Ik heb het een hele tijd wel gevraagd, maar dan meer van 'heb je schone handen'. Denk tot ons kindje 3 of 4 maanden was Sommigen zeiden dan ja, en anderen gingen toch even wassen. Als ik zelf met het OV reis was ik altijd mijn handen zodra ik thuis ben, dat vroeg ik van bezoek dus ook om te doen.
Bedankt voor de reacties! En had niet verwacht dat het niet gebruikelijk was eigenlijk! Ja de kraamhulp hamerde er nogal op... Achteraf gezien had ze waarschijnlijk smetvrees, want ze waste ook bijna alles op 60 graden (inclusief een van mijn favoriete vesten die nu kleiner is). Verder vroeg ik een keer aan haar tot wanneer bezoek handen moet wassen en wanneer baby's dan wel weerstand hebben opgebouwd. Toen antwoordde zij dat dit met 4/5 maanden een klein beetje is. Dacht toen al: ja ik ga niet tot die tijd zo moeilijk doen over dat handen wassen! Dus vandaar dat ik het hier eens vroeg, haha.
Onze uk was 5.5 week te vroeg n heeft 10 dagen in het ziekenhuis gelegen.de eerste weken handen wassen k denk 4 weken.niet iedereen kreeg hem pi er niet van om rond te laten gaan.(opa en oma's en broer er schoonzus) Met een verkoudheid les je er niet in. Je moet doen war jullie je zelf prettig bij voelen
Ik denk de eerste 3 weken, maar er stond naast de box een pompje met alcohol. Ze waren 7 weken te vroeg en na 3 weken thuis.. De meeste mensen wassen automatisch nog steeds hun handen, ookal zijn ze nu 11 maanden.
Ik heb er zelfs nog nooit van gehoord, dat je gevraagd kunt worden je handen te wassen. 't Is ook nooit bij me opgekomen om dat bij de kraamvisites van mijn eigen kinderen te vragen. Ze hebben er niets van gekregen hoor. Vind het een beetje hetzelfde als flesspenen en fopspenen uitkoken. Dat doe ik ook niet, alleen de eerste keer voor gebruik. Daarna was ik die dingen gewoon af onder de kraan. Beetje weerstand opbouwen kan geen kwaad!
Niet gevraagd ze deden dat zelf.. Wel heb ik een keer geweigerd bij mijn sv.. Hij had drank op en als een ketter gerookt.(5 min van te voren) Terwijl wij duidelijk hadden gevraagd om het niet te doen!
Dat vind ik ook! Het ging niet eens bewust, maar opeens bedacht ik me dat niemand, buiten sm, vader, sz en zus om, Dafne vast heeft gehad. Wel sta ik ervan te kijken dat niemand het vroeg. Ik dacht dat dat beleid is bij pasgeborenen, haha. Ben het ook niet anders gewend.
Zelfs in het ziekenhuis hebben we daar eigenlijk weinig aan gedacht wel zo nu en dan thuis gevraagd of ze schone handen hadden (als ze bijvoorbeeld met OV of fiets kwamen). Bij rokers vroeg ik overigens het altijd! (Manlief rookt ook en die wast nog steeds z'n handen en gezicht) Ik zei altijd gewoon: wil je soms even knuffelen? (Ja leuk! Kreeg je dan als antwoord), top, was dan even je handen
Bij de oudste alleen in de kraamweek, bij nr2 en nr3 helemaal niet, die hebben grote broers die ook overal aanzitten en daarna heel lief de baby kwamen aaien... Vond het dus onzin.
Ja met OV vind ik het ook wel prettig als mensen hun handen wassen! En fijn te lezen dat we niet de enige zijn die het vragen haha. @februari2012: spenen uitkoken doen we hier wel elke dag (en als de speen bijv is gevallen dan gewoon nog een keer). Wat betreft die weerstand ben ik het niet helemaal met je eens. Weerstand opbouwen is wel goed hoor, maar pasgeboren baby's hebben nog helemaal geen weerstand. Ze kunnen van iets kleins al ziek worden. Uiteindelijk bouwen ze wel weerstand op, maar hier gaat best wel wat tijd overheen. Niet voor niets is het herpesvirus dodelijk voor baby's. Hun lichaam kan tegen zo een virus niet op en dat komt door hun lage weerstand.
Hier moest m'n moeder van de kraamzorg haar handen wassen toen ze m'n zoon voor het eerst een flesje ging geven, zelfs dat vond ik eigenlijk al wat overdreven. Dus nee, hier bezoek ook nooit gevraagd om handen te wassen. Zie er ook het nut niet zo van in.
Herpes virus is iets heel anders dan spenen uitkoken en handen wassen. Een baby van 1 minuut oud heeft steriele darmen. Door vaak en voldoende in aanraking te komen met verschillende soorten bacterien bouw je een eigen darmflora op. Als je die kans niet krijgt door te steriel te werken vergoot je de kans op allergien. De darmflora van een kind/mens met allergie is doorgaans anders, slechter, dan iemand zonder allergie. Een gedeelte van het imuumsysteem is aangeboren en de rest moet opgebouwd worden. Door te weinig gewone bacterien in de buurt van je kindje heb je juist meer kans op problemem dan een ander. Nogmaals het herpes virus is iets totaal anders dan een bacterie. Herpes virus moet je vermijden. Na een toiletbezoek handen wassen, bij bereiding van voedsel handen wassen ect ja. Maar de rest nee.
Bij onze tweede was de richtlijn van de kraamzorg ook gewijzigd van dagelijks uitkoken tot 3 maanden naar dat je spenen en flessen niet meer uit hoefde te koken (behalve voor het eerste gebruik dan). Het kon gewoon in de vaatwasser. Wij hebben nog wel een tijd uitgekookt, want de magnetron sterilisator is makkelijk in gebruik en dan hoefde je ook niet te wachten tot de vaatwasser vol was. Nu nog 1 keer per dag een flesje en inmiddels gewoon in de vaatwasser.
Nooit gevraagd, vond het een beetje overdreven. Wel vond mijn schoonmoeder het nodig steeds haar vinger in de mond van onze oudste te stoppen toen hij net geboren was, daar heb ik wel wat van gezegd, vond dat zo idioot!
Hier nooit gevraagd. Wat hierboven ook al genoemd wordt als ze maar niet met de handen in haar mond zaten. Als je een gezond kindje hebt gekregen vind ik 10 weken ook zeker overdreven. Eigenlijk deze 4-6 weken al. Ik ben het er wel mee eens dat je ze lang niet voor alles kan behoeden en dat ze ook weerstand op moeten bouwen.