Hoi dames, Wie van jullie is hier werkzaam als ADL assistent? Wat is jullie vooropleiding, jullie exacte taken als ADL assistent, werken jullie volgens rooster, hoe zijn de verdiensten en is het werk zowel lichamelijk als geestelijk zwaar? Alvast bedankt.
Wat is ADL? ik denk als verzorgende aan Algemene Dagelijkse Levensverichtingen. Dus zou denken dat het ondersteunen is bij het dagelijkse leven maw iemand begeleiden met wassen eten en alle dingen die je normaal in het leven doet
Ja Algemeen Dagelijks Levensverichtingen. Ik heb gesolliciteerd op deze functie en het lijkt mij echt een leuke baan! Maar kan er, behalve wat algemene informatie weinig over vinden.
Welk niveau is dat? 1? In de zorg werk je altijd volgens rooster, heb je vrijwel nooit vaste dagen/diensten. Op mijn werk hebben we wel woonassistenten. Misschien is dat hetzelfde... Die verzorgen de maaltijden, geven de bewoners drinken, houden de boodschappen bij, hccp lijsten bijhouden, keuken schoonhouden e.d. In ieder verzorgingshuis of verpleeghuis zal je weer andere taken hebben als woonassistent.
adl is een onderdeel van mijn werkzaamheden (ben pb-er in de gehandicaptenzorg, ooit begonnen als invalkracht en vooral toen veel adl gedaan) het is idd mensen helpen met in/uit bed komen, wassen, aankleden, ook dingen als steunkousen aantrekken, op het toilet helpen. Evt. helpen met eten (opscheppen, brood smeren, snijden evt. voeren etc.) Of het belastend is hangt heel erg af van de doelgroep. Lichamelijke belasting is goed op te vangen met de juiste hulpmiddelen (tilliften, aantrekhulpen voor steunkousen etc) geestelijk, tsja we hebben clienten gehad die niet de makkelijkste persoonlijkheden hadden, dat kan wel pittig zijn, bij anderen is het dan weer gewoon gezellig kletsen tijdens de verzorging. Wij werken onregelmatige diensten en hebben geen vast rooster trouwens (rooster wordt per 2 maanden gemaakt dus je weet wel wat je te wachten staat).
Ik heb gegoogled op adl assistent, maar het is toch anders dan woonassistent. Als ik de functie omschrijving zie dan lijkt het meer werk als helpende.
Ik ben zelf geen adl-assistent, maar het lijkt inderdaad erg op de functie van helpende/zorgassistent. Je hebt dan een zorgopleiding niveau 2 nodig. Je komt dan in fwg 20/ 25 terecht (als je googled op de salarisschalen van bijvoorbeeld VV&T of gehandicaptenzorg, krijg je een indicatie van wat de verdienste zijn). De werkzaamheden zijn zoals hierboven genoemd, het wassen van cliënten, helpen bij de maaltijd, helpen bij toiletgang. Afhankelijk van waar je solliciteert zullen er ook huishoudelijke taken bij horen.
Bedankt! Zal eens op Google kijken. Ik vraag gericht naar een vooropleiding, omdat ik van de drie jaar SPW maar twee jaar heb volbracht. Wel vanaf mijn 16de werkzaam in de thuiszorg en hier voldoende ervaring opgedaan.
Volgens mij kan je zelfs al ADL assistent worden zonder opleiding (althans een paar jaar geleden wel, misschien dat dat nu verandert is....) Ik ken wel een paar mensen die werken als ADL assistent bij Fokus en dat is (bij oproep van de client) de client helpen bij de activiteiten dagelijks leven. Zoals uit bed, wassen, toilet, eten, etc etc....Die mensen wonen dan gewoon zelfstandig in een aangepaste woning en roepen iemand van ADL-er op als er iets gedaan moet worden.
Grappig dat je deze werkgever noemt. Hierbij dus ook gesolliciteerd Ik hoor er binnen nu en 2 weken meer over. Ik hoop het zo! Dit zou een mooie kans zijn om mij verder te ontwikkelen binnen de zorg, zonder diploma's. Het betreft hier namelijk om een scholingscontract.
Ik ben nu bijna een jaar werkzaam bij fokus. Je krijgt 13 dagen scholing en daarmee krijg je een adl certificaat. Is helaas niets waard buiten fokus. Nadat je deze behaald hebt krijg je een vast contract en ga je naar een hogere salaris schaal. Als je begint krijg je hetzelfde bedrag per uur als iedereen ongeacht welke voor opleiding. Zelf werk ik vijftig uur per maand en verdien zonder ort ongeveer 500 euro. Naast taken als wassen aankleden, assisteren bij toiletgang, helpen met voeding krijg je ook te maken met bepaalde medisch technische handelingen. Veel meer dan een helpende in een verzorgingshuis bijvoorbeeld. Van klysma's toedienen tot het uitzuigen en verzorgen van een tracheastoma. Dit leer je allemaal in je inwerkperiode en tijdens de adl opleiding. Lichamelijk en geestelijke is het wat mij betreft te doen. Gebruik je hulpmiddelen en deel ervaringen met collega's. Maar de ene locatie is de andere niet. Wij hebben sinds kort op het project vaste roosters. Ook dit is per project verschillend. Bij welke locatie heb je gesolliciteerd? Ik hoop dat je word aangenomen. Fokus is leuk en net wat anders dan de reguliere gehandicapten zorg. Elke keer is weer een nieuwe uitdaging en je beleeft altijd wel wat. Laat je ons weten hoe het afloopt?
Ik ben zelf niveau 4 maar werkte ( Ik ben nu bewust thuismoeder ) ik veel samen met niveau 1. Ik vind het zwaar belastend werk. Ligt ook wel aan de afdeling waar je werkt maar de minder leuke werkzaamheden zijn dan voor jou zo zie ik het. Er zijn ex collega's die het geweldig vonden maar mijn functie zou het niet zijn. En de zorg betaals sowieso slecht. Maar ik weet dat een ex collega op basis van 24 uur en wisseldiensten rond de 800 a 900 euro per maand verdiende geen vet pot dus. Ik zat met 24 uur op 1500 a 1600 euro. Maar dat is dan niveau 4. Als je meer wilt weten mag je altijd pben!
Ik weet dat er veel verschil zit in salarissen. Jammer is dat en zeker als iedereen zich evenveel inzet. Maar goed, dit is mij bekend. Ik hoop er volgende week meer over te horen. Bedankt voor je informatie!
nou je moet zeker wel een opleiding hebben want helpen met in en uit bed enzz is het met de actieve of passieve lift enzz,, moet je toch maar verstand van hebben en zonder diploma mag je niet met tilliften werken
ben benieuwd of ze daar dus ook werken met een tillift in stoppen want officieel mag je zonder niv 2 diploma niet een tillift bedienen dat zou ik wel vragen want moet je daar wel gebruik van maken en er gebeurt wat ben je zelf verantwoordelijk ! heb het toen helemaal uitgezocht op me vorige werk omdat er onduidelijkheden over onstonden of helpende nou wel of niet met een tillift mogen werken dus vraag wat hun beleid daar over is en merk je dat in de praktijk dat het dus gewoon gedaan wordt en het mag betekent het niet dat het ook verzekeringstechnisch mag tref je het slecht kunnen ze het allemaal verhalen op jou en ben je echt de klos
Je hoeft voor ADL-en bij Fokus inderdaad geen opleiding te hebben. Ik ken de Fokusprojecten van de kant van de client, en weet dat de mentale en fysieke belasting erg verschilt per project. Als het erg druk is, kan het stressvol zijn. En bij sommige zware, erg beperkte clienten kan het fysiek best zwaar zijn; de hulpmiddelen zijn niet altijd perfect geregeld. Gewoon proberen, zou ik zeggen, ik denk dat het erg leuk werk kan zijn. Succes!