Wat ik me dus afvraag. Waarom worden de landelijke citotoetsen in april afgenomen als iedere leerling in groep 8 al zijn/haar advies heeft gekregen. En waarom worden die cito toetsen dan zo belangrijk gemaakt? Terwijl we ook wel horen dat het nog een formaliteit is. Tja maar waarom is dat er dan nog die centrale verplichte eindtoets??
Bij ons op school zijn ze niet belangrijk. Alleen als blijkt dat een kind de toetsen heel anders maakt ( hogere score) dan het advies was, dan kan het advies omhoog gezet worden. Mijn dochter vindt de citos juist enorm interessant, dan mag je snoep mee en drinken en zit je in de gymzaal. Groot feest
Snap ik ook niet. Want eventueel kan een advies daarmee omhoog, maar je moet allang ingeschreven staan op de middelbare dus daar heb je dan niks meer aan
Bij onze school werd er heel relaxed mee omgegaan. Bij de oudste was de score helemaal gelijk aan het advies De jongste klapte helemaal dicht. Score was vmbo/ havo terwijl het advies vwo was. De uitslag moesten we maar in de prullenbak gooien. Dochter klapte helemaal dicht. Nu op het vwo wordt steeds duidelijker dat ze behoorlijke faalangst heeft. Ze is dus wel naar het vwo gegaan en wilde zelf in het tweede jaar naar het gymnasium. Dat gaat op zich prima. Bij presentaties gaat het soms heel erg mis maar dat heeft niets met het niveau te maken maar met hardop praten voor haar niet zo leuke klasgenoten.
Je kan het dan nog aan laten passen bij de middelbare school of nog bij een andere school aanmelden. Maar erg handig is dit allemaal niet natuurlijk.
Alles kan, maar voor de leerling zelf is dit allemaal niet prettig en handig nee. Met dakpanklassen is het ook allemaal niet zo'n punt. Maar juist een advies rond TL (die gemiddeld genomen vaak gegeven worden) is het lastig. Omdat hier niet alle niveau's op 1 school gegeven worden. Geeft onduidelijkheid voor het kind in kwestie.
Nee precies. Brengt alleen maar druk mee bij die kinderen, want ja.. dit zijn wel de centrale eindcito's.
Dat is toch ontzettend sneu voor je dochter. Zo dichtklappen en dan deze score.. Fijn dat het wel goed gaat en toch naar vwo is gegaan!
Bij mijn zoon in de klas gaat het om een jongen die bij een hogere score echt naar een andere school wil omdat het geen dakpanklas is. Nu is hij een twijfelgeval. Sneu hoor voor die jongen. Hij moet nu kiezen
Maar was het advies eerst hoger? Want bij ons (en ik dacht landelijk) is het bij de centrale eindtoets (cito/iep etc) zo dat het advies wat in januari in groep 8 gegeven is, niet meer omlaag kan door de eindtoets. Het advies kan hoogtens naar boven gaan. Krijg je in januari bv een tl/havo advies kan dat geen TL meer worden na de eindtoets. Wat wel lastig is wanneer je een kader/tl of TL advies krijgt en je voor alle zekerheid op een vmbo school inschrijft terwijl een andere school wellicht de voorkeur heeft. En na de eindtoets het ineens tl/havo wordt. Het is best een stap om alsnog te switchen. Met alles rond dat TL blijft het een lastig ding. Voor alle andere niveau's maakt het denk ik niet uit
Ja het is echt niet handig dat de cito's zo laat zijn. Fijn als iemand echt naar een ander niveau wil en het door de cito kan. Maar vaak geeft het alleen maar onrust.
Vanaf volgend jaar gaat dit op de schop volgens mij. De eindtoets wordt dan doorstroomtoets oid. En het aanmelden wordt dan landelijk overal tegelijk vlak na die toets. Bij ons wordt er niet alleen naar de cito's gekeken. De cito's geven toch een beeld over het verloop in de afgelopen jaren. Maar ook andere dingen als werkhouding etc spelen mee bij het advies wat door een heel team bepaald wordt. Als de cito's alleen bepalend zouden zinn, hoeft er ook niet een heel teamvan docenten, IBers, MR, directie naar te kijken natuurlijk. Dan zou het een kwestie zijn van in een tabel kijken. Na de eindtoets kan dan evt het advies omhoog bijgesteld worden.
Dat las ik inderdaad ook. Waar ik wel benieuwd naar ben is of die leerlingen dan ook nog de januari cito/iep moeten doen. Want dat zijn veel toetsen als de eindtoets in februari is.
Eindtoets in maart dacht ik en dan inschrijven 1e week april of zo. Hier de laatste nu in gr 8, dus voor ons is het klaar. Geen twijfel bij advies en al 2 jaar een duidelijke voorkeur voor school.
O in maart. Ik las een poosje terug een artikel dat het idd een doorstroomtoets wordt en naar februari gaat. Maar maart zou inderdaad al beter zijn.
Nee hij heeft havo vwo advies. Maar wil eigenlijk met mijn zoon mee naar een andere vwo en geen havo/vwo brugklas. Toelating is nogal lastig. Je moet dan echt een vwo advies hebben en citos een 1 score.. Wat een druk heeft die jongen op de toetsen zo.
Bij ons speelt Werkhouding e.d. ook mee, maar wel op basis van cito ook in begin van het jaar. Dan geeft alleen de eigen leerkracht een onderbouwing voor het advies. Geen heel team van docenten ofzo bij ons. En die onderbouwing was ook 2 zinnen. De cito in april moet dan bevestigen wat het advies is. Lager mag niet qua advies, omhoog wel, maarja waarom dan nog die citos
Ja vind ik ook. En zo ook 2 meisjes met mavo / havo advies die echt naar een havo willen. Dan is de toelating toch echt niet zo zeker als bij een duidelijk havo advies. Ik vind het allemaal wel sneu dan. Mijn zoon heeft vwo en dat keuzeprobleem niet. Maar ervaart wel enorme druk dat hij toch echt wel moet presteren (doet hij zelf hoor). Want vorige citos had ook hij geen volledige vwo 1 score maar met schooladvies erbij was dit wel duidelijk vwo. Maar nu vindt hij zelf dat hij moet presteren bij de centrale eindcitps dat hij toch echt wel gewoon duidelijk vwo heeft. Want dat dit nu niet zo qua scores is steekt hem enorm.
Wat een verschil dan. Bij ons is het echt een compleet team die het advies geeft (en daardoor ook eerlijker wat mij betreft)