopen (drastisch) te wijzigen.

    Begrijp me niet verkeerd, iedere overleden baby is er één te veel en als het redelijkerwijs te voorkomen is moeten we daar alles voor doen.
     
  6. Bri

    Bri Niet meer actief

    Ik heb wat verder gegraven (met dank aan CBS Statline)
    De cijfers voor NL in 2007. Hier wordt de perinatale sterfte (binnen 7 dagen na geboorte) per 1000 geborenen aangegeven, van week tot week:

    36 weken11,0
    37 weken6,1
    38 weken3,9
    39 weken2,0
    40 weken2,1
    41 weken2,1
    42 weken of meer1,7

    De beste weken om geboren te worden zijn dus 42 en 39, met 40 en 41 daar net achteraan, bij het huidige overtijdsbeleid. (let op: dit is zéker geen pleidooi om meer vrouwen tot 42 weken of langer door te laten lopen!)
     
  7. Sila24

    Sila24 Niet meer actief

    @ Ecl ik heb dit besproken met mijn verloskundige ze zei dat ik sowieso met 41 ingeleid mocht worden , en eerder mag ook als ik dat aangeef , dus ik ben weer opgelucht :D
     
  8. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

  9. Bri

    Bri Niet meer actief

    Het ligt niet alleen aan onze 'bevalcultuur' dat het sterftecijfer hoger is dan in veel andere westerse landen.
    Veel oudere zwangeren, veel allochtone zwangeren, weinig prenataal onderzoek én het niet altijd met kunst en vliegwerk in leven houden van zeer kwetsbare baby's zijn andere factoren die óók meespelen.

    En daarnaast is er een belangrijke oorzaak in de slechte overdracht tussen eerste en tweede lijn, dus wanneer je (tijdens de bevalling) moet worden overgedragen van een vk naar een gyn. Ik zou dat eerder een fout in de organisatie van de gezondheidszorg noemen dan een probleem met de bevalcultuur. Met alleen het verplaatsen van alle eerste bevallingen naar het zkh ben je er nog niet, de verloskundigen en gynaecologen móéten beter gaan samenwerken en informatie met elkaar delen.

    En nog komen we láng niet aan die 1 op 100 overleden baby's rond geboorte. Dat artikel uit de openingspost zit ernaast. Maar dat is hier al vaker gezegd.
     
  10. Escal

    Escal Fanatiek lid

    12 aug 2009
    3.441
    0
    0
    limburg
    in het ziekenhuis heb je alles het snelste bij de hand mocht er wat gebeuren. thuis moet je wel nog even je boeltje oppakken en naar het zh gaan (en als je ergens geen zin in hebt tijdens of net na een bevalling is het de auto instappen!)

    mijn mening hoor :)
    ben pro zh
     
  11. sunnybaby

    sunnybaby Bekend lid

    19 jan 2009
    599
    0
    0
    In het artikel dat @zogelukkig noemt, staat dat bevallingen risicovoller zijn als ze bij een vk beginnen. Maar als je zonder medische indicatie in het ziekenhuis bevalt, begin je ook bij de vk thuis en ga je vervolgens door naar de vk in het ziekenhuis. Dan zie je dus niet eens een gyneacoloog. En in de meeste ziekenhuizen is er niet 24/7 een gyneacoloog aanwezig, als je geluk hebt een co-assistent. Mocht er dus alsnog iets gebeuren waardoor de gyneacoloog moet komen, heb je een gerede kans dat die eerst thuis uit bed moet worden gebeld.

    Ik beviel overigens mét medische indicatie in het ziekenhuis van mijn eerste (langdrurig gebroken vliezen en de avond voordat ze daarom zouden inleiden werd er in het vruchtwater gepoept) en ik heb ook geen gyneacoloog gezien. Aleen een gyneacoloog in opleiding.

    Hiermee wil ik dus niks zeggen over de waarde van de diverse onderzoeken of onze bevalcultuur, maar alleen aangeven dat bevallen in het ziekenhuis iets anders is dan bevallen bij een gyneacoloog.
     
  12. mausi

    mausi Fanatiek lid

    22 jul 2009
    2.745
    646
    113
    Gelderland
    Een gynaecoloog is misschien niet altijd aanwezig of direct beschikbaar (kan ook bezig zijn bij keizersnede/ andere bevalling), maar een klinisch verloskundige kan wel met spoed een gynaecoloog oproepen.... De eerste lijns verloskundige kan je wel met spoed in sturen naar een ziekenhuis, maar dan zal er in de meeste gevallen altijd eerst een klinisch verloskundige jou willen zien/ diagnose stellen en mijn ervaring is dat de overdracht ook niet altijd soepeltjes loopt. Daarna zal de klinisch verloskundige indien nodig pas de gyn erbij laten komen. Daar zit dus wel een hoop tijds- en informatieverlies in, dan dat je al (poli)klinisch in het ziekenhuis aanwezig bent.

    Een vriendin van mij was al 2 uur (!) aan het persen thuis, zonder resultaat... Kleine meid bleek klem te zitten met haar schouder. Verloskundige heeft de ambulance gebeld, dat duurde 40 minuten :$ voordat de ambulance er was. In het ziekenhuis was het eerste dat aan haar gevraagd werd: 'heeft u al weeën?!' :$ :$ Lekkere overdracht dus........
     
  13. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Klopt.

    Bovendien moet er niet zo lichtzinnig gedacht worden over een co-assistent gynaecologie. Als die alleen op een afdeling staat is het vaak een 3e jaars co en staat igv nood constant in verbinding met de echte gyn.
    Mijn spoedks is uitgevoerd door een co die tientallen ks-des uitgevoerd had. Sommige gyns zijn meer trainers en voeren zelf veel minder frequent ks-des uit.
     
  14. Huismus

    Huismus Fanatiek lid

    5 jan 2009
    1.710
    0
    0
    Ped. Med.
    Zuid-Holland
    Het zijn ook arts-assistenten gynaecologie, geen co-assistenten.
    Een arts-assistent is basisarts (huisarts) die in opleiding is voor specialist, in dit geval dus gynaecoloog.
    Het klopt inderdaad dat zij heel veel bevallingen doen en dus al flink geoefend hebben, voordat ze alleen een bevalling mogen doen.

    Een vriendin van mij is co-assistent en zij heeft pas haar stage gynaecologie afgerond. Zij vertelde ook, dat VK's veel te laat insturen en dat daardoor heel wat bevallingen uiteindelijk uitlopen op een (spoed-) KS en dat het dan maar net "goed" is gegaan. Je wil het eigenlijk gewoon niet weten. :(
     
  15. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Je hebt helemaal gelijk, ik doel ook op arts-assistenten.

    Trouwens is een huisarts geen basisarts hoor, huisarts is ook een specialisatie!
     
  16. Huismus

    Huismus Fanatiek lid

    5 jan 2009
    1.710
    0
    0
    Ped. Med.
    Zuid-Holland
    Daar heb jij dan weer helemaal gelijk in, ik heb me vergist.
    Het is wel een specialisatie, wel anders dan in het ZKH natuurlijk, het blijft allemaal heel breed.. maar dat doet niet af, dat het niet klopte wat ik schreef. ;)
     
  17. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Gelukkig... dit scheelt me een flink stuk typewerk...

    Ik ben met de 1e in het zkh bevallen. Prima, dat was prettig omdat ik geen weeën had (wel effectief maar niet / nauwelijks voelbaar).
    Bij de 2e ben ik thuis bevallen: geweldig! Zou ik graag nog eens doen (helaas is er GBS geconstateerd en zal dat waarschijnlijk zowiezo geen optie zijn).
    In een ziekenhuis zijn niet gegarandeerd chirurgisch teams aanwezig (die gyn is niet zo heel belangrijk hoewel als hij of zij opgeroepen moet worden.. de golfbaar ook niet naast het ziekenhuis ligt...)
    Als er geen medische redenen vooraf zijn, is in heel veel gevallen het ziekenhuis geen veiligere plek dan thuis puur omdat het ziekenhuis zo dichtbij is. Als het nodig is, wordt de gyn gebeld (die komt dan van de golfbaan, achter de spruitjes vandaan etc en komt naar het ziekenhuis), de zwangere wordt vervoerd en tegelijkertijd kom je in het ziekenhuis.
     
  18. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Maakt niet uit waar de arts zich bevindt, als deze maar binnen 30 minuten in het zh is.;)
     
  19. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Precies en in die 30 minuten zijn de meeste patiënten in Nederland in staat om in een ziekenhuis te geraken (uitzonderingen zijn er natuurljk altijd). De rit er heen is natuurlijk meestal niet zo comfortabel maar goed.. dat is een bevalling in zijn geheel niet.. dat ritje kan er ook nog wel bij :D

    Er zijn in NL meer dan 200 ziekenhuis en 8 academische centra! Gooi een steen en je raakt een ziekenhuis (figure of speech)
     
  20. mausi

    mausi Fanatiek lid

    22 jul 2009
    2.745
    646
    113
    Gelderland
    Maar als ze je in het ziekenhuis eerst willen zien, voor er überhaupt een gyn opgeroepen gaat worden, ben je al snel een uur verder......
     

Deel Deze Pagina