Mijn dochter is 5,5 en dus leerplichtig. Nu is mijn vraag: zijn er mensen met ervaring met 'spijbelen'? Wanneer werd de leerplicht door de school ingeschakeld, etc? Indien overgegaan wordt tot boete wat moest er dan betaalt worden? Ik las ergens dat na 16 klokuren verzuim er door de school melding wordt gemaakt bij de leerplicht. Ter info: 1) het gaat om 3 schooldagen (ma, di, wo). Ze is 1 week vrij (meivakantie) en moet dan 3 dagen naar school en dan weer vrij ivm hemelvaart en de dag na hemelvaart. De school heeft een continu rooster van half 9 tot 2 uur, dus 5,5 uur school per dag. 2) wij zijn geen ouders die graag de regels overtreden. Maar de reden van verzuim is voor ons zwaarwegend genoeg om de regels te 'willen' overtreden mits de consequenties aanvaardbaar zijn Vast bedankt voor het reageren.
Je kan altijd een aanvraag van verlof indienen . Anders kun je boete krijgen die geloof ik best hoog op kan lopen.
Als de reden van verzuim voor jullie zwaarwegend is, kan het best zijn dat de school toestemming geeft voor verlof als je dit gewoon netjes aanvraagt. Net zoals werkende mensen recht hebben op vrije dagen voor bepaalde gebeurtenissen, geldt dit ook voor schoolgaande kinderen. Er staan op internet wel lijstjes wanneer je recht hebt op verlof en daarnaast is er ook nog wel wat ruimte voor overleg op veel scholen. Ik weet niet of het landelijk is, maar als ik zelfs maar 1 dag 'ongeoorloofd verzuim' in ons systeem zet, wordt dit onmiddelijk automatisch doorgezet met leerplicht. Voor zover ik weet, nemen ze dan ook altijd contact op met onze directrice. Of dit ook altijd tot boetes leidt, weet ik om eerlijk te zijn niet. Als een kind bij ons ongeoorloofd afwezig is, geef ik dit door aan de directie en zet ik een 'vinkje' in ons administratieprogramma en verder handelt zij het dan af. Geen idee dus hoe dat verder gaat. De hoogte van de eventuele boete kun je vast terugvinden op internet, dus ik snap niet helemaal wat je bedoelt met consequenties. Bedoel je of de school verder nog iets ermee doet ofzo? Want die kan geen straf opleggen. (En ik denk dat de meeste scholen dat ook niet eens willen. Dat is echt voor leerplicht.) Of je dochter die dagen school wel kan missen, kunnen wij ook niet voor je beoordelen denk ik. De enige conseqentie die je verder zou kunnen meenemen je beslissing, is het signaal dat je afgeeft naar je dochter zelf. Ik weet dat het heel braaf klinkt, maar ik geloof echt dat kinderen meer leven van wat je DOET dan van wat je zegt. Persoonlijk zou ik mijn kind niet graag leren dat je zelf wel mag beslissen of je wel of niet naar school gaat. En dat je je niet aan de regels hoeft te houden als er iets leukers te doen is. Ik zou dus zelf mijn kind niet "illegaal" thuishouden.
Je kunt toch gewoon overleggen met de directie of je kind vrij kan krijgen. Ik kan me heel eerlijk gezegt niet voorstellen dat dat moeilijk gaat. Zijn allemaal van die halve weken die dan spelen, en voor 3 dagen kun je vast verlof krijgen. Volgens mij is de boete best hoog, mijn broer wou dit ook doen voor een week, zouden op verre vakantie maar ze hebben toch van die vakantie af gezien.
Allen dank voor het reageren! Ik denk niet dat verlof aanvragen zal helpen. Hier wordt enkel en alleen volgens het lijstje van zwaarwegende reden verlof verleend en onze reden staat hier niet op, helaas. Dat gaat dus niet werken. Ik heb al voor een ander moment geprobeerd netjes verlof aan te vragen en het is op niets uitgelopen. Mijn gevoel is nu: doe het netjes volgens de regels en je krijgt het niet! En dat is niet alleen mijn ervaring. En het zure is dat er genoeg verhalen zijn waarbij ouders gewoon hun kind afmelden en er gebeurt niets vanuit school. Ik ben dus opzoek naar wanneer overschrijdt je de lijn tussen het niets doen van de school en wanneer de school de leerplicht inschakelt/moet inschakelen. Ik las ergens dat het na 16 klokuren verzuim is maar dat ben ik maar 1 keer tegengekomen. Klopt dit dus? Zoals ik eerder liet doorschemeren voelt het niet goed de boel te bedriegen maar eerlijk vragen werkt ook niet.
Mijn oudste gaat pas over een half jaar naar school, maar op de site van de school staat duidelijk dat bij ieder onterecht verzuim de leerplicht ambtenaar wordt ingeschakeld, dus niet pas na een aantal uren. (Vandaar dat wij een vakantie naar Disney hebben gepland vlak voor hij 5 wordt)
Dat zou ik ook nooit doen, leuk als het kind terugkomt en de juf vraagt: hoe gaat het? weer helemaal beter? Wat moet dat kind dan zeggen? Liegen of ik was helemaal niet ziek, ik ben lekker daar en daar geweest! Wat is trouwens voor jullie zo zwaarwegend terwijl het volgens de regels niet zwaarwegend is?
Als het nergens in de lijst staat, zal het niet zo zwaarwegend zijn. Jammer voor jullie, maar moet je gewoon maar rekening mee houden, dat je kind nu leerplichtig is en uitjes in de vakantie doen.
Er zullen best redenen zijn die zwaarwegend zijn en toch niet op de lijst staan, maar ergens is dit toch ook mijn gevoel. Ik word ook wel nieuwsgierig wat jullie reden is om het toch te verwege, maar ik krijg de indruk dat je het niet hier neer wilt zetten en dat is natuurlijk ook jouw goed recht. Ik snap de reactie niet helemaal dat 'eerlijk vragen geen zin heeft'. Dat is toch ook logisch? Er zijn regels over wanneer kinderen recht hebben op verlof. Als vervolgens scholen massaal voor andere redenen toch vrij gaageven, hadden we net zo goed die regels niet kunnen hebben. Scholen kunnen overigens zelf ook een boete krijgen als ze ongeoorloofd verzuim niet melden. Ziek zijn zou ik echt nooit doen, want dan moet je je kind dus gaan vragen lm te liegen. Ik denk echt dat je dan je eigen opvoeding flink ondermijnt, persoonlijk zou ik dan nog liever een boete betalen. (Hoewel ik blijf vindenn dat ook dat opvoedkundig niet verstandig is.)
Ziekmelden heeft inderdaad niet mijn voorkeur om genoemde reden. De reden van 'vrij' is dat mijn vader 75 jaar wordt. Helaas woont hij niet op een uurtje rijden maar op 9 uur vliegen hier vandaan. Ik vind het zonde om dan 1 week er naar toe te gaan en terug te moeten komen voor die 3 tussenliggende dagen school. Verder zijn een groot deel van de 'leuke' redenen wanneer er wel verlof zou worden bij ons niet van toepassing. Wij zijn niet getrouwd, mijn ouders zijn niet getrouwd, dus huwelijks jubilea zijn er niet. Alle oma's en opa's zijn gepensioneerd. Ik ben enig kind dus geen huwelijk van broers, zussen, etc. Blijft over ziekte en overlijden. Ik vind het jammer dat als jouw individuele zwaarwegende redenen op het lijstje voorkomen je wel vrij krijgt en anders niet. De ene kan dus 10 extra dagen vrij per jaar krijgen en een andere niets. Moest ik even kwijt, maar dat was niet mijn vraag. Aan de andere kant realiseer ik mij helemaal dat 'anderen' het hebben verpest waardoor de regels nu zo zijn. Dank voor de reacties. We gaan verder brainstormen.
Ik heb op de school van mijn dochter ook 1 dag vrij gekregen, omdat mijn moeder 60 wordt en we met z;n allen naar DisneylandParijs gaan...... Zou je het niet toch gewoon netjes aanvragen? Op mijn school krijgen kinderen ook weleens vrij voor dit soort speciale gelegenheden.
Ik zou het gewoon voorstellen hoe je het hierboven beschrijft. Daar zullen ze dan waarschijnlijk heus wel begrip voor hebben Je wil je dochter in ieder geval met een duidelijke reden wat langer van school thuis houden. Van 16 uur heb ik trouwens nooit gehoord, ik heb mijn 3 kinderen een keer thuis gehouden omdat we een overdag wilden rijden naar ons vakantieadres. Daar kreeg ik geen verlof voor (volgens de school was het luxeverzuim) Ik had het overnachtingshotel al geregeld omdat ze elk jaar de dag voor de vakantie vrij hadden. Helaas heeft de school het aan de leerplichtambtenaar doorgegeven en hadden wij een waarschuwing op de mat liggen....
Ik zou het gewoon de school zo voorleggen. Maar ik vind het eerlijk gezegd niet echt een heel belangrijke reden om vrij te krijgen, in de zomervakantie zou je 6 weken achter elkaar kunnen gaan bij wijze van spreken. Dat je vader 75 jaar wordt vind ik geen zwaarwegende reden. Want zo heeft iedereen wel eens wat en heb je constant kinderen die buiten de vakanties op vakantie gaan, kan me voorstellen dat een school dat niet wil. Maar ik kan me ergens wel voorstellen dat een school misschien toch wel vrij wil geven. Je kan het altijd proberen.
succes met het vinden van een oplossing/goedvoelende keuze.. ik kan me je dilemma hélemaal voorstellen!
Hier dat ook eens gevraagd. Antwoord van de directeur: Als je nu zegt dat je je kind meeneemt voor vakantie, dan ben ik verplicht dat te melden. Bij ziekte melden we het pas na de 3e dag. Dus zijn tip voor een eventuele volgende keer: zeg niets tegen mij, want als ik het weet ben ik verplicht het te melden anders is hij strafbaar. Dus gewoon niet komen en na 3 dagen is de school pas verplicht te melden en niet op dag 1.
Antwoord van een schooldirecteur (ik dus): onrechtmatig verzuim (en dat is jouw verzuim) wordt direct gemeld, de boete is 50 per dag als het de eerste keer is. Dit zou voor jullie dus 150 zijn. Maar... Ik zou eerst naar de directeur van de school gaan en verlof aanvragen, als het verlof wordt afgewezen vraag dan een afwijzing op papier met reden. Als je volgens toch gaat, zal de school het melden bij de leerplichtambtenaar. Je krijgt dan een oproep om je te melden, je kunt dan wel aantonen dat je in ieder geval geprobeerd hebt om verlof te krijgen. De regels m.b.t. Verlof (zeker na of tussen vakanties/vrije dagen) zijn fors aangescherpt. Proberen kan altijd en als je de 150 kunt missen calculeer je het in en ga je.
Mooi advies van een school directeur. Maar ik weet dat mijn schoonzus jaren geleden een geld boete kreeg en of en soort halt straf moest uit zitten omdat ze haar kinderen langer mee had genomen naar de begrafenis van hun oma! Snapte de leerplicht wel maar snapte mijn schoon zus ook. We gingen naar Suriname daar betaal je al gauw 1000 euro per retour voor en een Hindoestaan.se begrafenis kan wel drie weken duren met alle ceremonie er bij. Dus waren ze pas na drie weken terug. Zelf heb ik het dacht een keer aan de hand gehad! Weet alleen niet meer waar over dat ging maar de directeur gaf me met een knipoog toestemming. En een keer mijn nichtje ging trouwen maar pas een dag van te voren het verlof aan gevraagd. Omdat haar broertje ook op de zelfde school zat was de trouw kaart voldoende en kreeg binnen een min een krabbel.( heb zeker geluk gehad denk ik)
als je het navraagd en de school er geen probleem van maakt is er niks aan de hand. wij hebben met mei 2 weken vakantie, ik moet zelf ook nog even na vraag doen over een middag vrij (2 uurtjes) 28maart gaan we een lang weekend weg en anders kunnen we pas half 4 vertrekken en dan zijn we er pas savonds , denk niet dat school er een probleem van maakt.