Dat zal het verschil maken. Wel interessant dat het idd voornamelijk stoornissen zijn die aangeboren zijn.
Toch vind ik het ergens wel logisch. Net als dat bij vrouwen de vruchtbaarheid afneemt en de risico's toenemen word de kwaliteit vam de man dus ook minder.
Dat zei ik ook al! Dus de verstoorde of foutbevattende zaadjes overleven langer dan de gezonde of hebben een sterker bevruchtend vermogen. Best wel gek eigenlijk, je zou verwachten dat de natuur dat anders oplost. Mijn man is 45 en nummer twee is onderweg. Gelukkig niks erfelijks id familie dus misschien valt het bij ons wel mee.
@Hooverphonic: het gaat om redelijk zeldzame stoornissen die al weinig voorkomen (maar onder kinderen van oudere vaders iets vaker), dus het zal bij de meeste kinderen niet uitmaken. Maar ik sluit me aan bij Anousje: ik vind het niet gek, en eigenlijk wel goed dat dit eens onderzocht is. Vrouwen weten dat hun vruchtbaarheid afneemt, kans op miskramen en babies met afwijkingen toeneemt over de tijd, maar wat het effect is van een oudere vader wist ik in ieder geval nog niet. Voor mij maakt het weinig uit (alhoewel, vriendlief wordt 40 dit jaar en ik heb een derde nog niet uit mijn hoofd gezet), maar ik heb wel vriendinnen met oudere mannen.
Klinkt logisch...kwaliteit van de sperma zal wel achteruit gaan. Net als de kwaliteit van eicellen...
Maar sperma wordt toch vernieuwd? Eicellen niet, die draag je in principe al je hele leven met je mee. Althans, zo heb ik het ooit begrepen
En Whoppa... daar gaan we weer. Er worden weer causale verbanden gezocht achter een puur correlationeel onderzoek . Ik weet wel zeker dat de onderzoekers in het artikel heel wat voorzichtiger waren in hun speculaties over waarom dit effect gevonden werd. Er zijn namelijk ook nog tal van andere (gedragsmatige) oorzaken denkbaar. Bijvoorbeeld dat gemiddeld genomen de oudere vaders om wat voor redenen dan wat minder betrokken waren in de opvoeding of dat gezinnen met oudere vaders net even wat anders functioneren dan andere gezinnen. Hoe dan ook, alternatieve verklaringen vallen hier niet uit te sluiten, dus laten we iets voorzichtiger zijn met het trekken van conclusies over de biologische aard van het probleem.
Ik meen gehoord te hebben gisteren op het nieuws toen ze die prof interviewden dat met name het verschil bij oudere vaders bij de tweede leg (en dus al jonger kinderen hebben gekregen), aantoonbaar aanwezig was.
Dit stond ook bij ons in de krant, maar dat maakt die vragen van Nana juist extra relevant: het is heel denkbaar dat er juist in gezinsdynamiek en betrokkenheid van de ouder etc. verschillen zijn tussen gezinnen van een eerste leg en een tweede leg. Ik heb niet gelezen dat daarvoor gecorrigeerd is in de resultaten.
Het ging om aangeboren afwijkingen toch ... Verschil in gezin heeft daar dan toch weinig mee te maken en of vaders meer of minder betrokken zijn?
Ja dat is ook weer zo ....maar zal het nieuw aangemaakte sperma dan niet van mindere kwaliteit worden ofzo?
Wat moet dan worden van de jongste oom/tante van Enrique Iglesias? De opa van Enrique werd op 90 jarige leeftijd nog eens papa...
Maar dat is nog steeds geen aantoonbaar bewijs. Kan heel goed dat er bij de tweede leg van alles anders was in het gezin/ gezinssituatie die de stoornissen zouden kunnen verklaren. Blijft slechts correlationeel onderzoek.
Het punt is dat heel veel van de afwijkingen niet volledig aangeboren hoeven te zijn. Veel afwijkingen in de opsomming zijn gedragsmatig en voor heel veel gedragsmatige afwijkingen geldt dat of deze wel of niet tot uitdrukking komen bepaald wordt door een interactie is tussen omgevingsfactoren en het genenpatroon van het kindje. Dit betekent dat bij twee kindjes met dezelfde aanleg deze in het ene omgeving wel tot uitdrukking kan komen en in de andere omgeving niet of veel minder. Om deze reden kun je altijd vraagtekens stellen bij dit soort pure correlationele onderzoeken. Er is namelijk geen enkele mogelijkheid om alle omgevingsfactoren te controleren en er zijn daarnaast goede redenen om aan te nemen dat er verschillen in de omgevingsfactoren bestaan.