Tosti met salami

Discussie in 'Gezondheid' gestart door littlemunchkin, 10 jun 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. littlemunchkin

    littlemunchkin Fanatiek lid

    12 mei 2015
    1.811
    1.004
    113
    Ik kom er niet uit op internet.. mag dat nou wel of niet? Is het voldoende verhit?
    Heb er zo'n zin in.. :roflmao:
     
    Enthusia vindt dit leuk.
  2. Enthusia

    Enthusia Niet meer actief

    Volgens mij worden fatsoenlijke tosti-ijzers, contact-grills etc. behoorlijk heet (flink boven de 100 graden), ik zou dan denken dat de salami dan goed hot hot hot wordt.

    Op de site van Voedingscentrum zie ik staan: "Neem geen rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees.Verhit rauw vlees door en door. Zo dood je eventuele ziekmakers zoals Toxoplasma gondii.".

    Ik zie dan ook geen problemen met een heerlijke tosti salami. Mensen zonder tosti-ijzers zouden hem ook nog in een koekepan of in de oven kunnen maken.

     
    littlemunchkin vindt dit leuk.
  3. Kris81

    Kris81 Fanatiek lid

    14 mrt 2013
    3.418
    378
    83
    Vrouw
    Het verre Oosten ;)
    Volgens mij is salami sowieso geen probleem, vanwege het zoutgehalte.
     
    kleinepien vindt dit leuk.
  4. littlemunchkin

    littlemunchkin Fanatiek lid

    12 mei 2015
    1.811
    1.004
    113
    Top! Dank jullie wel, ga ik van de week een tosti maken
     
    Enthusia vindt dit leuk.
  5. Meisje93

    Meisje93 VIP lid

    21 mrt 2015
    32.071
    14.402
    113
    Lekker van je tosti gaan genieten dus. :thumup:
     
  6. K00

    K00 Niet meer actief

    Is dat zo?? Zo'n zin in een broodje cervelaat.. maar bij mijn eerste zw zei mijn vk dat het niet mocht??!
     
  7. Kris81

    Kris81 Fanatiek lid

    14 mrt 2013
    3.418
    378
    83
    Vrouw
    Het verre Oosten ;)
  8. siepel

    siepel Actief lid

    15 jun 2010
    417
    206
    43
    Volgens het Voedingscentrum kun je salami en cervelaatworst beter niet eten. Tenzij het verhit is
     
  9. Bubblez

    Bubblez Niet meer actief

    Als je de salami in de supermarkt uit de koelvakken haalt, kun je dat ook zo wel eten. In mijn belevenis is iets wat ruim twee a drie maand houdbaar is verre van rauw. En kun je het dus in mijn optiek eten.
    Salami van een italiaan ergens in de italiaanse bergen zou ik dan weer niet doen, dat zal vast echte rauwe salami zijn.

    Als je het verhit is het al helemaal geen punt meer.
     
    Vrouwke87, Kris81, Elsss en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  10. Littlegirl1989

    Littlegirl1989 Fanatiek lid

    2 aug 2015
    3.090
    2.175
    113
    Het tosti-ijzer verhit niet ver genoeg door om listeria te doden iig, dus daarmee tackel je het probleem niet. Het tosti-ijzer is wel heet, maar de salami red de 75graden niet. Dan kun je beter de salami 48uur in de vriezer opbergen als dat je angst is.

    Of salami uberhaupt een risicoproduct is zijn de meningen over verdeeld en dat moet je dus voor jezelf afwegen.
     
  11. Bumpie

    Bumpie Bekend lid

    28 dec 2015
    864
    523
    93
    Dan is het dus opgelost door het in de oven op 150 graden te laten bakken, die tosti??
     
  12. Littlegirl1989

    Littlegirl1989 Fanatiek lid

    2 aug 2015
    3.090
    2.175
    113
    Als je er zo mee om wil gaan dan moet je je tosti in de oven of pan leggen met een kernthermometer in de salami (let op:niet in het brood!) en dan net zo lang laten liggen tot je salami verhit is tot 75 graden. Temperatuur van je oven maakt niet zoveel uit, het gaat er om dat je salami door en door verhit is tot de sterftemperatuur van listeria (=75graden). Ik vermoed wel dat je dan een vrij krokante tosti hebt ondertussen...

    Of je salami voorbakken in de pan of oven tot 75 graden en dan pas in een tosti stoppen.

    Maar nogmaals: aan ieder de keuze of je er zo mee om wil gaan of niet....
     
  13. spruitjes

    spruitjes Fanatiek lid

    27 sep 2014
    2.900
    1.389
    113
    Ik ben gewoon heel simpel, als er zoveel twijfel over is eet ik het gewoon niet. Overleef je ook wel weer...
    Ik ga het risico niet lopen iig. En ja misschien ben ik wel een muts, jammer dan
     
  14. Eef92

    Eef92 Fanatiek lid

    8 jan 2016
    1.056
    475
    83
    Tosti met salami eet ik gewoon.
    Als je twijfelt zou ik de salami vervangen door ham
     
  15. K00

    K00 Niet meer actief

    Hier hetzelfde, bij twijfel nooit.

    Ik bestel wel een boterham met salami in het ziekenhuis over 6.5 mnd haha
     
  16. Bubblez

    Bubblez Niet meer actief


    Dan ben jij geen muts hoor.

    Bij mn zoon was ik ook extreem voorzichtig. Niks mis mee, doen waar jij je op dat moment het beste bij voelt!
     
    spruitjes vindt dit leuk.
  17. Littlegirl1989

    Littlegirl1989 Fanatiek lid

    2 aug 2015
    3.090
    2.175
    113
    Gelukkig is het jou lijf en heeft niemand er last van als jij doet waar jij je goed bij voelt. Ben het helemaal met je eens hoor, die 9mnd op een mensenleven kan ik die paar dingen wel laten staan.
     
    spruitjes vindt dit leuk.
  18. Vrouwke87

    Vrouwke87 Fanatiek lid

    26 jun 2013
    1.451
    322
    83
    Ik eet het wel af en toe. Gok dat de kans zo enorm klein is...
    Kijk filet american carpaccio etc natuurlijk niet maar salami of snijworst?
     
    kleinepien vindt dit leuk.
  19. Raket78

    Raket78 Fanatiek lid

    7 dec 2011
    3.002
    1.139
    113
    Vrouw
    Canada
    Vireskou doodt listeria niet en listeria kan zich zelfs vermeningvuldigen in het vriesvak. Verhitten werkt wel, mits de interne temperatuur heet genoeg is.

    Eens!
     
  20. Littlegirl1989

    Littlegirl1989 Fanatiek lid

    2 aug 2015
    3.090
    2.175
    113
    Je hebt gelijk, ik ben in de war met toxoplasmose qua vriezer denk ik.
     

Deel Deze Pagina