Wie weet hoe dit zit; Ik zit voor 2/3 in de ziektewet door een gebroken hand Dit is mijn 5de week en ik heb vandaag te horen gekregen dat ik nog 2 weken in het gips moet Over een week heb ik vakantie Mag mijn baas hiervoor de vakantieuren rekenen of hoort hij hierbij nu ook 2/3 ziektewet uren te berekenen en de rest wat ik wel werk daarvoor vakantieuren? Ben niet lid van een bond dus vandaar mijn vraag hier
Jouw vakantie kan prima door gaan met een gebroken hand, dus kan die gewoon opgenomen worden. De werkgever rekent dan ook de volledige dagen daarvoor. Anders zou de vakantie moeten vervallen of moet je via de arbo-arts regelen dat je op vakantie gaat maar geen verlof wordt afgeschreven. (in sommige gevallen kan dat zoals bijvoorbeeld een wintersport en een gebroken voet, maar dan nog zijn daar erg veel regeltjes en krijg je dat niet zo maar voor elkaar.)
De week vakantie gaat over al de normale uren dus als.je 40 uur werkt lever.je.ook dan gewoon 40 uur in
Ligt eraan wat voor werk/branche misschien? Of coulance werkgever? Mijn vader is vorig jaar tijdens de grote vakantie ziek geworden en kreeg alle dagen (3 weken) terug. (Metaal) Moeder enkele jaren geleden ook en kreeg ook alle uren terug (gehandicaptenzorg)
Ja, maar dat is anders, want dan worden ze ziek tijdens de vakantie en hebben ze waarschijnlijk niet meer van de vakantie kunnen genieten. TS kan gewoon van haar vakantie genieten lijkt mij met een gebroken hand, zo niet, dan kan ze werken en haar vakantie later opnemen wanneer ze hersteld is.
ARBEIDSRECHTER.nl: info over vakantierechten | Arbeidsrechter.nl Opbouw en opname van vakantie bij ziekte Voorheen was de opbouw van vakantiedagen bij langdurig zieke werknemers beperkt tot het laatste zes maanden. De wetgeving, die op 1 januari 2012 is ingegaan, zorgt er voor dat werknemers die langdurig ziek zijn recht houden op hetzelfde aantal vakantiedagen als niet-zieke werknemers. Deze wijziging is noodzakelijk geworden door uitspraken van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen. De volledige vakantieopbouw bij ziekte geldt alleen voor de wettelijke vakantiedagen. In een arbeidsovereenkomst of cao kunnen andere afspraken staan over eventuele extra vakantiedagen. Die worden ook wel bovenwettelijke vakantiedagen genoemd. Voor arbeidsongeschikte werknemers die gedeeltelijk hun eigen werk (de bedongen arbeid) kunnen verrichten, zullen bij het opnemen van de minimumvakantie de vakantiedagen voor de gehele arbeidsduur, en niet alleen voor de uren dat er daadwerkelijk arbeid wordt verricht, in mindering gebracht kunnen worden op de minimum vakantieaanspraken. Dit is het gevolg van het vervallen van de beperkte opbouw.
Maar als het goed is staat in de cao van het bedrijf hoe het bij jullie precies is geregeld, er willen nog wel eens uitzonderingen worden gemaakt. Dus misschien kun je die opvragen of opzoeken en kijken of er een uitzondering in staat.
ik ben planner in de zorg en je moet als je beschikbaar bent voor vervangende werkzaamheden je volledige werkweek aan vak uren gebruiken. Ik ben nu 4 van de 24 uur betergemeld en moet 24 vak uren per week in zetten. Als je bijv in het ziekenhuis ligt en echt niet op vakantie kan dan lever je geen vak uren in voor de vakantie die je al gepland had. Vroeger vervielen bij langdurige ziekte je vak uren behalve die van het laatste half jaar ziekte en dat is nu niet meer zo
Ik zit ook in de ziektewet (gedeeltelijk) maar het kost mij mijn normale uren aan vakantie uren. Ik werk nu momenteel 6 uur op een dag maar neem ik vrij dan gaan er gewoon 8 uren van af. Bij mij op het werk zeiden ze dat het met ingang van 1 januari veranderd was. Nou weet ik niet of dat alleen bij ons gelden of dat het iets wettelijk bepaald is.