Een vraag aan hoogbegaafde mensen hier op zp. Ik werk in het mbo. Nu zijn er volgens mij best wat hoogbegaafde mensen die uiteindelijk op een mbo terecht komen. Qua niveau ver onder hun kunnen en toch zie je dat het dan nog moeizaam gaat. Het leren leren zit er niet in en vaak is de motivatie helemaal weg. Ik kan ze op de standaard manier begeleiden, maar mijn gevoel zegt dat ze andere begeleiding nodig hebben, begeleiding die ik niet voldoende beheers. Althans de benadering niet. Alleen, cursussen in hb begeleiding zijn nooit gericht op mbo'ers. Zou er onder hb'ers behoefte zijn aan leerkrachten die ervaring hebben met hb- begeleiding? Vraagt de manier van begeleiden ook echt wel een andere benadering ? Ik wil dit graag weten omdat ik overweeg om een opleiding talentbegeleiding of SEN te doen. Alvast bedankt voor jullie reacties.
Welke opleiding overweeg je? Misschien kun je eens kijken bij https://www.novilo.nl/ Daarnaast zou je eens een HB-café kunnen bezoeken met een onderwerp dat aansluit bij jouw casus: https://www.ihbv.nl/ Ik denk dat Hb'ers inderdaad gebaat zijn bij een andere benadering. Tenminste, de HB'ers die stuklopen op het regulier onderwijs en daardoor onderpresteren. Ben jij leraar op het MBO of heb je daar een andere functie?
mijn vriend doet werk wat ver onder zijn niveau is, en daardoor dus minder betaald krijgt dan wanneer hij betaald zou worden na kwaliteit en diploma.
Ik denk zeker dat dat nodig is! Ik heb even geteld, maar ik ken 5 a 6 mensen die hb zijn en onder gepresteerd hebben in het onderwijs. 1 is maar gewoon tijdens de middelbare school gestopt omdat de prestatie druk om hem heen te groot werd. De andere werden niet genoeg geprikkeld en zijn van tweetalig onderwijs naar mavo gegaan of van gymnasium naar mavo gezakt en hebben niet eens een studie gedaan. Zijn overigens wel goed terecht gekomen. Ik denk dat jij voor die groep van onschatbare waarde zal zijn.
Ik heb idd gekeken naar de opleiding via Novilo. Dat is ook de enige waarvan ik kan vinden dat die puur op hb gericht zijn. Ik ben docent en coach en geef oa ook studiebegeleidingslessen.
Okee, dus je wil graag zelf bepaalde kennis en vaardigheden opdoen. Anders had je een consultant als Rianne vd Ven kunnen inhuren (sowieso een aanrader!). Leuk dat je dit gaat doen Heb je affiniteiten met HB? Ben je zelf hoogbegaafd? Het begrip hoogbegaafdheid wordt nogal eens herzien. Ik heb laatst een leuk boekje gelezen over de totstandkoming van het Delphi-model: https://bit.ly/2ji0cKU Dat geeft ook wat nuttig inzicht.
Wat goed dat je je daar in wil verdiepen, ik word altijd wat moedeloos als ik lees over speciale groepen/programma’s/begeleiding voor hoogbegaafden, wat 9 op de 10 keer alleen voor VWO ofzo is, met vervolgonderwijs zal het wel net zo zijn. Geloof dat veel mensen toch nog steeds denken dat je hoogbegaafden alleen op een hoog niveau tegenkomt, maar door onderpresteren, leerstoornissen, weet ik wat allemaal is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Misschien kun je op hb-kind forum je vraag stellen, al gaat dat volgens mij niet verder dan dan VO, maar er is ook een hoekje voor mensen die in het onderwijs werken. Wie weet hebben die tips.
Ben zelf niet hoogbegaafd. Mijn jongste dochter werd ooit verdacht van hb, dat is verder nooit getest overigens. Ik heb zowiezo affiniteit met leerlingen die op een of andere manier dreigen uit te vallen. Op dit moment hebben wij een hb student die dreigt uit te vallen en ik vind het lastig om te zien dat wij niet de kennis hebben om hem te begeleiden, waarschijnlijk is zijn vertrouwen in onderwijs ook erg gedaald door eerdere ervaringen. In het verleden hebben we ook studenten gehad waarvan ik vermoed dat ze hb waren. En ook nu zijn er studenten die op vwo begonnen zijn en op het mbo terecht gekomen zijn. Wellicht niet hb, maar vwo'ers denken echt wel anders dan vmbo'ers. En ook zie ik dat ze eerder verveelt zijn. (dat ligt ook deels aan de inrichting van het onderwijs overigens) De kinderen van een vriendin zijn hb, de oudste gaat naar het vmbo waarschijnlijk en dat heeft me ook aan het denken gezet.
Ik ben hoogebegaafd en ben door onderpresteren volledig stukgelopen op het vwo. Van nooit geleerd hebben te leren, tot verlies van motivatie en alle gevolgen van dien. Ik ben toen een MBO 2 opleiding in een jaar gaan doen (de hedendaagse veva), zodat ik daarna door kon stromen naar de krijgsmacht. Ik heb die opleiding met prachtige cijfers afgesloten, wat niet zo gek is met 10 vingers in je neus. Het enige wat het interessant hield, waren de vakken gericht op het militaire aspect en de sportlessen. Inmiddels is dat wel zo'n 14 jaar geleden. Als ik wel voor een langere beroepsopleiding had gekozen, dan was het fijn geweest om het versneld te mogen doen (niv. 4 in 2 jaar bijv) en les te krijgen in het leren an sich. Dat op voorbereiding van het HBO of WO. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Je mag ook PB-en.
Ik denk niet dat ik echt hb ben maar ik wil wel reageren omdat ik niet had geleerd om te leren. Basisschool was appeltje eitje. Daarna havo/vwo gedaan maar door het niet kunnen leren na het 2e jaar naar vmbo-t gegaan. En toen was het "wat doe je hier met zulke cijfers. Je kunt de havo zo ook". Daarna mbo 4... weer te moeilijk. Naar mbo 3.... te makkelijk. Zelfstandig leren lukte niet. Wat in de klas werd behandeld wist ik zo. Maar de rest wat op havo/vwo/mbo4 werd verwacht kon ik niet. Helaas zie ik dat pas achteraf in en is er dus ook nooit wat mee gedaan. Nu bij mijn kinderen zit ik er bovenop op school dat ze ook leren leren. Ik had het leren willen leren maar ik wist niet dat daar het probleem zat. Ik neem het de scholen niet kwalijk maar een goeie studiebegeleider die me had kunnen leren leren was fijn geweest.
Thanks voor jullie reacties. Ik hoor dat er behoefte aan in, dus ik zal me eens verder verdiepen in opleidingen.
Ik ken echt ontzettend veel onderpresteerders. Een aantal die het toch gelukt is om na mavo/vmbo en mbo op te klimmen naar hbo en universiteit, maar ook een groot aantal dat op de middelbare school zo ontzettend vastliep door verveling en frustratie dat het op het mbo ook net wel/net niet ging. Soms door inderdaad nooit geleerd te hebben hoe te leren, maar ook vaak doordat ze gewoon echt geen enkele motivatie meer hadden na alleen maar verveling. Heel goed te horen dat jij je hierin wil verdiepen, daar zullen zeker mensen veel baat bij hebben!
Een vriend van ons heeft les gegeven op een school voor zml-kinderen, en is daarna moeiteloos overgestapt naar een school voor HB-kinderen.
Ik denk dat zo'n opleiding zeker nuttig zal zijn in jouw werkveld, denk wel dat de leerlingen die op mbo zitten en hoogbegaafd zijn zelden getest zijn. Maar denk dat jij heel goed aan kan voelen welke leerlingen die specifieke hulp nodig hebben
Ik ben niet hb. Maar ik heb zonder te leren vmbo en een mbo niv 4 opleiding gedaan. En ik was heel vaak ziek thuis. (Ik ben dyslectisch, vandaar de lage vooropleiding.) Maar als je met de leerling achterkomt, waarom het niet lukt op het mbo. Dan kan je daarmee aan de slag. Ik verwacht als de student altijd zijn huiswerk maakt, en de stof snapt (logisch nadenken) makkelijk door het mbo heen loopt. Echt leren is vaak niet nodig, enkel doorlezen en de logica erin zien. Maar de leraar moet de student wel uitdagen om bij de les te blijven, en niet wegdroomt.
Ik ben het niet met je eens. Niet iedereen heeft alle kennis in huis, op welk niveau dan ook. Ik ben wel hoogbegaafd, maar zet mij bij een technische MBO opleiding en dan zal ik toch echt moeten leren. Ik begrijp heel veel dingen heel snel, omdat ik goed verbanden kan leggen, maar met simpel woordjes stampen faal ik keihard. Ja, er zijn veel mensen die met twee vingers in hun neus een opleiding mee kunnen doen en het halen. Maar die hoeven niet perse hoogbegaafd te zijn.
Was het maar zo eenvoudig. Voor een aantal is een niveau 3 opleiding echt het hoogst haalbare, hoe hard ze ook werken voor een niveau 4 opleiding. Een niveau 3 opleiding is dan ook een goede prestatie voor ze. Soms groeien ze later door (zie je ze ineens terug bij een bbl opleiding ) en soms is het het eindstation, maar als een student daarmee werk heeft dat hij/zij graag doet is dat prima. Even on-topic: voor hb-studenten kan dit frustratie opleveren en mijn doel is om hen een stap verder te helpen. En wellicht werkt de aanpak ook voor studenten die niet hb zijn maar toch vastlopen . Ik hoop als docent , coach met zo'n opleiding tools te krijgen voor een andere benadering.
Geen idee of we hb zijn, maar beiden hebben we zonder al teveel inspanning het vwo en hbo gehaald, alleen heb ik nog steeds niet geleerd om te leren. Zeker op de basisschool destijds was er nul begeleiding, maar gelukkig nooit echt vastgelopen ergens. Bij zoon zie ik dit nu ook, die pakt van alles zelf aan en gaat graag naar school. Dochter daarentegen loopt wel vast; lijkt erg onder te presteren en is niet meer gemotiveerd. Zij wordt binnenkort getest. Maar als ik zie hoe dochter het nu doet en hoe zij binnen 2 jaar is veranderd, dan lijkt me het heel moeilijk om deze leerlingen te begeleiden als ze 10-15 jaar aan het onderpresteren zijn.
Dat is het nu ook, daarom wil ik daar iets mee doen. Ook die studenten hebben recht op de juiste begeleiding en ik ervaar dat het mbo van hb/onderpresteren nog geen kaas gegeten heeft.