In ons nieuwe huis hebben we straks een redelijke tuin en daarin wil ik groenten gaan kweken. Dacht aan kruiden en tomaten, wortels, komkommers, en wat andere geinige makkelijk te houden groenten. Eerst hadden we kippen in de voortuin, die zijn verhuisd naar de achtertuin. Pasgeleden ging ik de voortuin netjes maken, blijken er wortels, tomaten en allerlei kruiden te groeien. Zo moeilijk moet het dus niet zijn... Meer mensen die dit doen? Iemand tips voor een n00b op zelfgroentenkweekgebied? Wat lukt wel en wat niet? Handige sites? Goede groetenbenodigdhedenleveranciers?
Wij hebben dat ook al aardig gedaan. Wat wel en niet lukt verscchilt nogal (Hoeveel energie je erin steekt, hoe netjes je het bijhoudt, wat voor grond het is enz. ) Ik vind aardappelen iig erg leuk! Zijn heel makkelijk, is goed voor je grond en ze zijn super lekker! Ook boontjes/ peultjes, erg leuk en lekker... We hebben ook een kas, maar pas sinds vorig jaar dus daar zijn we nog steeds van alles mee aan het proberen. (iig veel kruiden!) Succes, is erg leuk om te doen, lekker en goedkoop!
Ik lees ook even mee. Wij hebben een gigantisch grote tuin, maar doen er op dit moment nog niks mee (eerst het huis af maken) Wanneer is eigenlijk de beste tijd om hier mee te beginnen? (lijkt mij het voorjaar, maar ik weet het ook niet)
Rond april is een mooie tijd om te starten. (als de vorst uit het land is ) Als je begint zijn sla, radijs, aardbeien, courgette, aardappels, mais...best goed te doen..omdat je snel een maaltijd voor mekaar heb. Voor boontjes en erwten heb je gewoon meer ruimte nodig en meer planten om een maaltijd bij elkaar te krijgen. Voor tomaten en komkomer productief te krijgen heb je wel een kas nodig...heb je een kas kunnen er ook paprika's er in en bacilicum. Ik zet ook wel wat hier en daar wat in me tuintje Gewoon makelijk en lekker 8)
Ik heb een grote volkstuin. Na ijsheiligen (15 mei) kan je de meeste groente wel buiten zaaien. De aardappelen gaan er hier in april al in. Ik heb het moestuinboek van Richard Bird. Daar staan veel dingen in en ook welke tijd je wat moet zaaien.
Hey Female! Gefeli meis! Wat ikheb ervaren is dat een goede voorbereiding het halve werk is, jaja Ik heb de grond hiergoed omgespit en bemest (ehh om LATEN spitten dus he hihi). Dan zijn je plantjes beter bestand tegen ziektes/ongedierte e.d. Zonde en totaal demotiverend als je je oogst weggevreten ofzo ziet worden. Leuk idee, ik ga dit jaar ook weer bezig O ja en een plan is ook handig, uitrekenen wanneer wat klaar is en dan in die grond weer nieuwe zaadjes planten. Dan blijft alles mooi doorgaan en heb je geen hele kale ongebruikte stukken ineens.
Ik heb sinds we verhuisd zijn ook een stuk tuin waar ik wel wat op zou willen verbouwen. Lijkt me lekker! Maar ik ben wat dat betreft helemaal een groentje (hihi) Waar kun je die zaadjes kopen bijvoorbeeld. Misschien een stomme vraag. Het tuincentrum? Is omspitten voldoende om een vruchtbare grond te hebben? Of kan ik beter eerst een laag eraf halen en daar aarde op gooien ofzo? (er zitten nu nog tegels op, maar die gaan weg) Hoe kun je uitrekenen wanneer ze klaar zijn dan? Of staat dat op het zakje van de zaadjes? Aardappelen is inderdaad een leuk idee! En lekker. Hmm die nieuwe aardappelen zijn altijd njummie.
WendyP: Bij het tuincentrum kan je idd zaadzakjes kopen. Bij sommige ook pootaardappelen. Misschien eens een boek halen bij de bieb over moestuin? Kan je zelf een plan opstellen, wat je graag wilt zaaien. En omspitten is wel voldoende. Bij ons gaat de frees er nog een keertje over, dan heb je echt mooie grond.
Alleen omspitten is niet altijd voldoende, als je voedingsarme/verzuurde aarde in je tuin hebt dan zijn je plantjes heel vatbaar en worden ze ook niet zo mooi/groot/lekker. Ik heb hier vorig jar flink omgespit, wat afgevoerd en flink wat zakken (ecologisch) bemeste aarde erin gemieterd en het ging allemaal als een speer! Bovendien als je gezonde (goed bemeste en gevoedde) plantjes hebt zijn ze veel beter bestand tegen ongedierte en ziektes en scheelt je dus in kosten en het milieu om bestrijdingsmiddelen te kopen.