Er komt een duidelijk geluid voor het afschaffen van het eigen risico. Voornaamste reden is dat steeds meer mensen zorg mijden vanwege dat eigen risico. In plaats daarvan pleiten een aantal partijen en organisaties voor het nationaal zorgfonds. Hier doe ik 2 linkjes bij met wat info voor degenen die niet weten waar ik het over heb, maar je kunt ook zelf wat googlen uiteraard https://nationaalzorgfonds.nl/vragen https://medium.com/@larsduursma/hoe-zit-dat-nou-met-het-nationaal-zorgfonds-d798e20e1ef0#.zca6qz5iz Hoe denken jullie hierover?
Komt eigenlijk gewoon neer op het ouderwetse ziekenfonds, lijkt me? Alleen nu wordt iedereen dan daarin gezet en kun je zelf uitbouwen met extra opties ofzo? Hadden ze dit nou gewoon gelijk gedaan toen, had een hoop narigheid en geld gescheeld... ik denk dat het een goede zaak is om mensen die weinig te besteden hebben op deze manier te kunnen voorzien van de juiste zorg. Precies zoals het ten tijde van het ziekenfonds/particulier was.
Mensen mijden idd zorg omdat ze keuzes maken, ik heb het document gezien van paul en toen heeft de mevrouw de keuze gemaakt om niet naar de gyn te gaan, maar wel naar de efteling met de kids en een andere mevrouw ging al naar de specialist en moest een masker voor haar slaapapneu maar heeft dat ding een paar keer opgehad.. onbegrijpelijk, je eigen risico is er toch al aan?? Andere mevrouw heeft haar eigen risico in januari al op en moet elke afspraak 250 euro betalen (wat ik niet begrijp want volgens mij ga je dan ergens heen waar het niet vergoed wordt) Ik vind dat je er best voor kan sparen als je het weet.
Een bezoekje aan de gyn valt tegenwoordig al buiten je eigen risico Je betaald daarvoor een eigen bijdrage dit komt boven op je eigen risico. Niet elke afspraak moet betaald worden maar zo'n betaalcode is vaak maar 3 mnd geldig en na die 3mnd moet je weer opnieuw 250 euro betalen. ( ik heb het zelfde met de KNO arts ) en dit grapje kost bij dus boven op mn eigen risico nog eens 750. Ik ben dus gemiddeld 1000 euro per jaar kwijt boven op de 142 euro die ik al betaal elke maand. Dat is echt een hele hoop geld voor heel veel gezinnen, ( en daar kun je een dagje efteling natuurlijk niet mee vergelijken ) Veel gezinnen hebben niet eens een aanvullende verzekering omdat ze deze niet kunnen bekostigen ( even buiten kijf of het eigen schuld is of niet ) en hebben dus nog hogere kosten. Ik ben dus ook zeer zeker een voorstander van de vorm in de linkjes van Tuc, zodat zorg gewoon weer voor iedereen betaalbaar wordt. ( en ik ga er vanuit dat de zorg ook weer goedkoper wordt gezien mensen niet eeuwen wachten om de stap te nemen naar een arts te gaan waardoor een behandeling duurder kan worden )
Voor mij mag het veranderd worden. Maar wat ik nog erger vind is dat de basis al duur is en dat ze de mensen die al in de schulden zitten dan nog een boete er bovenop gooien! Dan betalen ze letterlijk dubbel. Vraag me echt af waarom dit moet
Ik weet niet of het echt een oplossing zou zijn.. Ik vind het heel erg dat er mensen zijn die het gevoel hebben niet naar een arts te kunnen gaan of daadwerkelijk niet gaan, omdat ze het niet kunnen betalen. Maar de basispakketten uitbreiden? Ik vind zelf dat men best wel mag betalen voor bepaalde zaken. Ziek zijn of gezondsheidsproblemen hebben is zeker geen keuze (meestal dan), maar het hoeft ook niet allemaal vrijwel gratis te zijn verder. Wel moeten er meer mogelijkheden zijn om eventuele extra kosten gespreid te kunnen betalen, dan wel een potje voor mensen die noodzakelijke zorg echt niet kunnen betalen, en daarnaast meer keuzevrijheid en een echte marktwerking wat mij betreft. Met die laatste twee gaan prijzen en extra kosten (eigen bijdragen e.d.) hopelijk wel echt omlaag. En ja er mag zeker gekeken gaan worden naar de winsten die gemaakt worden door o.a. verzekeraars, die zogenaamd terug zouden komen bij de betalers van zorgverzekeringen. Door een nationaal zorgfonds zie ik de zorg niet betaalbaarder worden in zijn totaliteit en op langere termijn zeg maar.
Gynaecoloog valt buiten eigen risico als het ivm zwangerschap is. Anders is het gewoon binnen eigen risico. De betaalcode die jij noemt, ik gok er op dat je de DBC bedoelt? De maximale termijn die deze kan hebben is 180 dagen (ongeveer 4 maanden). Maar zodra jouw eigen risico op is, wordt deze gewoon vergoed vanuit de basisverzekering. Alleen als jouw zorgverzekering geen contract heeft met het ziekenhuis waar jij naartoe gaat moet je nog extra betalen. Als er wel een contract is wordt het gewoon vergoed (ervan uitgaande dat de zorg binnen de basisverzekering valt, dus niet een oorcorrectie). Ik weet dus niet waarom je per keer 250 moet bijbetalen, maar als ik jou was, zou ik mijn verzekering nakijken. Want dit is niet de standaard.
Ik vraag mij af of zoiets in de praktijk werkt. Je krijgt natuurlijk een soort ziekenfonds dat gelijk is aan de basisverzekering die er nu ook al is. En dan hou je de jaarlijkse discussie met welke behandelingen en medicatie er nu wel en niet (meer in mogen). Een zorgverzekering waarbij ze alles gaan vergoeden voor iedereen is gewoon onbetaalbaar. Dus je blijft altijd aanvullende verzekeringen houden, eigen bijdrages en apart betalen voor je tanden etc. Mensen vergelijken het moet het ziekenfonds van vroeger. Maar vergeten dat de zorg gigantisch duur is en alleen maar duurder zal gaan worden in de toekomst. Dat komt mede doordat mensen veel ouder worden dan vroeger, artsen veel meer kunnen en daardoor veel langer doorgaan met tal van behandelingen. En doordat er steeds meer nieuwe behandelingen en medicatie is. Een nieuwe behandeling is vaak vele malen duurder. Ik heb ooit ergens gelezen dat 80% van alle zorgkosten in een mensenleven worden gemaakt in de laatste paar jaar van je leven. In andere landen om ons heen is de zorg soms goedkoper maar betalen mensen meer belasting. Of de zorg is vele malen duurder. Het moet toch ergens vandaan komen??
Mijn verzekering heeft indd contract met het ziekenhuis, het consult wordt vergoed. ( verzekering vergoed de ingreep niet en nee het is geen oorcorrectie ) en ja ik ben aanvullend verzekerd dan val je onder de DBC code, ik twijfelde idd tussen de 3/4 mnd. Gyn idem hoor, en dit was niet zwangerschapsgerelateerd. Heb mn spiraal er laten plaatsen destijds, moest het spiraal betalen en het consult ook.
Dat klopt volgens mij toch ook gewoon? Het is niet zwangerschapgerelateerd en als je eigen risico dan niet op is verbruik je dat dus. Lijkt mij logisch? Of zie ik dat zo krom? Bij de huisarts kan het vaak ook en dan betaal je dus alleen het spiraaltje (tenminste voor zover ik weet ).
Nee dit valt niet onder eigen risico maar onder eigen bijdrage. ( deze komt boven op je eigen risico)
ik vind het een goed plan. waarom zou iemand met een hoog inkomen beter verzekerd zijn dan bijv een bijstandsmoeder? alleen maar omdat ze het kunnen betalen? als ze dan toch bezig zijn laten ze dan ook al die overbetaalde bestuurders aanpakken
Ja dat is absoluut waar....omdat ze het kunnen betalen. Maar dat is en blijft natuurlijk het eeuwige twistpunt...heel veel voorzieningen kunnen steeds vaker alleen door de "rijkere" mensen betaald worden. En als je dat aansnijst krijg je steevast als antwoord: "tja maar wij werken er ook hard voor"....wie zegt dat die bijstandsmoeder dat niet doet?? Ik heb het dus met veel dingen dat ik dat oneerlijk vind en ik zou met dat rechtrekken denk ik verder willen gaan dan de meeste mensen, maar als er 1 ding is waarvan ik vind dat het totaal los van je inkomen zou moeten staan, dan is dat voor mij wel de zorg.
vind ik ook... bijv een simpele tandartsverzekering is voor veel mensen al een luxe terwijl ik vind dat de zorg gewoon een basisbehoefte is. iemand met een goed inkomen heeft net zoveel kans op een slecht gebit dan een bijstandsmoeder.
Ik zou gewoon zeggen net als vroeger: mensen onder een bepaalde inkomensgrens terug in het ziekenfonds. Of zorgfonds en de rest betaald gewoon wat meer. Ik zou het niet erg vinden om wat meer te betalen als daarmee anderen geholpen kunnen worden aan belangrijke gezondsheidsproblemen, waar ze het anders niet zouden doen. Denk dat je daar dan uiteindelijk ook goedkoper mee uit bent, dan als mensen wachten met een bijv. verdachte moedervlek weg te laten halen (omdat je een eigen risico hebt en dus 180 EUR betaald voor het weghalen en het lab onderzoek) en dat het uiteindelijk uitgeroeid tot melanoom. (Ik noem even een zijstraat)
Ik zie dit absoluut niet als een oplossing. Denk wel dat er het een en ander moet veranderen, omdat het onbetaalbaar gaat worden. Overigens krijgen minima al een aanvulling uit een toeslag vanuit de belastingdienst, dus mensen met een hoger inkomen betalen al meer. Ik zie veel meer in het schrappen van lagen (aan managers) en papierwerk in de zorg en het weer terug naar de basis.
Ik ben er nog niet helemaal over uit. De voorstanders hiervan zeggen dat het oneerlijk is dat je gestraft wordt als chronisch zieke door elk jaar je eigen bijdrage te betalen. Maar is het dan wel eerlijk dat we die kosten met zijn allen moeten betalen, ook gezonde mensen? Is het eerlijk dat mensen die bewust en gezond leven, betalen voor mensen die (bewust) ongezond leven en daardoor ziek zijn? kortom: het is lastig. Even voorop gesteld: in het grootst aantal gevallen is ziek zijn geen keuze en ook geen oorzaak/gevolg van een levensstijl. Maar ik vind het eigen risico geen verkeerd iets, het maakt mensen bewust van de zorgkosten. Als ik zie waarvoor sommige mensen soms bij de spoedeisende hulp zitten (kosten een paarhonderd euro tegenover een paar tientjes bij de huisarts), wordt er nog veel te laks omgegaan met de zorgkosten. Ik denk niet dat een nationaal zorgfonds gaat bijdragen aan meer bewustwording hierbij. Daarnaast vind ik het niet verkeerd dat je zelf een bijdrage levert aan je ontvangen zorg. Mensen die het eigen risico echt niet kunnen betalen, mag wel een regeling voor komen. Of een systeem dat het eigen risico bij de premie in zit, en je het terug krijgt als je het niet gebruikt hebt bijvoorbeeld. En ja, als je meer verdient heb je soms meer keuzes, ik betaal bijvoorbeeld meer aan mijn verzekering zodat ik volledig vrije keuzes heb in zorgaanbieders. Maar niet alles hoeft ook gelijk te zijn wat mij betreft, waarom heb ik anders mijn (dure!) studie gevolgd? De basiszorg moet voor iedereen goed toegankelijk zijn, en als er echt schrijnende gevallen zijn waar sprake is van zorg mijden vanwege de kosten moet daarnaar gekeken worden, maar ik denk dat het op grote schaal nog wel mee valt als ik hier in de omgeving kijk (en woon in een erg achtergesteld gebied in Nederland).
En dat is wel iets wat van mij aangepakt mag worden. Voor velen is de tandarts inderdaad duur. Ik heb geen tandartsverzekering omdat mijn gebit gezond is en ik dan die 2 controles beter zelf kan betalen dan een verzekering. Mijn vriend maakt er echter wel dankbaar gebruik van. Maar tandarts is wel iets waarop veel mensen "bezuinigen" dus mag er wel wat gedaan worden aan de kosten van de meest noodzakelijke behandelingen om een gezond gebit te houden.
Maar dan ben je net zo ver als nu, dan loont het dus ook om niet te gaan, omdat je dan een (flink) gedeelte van je premie terugkrijgt.