Ik zou graag willen dat mijn dochter redelijk snel mee eet met de pot. Maar vanaf wanneer kan dat echt? En hoe pak ik dat aan? Ze krijgt nu nog potjes 6+ en eet dat allemaal met smaak op. Maar als ik haar wil laten mee eten met ons, moet ik dan apart gaan koken voor haar (zonder zout en kruiden ofzo) of mag ze op een bepaalde leeftijd dat wel binnen krijgen? Ik vind het heel lastig, maar ik zou graag willen dat ze al wat meer mee eet met wat wij eten. En hoe doen jullie dat als je wat aparter eet? (denk aan curries, wraps, pasta etc). Pureer je dat dan gewoon of geef je dan wel een potje? Aardappelen, vlees en groente is denk ik het makkelijkste om ook aan haar te geven toch? En pureren jullie puur de groenten, aardappelen en vlees of doe je daar ook nog melk ofzo bij om het wat smeuiiger te maken? Wat een vragen he?
Zout deden we echt pas vanaf een jaar. Groene kruiden vanaf 8 maanden, en wat scherpere kruiden vanaf 9 maanden.. Wij koken zelf zoutvrij, alleen in pakjes enzo zit natuurlijk wel zout. Dus als wij een pakje kregen, dan kreeg mijn zoontje een diepvriesportie, of een aangepaste versie. Je kunt bijvoorbeeld bij pasta: gehakt licht kruiden en samen met groente bakken. Dan haal je een beetje eruit. En maakt de saus voor jezelf af met een pakje. Voor de kleine een schepjes tomatenpuree erbij. Of nog beter, bouw zelf een sausje met ingeblikte tomaten (zoutloos), en lekkere kruiden. Ook lekker voor grote mensen. Met wraps ed gaven we vaak de vulling met een paar stukjes van zo'n deegflap. Curry, chili, echt pittig eten, deden we pas vanaf een jaar. Maar hij at het gelijk zo op, terwijl ik het ook echt flink gekruid vond. Ik moet wel toegeven, dat we het 2e halfjaar wat vaker aardappels-groente-vlees aten. En er lagen ook altijd wel wat restjes in de vriezer. Mijn zoontje wilde de potjes ook niet echt, dus dat was voor ons handiger. Het CB adviseerde een klein klontje boter mee te pureren, daar zitten goede vetten in. Of een beetje jus/kookvocht kan ook.
Hoi, mijn zoontje at mee vanaf 8 maanden. Tussen 6 en 8 maanden gaven we hem gepureerde groente, aardappes etc. Met 8 maanden at hij bijna elke dag gewoon met ons mee. Dus vanaf toen niet meer apart gekookt. Vanaf 6 maanden mogen ze bijna alles eten. Tot 1 jaar kookten we zoutloos en opgepast met kruiden. Verder kan alles. Als we zin hadden in pittig eten dan at hij uit de vriezer (er zit altijd genoeg in).
Is inderdaad ook een idee, gewoon voor haar hapjes uit de vriezer als wij iets eten wat ze niet kan hebben nog. Na een jaar kun je dus ook met de kruiden enzo aan de gang vinden jullie?
groene kruiden kan ook wel eerder. Dingen als peper en chilipoeder kun je beter even mee wachten. Maar niet perse tot het jaar. Mijn zoontje at dat ook prima met 9-10 maanden. En dan steeds iets meer kruiden erin..
Ja hoor, alles eigenlijk. Ook wel gekruid hoor. Alleen zoutloos. Oppassen met kruiden bedoelde ik meer pittige kruiden. Verder hebben we gewoon kruiden gebruikt. Vanaf een jaar hebben wij ook pittige kruiden langzaam geïntroduceerd.
Toen mijn dochter met ons mee ging eten dan kookte ik zoutloos voor haar. Ik kookte gewoon voor ons 3en in een keer maar voor haar haalde ik het er iets eerder uit. Dan kookte ik het met zout nog een paar minuutjes door. Zo was het voor haar afgekoeld als we gingen eten. Ik denk dat zij iets van 8 maanden was toen ze met ons mee ging eten (af en toe dan). Pasta en rijst kreeg ze hier ook vanaf die tijd. Nu kook ik trouwens helemaal zoutloos. Als we er zout door heen willen dan gooien we het op ons bord erover heen De enigste kruiden waar ik altijd voorzichtig mee geweest ben als ze mee at was knofleek en peper.
Ik maak elke dag een groentehapje voor mijn zoontje klaar.. Eigenlijk is het dan net wat ik in huis heb gehaald voor ons zelf.. Voor hem doe ik het dan in een klein pannetje en daarna licht pureren ( ik probeer er nu kleine stukjes in te laten, zodat hij af en toe ook gaat kauwen) Ik doe er altijd een klein beetje zout in en olijfolie.. Ook is hij nu gewend aan soep drinken..Hij drinkt dan vaak met ons mee..(linzensoep, pompoensoep, tomatensoep) Lichte kruiden gaan er nu overigens bij ons wel doorheen..
Hoe geef je de soep? Gewoon vanaf een lepel? Is dat geen geknoei? Ik gebruik voor ons zelf dr. Vogel kruiden op de aardappels, is zout wat je er pas op de bordje op doet. Zo kan ik in één pannetje aardappels koken. Hoor ook wel dat je de aardappels in folie kunt wikkelen en mee kunt koken zodat er geen zout op komt. Over het algemeen kook ik een pan wortels, broccoli, witlof of bloemkool met aardappels en maak zo een aantal porties tegelijk voor in de diepvries. Voeg op aanraden van bureau ook altijd een klontje margarine toe. Als vlees er straks bij moet dan moet ik nog even zien hoe ik dat klaar ga maken. Nu (ruim 6 maanden oud) geef ik af en toe een olvarit potje zodat hij wel wat vlees binnen krijgt.
De soepsoorten die ik opnoemde, bereid ik best dik voor.. Ik doe er meestal ook stukjes brood doorheen, vandaar dat we dan geen geknoei hebben.. Met een lepeltje gaat dit er prima in..
Hier zijn we met ruim 6 maanden begonnen met de bijvoeding, eerst ong 2 weken alleen groenten (zonder iets erbij), toen 2 weken alleen fruit en daarna een tijdje groente (zonder iets erbij) en fruit op een dag. Met ong 10 maanden zijn ze bij ons met de pot mee gaan eten, ze kregen vanaf toen dus gewoon hetzelfde als wij die dag aten. En hadden wij iets wat we eigenlijk nog niet wilden/durfden geven of als wij sla eten (dat lusten ze namelijk - nog - niet), dan kookte we gewoon wat groenten voor ze en konden ze toch lekker en gezond eten en aten wij ook. Vaak dan gewoon een groente die wij ook aten omdat wij bij alles (dus naast de pasta, naast de wraps, naast de curry, naast de frietjes, naast de shoarma, naast de pizza)eigenlijk toch ook groenten koken. Wij hebben het eten vanaf dat we begonnen zijn met de bijvoeding nooit gepureerd of geprakt, maar altijd gewoon in stukken of grof gesneden en dus ook nooit smeuiger hoeven maken ofzo. Ik vind dat dat de smaak van het eten af haalt en ze zo de smaken minder goed leren kennen. Om die rede doen wij ook nooit iets door elkaar, maar gewoon alles apart van elkaar, dus de groenten en de rijst naast elkaar op het bord ipv door elkaar op het bord. Wij koken nooit met zout dus daar nooit geen rekening mee gehouden. Kruiden wel gewoon gebruikt maar soms eerst even wat eruit geschept voor de kindjes en dan pas verder kruiden erbij gedaan. Op deze manier ging en gaat het voor ons helemaal prima !
Mijn meisje heeft eigenlijk vanaf een maand of zes alles gegeten wat wij aten. Ik deed alles door de blender en naarmate ze ouder werd, pureerde ik minder. Om te mengen gebruikte ik bv, maar gewone melk of wat jus kan volgens mij ook wel. We koken altijd zonder zout, dat doen we op het bord er eventueel op. Heel scherpe kruiden deden we wel apart, maar dat eten we zelden. Potjes heb ik alleen gebruikt als we weg waren of als de vriezer leeg was. Mijn man gebruikte het denk ik wel als ik 's avonds werkte... We hebben niet echt een veelvraat, maar ze lust wel alles (behalve worteltjes...)
Wij koken ook nooit met zout, maar ik pak best wel snel iets uit een pot/pakje. Saus voor de pasta, kruiden voor de macaroni, kruiden voor de nasi, saus voor de vis. Vanaf wanneer mogen ze dat? Want dat is eigenlijk de enige reden waarom hij hier nog niet met de pot mee eet...
In principe mogen ze dit allemaal pas na een jaar eten. Maar nu een enkel keertje uit een pak geven is niet erg. Het gaat erom dat ze voor 1 jaar het liefst geen zout krijgen (ivm nieren die het nog niet goed kunnen verwerken). En dat zit nu eenmaal in die kant en klare pakjes.