Hoi dames Ik ben vandaag 37,2 weken zwanger. Ivm hoge bmi moet ik in het ziekenhuis bevallen, en dat is opzich geen probleem. Echter bij 24 weken 1e gesprek gyn al advies gekregen voor preventief zetten ruggenprik ivm mogelijkheid complicaties gedurende de bevalling. Ik heb tot nog toe een perfecte zwangerschap gehad, nergens last van (en ben buiten zwaar ook nog een oudere moeder, 37jr, via icsi zwanger geworden ivm afwijking schildklier). Mijn eigen gyn heb ik 2x niet gehad, maar een vervanger. Deze dokter heeft me de afgelopen week de spreekwoordelijke mes op mijn keel gezet met de melding: indien u geen ruggenprik wilt, kunt u hier niet bevallen. Ik wil niet preventief gerommel aan mijn lijf als het niet nodig is. omdat de effecten van een ruggenprik ook invloed hebben op zaken na de geboorte zoals een slechtere start voor het kind of mogelijk complicaties met aanleggen en drinken aan de borst. Die laatste 2 zijn voor mij erg van belang. Ik wil graag borstvoeding geven, wie van jullie heeft ervaren dat het lastiger is om na de bevalling met ruggenprik borstvoeding te geven/aanleggen? het wel of niet laten zetten bespreek ik komende week nog met mijn gyn, graag zou ik jullie ervaringen horen over de ruggenprik en complicaties daarvan of misschien geen complicaties.
Geen complicaties met ruggeprik en borstvoeding liep als een speer. Had t trouwens zonder ruggeprik nooit gered , hihi. Zou me er niet te druk om maken en je gewoon goed laten adviseren door gyn en anesthesist...
O en apgar van mijn dochter was 9 9 en 10 dus prima start! Volgende bevalling wil ik weer een ruggeprik!
Ik wou geen pijnstilling maar uiteindelijk in het ziekenhuis beland en toen wou ik wel een ruggenprik. En dat was erg fijn! Geen complicaties verder. Ook de apgarscore van zoon was goed.
Nouja, wat vreemd dat je een preventieve ruggenprik geadviseerd word. Heb je al een afspraak bij de anesthesist gehad? Ik ben ook behoorlijk zwaarlijvig en ben wel 'preventief' van te voren bij de anesthesist geweest. Die heeft een praatje met me gehad en een kort lichamelijk onderzoek gedaan en me het 1 en ander uitgelegd. Hij dacht niet dat het zetten van een ruggenprik een probleem zou zijn bij mij. Als je die preventieve ruggenprik zou krijgen, betekend dat dan ook dat je zo ie zo met pijnstilling bevalt? Of brengen ze van te voren de ruggeprik aan en zetten ze het 'aan' als jij dat nodig hebt? Ikzelf zou er dan geen moeite mee hebben denk ik. Ik dacht ook zonder pijnstilling te bevallen. Zo van : ik kan dat best zelf. Het liep ietsje anders. Pre eclampsie, drie dagen inleiden, de vierde dag aan t infuus met weeenopwekkers, ontsluiting die niet vorderde, dreigende keizersnee, na wat 'trucjes' toch iets meer ontsluiting en een weeenstorm, het bleef maar doorgaan. Omdat ik niet t idee had dit uren vol te houden ( kon geen kant op door infuus en twee lijnen uit mn onderkant) kreeg ik een injectie met pethidine. Dit werkt een aantal uurtjes en gaf verlichting. Uiteindelijk toch gewoon bevallen. Ik zou zeggen, laat je informeren, laat je vertellen wat de risico's zijn, welke keuzes je hebt!
Ik heb zelf gekozen voor een ruggenprik ivm gewenste pijnbestrijding. Ik heb geen overgewicht, dus daar kan ik je niks over vertellen. Maar bij mij verliep het volgens de boekjes. Een goede bevalling en meteen de baby op mijn borst. Ze hielpen me met aanleggen aan de borst terwijl ik op het zelfde moment nog gehecht werd. Geen enkel probleem gehad met de borstvoeding en de kleine man heeft geen last van de prik gehad. Ik kan je dus een positief verhaal vertellen.
waat?? Alweer....hier is recent ook een topic over geweest...lopen jullie misschien bij dezelfde? Ze behoren je mondeling en schriftelijk de mogelijke risico's mee te geven. Anders kan er nooit sprake zijn van een geinformeerde toestemming van een medische behandeling. Ik zou dan ook heel graag van ze horen wat hun motivatie is om preventief een epiduraal te prikken.
Ik weet niet wat je bmi is, maar ik zou mij met hand en tand verzetten als je er 1: niet fijn bij voelt en 2: als je zwangerschap zonder complicaties is geweest. Ik heb ook een hoge bmi (start zwangerschap bmi van 40, nu 37), maar aan mijn lijf geen troep als zij mij niet kunnen overtuigen van de absolute medische noodzaak.
Ik heb een hoge BMI dn er is bij mij geen woord gerept over een preventieve ruggeprik hoor. Ik vind het ook gelul hoor, waarom zou je preventief zo'n ruggeprik moeten hebben dan? Welke complicaties verwachten ze dan. Ik wilde er eentje toen ik het niet meer hield maar was te laag. Maar op geen enkel moment is er getwijfeld door de staf in het ziekenhuis hoor. En ik heb een BMI van 40
Ik heb al een keer eerder een bericht geplaatst hierover en heb in het ziekenhuis geen enkel ander bericht terug gekregen. Hun motivatie is: bij noodzaak kunnen we direct ingrijpen. Echter, de reden waarom ik weer deze vraag stel heeft ook te maken met de periode erna en wat de ervaringen zijn qua aanleggen e.d. Afgelopen week heb ik een erg vervelend gesprek met een andere gyn gehad. Hij had de houding van jij zet de prik en geen discussie. Mijn overtuiging is nog steeds dat ik dit niet preventief wil om de reden van anesthesie makkelijk te maken. Ook heb ik geen 2e gesprek gehad met anesthesie. Daarbij werd er tijdens het gesprek door de gyn gezegd: geen prik is geen bevalling in dit ziekenhuis. Mijn response was dan ook dat ik me bedreigd voelde en geen keus had. dat beaamde hij ook, waardoor ik nog meer door het lint ging. Hij beschuldigde mij ook van niet een arts-patient relatie op te willen bouwen en geen respect voor hem toonde. Verwijt was mijn kant op, beet me ook nog toe dat hij niet helder kreeg waarom ik zo tegen was, terwijl hij geen discussie wilde. Dit heb ik ook aangegeven, ik krijg geen ruimte om aan te geven waarom ik tegen ben. Ik snap dat vanuit medisch oogpunt het veiliger is voor het ziekenhuis om preventief al te laten zetten, zodat er ook meer rust is in een noodsituatie. Aan de andere kant, ik lees ook genoeg onderzoeken dat juist het preventief handelen ook eerder ingegrepen wordt zodat het uiteindelijk een complicatie is. Ik weet nog steeds niet wat het beste is, maar klakkeloos afgaan om wat een arts zegt is niet mijn stijl. Ik wil weten op basis van welke gegevens ze dit willen, en dat krijg ik ook niet helder. Vandaar mijn vraag wat de ervaring is tov de gevolgen voor het kindje, aanleggen, borstvoering geven en algehele ervaring tov verloop. Het is bij mij zo dat ik niet perse de medicatie krijg toegediend, het is preventief, voor het geval dat ik t wel wil of voor het geval er een keizersnede nodig is, maar volgens mij is er dan een spinale versie nodig en niet de epidurale versie. Ook dat krijg ik niet helder. en dan ben ik bijna zover....deze arts heeft mijn laatste weken van zwangerschap behoorlijk verziekt, vandaar ook een officiele klachtenprocedure na mijn bevalling.
Nou, eigenlijk snap ik dat dus niet. Ook een ruggenprik kent risico's, en ik kan nou werkelijk geen enkele reden verzinnen waarom het medisch verantwoord is om dat ding te zetten. Ik had allang aan mijn stutten getrokken en daar weggegaan. Ik weet niet hoe hoog je BMI is, maar ik denk dat ik in ons ziekenhuis toch wel een van de hoogste had. Geen enkele, maar dan ook geen enkele gyn, verloskundige, mensen van de verpleging alsmede de kinderarts hebben ooit over een preventieve ruggenprik gesproken. En ik heb die mensen toch echt wel een paar keer gezien tijdens mijn zwangerschap. Een zwangerschap die overigens fluitend verliep. Geen hoge bloeddruk, geen zwangerschapssuiker, geen andere lichamelijke problemen. Het is dat ik om de twee weken een echo kreeg dat ik wist dat er echt een kind in zat, want ik voelde niets, nada, noppes. Wat is zijn reden om het zetten. Smoesjes over preventief daar heb je niet zoveel aan, laat hem dan maar met concrete voorbeelden komen waarom hij het geoorloofd vind om dat ding preventief te zetten. Zoals gezegd, ik wilde er eentje maar toen was het al te laat ... ontsluiting was al 8 cm. Kun je niet alsnog naar een ander ziekenhuis??
Bij mij precies hetzelfde verhaal. Ik moet ook een preventieve ruggenprik.. Zoals ze het bij mij uitlegden doen ze het omdat ze moeite hebben met zwaardere mensen te prikken en hoe verder je in de bevalling bent hoe lastiger het wordt dus stel dat er dan iets gebeurd en je moet een keizersnede krijgen ofzo, zit er de kans in dat je niet bij de geboorte bent van je eigen kindje. Wat me dus echt het toppunt van worst case scenerio lijkt.. Je hoeft geen medicatie te nemen, ze zetten alleen de naald. De medicatie blijft nog steeds je eigen keuze dus het enige wat ze doen is de naald vast zetten zonder vloeistof.. Dus ik persoonlijk vind het super. Ik hoef me niet druk te maken tijdens de immense pijn over ruggenprikken of ingrepen voor keizersnede.. Ik ben dan helemaal klaar vanaf het begin en wordt het me teveel hoeven ze alleen maar wat vloeistof aan te leggen en klaar.. Super!
Ik zou nu al contact opnemen met klachtencommissie. En als de wiedeweerga een ander ziekenhuis uitkiezen. Sectio kan wel onder epiduraal. ..echter is het ivm de inwerktijd van de medicatie niet mogelijk om dit bij foetale nood te doen. Op deze manier wil je daar toch niet bevallen. ..
Ik snap het probleem niet zo.. zie ik iets over het hoofd? Wat maakt het uit? Het enige is een extra naaldje dat geen effect heeft behalve als je het wil/nodig hebt.. Wat mis ik?
de uitleg die ik kreeg was om het werk van de anesthesist makkelijker te maken. Het spijt me zeer, maar ik ga niet over mijn eigen grenzen heen om het werk voor een ander 'gemakkelijker te maken' omdat hij het dan vervelend vind dat ie niet eerder erbij geroepen is. Ja jammer joh, das je baan. Ik heb niets, maar dan ook helemaal niets met naalden, vrees ervoor en al helemaal in mijn rug. Dat ze er een open verbinding in gaan leggen ter voorkoming dat dat het wellicht nood zou worden. Ik ben tegen medische handelingen die niet of onnodig gedaan worden. dit is er dan ook zo eentje. De mogelijke gevolgen daarvan zit ik ook niet op te wachten, er kleven voor mij nu gewoon teveel nadelen aan. wellicht sta jij er een stuk makkelijker in, ik niet. Ik vind het geen valide reden om iemand zijn werk makkelijker te maken.
Hier bij eerste ruggenprik gehad en bv is mislukt, maar dat kwam meer door de slechte begeleiding en slechte start van zoontje die hij door de remifentanil had. Tip, boek van stefan kleintjes borstvoeding. Echt de moeite waard ook de periode na de kraamtijd !
Ik heb ook weinig met naalden, maar bij de tweede was ik volledig uitgescheurd en gewoon hechten lukte niet dat ik alsnog een ruggenprik moest om te hechten op de OK. Ik dacht alleen : dit kan er nog wel bij. Maar het viel me echt ontzettend mee, je voelde er bijna niks van. Voordeel was voor mij ook dat ik de naalden niet hoefde te zien, anders werd ik gek Maar even terug op je verhaal .... je moet perse een ruggenprik vanwege je zware gewicht ? NOOIT van gehoord !!!! Ik zal eerlijk zijn, ik woog zo een 135 kg toen ik ging bevallen van de eerste. Geen ruggenprik gezien en ook niet gevraagd aan mij. Bevalling was zwaar omdat de weeen niet echt op gang kwamen, maar dat is een andere verhaal. Verder geen problemen gehad eigenlijk. Bij de tweede woog in rond 110 kg en ook daar geen ruggenprik gehad, ook niet gevraagd of wat dan ook. Nu krijg ik een keizersnee en wel een ruggenprik, maar dat is ook iets wat ik met de gyn besloten heb omdat ik de vorige keer helemaal uitgescheurd ben en we de risico niet nemen, ook niet omdat ik hele grote kinderen baar. Maar ik vind toch dat je ook wel wat mee mag beslissen. Ik zie dat je al 37 weken ben, ik snap goed dat je nu niet van de laatste weken kan genieten, maar ik zou gewoon als ik jou was voor de ruggenprik gaan. Ook al ben je er niet mee eens, om nu nog naar een andere ziekenhuis een second opinion te vragen duurt het nog langer. Maar ze hadden je wel op een heel andere manier kunnen behandelen !!!!
Waarom zou je een behandeling ondergaan waar je niet achter staat omdat het tijd kost om naar een ander ziekenhuis te gaan? Naar een ander ziekenhuis gaan is heel snel gedaan hoor...en mochten er problemen zijn kun je klachtencommissie bellen van het zkh en dan krijg je heel snel dingen voor elkaar hoor...of hulp van zorgverzekeraar. Een ruggeprik voor een ingreep (totaalruptuur of sectio) is niet echt te vergelijken met een ruggeprik voor een bevalling. Bij ingrepen krijg je een spinaal, een hele andere locatie waar de naald moet zijn en een heel ander soort naald. Bij een epiduraal moet er namelijk nog een slangetje door de naald heen terwijl er bij een spinaal alleen vloeistof doorheen gaat. Hebben ook andere complicaties en bijwerkingen.
Wat een raar verhaal! Mij is juist door een hoge BMI een ruggenprik afgeraden!! Omdat moeilijk zetten kan zijn en hebben ze mij geadviseerd over andere pijnstilling als ik dit zou willen.