Ik kom er niet uit op internet.. mag dat nou wel of niet? Is het voldoende verhit? Heb er zo'n zin in..
Volgens mij worden fatsoenlijke tosti-ijzers, contact-grills etc. behoorlijk heet (flink boven de 100 graden), ik zou dan denken dat de salami dan goed hot hot hot wordt. Op de site van Voedingscentrum zie ik staan: "Neem geen rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees.Verhit rauw vlees door en door. Zo dood je eventuele ziekmakers zoals Toxoplasma gondii.". Ik zie dan ook geen problemen met een heerlijke tosti salami. Mensen zonder tosti-ijzers zouden hem ook nog in een koekepan of in de oven kunnen maken.
Is dat zo?? Zo'n zin in een broodje cervelaat.. maar bij mijn eerste zw zei mijn vk dat het niet mocht??!
Ja, wat ik er over lees kan het wel, kijk maar: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/145943-zwanger-en-salami.html
Als je de salami in de supermarkt uit de koelvakken haalt, kun je dat ook zo wel eten. In mijn belevenis is iets wat ruim twee a drie maand houdbaar is verre van rauw. En kun je het dus in mijn optiek eten. Salami van een italiaan ergens in de italiaanse bergen zou ik dan weer niet doen, dat zal vast echte rauwe salami zijn. Als je het verhit is het al helemaal geen punt meer.
Het tosti-ijzer verhit niet ver genoeg door om listeria te doden iig, dus daarmee tackel je het probleem niet. Het tosti-ijzer is wel heet, maar de salami red de 75graden niet. Dan kun je beter de salami 48uur in de vriezer opbergen als dat je angst is. Of salami uberhaupt een risicoproduct is zijn de meningen over verdeeld en dat moet je dus voor jezelf afwegen.
Als je er zo mee om wil gaan dan moet je je tosti in de oven of pan leggen met een kernthermometer in de salami (let op:niet in het brood!) en dan net zo lang laten liggen tot je salami verhit is tot 75 graden. Temperatuur van je oven maakt niet zoveel uit, het gaat er om dat je salami door en door verhit is tot de sterftemperatuur van listeria (=75graden). Ik vermoed wel dat je dan een vrij krokante tosti hebt ondertussen... Of je salami voorbakken in de pan of oven tot 75 graden en dan pas in een tosti stoppen. Maar nogmaals: aan ieder de keuze of je er zo mee om wil gaan of niet....
Ik ben gewoon heel simpel, als er zoveel twijfel over is eet ik het gewoon niet. Overleef je ook wel weer... Ik ga het risico niet lopen iig. En ja misschien ben ik wel een muts, jammer dan
Hier hetzelfde, bij twijfel nooit. Ik bestel wel een boterham met salami in het ziekenhuis over 6.5 mnd haha
Dan ben jij geen muts hoor. Bij mn zoon was ik ook extreem voorzichtig. Niks mis mee, doen waar jij je op dat moment het beste bij voelt!
Gelukkig is het jou lijf en heeft niemand er last van als jij doet waar jij je goed bij voelt. Ben het helemaal met je eens hoor, die 9mnd op een mensenleven kan ik die paar dingen wel laten staan.
Ik eet het wel af en toe. Gok dat de kans zo enorm klein is... Kijk filet american carpaccio etc natuurlijk niet maar salami of snijworst?
Vireskou doodt listeria niet en listeria kan zich zelfs vermeningvuldigen in het vriesvak. Verhitten werkt wel, mits de interne temperatuur heet genoeg is. Eens!