Thyrax (levothyroxine) en dosering tijdens zwangerschap

Discussie in 'Gezondheid' gestart door FleurAnna, 19 mei 2021.

Tags:
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. FleurAnna

    FleurAnna Lid

    21 okt 2014
    83
    49
    18
    Vrouw
    NULL
    NULL
    Wie heeft ervaring met Thyrax (levothyroxine) en dosering tijdens begin van de zwangerschap?

    Ik lees op internet dat zodra je een positieve zwangerschapstest hebt, dat de dosering met 25% omhoog moet. Mijn huisarts wil eerst nu weten wat mijn TSH en FT4 waarden zijn, voordat hij dosering wil verhogen. Hopelijk is mijn bloeduitslag vrijdag bekend.
     
  2. Visje79

    Visje79 VIP lid

    9 jan 2019
    5.029
    5.934
    113
    Vrouw
    In principe staat in de NHG richtlijn dat je meteen 25% op moet hogen. Dus dat zou je evt al kunnen doen. Tenzij je TSH aan de lage kant is (onder de 0,5).
     

    Bijgevoegde bestanden:

    FleurAnna vindt dit leuk.
  3. Visje79

    Visje79 VIP lid

    9 jan 2019
    5.029
    5.934
    113
    Vrouw
    En gefeliciteerd natuurlijk! Neem aan dat je zwanger bent! Lange weg afgelegd denk ik. Fijn zeg :)
     
    FleurAnna vindt dit leuk.
  4. Kramertje

    Kramertje VIP lid

    4 apr 2019
    6.812
    5.559
    113
    Vrouw
    Beleid is toch overal anders. Sta met mijn schildklier onder behandeling in het UZ Gent en toen ik moest bloedprikken voor HCG direct TSH en FT4 mee geprikt en ik dacht ook meer te moeten gaan slikken maar bij de uitslag gaf UZ Gent aan gewoon dezelfde dosering te blijven gebruiken (62,5mcg).
     
    FleurAnna vindt dit leuk.
  5. FleurAnna

    FleurAnna Lid

    21 okt 2014
    83
    49
    18
    Vrouw
    NULL
    NULL
    Hoi @Visje79
    Klopt dat had ik ook gelezen en duidelijk tegen mijn huisarts gezegd. (Ook toen ik in 2015 nog voor controle bij internist liep, werd ook gezegd na positieve test dosering verhogen).
    Maar hij wil eerst mijn waarden zeker weten, voordat hij vindt dat ik de dosering mag verhogen.
     
  6. FleurAnna

    FleurAnna Lid

    21 okt 2014
    83
    49
    18
    Vrouw
    NULL
    NULL
    #6 FleurAnna, 19 mei 2021
    Laatst bewerkt: 19 mei 2021
    Dank je wel! Het is nog heel pril. Maar klopt een lange weg (8 jaren) afgelegd. Helaas 5 ICSI pogingen niet gelukt, nu gelukkig na 7e iui-d een positieve test. :)
     
    Visje79 vindt dit leuk.
  7. FleurAnna

    FleurAnna Lid

    21 okt 2014
    83
    49
    18
    Vrouw
    NULL
    NULL
    #7 FleurAnna, 19 mei 2021
    Laatst bewerkt: 19 mei 2021
    Hoi @Kramertje
    Oke fijn om te weten dat dosering verhogen misschien niet standaard is. En dan om de 4 weken waarden laten testen?
     
  8. Kramertje

    Kramertje VIP lid

    4 apr 2019
    6.812
    5.559
    113
    Vrouw
    Ja klopt. Heb 3 weken geleden geprikt (toen 5 weken zwanger) en moet volgende week weer waarde prikken. Eerst was het iedere 6 weken, nu iedere 4 weken. Ik heb dus de afgelopen 3 weken mijn normale dosis gepikt. TSH waarde was zelfs iets lager dan de 6 weken daarvoor.
     
    FleurAnna vindt dit leuk.
  9. Sel078

    Sel078 Bekend lid

    28 dec 2018
    764
    695
    93
    Vrouw
    Gefeliciteerd!
    Ik moest direct bij 4 weken zwangerschap van een dosering van 75 naar 100 gaan. En daarna iedere 4 weken prikken.
    Hoop dat je uitslag snel binnen is, is toch even spannend lijkt me.
     
    FleurAnna vindt dit leuk.
  10. FleurAnna

    FleurAnna Lid

    21 okt 2014
    83
    49
    18
    Vrouw
    NULL
    NULL
    Dank je!
    Ja klopt, ik neig zelf wel naar verhogen. Ik vind het lastig dat de huisarts zei dat hij eerst uitslag wil weten.
     
  11. 1981Mama

    1981Mama VIP lid

    8 apr 2015
    5.989
    1.439
    113
    Hier 2 zwangerschappen gedaan met thyrax. Onder begeleiding van "de" schildklierspecialist in een universitair ziekenhuis.

    Mijn TSH was al "onderdrukt" (0,02-0,1) maar mijn ft4 was hoognormaal (19 bij ref 11-20). Als ik positief testte moest ik alsnog meteen verhogen met de pillen met 25%.
    Bij mijn tweede wist ik eerder dat ik zwanger was dan een test kon bewijzen, toen ook al verhoogd toen ik het zeker wist (uiteraard in afwachting van de positieve test als die niet kwam weer stoppen met verhoging).

    Morgen bloedprikken? Daarna meteen verhogen.

    Het staat ook gewoon in de NHG he, ongezien 25% verhogen bij zwangerschap.
     
    FleurAnna vindt dit leuk.
  12. Featherr

    Featherr Fanatiek lid

    20 jun 2016
    3.113
    2.537
    113
    Vrouw
    Brabant
    Zodra ik positieve test had moest ik van de internist omhoog. Ben van 100 uiteindelijk op 150 beland en zit nu op 125. Ik test iedere 4 a 6 weken mijn schildklier.
     
    FleurAnna vindt dit leuk.
  13. FleurAnna

    FleurAnna Lid

    21 okt 2014
    83
    49
    18
    Vrouw
    NULL
    NULL
    Klopt dat die verhoging ook in de NHG staat, dat had ik dinsdag ook tegen huisarts gezegd.

    Vanmorgen dacht ik ook dit voelt niet goed, ik wil een doorverwijzing naar een endocrinoloog. Vanmiddag werd ik teruggebeld door huisarts, hij bracht de info en uitslag wat warrig. Dus toen wist ik helemaal zeker dat ik een endocrinoloog wil. Eerst zei hij dat dat niet nodig is, want waarden TSH en FT4 zijn goed maar tonen wel aan dat 25% verhoging goed is. En over 3 a 4 maanden weer bloedprikken. Dus dan komt het goed vond hij. :eek::eek: Duidelijk gemaakt dat we al 8 jaar bezig met kinderwens, ik 40 jaar ben enz.
    Oké als ik me daar beter bij voel, dan is een doorverwijzing akkoord. Daarna heb ik meteen ziekenhuis gebeld, en heeft secretaresse doorverwijzing in bakje van internist gelegd. Morgenmiddag moet ik voor de zekerheid ziekenhuis terugbellen.
    En ik had vanmorgen zelf al 25mcg meer Thyrax genomen :thumup:
     
    Cobon en 1981Mama vinden dit leuk.
  14. FleurAnna

    FleurAnna Lid

    21 okt 2014
    83
    49
    18
    Vrouw
    NULL
    NULL
    Fijn alle reacties van jullie allemaal:)

    Ik hoop dat ik snel bij een endocrinoloog terecht kan.

    Oke dus bij jou zelfs nog 50mcg meer.
     
  15. 1981Mama

    1981Mama VIP lid

    8 apr 2015
    5.989
    1.439
    113
    Fijn dat je nu verhoogd bent iig. Wat slikte je voor je zwangerschap? Wat waren je laatste uitslagen? Ik mocht direct van 150 naar 200 meen ik
     
    FleurAnna vindt dit leuk.
  16. FleurAnna

    FleurAnna Lid

    21 okt 2014
    83
    49
    18
    Vrouw
    NULL
    NULL
    Klopt dat vind ik ook fijn. TSH 1,6 FT4 17,2. Thyrax 100mcg en nu 125mcg.

    Had jij elke 4 weken bloedonderzoek?
     
  17. Featherr

    Featherr Fanatiek lid

    20 jun 2016
    3.113
    2.537
    113
    Vrouw
    Brabant
    Ja niet meteen hoor. Dat is 2x opgehoogd ofzo. Maar laatst was hij nog wel goed maar ik had dagelijks een gevoel alsof ik naar beneden stortte van een achtbaan. Echt meerdere keren per dag. Dus in overleg minder gaan slikken en waardes zijn nog steeds goed.
     
    FleurAnna vindt dit leuk.
  18. FleurAnna

    FleurAnna Lid

    21 okt 2014
    83
    49
    18
    Vrouw
    NULL
    NULL
    Niet meteen dat had ik idd wel door ;)

    Hoeveel weken ben jij nu?
     
  19. Featherr

    Featherr Fanatiek lid

    20 jun 2016
    3.113
    2.537
    113
    Vrouw
    Brabant
    Precies 30 vandaag :)
     
    FleurAnna vindt dit leuk.
  20. FleurAnna

    FleurAnna Lid

    21 okt 2014
    83
    49
    18
    Vrouw
    NULL
    NULL
    Ow wat spannend :) Hoe jij je?
     

Deel Deze Pagina