Ik ben niet zo goed in koken maar probeer zo nu en dan iets zelf te maken. Nu had ik laatst tomatensoep zelf gemaakt en hij smaakte op zich prima maar ik zou hem liever iets romiger/dikker willen hebben. Hoe krijg ik de soep dikker? Ik dacht misschien wat creme fraiche erin maar wist niet of dat werkt? Ik maak de soep als volgt: 750 gram tomaten, 1 ui, 2 tenen knoflook en een klein blikje tomatenpuree, 2 eetlepels kookroom en 2 groentenbouillon blokken. Iemand tips?
Of kook room, of maizena, of creme fraiche... Maar dat laatste maakt het ook wat zurig dus dat moet je willen.
Hoeveel water doe je er dan nog bij? Ik voeg altijd op het laatst pas extra vocht toe, zodat ik eerst een dikke tomatenbrij heb en het daarna pas ga verdunnen tot de gewenste dikte. Het scheelt ook nog wat voor tomaten je gebruikt. Meestal gebruik ik van die lekkere grote trostomaten, die zijn wat vleziger en minder waterig.
Ik doe er vaak ook nog 2 grote winterpenen in. Eventueel zou je i.p.v. winterpeen ook zoete aardappel kunnen gebruiken.
Naast de ui en knoflook doe ik er ook altijd een winterwortel in hele kleine stukjes bij. En idd op het laatst pas extra vocht toevoegen. Beter eerst te dik dan meteen te dun. Succes!
Beetje bloem meebakken met de groentes. De tomaten flink voor bakken dat er wat vocht uit verdampt. Mascarpone of crème fraïche toevoegen. En voeg je nog water toe bij die bouillonblokjes? Want dan kan je dus ook minderen met water. Maizenapapje toevoegen (1 el maizena + 2 el water en met mate toevoegen) Maar persoonlijk zou van mij een soep niet dikker hoeven als de smaak van de soep goed is. Soep mag best dun zijn imo.
Bedankt voor jullie tips. Ik doe er 750 ml water bij. Ik fruit eerst de ui en knoflook, daarna voeg ik de tomaten toe en als dat allemaal gebakken is dan doe ik het water, bouillonblokken en tomatenpuree er door. Ik heb het recept precies opgevolgd maar zou idd ook minder water kunnen toevoegen. Aardappel had mijn moeder het ook al over maar leek me raar haha. Ik ga met jullie tips aan de slag!
Ik gebruik helemaal geen water in tomatensoep. Tomaten (trostomaten, liefst wat groter want dat scheelt werk bij het ontvellen) en bouillonblokjes, that's it. Dan is hij al lekker dik van zichzelf. Aan tafel voegen we nog gemalen kaas toe, je kan er ook bv pesto of room door doen. We maken vaak soep van 4-5 kilo tomaten tegelijk. Als de tomatenstukken in de pan zitten, voeg ik pakweg 1 bouillonblokje per kilo plus 1 blokje extra toe.
Dat lijkt mij heel veel water. Ik denk dat ik hooguit een halve liter water gebruik op ongeveer een kilo tomaten. En dat is eigenlijk alleen om de kippenpoten in te koken, die staan dan net niet helemaal onder, dat water gebruik ik daarna om de tomaten e.d. te koken.
De allesbinders uit de supermarkt zijn vaak op basis van aardappelzetmeel. Dus een aardappel in kleine stukjes doet hetzelfde. Als je de soep maar lang genoeg laat pruttelen vind je niks terug van de aardappel.
Eetlepel bloem met wat water, goed mengen. Soep opwarmen tot kookpunt en dan langzaam, al roerend het bloempapje erin doen. Goed blijven roeren tot de soep mooi gebonden is en de bloem onzichtbaar.
Roux Of wat ik doe; aardappelpuree poeder Of bloem goed oplossen (eventueel beetje boter erbij doen, krijg je ook geen klonten)
Je kan ook de tomaten eerst ontpitten voor je ze gebruikt. Dat sap maakt het heel vloeibaar. Het scheelt ook om roma tomaten te gebruiken, die hebben in verhouding meer vlees dan andere tomaten en wel lekker veel smaak
Zo doe ik het ook. Laagje water en dan de tomaten kapot koken. Staafmixer erin en op smaak maken banaan nooit gehoord. Klinkt goed om te proberen. In welke verhouding doe je dat?