ik hoop dat hier wat meiden zijn die mij advies kunnen geven. Ik heb een aardige buurvrouw onder mij wonen (duplex woning). ze is pas 60, maar door ms is haar gezondheid slecht. laatst ging het echt fout ze viel steeds, was zelfs bewusteloos geweest en had bloed op haar hoofd. de buurman naast haar heeft toen contact gezocht met haar huisarts en nadat die 3x langs is geweest is ze eindelijk met de ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd.maar ze heeft 3 honden! Zijzelf laat de honden nooit uit, want ze kan niet meer goed lopen. De buurman was zo lief om af en toe een rondje met de beestjes te lopen ze eten te geven en haar huis schoon te maken, want die was door de beesten helemaal bevuild, ze heeft ook nog katten. helaas heeft ze alleen haar moeder (82) die voor haar 'kan' zorgen, maar die ligt nu zelf ook in het ziekenhuis. ondertussen is ze terug uit het ziekenhuis, maar blijkbaar gaat het nog niet goed. ik ging dinsdag even langs en ze vertelde dat ze via appie.nl geen boodschappen kon bestellen, want die zaten al vol. Ik heb toen aangeboden om wat spullen voor haar te halen. vanochtend bracht ik die spullen en ze had echt mijn steun nodig om te lopen. uit eindelijk ging het alsnog mis en zakte ze naar de grond. ze was nog wel bij. op haar aanwijzingen heb ik haar naar de bank gesleept en haar daar op getild. ik bracht thuiszorg te spraken, maar ze zei dat haar dat 300 euro in maand zou gaan kosten. Nu ben ik 'gelukkig' echt een leek hier in, maar waar kan ik hulp voor haar regelen zonder dat het te veel kost. ik vind het zo zielig, ze zit maar alleen thuis en kan niks.ze bevuilt zichzelf en huis en de stank is er niet te harden. Ze wil haar beestjes niet kwijt, maar ja. zo is het toch ook niet te doen. ik hoop dat hier iemand is die weet welke we ik moet bewandelen. alvast bedankt voor het lezen.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorg-en-ondersteuning-thuis/inhoud/wmo-2015 Ik zou contact opnemen met de gemeente, die kunnen vertellen waarvoor ze in aanmerking komt.
Wat voor haar aangevraagd kan worden: -huishoudelijke hulp (eigen bijdrage verschuldigd, deze wordt bepaald aan de hand van het inkomen. Zie www.hetcak.nl) -persoonlijke verzorging (na te vragen bij de huisarts) -begeleiding -vrijwilligersorganisatie Is er een buurtteam of sociaal wijkteam in de gemeente? Daar kan ze terecht met vragen en het bespreken van ondersteuningsmogelijkheden.
Oh wat schrijnend Heeft ze verder geen kinderen/neven/nichten of broers/zussen? Ik zou even de gemeente bellen. Voor thuiszorg wordt een eigen bijdrage gevraagd maar voor zover als ik weet is dat absoluut geen 300,- (tenzij goed vermogend maar dan zal ze er niet zo'n punt van maken?) Ik heb dit ook voor mijn oma aangevraagd. In combinatie mt een alarmsysteem. Dat is een polsbandje met een knop, als ze valt dan kan ze op de knop drukken en dan komt er iemand van de thuiszorg. Dat geeft wat meer gevoel van veiligheid. Ook heb ik de maaltijdservice aangevraagd. Op deze manier kan ze toch zelfstandig blijven wonen.. Verder vind ik persoonlijk dat die honden echt niet daar kunnen blijven als ze niet uitgelaten worden... ontzettend sneu en zielig voor die beesten.
Als mw persoonlijke zorg nodig heeft gaat dat via de zvw. Zorgverzekeringswet. Dus als mw een zorgverzekering heeft dan zal ze daar gewoon voor vergoed zijn. De wijkvpk van de thuiszorg komt langs deze stelt de indicatie door te bepalen welke zorg ze nodig heeft. Dit gaat naar haar verzekeraar en die vergoed dit. Bij mijn cliënten valt de jaarlijkse eigen bijdrage amper boven de 25 euro of ze moet idd welvermogend zijn. Voor huishoudelijke ondersteuning ga je naar de wmo bij de gemeente. Ook dit kost niks. Tenzij je meer uur wilt dan is bepaalt dan kun je dit bijkopen.
Het best kun je maatschappelijk werk inschakelen. Get liefst via de huisarts. Vanuit daar kunnen dingen in gang gezet worden. Er zal een indicatie moeten komen. Hoe kan het dat er vanuit het ziekenhuis niets is geregeld?
okey top. hier kan ik wat mee. volgens de buurman wil onze buurvrouw geen zorg, dus misschien dat ze daarom roept dat het zoveel geld is. ik ga mij eens inlezen zodat ik een goed gesprek kan voeren met haar.
Ach wat sneu maar goed dat ze zo'n lieve buurvrouw heeft!! Ik zou ook roepen dat ik geen zorg nodig zou hebben als ik het niet zou kunnen betalen. Je wil niemand tot last zijn. Hopelijk kan de huisarts ook meedenken en anders een brief schrijven wat ze nodig heeft betreft zorg.
Als ze een indicatie krijgt via bijv. Wmo zijn er speciale regelingen en betaalt ze de hoofdprijs niet. Wil ze een uitlaatservice dan is het een ander verhaal. Belangrijk is wel dat de huisarts maatschappelijk werk inschakelt. Maar iemand die geen hulp wil..dat is lastig. Ze kiest zelf. Tenzij ze een gevaar is voor de omgeving..
Ik ben wijkverpk. Wat een schrijnende situatie. Als ze persoonlijke verzorging wil, kost dit haar niks. Alleen t eigen risico. Maar dat is ze al kwijt na ziekenhuisopname etc. Huishoudelijke hulp kost in ij bijna alle gemeebte wel iets. Meestal naar vermogen. Info via loket wmo Verder vind ik dit een kwalijke zaak van de huisarts, die moet dit inschatten. En ook t zkh. . Maar goed. Verder zou je t buurtteam/plusteam/wijteam oid in kunnen schakelen. Die gaanndan eea in kaart brengen etc.
Huisarts en sociaal wijkteam van de gemeente. En dat zal haar zeker een eigen bijdrage kosten, maar er wordt gekeken naar haar inkomen en eigen bijdrage lijkt me wenselijker dan niet kunnen eten en je huis vol hondenpoep.... Sterkte, hopelijk lukt het om snel passende hulp te regelen voor haar!