Hoi meiden, Kreeg van de week in het ziekenhuis een foldertje mee, over donatie van navelstrengbloed. Zijn er hier meiden die dit hebben gedaan? Meer info hierover: Doet u mee aan de opbouw van de publieke navelstrengbloedbank? Door het afstaan van navelstrengbloed geeft u aan uw bevalling een extra dimensie. U helpt een medemens met een ernstige ziekte. Het geven van navelstrengbloed is een kleine moeite en is pijnloos voor moeder en baby. Vergeet niet dat navelstrengbloed normaal gesproken gewoon wordt weggegooid. Uw Gynaecoloog heeft u gevraagd of het navelstrengbloed na de bevalling bij de publieke navelstrengbloedbank mag worden opgeslagen. Hiermee biedt u patiënten, o.a. kinderen met ernstige bloedziekten, zoals leukemie, een kans op genezing. Sinds de jaren 60 worden stamcellen uit het beenmerg van gezonde donoren gebruikt bij de behandeling van leukemie. In de loop van de jaren zijn er naast beenmerg alternatieven gekomen voor stamceldonaties. In 1988 werd de eerste succesvolle transplantatie met stamcellen uit navelstrengbloed verricht. Sindsdien zijn er overal ter wereld Navelstrengbloedbanken opgericht. Bij de publieke navelstrengbloedbank doneer je voor elkaar, voor een ander, maar een ander ook voor jou als jij het nodig hebt. Onmiddellijk na de geboorte van uw baby, nadat de navelstreng is doorgeknipt, wordt het bloed uit de moederkoek via de navelstreng opgevangen. Als de afname is geslaagd, worden enkele buisjes bloed bij u afgenomen. Uw bloed wordt onderzocht op ziekten die via het bloed overgedragen kunnen worden. Indien er bijzonderheden worden gevonden in uw bloed wordt u hiervan op de hoogte gebracht. Als de afname niet is geslaagd, wordt het navelstrengbloed gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Als u daar bezwaar tegen heeft, kunt u dit aangeven op de toestemmingsverklaring. Wilt u meedoen dan kunt u de vragenlijst invullen die u in de folder donatie van navelstrengbloed zit. Deze heeft u gekregen in de foldermap tijdens het intake gesprek bij uw gynaecoloog. De ingevulde vragenlijst kunt u inleveren bij de verpleegkundige tijdens het verpleegkundig spreekuur of bij uw gynaecoloog.
interessant... ik ben benieuwd of ik hierover ook iets te horen krijg. Ik heb in het verleden weleens geinformeerd (via de 9 maandenbeurs -via cryosafe geloof ik) , naar het laten bewaren van navelstreng bloed, voor 'eigen' gebruik. Maar dat was sowieso al erg kostbaar.
Heel erg nobel. Maar ik zit er eigenlijk helemaal niet op te wachten om na een bevalling daarna ook nog eens bloed te moeten geven. Lastig eigenlijk want het is natuurlijk een kleine moeite voor iets heel erg belangrijks.
Wij gaan gebruik maken private opslag, dus echt voor ons kindje, Dat kost ong. E. 1900,- voor 20 jaar opslag incl. afname etc. Is een hoop geld, maar ook meteen een soort van 'verzekering' voor je kind. Tuurlijk gun ik alle andere kinderen ook hun gezondheid, maar wij kiezen dus voor opslag voor ons eigen kind en niet voor publieke opslag. groetjes
Ik doe hier aan mee! Ben ondertussen al zo vaak geprikt, en ik denk dat je na een bevalling dat ene buisje bloed ook niet meer voelt als ze dat afnemen. Daarnaast is het voor een goed doel. Als jouw kindje later leukemie krijgt, vind je het ook fijn dat er mensen zijn die dit gedaan hebben. Daarnaast heeft de kleine er totaal geen last van.
Dit wil ik ook zeker gaan doen! Vind het geweldig om iets te kunnen betekenen op dit gebied en als het geen gedoe is voor zowel mij als m'n kindje, zie ik niet waarom ik dit niet zou doen. Eigen opslag zit ik ook over te denken. Maar wat is dat prijzig.
Wat een goed doel. Kun je dit in alle ziekenhuizen laten doen? Ik heb mijn gynaecoloog er namelijk nog nooit over gehoord. Als het hier kan, wil ik dit wel heel graag doen. Ik word sowieso na de bevalling geprikt i.v.m. schildklier en een paar buisjes meer of minder maakt ook niet uit. Ik vind het een kleine moeite voor een geweldig resultaat.
bij ons in het ziekenhuis hangen er ook sinds een tijdje posters hierover voor meer info kan je mailen naar: info.navelstrengbloedbank@sanquin.nl of bellen naar 071-568 51 70.
Vorige week heb ik i.i.g. niks zien hangen in het ziekenhuis. Ik zal het eens aan mijn gyn vragen en anders naar dit mailadres mailen. Thanx
Ik had nog niet eerder van deze mogelijkheid gehoord of gelezen. Wat ik me afvraag is of je ook mee kan doen als je rhesus negatief bent. Aangezien ze daarvoor ook bloed nodig hebben uit de navelstreng. Groetjes Gwen
Ik denk het wel, het gaat namelijk om de stamcellen uit het bloed. Maar anders zou je het aan je vk/gyn moeten vragen, die weten het precies.
Ja dat kan, ze hebben mij tijdens mijn bevalling (hoezo korte termijn) hiervoor gevraagd dit te willen doen en ik ben rhesus negatief. Ik heb uiteindelijk helaas niet mee kunnen doen omdat ik in bad bevallen ben, maar anders had het gewoon gekund. Ik vond het een kleine moeite en ik hoop dat als ik zoiets nodig heb voor mijn kind iemand anders deze moeite ook heeft willen nemen.
Ja, mijn vrouw was bevallen in het ZH en daar vroegen ze het direct na de bevalling. De kleine heeft er niks van gemerkt. En anders werd de navelstreng met bloed erin toch weggegooid.
Ik had er nog niet eerder van gehoord, maar weet ook niet of ik er wel aan mee zou doen. Waar is de grens van stamcel onderzoek ed? Ik ben daar een beetje huiverig voor eerlijk gezegd.
Wat ik me dan afvraag (naar aanleiding van een topic elders), wordt de navelstreng dan versneld doorgeknipt? Al voordat de aders stoppen met kloppen?
Yukl: dat vraag ik me ook af. Maar als het me gevraagd wordt zal ik het denk ik wel doen. Vind het een mooie manier om wat te doen tegen leukemie.
Bij mij hebben ze het ruim twee jaar geleden bij de eerste ook gevraagd en ik heb het gedaan. Ik moet zeggen dat ik niet het idee had alles nu versneld moest gebeuren en heb er zelf ook weinig van gemerkt. Terwijl ik ons kindje aan het bewonderen was en hij vervolgens werd aangekleed was het al gebeurd. En tsja, als je daarmee het leven van een ander kindje kan redden..... Gr Heel