mijn kleine meid is 1.5 en het enige wat ze zegt is mama papa en bah. ik krijg continu vragen van mensen waarom ze zo weinig zegt. is dit ook echt zo?? moet ik me hier zorgen over maken of is ze gewoon laat en komt het nog?
Ik zou me geen zorgen maken hoor. Mijn zoontje begon ook pas na die tijd met woordjes. Komt echt vanzelf, en het ene kindje is nou eenmaal sneller als de andere. Laat je niet gek maken hoor.
volgens mijn CB "moeten" ze met 18 mnd 3 woordjes zeggen, naast papa en mama. Maar daar zou ik me toch niet te blind op staren. Het dochtertje van een vriendin begon ook pas met 20 mnd te praten, maar toen ging het wel ineens heel snel. Alsof ze aan een inhaalslag bezig was. niet te druk maken hoor, iedereen haar/zijn eigen tempo.
Hai, Nou.. hier precies hetzelfde. Onze dochter is nu bijna 1 1/2 en praat zo goed als niet. De dingen die ze zegt (poes, boom, bloem) zegt ze heel binnensmonds.. amper te verstaan maar ik weet wat ze bedoeld. Moet eerlijk zeggen dat ik er een beetje van baal. Mn neefje was 2 1/2 toen hij begon te praten en ben bang dat het met mn dochter ook die kant opgaat. Communiceren is toch wel heel leuk op deze leeftijd.. maar ben bang dat onze kleintjes er dus nog even mee wachten. Dus ja, het is 'normaal'.. het ene kindje is sneller dan de ander. Onze dochter heeft een mond vol tanden, helemaal compleet.. en het schijnt dat ze daardoor veel trager zijn met andere dingen. Nog even afwachten dus.. lekker blijven praten, lezen, aanwijzen.. straks maken ze wel een inhaalslag!
hier ook nog geen herkenbare woorden..... Nu is onze zoon ruim 8 weken te vroeg geboren, dus daar zal het ook wel mee te maken hebben, maar begin me nu toch ook wel zorgen te maken. One KA kent Thomas goed en die durfde het wel aan om te wachten tot 2 jaar (kalenderleeftijd)... Maar het is toch pijnlijk om te zien dat alle kindje som hem heen wel al kunnen praten. Bij zijn motorische achterstand (loopt net een dikke maand) kan ik me nu wel neerleggen, maar taal i gewoon zo belangrijk.... Aan de andere kant: hij begrijpt wel echt alles, dus op zich zou het goed moeten kunnen komen en ligt het misschien alleen aan de spraakproductie/ mondmotoriek... In dat geval maar gewoon afwachten. Als het me te lang duurt ga ik met hem naar pre-logopedie. Verder ga ik een microfoontje bij de speelgoedwinkel halen om met hem geluidjes imiteren te oefenen.... succes met jullie kids en het babbelen!
Ik geloof dat mijn broertje ook pas echt een beetje ging praten toen hij bijna 2 was. En dat is ook goed gekomen Volgens mij is 2 jaar ook de grens. Althans, ik ken iemand die logopedist is en zij zei dat kinderen pas door haar worden behandeld voor een spraakachterstand als ze ouder zijn dan 2 jaar. Maar ik weet die grens niet meer helemaal zeker.
Mijn neefjes zeiden beide met 2,5 jaar nog geen woord. Toen ze drie waren begon ze zo met hele, correcte zinnen..
Mijn neefje is net 2 en het enige wat er uit komt zijn losse woordjes. Pappa en mamma en poes en de namen van zijn zusje en broer en de hond en het konijn. Mijn zus maakt zich er absoluut niet druk om. Hij begint vanzelf wel meer te praten als hij er aan toe is. En daarnaast begrijpt hij alles wel goed wat je aan hem vraagt.
Ik vind niet dat het te veel gebagatelliseerd moet worden. Er kan wel degelijk een lichamelijke of psychische oorzaak zijn voor een achterstand. Het kan dus geen kwaad om op een bepaald punt eens verder te kijken.
Hier ook geen vlotte prater hoor, zelfs mama en papa zegt hij niet. Wel de hele dag door 'to' of 'tauto' tegen alles wat wielen heeft (kortom gefascineerd door auto's ). 'Da' zegt hij als hij iets aanwijst en met een andere intonatie gebruikt hij het voor dank u en voor daag. En tegen alle dieren zegt hij 'woo'. Dus ook geen spraakwaterval hoor Hij begrijpt wel bijna alles. Maar laat je inderdaad niet gek maken, als je kindje wel al zou praten zouden ze vragen of hij/zij nog niet zindelijk is of weet ik veel. De mensen zeggen dat meestal ook niet met een slechte bedoeling hoor, maar het komt niet zo leuk over... En als ze één keer praten denk je ooit waarschijnlijk wel eens 'goh, zwijg nu toch eens 2 seconden!'
Ik zou me er geen zorgen om maken hoor. Kinderen ontwikkelen zich toch in hun eigen tempo, dat heeft niks met intelligentie te maken. Ze kent al 3 woorden, dus ze kan duidelijk praten. Kan je dochter al goed lopen? Ik heb weleens gehoord dat kinderen pas echt gaan praten als ze al een tijdje goed kunnen lopen.
Misschien dat dit je geruststeld? Heb het van internet geplukt: "Het ene kind zegt met 1,5 jaar al een woord of 40 goed verstaanbaar en combineert er misschien zelfs al 2 tot kleine zinnen en het andere mompelt er misschien maar een stuk 5 onverstaanbaar. Weer het andere roept bij alles wat het ziet wel een enthousiaste kreet uit, maar is zelfs voor de ouders in de verste verte nog niet verstaanbaar. Al deze kinderen zijn al druk bezig met hun taalontwikkeling. Ze doen dit allemaal in hun eigen tempo en op hun eigen manier. Het is altijd belangrijk om dit als ouder te stimuleren. Praat veel met je kind, lees je kind voor, vertel je kind wat je doet en wat je buiten onderweg ziet, stel je kind vragen. Dit zijn allemaal manieren om je kind duidelijk te maken dat taal een belangrijke en leuke manier is om met elkaar te communiceren. Ongemerkt pikt je kind zo heel veel woorden en klanken op. En ookal hoor je dit niet direct terug in het taalgebruik van je kind (dit kun je natuurlijk ook niet verwachten). Je kind heeft hier echt profijt van. Als je kind een late prater is, blijkt meestal dat hij of zij de 'achterstand' heel snel inhaalt doordat ze binnen de kortse keren lange zinnen kunnen maken en al direct een grote woordenschat hebben." En het is inderdaad zo... mensen hebben altijd wat te zeuren. Over de ontwikkeling van je kind, over hoe je je kind opvoed... Niks van aantrekken!
Ik twijfelde of ik iets in deze trant ging typen. Want hoewel ik me niet direct zorgen zou maken bij 18 maanden zou ik er zeker wel advies over inwinnen. Vroege taalontwikkeling is erg belangrijk voor de taalontwikkeling op latere leeftijd, en ik denk dat het altijd zinvol is om eens na te vragen op het cb hoe lang het nou eigenlijk mag duren en wanneer je jezelf moet laten verwijzen naar bijv. een logopedist. Misschien begint je kleintje over een paar maanden ineens als vanzelf te ratelen, maar misschien ook niet. Zorgen maken zou ik nu zeker nog niet doen, alvast verder kijken wel. Net als dat ik vaak topics over lopen zie. Tuurlijk ontwikkeld ieder kind zich op zijn eigen manier. Ik liep pas na 18 maanden en mijn zoontje drie weken voordat ie een jaar werd. Mijn zoontje heeft een hele goede motoriek en ik een waardeloze. Zoon van mijn man liep pas met twee jaar en zou zo een kind van mij kunnen zijn: waardeloze motoriek (en een scheef hoofd nav voorkeurshouding waar iedereen tegen mijn man en zijn ex over zei: nee hoor, geen zorgen over maken! komt vanzelf goed! Kind zit nu met een scheef achterhoofd op bijna negen jarige leeftijd en had misschien voorkomen kunnen worden als er eerder gesignaleerd werd dát ie zo'n slechte motoriek had). Ik denk echt dat mensen te snel roepen: geen zorgen over maken, komt allemaal goed! Ene kind is het andere niet! En natuurlijk is dat vaak waar, maar soms ook niet. En die richtlijnen van drie woordjes bij achttien maanden zijn er niet voor niets: het is een richtlijn om te signaleren of het kindje al een achterstand aan het oplopen is. Veel mensen, hier en buiten het forum, roepen vaak dat 'ze teveel naar het gemiddelde' kijken. Drie woordjes bij achttien maanden is geen gemiddelde maar een minimum aantal om te signaleren dat er (nog) geen achterstand dreigt. Mijn zoontje loopt in alles voor, maar als mij dochter in bepaalde dingen achter gaat lopen trek ik zeker aan de bel. Is toch niets mis mee als je kind een stukje deskundige begeleiding nodig heeft?
Iets van internet geplukt... hmmm, welke deskundige heeft dat geschreven? Is het een wetenschappelijk artikel? Zijn er wetenschappers die dit in twijfel trekken? Of is dit een algemeen iets? En het cb, de signaleringsrichtlijn van drie woordjes? Die is nergens op gebaseerd als ik het goed begrijp?
Ik zou me er niet te snel druk over maken, want elk kind z'n eigen tempo, maar wat Nikita en Merijn ook al aangeven: er KAN wel degelijk een oorzaak zijn voor het niet praten, en als dat het geval is, zou het jammer zijn als je er tot de 2e verjaardag verder niets aan doet. Ik weet iig dat oorproblemen bepaald geen gunstige invloed hebben op de spraakontwikkeling en zo zijn er vast meer dingen. Overleg eens met je CB en kijk eens of je eens een uitgebreide check kunt doen. Als er niks te vinden is, zal het wel gewoon een kind zijn dat wat later praat, maar mogelijk is er wel iets aan de hand en dan ben je er gewoon lekker op tijd bij. Verder: als je kind wel veel begrijpt, zou dat voor mij een reden zijn om me verder ook niet te druk te maken: de passieve taalontwikkeling is dan wel lekker op gang. Als je kind ook niet erg veel begrijpt, zou je dat ook eens op het CB kunnen bespreken en eens kijken wat daarmee gedaan kan worden...
ik denk dat ik me iets te veel zorgen maak. we waren bij mijn schoon ouders van het weekend en er kwamen toch een lading woordjes. zelfs de toftuiger (stofzuiger) is gepaseerd. ik hou het gewoon in de gaten. ga lekker verder met voorlezen (ze vind voorlezen en boekjes onwijs leuk) en woordspelletjes. thanx voor alle reacties.
Amai en dan nog een moeilijk woord ook Proficiat! En inderdaad niet teveel zorgen maken. Als ze helemaal niet zou communiceren was het een andere zaak, maar ze probeert (en het lukt heel goed blijkbaar )
Hoi Hoi, Mijn dochter wordt 3-10 1.5 jaar en zegt ook nog niet zoveel, mama,papa, bah, bal, tinken=drinken...verder niet en ze heeft ook geen zin om te lopen Het is makkelijk roepen maar ik terk me er niks van aan...ieder kindje volgt zijn/haar tempo.... groetjes
Mijn dochter zei met 1.5 alleen mama, bah en nijn en dat was t Op advies van CB werd er een extra afspraak gemaakt voor 21mnd, om het gewoon even in de gaten te houden. Dat was dus vorige week. Was heel relaxed hoor, gewoon even bespreken hoe of wat, er kán inderdaad wel een achterliggend probleem uitkomen, er kunnen problemen met de oortjes, begrip, wat dan ook zijn. Als dat allemaal is uitgesloten bleef er volgens de arts maar 1 belangrijk punt over: Maakt de ouder(s) zich zorgen? In mijn geval was het antwoord dus nee Ik weet dat ze wat achterloopt op haar leeftijdsgenoten, maar maak me er geen zorgen om omdat ze wél heel veel begrijpt. Dan komt het vanzelf. En dat vond de cb arts ook. Haar woordenschat is intussen wel een stuk groter, maar het zijn nog steeds alleen wat losse woordjes, ze combineert nog niks zeg maar. Maar komt vanzelf..