Ik heb vanavond poffertjes gegeten bij een poffertjeskraam (gewoon verse dus) maar sommige waren nog niet helemaal gaar. Ik stond er eigenlijk pas achteraf bij stil dat er natuurlijk in het beslag rauw ei zit.. Is dit schadelijk? Het beslag was nog een beetje nat/papperig. Dus het is niet helemaal goed doorgebakken geweest. Hoeveel kwaad kan dit? Kan ik hierdoor een Listeria besmetting oplopen? Of moet ik me er niet teveel zorgen om maken? Gr Marjolein
Hoi, Listeria kun je krijgen door in contact te komen met kattenuitwerpselen door tuinieren enzo. Of door niet goed gewassen groenten te eten. Of vacuum verpakte gerookte vis. Het enige risico dat je loopt bij het binnenkrijgen van rauw ei is een besmetting met salmonella, maar die kans is heel erg klein. Je kunt hier goed ziek van worden en dat is nooit goed voor het kindje. Maar het is niet zoals bij Listeria en Toxoplasmose dat er vooral risico's voor het kindje zijn. Als je besmet bent met salmonella, zou je dit echt vrij snel ontdekken, je gaat dan heftig ziek worden, braken, diarree ed. Ik zou me hier geen enkele zorgen om maken eerlijk gezegd... Het is echt anders dan wanneer je rauw vlees ed binnenkrijgt.
Rauw ei kan salmonella bevatten, wat voedselvergiftiging kan veroorzaken. Dit is niet gevaarlijk voor de baby, hooguit erg vervelend voor jezelf.
Precies, let op dat je niet uitdroogt door diarree of braken, dan is er niks aan de hand voor de baby. Het is alleen extra vervelend zo ziek te zijn als je zwanger bent. Ik eet gewoon alle dingen die ik normaal ook at met rauw ei. Ik let er niet extra op. Heb nog nooit salmonella gehad dus ik ga er gemakshalve vanuit dat ik dat ook niet ineens wel oploop
Volgens mij klopt dit niet helemaal.. Listeria kán in vacuum verpakte vis, ongewassen/onverhitte groente of in rauwmelkse kazen voorkomen, maar bijvoorbeeld ook in een vies vaatdoekje. Toxoplasmose kán in rauw vlees en kattenuitwerpselen in de kattenbak of in je achtertuin voorkomen. Ik dacht dat een listeriabesmetting zou kunnen resulteren in allerlei afwijkingen bij je kindje en toxoplasmosebesmetting zelfs in een miskraam. Maar wat wel en niet mag tijdens zwangerschap kun je best even bij je vk checken. Ook wat betreft de poffertjes, al denk ik dat je je daar echt geen zorgen over hoeft te maken.
Ik denk dat er sowieso geen probleem is voor wat voor bacterie ook want een beetje "klef" aan de binnenkant van een poffertje hoeft niet te betekenen dat ie niet gaar is hoor! Dat is gewoon het soort beslag.. een poffertje is al bijna gaar als t beslag de plaat raakt wanneer ze omgedraaid worden is t praktisch alleen voor de kleur en wanneer je ze krijgt durf ik te zeggen dat de kans nihil is dat ze niet gaar zijn.. dan moet t wel een hele stomme poffertjeskraam zijn Dus ik denk dat je je niet druk hoeft te maken nee!
En bovendien is de kans nog eens erg groot dat er gebruik wordt gemaakt van gepasteuriseerd ei (uit een pak), dus ik zou me echt geen zorgen maken...
Valt wel mee hoor, zoals al is gezegd. Eet hier wel eens een kommetje cakebeslag met rauw ei dus...hmmmmm
Whahaha dacht dat ik de enige freak was die rauw cakebesag heeeerlijk vind Alleen nu durf ik het niet...kijk er al naar uit om de beslagkom straks weer uit te likken
je brengt me op hele slechte ideeën ik vreet vandaag alles wat los en vast zit....en cakebeslag klinkt echt GODDELIJK het water loopt serieus in mn mond aan de gedachte alleen al