Hallo dames, Ik vind het erg leuk als onze kleine een peetoom en peettante zou krijgen. Echter is het zo dat familie van mijn kant is wel gelovig (katholiek) en denk dat zij dan ook verwachten dar we het kind dopen. Jou weet ik dat we dit allemaal zelf moeten weten maar dit zijn wij dus niet van plan. Wij zijn zelf niet gelovig namelijk. Is dit raar, dat we wel een peetoom/tante willen maar nier dopen in de kerk?
In de familie van mijn man is het gebruikelijk om te kiezen voor een peetoom/tante zonder dat een doop verplicht is. Dus nee ik vind het niet gek.
Mijn kinderen hebben ook een peetoom/tante zonder dat ze gedoopt zijn. Bij ons zijn dat de net-even-wat-extra-verwennen ooms en tantes haha. Maar dat stond niet mooi op het geboortekaartje
Ik vind het wel gek eigenlijk, maar dat komt omdat ik katholiek ben opgegroeid, en ik zie het als een term die bij het geloof hoort. Mijn kinderen zijn niet gedoopt en hebben dus ook geen peetoom en peettante. Ik zou het gewoon even voorleggen aan je familie, want als jij het wel wilt, en zij er verder geen problemen mee hebben, prima toch ?
wat gaan die peetoom en peettante dan doen? je kind alleen verwennen? dat is natuurlijk lief maar ga je dat echt vragen aan mensen? als je verder niet gelovig bent zou ik het niet doen op deze manier.
Ik zou het we gewoon doen! Hier is peetoom/ tante ook de mensen waar je kindje naar toe gaat als ouders iets overkomt. (Gewoon officieel geregeld).
Ik ben wel katholiek opgevoed, heb mijn kinderen niet gedoopt en toch hebben ze allebei een peter en meter. In België is dat tegenwoordig eigenlijk heel normaal. Meters en peters zijn voor mij een extra vertrouwenspersoon in het leven van mijn kinderen. Iemand bij wie ze (hopelijk) steeds terecht kunnen, ook met zaken die ze liever niet met hun ouders bespreken. Het zijn de geprefereerde babysits en ze krijgen uiteraard ook een nieuwjaarsbrief. En veel tekeningen tot hiertoe
Peetoom en peettante hebben een zeer belangrijke betekenis in de zin waarvoor ze bedoeld zijn. Die rol is totaal anders bedoeld dan dat het vaak tegenwoordig wordt ingevuld. En is volkomen gekoppeld aan de belevenis en invulling van het geloof met de doop als startpunt. Maar de vraag is wat jullie willen? - wil je 'gewoon voor het leuk' iemand benoemen tot peettante die dan vaker langskomt, grotere kado'tjes brengt dan de rest en 'de belangrijkste tante' wordt? - wil je iemand benoemen die mede verantwoordelijk wordt voor de [geloofs]opvoeding van je kind? Dat is namelijk een peettante.. - wil je iemand die officieel een belangrijkere rol gaat spelen in het leven van je kind, bijv als jullie iets overkomt? Ons neefje is bijv niet gedoopt, maar mijn man is in het testament benoemd als zijn voogd als er iets gebeurt met zijn ouders. Dit is een hele zware rol die wij heel bewust hebben geaccepteerd en waarvoor we onze verantwoordelijkheid hebben uitgesproken. Voor ons voelt dit hetzelfde als de rol van 'peetoom en peettante' binnen christelijk geloof.
Ik ben voogd voor ons neefje en ik beschouw hem als mijn petekind. Extra verantwoordelijkheid en ja, ook extra cadeautjes 😉
Hier hebben wij ook een vriendin en een zus gevraagd voogd te zijn in geval dat er mij en mijn vriend iets overkomt, in testament en alles opgenomen. Maar we hebben dit niet op de geboortekaart ofzo genoteerd, de mensen die het moeten weten weten het, dat is voldoende voor ons
Onze dochter is niet gedoopt, vind het schijnheilig als je nooit naar de kerk gaat. Maar ze heeft wel een peetoom en peettante. Mochten wij vroegtijdig overlijden dan gaat ze bij haar peettante ook wonen.
Hier gaan we t ook doen maar vooral met de achterliggende de gedachte; Wat als er iets met ons gebeurt?! Dan willen wij dat onze dochter bij mijn zwager en zijn vrouw komt als ze nog geen 18 jaar is. Voor ons een geruststelling dat ze dan goed terecht komt. Verder qua verwennerij etc heeft t niks te maken.
Maar hebben de mensen die peetoom/tante gekozen hebben om voor de kinderen te zorgen dit ook vastgelegd via de rechtbank of notaris? Want dan heb je een voogd en geen peetouders..
En krijgen tweede en volgende kindjes dan dezelfde peetoom/tante, of andere? Voor de traditionele taak (geloofsopvoeding) kun je prima verschillende peetooms/tantes vragen. Dat is toch ook vaak zo? Dat je voor het ene kind bijvoorbeeld jouw zus vraagt en voor het volgende kind die eretitel aan de broer van je man geeft ofzo? Maar als voogd wanneer er iets met de ouders gebeurt, wil je toch dat de kinderen naar dezelfde mensen gaan. Papellonia, begrijp ik goed dat het jou/jullie vooral toch om het geloofaspect gaat? Dan zou ikhet aan de beoogde peetoom/tante voorleggen: of die zich er ook in kunnen vinden dat er niet gedoopt wordt, maar wel een geloofsopvoeding komt, hoe licht ook, en dat zij daar een bijzondere rol in mogen spelen, wat jullie betreft. Als het alleen om verwennen gaat, zou ik dat echt een beetje raar vinden om dat aan iemand te vragen. Zoiets kan heel goed vanzelf ontstaan, maar vind ik niet iets om bij voorbaat te vragen van iemand.
Oh, en als het om die voogd-taak gaat (kind in huis nemen als er iets met de ouders gebeurt) dan kies je dus een stel. Bijvoorbeeld jouw zus en dus daarmee automatisch ook haar partner. Gaat het om de geloofsopvoeding, kun je een peetoom en peettante kiezen die geen stel zijn. En spelen hun partners ook geen rol.
Wij zijn peter en meter van ons neefje, hij is gedoopt en het is onze taak hem te begeleiden bij zijn geloofsopvoeding... wij zijn beiden totaal niet religieus, dus dat is wel een gekke taak Maar het is vooral een eervolle titel en wij zouden ook ons neefje opvangen mocht er iets met zijn ouders gebeuren.
Wij hebben peet oom en peettante voor bijde Kids maar niet gedoopt. Dit omdat ik zelf geen geloof heb en man wel maar we niks mee doet. We laten het vrij voor de kinderen wat ze later willen. Het is niet aan mijn ze een geloof te geven en op te dragen alsof dat de enige juiste geloof is. Wel zijn de peet opgenomen in ons testament als voogd mochten partner en ik bijde overlijden voor de kinderen 18 zijn.
Wij hebben t inderdaad vastgelegd bij de rechtbank. Uiteindelijk besloten dat peettante en haar man voogd zijn omdat peetoom er niet naar om kijkt sinds hij zelf kinderen heeft. Voor ons voelt het beste als ze dan bij haar terecht komt.
Dat is niet helemaal waar. Wij hebben voor onze kinderen bewust alleen gekozen voor mijn schoonzus en dus niet haar man. Mochten ze ooit uit elkaar gaan dat heeft hij niks over onze kinderen te zeggen maar alleen mij schoonzusje.