Tips? 1 jarige eet bijna geen vast voedsel

Discussie in 'Voeding' gestart door JasmijnM, 15 aug 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. JasmijnM

  JasmijnM Actief lid

  11 dec 2017
  379
  252
  63
  Vrouw
  Hoi dames,

  Volgende week wordt onze dochter 1. Bij de eerste was dat het moment dat ik ging stoppen met de bv, nu at zij vrijwel vanaf het begin al heel goed met de jongste is dit toch het tegen over gestelde... Ik zou ook met haar graag willen stoppen met bv, of in ieder geval zo dusdanig ermee stoppen dat het alleen nog voor het slapen/snachts is. Het probleem is echter dat ze niet meer dan 3 happen van haar eten neemt van brood tot avond eten. Alleen "lekkere" dingen eet ze goed zoals toetjes en koekjes etc. Soms als ik haar op de grond zet na het aan tafel eten wilt ze nog wel een aantal happen..

  We hebben altijd geprobeerd om er geen druk op te zetten maar langzaamaan begint het toch wel lastig te worden. Ik twijfel om misschien over te gaan om kv maar ik denk dat ze dit niet gaat accepteren, ze heeft nooit uit een flesje gedronken. Ze drinkt nu minimaal water uit een flesje maar gebruikt deze vooral om er mee te gooien :rolleyes:

  Advies van cb: Stoppen met bv dan gaat ze vanzelf wel eten, dat ik het nu zelf in stand houdt omdat ze al genoeg bv krijgt. Daar zit natuurlijk wat in maar als ze huilend bij mij staat en geen brood oid wilt geef ik haar toch bv, ik wil ook niet dat ze honger heeft.

  Heeft iemand toevallig nog tips waardoor ze beter zou kunnen gaan eten?
   
 2. Zoe123

  Zoe123 VIP lid

  9 feb 2013
  9.108
  2.364
  113
  Vrouw
  Ik lees niet dat jouw kindje alleen borstoeding wil. Ik lees wel dat jouw kindje alleen lekkere dingen wil eten.
  Daar moet je dus op focussen.
  Geen koekjes en toetjes maar gezonde dingen.
  Hoe verlopen de maaltijden?
  Eet je samen? Wat geef je allemaal? En hoe geef je eten?

  ps stoppen met borstvoeding, zeker als je al wat langer voed, is meestal de oplossing voor alles, voor alle problemen. Zeker volgens veel cb’s. Niets van aantrekken dus.
   
 3. tuc

  tuc VIP lid

  19 dec 2012
  37.957
  19.768
  113
  Je hoeft niet direct te stoppen met bv geven natuurlijk. Maar ik zou het niet meer als vervanging geven. 1 jaar is oud genoeg voor een "normaal" eetschema. Dus ik zou de bv houden voor s ochtends en s avonds? Weet niet wanneer je het geeft. En tussendoor heeft ze dan pech als ze niks eet. Fruit aanbieden en niks eten is niks eten. Een gewone lunch aanbieden met een beker water en verder pech. Als je haar steeds bv geeft dan ziet zij natuurlijk geen reden om de rest te gaan eten, want ze zit zo toch wel vol. Ik zou dus echt niet in gaan op dat huilend bij je staan, want zo denk ik idd niet dat ze iets anders gaat eten. Ze hoeft nl geen honger te hebben. Dus als ze gaat jammeren zou ik weer de boterham voor dr neus zetten.
  Koekjes en toetjes e.d. worden hier helemaal niet gegeven als er verder niet fatsoenlijk gegeten wordt. Dat is iets extra's.
   
  Fennec, Jessi79 en Dompiewompie vinden dit leuk.
 4. Jet2018

  Jet2018 Niet meer actief

  Mijn oudste (kreeg de fles) wilde ook niks eten. Ja, boterhammen met chocopasta, en toetje. Avondeten was een drama tot zeker 5 jaar en nogsteeds is hij een moeilijke eter.

  Je kunt pushen maar daar los je niks mee op.
  CB raadde me elke keer wat anders aan:
  - Geen toetje als hij niet eet
  - Niet eten? Geen probleem, maar wel een toetje
  - Geef maar een boterham als hij geen eten wil
  Ik werd er knettergek van, al die tegenstrijdige adviezen.

  Op een gegeven moment heb ik het los gelaten, hij groeide goed dus dat was mijn leidraad.
  Ik probeerde daarnaast het eten leuk te maken, kleurrijk, een schaal met fruit opgemaakt in de vorm van een palmeiland (banaan als stam, appel als bladeren en mandarijn als zand bijvoorbeeld), een boterham belegd met gezichtjes bestaand uit kaas of worst of stukjes fruit. Tosti's of boterhammen in vormpjes gesneden (uitsteektvormpjes).
  Bij onze oudste moest het eten interessant zijn en er niet uit zien als eten.
  Zo zette ik laatst een schaal op tafel met bloemkoolrijst met daar bovenop een regenboog aan kleuren groente (komkommer, rode en gele paprika, rode ui, stukjes gekookt ei, feta kaas) in 6 verschillende 'pizzapunten' qua vorm. Kleurrijk geheel, en zij die nooit paprika en ui wilden eten hebben de hele schaal leeg zitten (vr)eten.

  Is wel vermoeiend om steeds iets te verzinnen maar Pinterest bijvoorbeeld heeft veel leuke ideeën. Het is het proberen waard?
   
 5. JasmijnM

  JasmijnM Actief lid

  11 dec 2017
  379
  252
  63
  Vrouw
  Daar heb je zeker gelijk in! De maaltijden gaan niet geweldig, ze is vooral veel aan het huilen/gillen en eet misschien een paar happen. We eten met zijn alle aan tafel. In principe krijgt ze alles wat wij ook eten. Met uitzondering van bepaalde soorten vlees. We hebben geprobeerd om haar stukken te geven maar dat gooit ze eigenlijk rechtstreeks op de grond. Als ik haar eten geef dan is het meestal maar een paar hapjes en daarna gooit ze alles er weer uit. Potjes moet ze al helemaal niks van hebben. Toevallig heeft ze vanmiddag bijna een hele boterham met nutella van haar grote zus gegeten... Deze had S. nog niet op en in een keer zagen we een klein chocomeisje. :rolleyes::p Dat viel dus wel in de smaak hehe. Maar toen ze aan tafel zat wou ze maar een paar hapjes van haar broodje.

  Ja flauw he, in het begin krijg je te horen dat het echt het beste is maar als je dan "langer voed dan normaal" is het ook weer niet goed.

  Ik wil ook nog niet helemaal stoppen met bv hoor! Maar zou het wel fijn vinden als het beperkt wordt tot met de slaapjes/snachts/sochtends. Die andere voedingen gaan er dan wel af als ze straks stopt met haar slaapjes. Nu komt ze eigenlijk elke 2/3 uur wel voor een paar slokjes.

  Daar heb je zeker gelijk in, dat gebeurd nu inderdaad wel steeds, dat ze bv krijgt ipv ander eten. We probeerden inderdaad wel dan eerst weer brood oid aan te bieden maar vaak schud ze dan haar hoofd en gaat door met huilen. Maar misschien dan maar even een paar dagen er door heen want zo gaat ze natuurlijk niet meer eten. Hier normaal gesproken ook, maar als ze dan iets eet denk je dat ze dan iig iets gegeten heeft. Maar dat is natuurlijk niet de goede instelling.

  Lastig he, wij zijn het ook helemaal niet gewend. De oudste at/eet altijd al heel goed. Oh ja waardeloos is dat, al die tegenstrijdige adviezen daar heb je dan alsnog niets aan.

  Dat is het belangrijkste idd! Het nadeel is dus als ik iets aan haar geef dat het gelijk op de grond beland (met bord en al). Dus dat is voor nu nog geen optie vrees ik. Maar ik zou wel kunnen proberen om een bord op de woonkamer tafel te kunnen zetten met allerlei hapjes die ze dan samen met ons kan eten en dat ze het zelf kan pakken. Lijkt me wel lastig dat je elke keer van alles moet bedenken maar op een gegeven moment probeer je van alles om ze te laten eten. Fijn dat hij nu wel beter eet! Haha gelukkig is er Pinterest! :D
   
  tuc vindt dit leuk.
 6. Jet2018

  Jet2018 Niet meer actief


  Als je zoekt op "food art for toddlers" kom je heel veel mooie dingen tegen die ook relatief simpel te maken zijn. Ook al steek je een paar sterretjes uit een boterham, wie weet vindt ze het dan wel interessant?
  Ik eet altijd de restjes zelf op, bijvoorbeeld de konkommerschil als ik vormpjes uit komkommer steek, of de broodkorsten. :roflmao:
  Een monkey platter is ook een idee, kan ook prima met avondeten. Misschien vindt ze het juist fijn om zelf te kunnen bepalen wat ze eet? Zo was mijn oudste wel in ieder geval.
   
 7. Zoe123

  Zoe123 VIP lid

  9 feb 2013
  9.108
  2.364
  113
  Vrouw
  #7 Zoe123, 15 aug 2019
  Laatst bewerkt: 15 aug 2019
  Borstvoeding past prima in een “normaal” eetschema.
  Zoon kreeg rond zijn 1e verjaardag nog rond de 5 x per dag borstvoeding. Maar at daarnaast ook als een bootwerker vaste voeding.
  Verschil is dat de borstvoeding niet meer aan eetmomenten gekoppeld was, maar meer aan slapen. Bovendien is een voeding niet te vergelijken met de hoeveelheid die ze drinken als ze een paar maanden oud zijn.
  Dus dat is iets waar TS dus best naar toe kan werken.
  @JasmijnM , ik zou stoppen met de lekkere hapjes, het eten zo leuk mogelijk presenteren, samen eten. Wil ze niet, dan niet. Via de borstvoeding weet je dat ze sowieso haar voedingsstoffen wel binnen krijgt. Maar ik zou die momenten dus bewaren voor de slaapjes. Dan de borst, niet omdat je geen fruit wil eten.Uiteindelijk gaat ze wel eieren voor haar geld kiezen, het kost alleen tijd en geduld. De tips van @Jet2018 zijn ook leuk!
   
 8. tuc

  tuc VIP lid

  19 dec 2012
  37.957
  19.768
  113
  Omdat het melk is en ik ook niet zou adviseren om een 1 jarige 4 of 5 keer oer dag een fles koemelk te geven. Dat kan ten koste gaan van de eetlust, niet bij alle kinderen nee. Maar we gaan nu uit van een kind dat slecht eet.
   
 9. Zoe123

  Zoe123 VIP lid

  9 feb 2013
  9.108
  2.364
  113
  Vrouw
  Maar een kind drinkt op die leeftijd helemaal niet die hoeveelheden uit de borst?
  Bovendien valt een fles koemelk veel zwaarder dan borstvoeding. De samenstelling is toch totaal anders?
  Die vergelijking gaat gewoon echt totaal niet op.
  Moedermelk heeft ook op die leeftijd gewoon nog een plek in een gezond eetpatroon.
   
  Fristi2012 vindt dit leuk.
 10. JasmijnM

  JasmijnM Actief lid

  11 dec 2017
  379
  252
  63
  Vrouw
  Bedankt voor de tip! Dat ziet er allemaal heel vrolijk uit! Ik denk dat ik dan wel 2 bordjes daarmee moet gaan maken anders hebben we een boze zus haha:p

  Sommige dingen moeten idd wel te doen zijn, daar ga ik eens mee experimenteren.:thumup:
  Achja restjes eten doe ik nu toch al, meestal maak ik maar een broodje voor mezelf "voor haar" als ze dan begint met het op de grond te gooien eet ik de rest wel op. :rolleyes:

  Ja precies! Het is het proberen waard iig haha. Mijn oudste dochter vind het ook altijd leuk als ik zoiets doe dus wat dat betreft komt het helemaal goed:D


  Het zou fijn zijn als het zo hier ook gaat inderdaad. Ik vind bv helemaal niet erg, maar de hele dag dat gelurk begin ik nu wel een beetje zat te worden:oops:

  Dat ga ik inderdaad doen. We hebben vandaag aardappeltjes met groente gegeten en na 1/2 aardappeltjes belanden de rest op de grond. Ze heeft dus ook geen toetje gekregen (drama:rolleyes:) en daarna was ze de hele tijd chagrijnig dus is ze optijd naar bed gegaan en daar heeft ze dan wel bv gekregen.
   
 11. tuc

  tuc VIP lid

  19 dec 2012
  37.957
  19.768
  113
  Ts zegt zelf als reactie op mijn post dat ze elke 2-3 uur slokjes komt drinken. Ik vind dat geen gezond eetpatroon als je ernaast zet dat ze bijna alle vaste voedsel weigert.
  Dan kan mm nog zo geweldig zijn, maar dan zou ik dus andere keuzes maken. Het kan wel een kindje zijn met een kleine eetlust en dan zijn die slokjes misschien wel precies voldoende om vol genoeg te zitten.
  En op die leeftijd is vast voedsel het belangrijkst en geniet de voorkeur.
  Ik zou het dan dus beperken tot (pre) ontbijt en voor het slapen s avonds. En dat laatste zou IK ook nog moeite mee hebben als de warme maaltijd niet gegeten is omdat het dan nog een soort toetje is.
   
 12. Zoe123

  Zoe123 VIP lid

  9 feb 2013
  9.108
  2.364
  113
  Vrouw
  En dat is ook helemaal oke, het opvoeden begint ook nu. Je krijgt een koekje als ik dat zeg, en je mag bij mama drinken als ik dat zeg.
  Ik heb de jongste tot 2,5 jaar gevoed. Ik las wel eens verhalen over kindjes met handen in t-shirts en trekken aan je blouse omdat ze aan de borst willen. Ik dacht het niet!

  Succes!
   
 13. JasmijnM

  JasmijnM Actief lid

  11 dec 2017
  379
  252
  63
  Vrouw
  Haha ja ze wordt nu in een keer een kindje die je op moet voeden inderdaad! Overal proberen op te klimmen en de spulletjes van haar grote zus omgooien/aan trekken. Dus het eten hoort er zeker ook bij.

  Nou inderdaad! Daar bedank ik toch ook echt voor.

  Dankjewel!
   
 14. sabagirl

  sabagirl Fanatiek lid

  15 okt 2015
  2.199
  489
  83
  Hier was het een kwestie van tijd. Bij 1 jaar nog 8x bv en nu bij 22 maanden volledig gestopt met bv. Bij 1 jaar gaf ik water bij de maaltijden en kreeg ze 3x per dag een maaltijd aangeboden naast fruit en koekje. Dit eten ging wisselend, eerst vast voedsel dan bv maar bv genoot de voorkeur en iedere maand ging ze steeds steeds wat beter vast voedsel eten en liet ze 1 voor 1 de bv vallen en toen ineens kon ze zonder. Dit deed ze heel geleidelijk.
   
 15. Yelly

  Yelly Bekend lid

  26 jun 2019
  647
  574
  93
  Volgens mij is dat echt verschillend per kind en moeder hoor.
  Onze kinderen dronken tot ongeveer 20 maanden op verzoek en dat was zeker (afgemeten aan de plasluiers) 1-1,5 liter per etmaal. Eten deden ze pas na het hebben van kiezen én het teruglopen/stoppen van de borstvoeding.

  @TO
  Er zijn al veel tips gegeven. Succes.
  Ik zou zelf geen toetje onthouden, als dat gewoon een onderdeel van de maaltijd is.
  Maar gewoon alles blijven aanbieden en misschien de borstvoeding naar de slaapkamer verplaatsen oid? Dat is ook een duidelijk afgebakend terrein voor jullie allebei.
   
 16. LoveShineALight

  LoveShineALight Fanatiek lid

  16 feb 2014
  1.186
  100
  63
  Is ze gewend om zelf te eten of geven jullie haar altijd te eten? Ik bedoel, mag ze altijd zelf pakken (bijv. A la rapley methode) of niet. Als je dat anders nooit doet, maar nu wel dan kan ik me voorstellen dat het nieuw is en ze indd alles bevoeld en daarna op de grond gooit.
  (Wij begonnen met 6 maand met rapley, eerst belandde het ook op de grond. )

  Ik zou zelf vaste momenten voor borstvoeding inlassen en haar tussendoor ander gezond eten en drinken aanbieden. Onze zoon heeft tot 2 jaar maar heel sporadisch een koekje gekregen. Er is genoeg fruit, groente, broodproducten e.d. om mee te variëren.

  Eten jullie tegelijk samen of krijgt ze op aparte momenten? Dat zou ik ook tegelijk met jullie (of andere dochter) doen. 'Zien eten, doet eten' zegt men ook wel. Misschien wordt ze ook geïnteresseerd wanneer jullie over iets van het eten heel enthousiast worden? Of is ze daar niet voor te porren?
  Toetje (Hier tot twee jaar ook gewoon volle yoghurt met een drupje diksap, bij uitzondering vanille vla/yoghurt) deden wij wel altijd, gewoon onderdeel van de maaltijd.
   
 17. JasmijnM

  JasmijnM Actief lid

  11 dec 2017
  379
  252
  63
  Vrouw
  Ik wil jullie nogmaals bedanken voor alle gegeven tips! Ik ben overdag gestopt met bv (op het middagslaapje na) en ze eet nu echt veel beter. Ze is nog steeds geen grote eter maar eet nu wel in de ochtend en lunch een halve á hele boterham. Tussen door vaak een kwart stuk fruit. Bij het avond eten ongeveer een opschep lepel, en een toetje (wisselt, net wat we zelf ook eten) Langzaam aan gaat ze steeds beter eten, vooral rijst/pasta vindt ze lekker.
   
 18. Jackie87

  Jackie87 Fanatiek lid

  6 aug 2013
  4.405
  1.558
  113
  Eten is niet iets wat je kan forceren. Ik zou wel iig stoppen met de koekjes en toetjes. Bv moet je niet met flessen (koe)melk gaan vergelijken. Bv past zich aan, aan de behoeften van je kindje. Je mag best een beetje vertouwen op de natuur ;)
  Verder zou ik samen eten, maak er een gezellig moment van. Ik vond de bv altijd juist fijn als mijn kindje niet goed at, want dan kregen ze toch voedingsstoffen binnen. Vanaf 1 jaar begint vaste voeding de hoofdvoeding te worden. Maar dit hoeft zeker niet van de een op andere dag. En net als met alle andere ontwikkelingen (lopen, praten, zindelijk worden), vervangt ook een kindje melk voor vaste voeding als hij/zij eraan toe is. Dit is instinctief prima geregeld: peuters willen moedermelk, maar wees gerust, pubers niet ;)
  Misschien stelt deze link je gerust:
  https://kiind.nl/waarom-kinderen-geen-groente-lusten-en-prima-is/
   

Deel Deze Pagina