Hoi Mama's, Volgende week zondag word ik ingeleid , derde kindje. Bij de eerste twee riep ik gelijk " Borstvoeding , neeee niets voor mij". Toch wil ik het nu een kans geven. Dus ben ik er druk over aan het lezen en heb ik vast 3 voedings-bh's aangeschaft. Toch een aantal vraagjes aan de moeders met ervaring. Wat moet ik allemaal in huis hebben om met borstvoeding te beginnen? Ook beval ik in het ziekenhuis waar ze je na de bevalling een uur met rust laten voor het hechten. Word ik daar geholpen want het is immers de eerste keer en ik weet totaal niet wat ik moet doen Ik hoop op wat advies en tips , dankjewel alvast!
Voor in huis heb je niet zoveel nodig Voedingskussen kan, maar hoeft niet ,verder heb je niets nodig voor borstvoeding. Behalve misschien een kolf, voor als je borstvoeding niet meteen goed op gang komt, deze kun je ook huren. Ik ben zelf ook ingeleid en toen is mijn kindje meteen aan de borst gelegd, daar lag ze tijdens het hechten, babies kunnen uitzich zelf naar de borst toe kruipen, maar ik neem aan dat de verpleegkundige je gaat helpen als je hulp nodig hebt? Ik had trouwens dl voor de borst gehouden maar echt drinken deed ze niet, dat kwam pas een dag later. Dus in het ziekenhuis wel meteen kolven, eerst kwam er maar 2 mm uit, en dat is met een spuitje aan dl gegeven. Als het niet meteen lukt, dus zeker niet opgeven
Wat leuk dat je t nu een kans gaat geven! Tis pittig maar heel mooi is mijn ervaring Qua tips, hier wT in mij opkomt -geef bij je vk/gyn aan dat je bv wil geven en hulp wil erbij dan jan ze dat aan ZH -is er een lactatiekundige verbonden aan ZH? Contacteer die -laat kindje zsm bij je leggen en benoem nogmaals dat je bv wil geven -weiger KV tenzij medisch noodzakelijk. KV verstoort gelijk de honger bij de baby, daardoor komt hij/zij minder en dus komt je bv niet op gang. -kolf zsm zodat je baby bv kan krijgen als bijvoeding ipv KV -eet goede vetten: volle producten, noten, avocado -eet en drink veel: je hebt veel ectra vocht nodig en ook extra kalorieen. Drink bij ieder voeding een glas water -koop bepanthen als tepelzalf. Ik begin ontstaat makkelijk kloofjes en goed verzorgen is fijn! -lees mee op het borstvoedingsforum en borstvoeding.com. Veel ervaringen en tips. -bij klachten, hoe klein ook, contacteer de vk of een lactatie kundige. -vraag expliciet een kraamverzorgster met bv ervaring rondom goed aanleggen -voed op verzoek, laat je ukkepuk bepalen en ga mee in t ritme. Hoe meer je voedt hoe beter je voeding op gang komt -ben voorbereid op de regeldagen, lekker in bed, denken, eten, tijdschrift bij je -geniet ervan! Je kleintje grootbrengen met je lichaam, ook na die 9 mnd is mooi -schroom niet om te stoppen als he t niet trekt maar stop ook niet te snel. De eerste 3 maanden vond ik pittig, daarna steeds relaxter! Geniet van je laatste weekje zwanger en succes!!
Het is de bedoeling dat de verpleging je in het ziekenhuis gaat helpen. In de praktijk blijkt echter helaas dat de " hulp" niet altijd even borstvoedingsvriendelijk is. Om een voorbeeld te noemen, het ziekenhuis waar ik bevallen ben, heeft een borstvoedings-certificaat. Maar helaas...bij alle kids kreeg ik de 1e nacht al het voorstel om baby bij me weg te halen, en dan in de nacht een flesje te geven. Echt belachelijk natuurlijk. Informeer dus van te voren even of het mogelijk is dat de lactatiekundige aan je bed komt. Die is naar alle waarschijnlijkheid werkzaam in het ziekenhuis. Voor thuis, ik val in herhaling: Home - NVL | Zeker over borstvoedingNVL | Zeker over borstvoeding Bij twijfel, opstartproblemen, neem contact op. Kijk goed uit voor foute adviezen van CB,VK en HA. Oh ja, zoogcompressen!
Dankjewel voor al jullie tips/adviezen. Daar kan ik wel wat mee Zal het ook direct aangeven in het ziekenhuis en hopelijk lukt het allemaal maar daar gaan we maar van uit. Is een handkolf ook "goed genoeg" trouwens?
Is per persoon en situatie verschillend, ik heb zelf prima genoeg gehad aan een handkolf, maar mn productie kwam snel op gang, ik kolfde heel makkelijk en ik ben thuisblijfmoeder. Dus heb hem weinig nodig gehad. Maar ik heb hem gekregen van een vriendin die er niets mee uit kreeg en wel werkte dus die ging over op elektrisch. Ik zou nog afwachten, als je in de kraamweek een kolf nodig hebt kun je snel genoeg een elektrische huren en anders heb je straks beter zicht op of je een kolf wilt en wat voor een.
Er is al het een en ander genoemd, maar wil je toch nog tips geven. Het is handig om zoogcompressen te halen. En een hemdje met spaghettibandjes dat je omlaag kan trekken als je gaat voeden. Een kolf kan je ook later halen en makkelijk op internet bestellen. Ik werk wel maar heb echt genoeg aan een handkolf. Dat is dus ook persoonlijk. De eerste weken is het vooral ook moeilijk. Probeer dan vol te houden. Je kindje hapt misschien ook niet meteen goed aan. Mijn jongste en derde kindje snapte het pas goed na drie weken. Maar daarna ging het voeden zonder problemen. En ga uit van je eigen gevoel. Ook ziekenhuis en cb weten het niet altijd het beste. Zo heb ik het advies gekregen een borst per voeding te geven. Ik geef er altijd twee, zeker in het begin als het voeden op gang moest komen. Veel succes, spannend hoor nog maar een week.
Wat betreft de kolf, in het ziekenhuis staat de kolf der kolven klaar (ik hoor mijn vriend nog zeggen: ahaaa daar is de campina-machine weer) mocht het nodig zijn om de boel wat extra op gang te helpen. Mocht je thuis nog verder moeten kolven (ga er maar van uit dat dit niet nodig is) dan kan je een kolf huren bij bijvoorbeeld de thuiswinkel. Een handkolf is niet geschikt voor de eerste periode. Als de boel goed loopt, en je een keer de hort op wil (zonder baby) dan is een handkolf prima. Oh inderdaad, succes natuurlijk met inleiden volgende week!
In het begin kan voeden gevoelig zijn, maar het zou niet ècht pijn moeten doen. Als het wel pijn doet, hapt je kindje waarschijnlijk niet goed genoeg. Ze moeten echt een vrij grote hap tepel in de mond nemen. Het mondje moet zo ver mogelijk open. Dit kun je bijvoorbeeld bereiken door je tepel eigenlijk voor het neusje te houden. Dan gaat het mondje mooi wijd open. Ik hielp vaak ook wel stiekem een beetje door het kinnetje met één vinger iets naar beneden te duwen. Als je je kindje laat drinken terwijl er niet goed gehapt is, krijg je kloven en wat wil je vermijden. Maar mocht je ze toch krijgen: ik zweer bij purelan om erop te smeren. Helpt echt grandioos! Verder zou ik je als advies willen geven om naar je kindje te kijken en je niet te veel te laten leiden door schema's en goedbedoelde (maar vaak onwetende) adviezen. Als je kindje tevreden is en voldoende poept en plast, is het goed. De eerste dagen wordt je baby natuurlijk sowieso gewogen, dus aan de hand daarvan kun je het ook nog in de gaten houden. Ik ging bij de oudste na de kraamweek nog wekelijks even wegen bij het inloopspreekuur bij het cb. Bij de jongste voelde ik die behoefte niet meer en vertrouwde ik veel meer op mezelf en op hem. Ik heb veel gehad aan het boek "borstvoeding" van Stefan Kleintjes. Je moet even door het geiten-wollen-sok geneuzel heen. Maar buiten dat is het een heel goed leesbaar boek, met praktische tips. Onze oudste is poliklinisch in het ZH geboren. Wij kwamen dus midden in de nacht als kersverse ouders met de baby thuis. En hadden dus de eerste uren niemand om te helpen. Maar dankzij de informatie in de boek wist ik wel gewoon precies wat ik moest doen; op welke signalen ik moest letten, hoe ik moest aanleggen enzovoorts. Ik voelde me echt heel stoer toen ik voor de eerste keer helemaal zelf m'n baby voedde. Wat al eerder is gezegd: de hulp in het ziekenhuis is zeker niet altijd goed. Ik heb hier op het forum al vaker tenenkrommende verhalen gelezen. En bij de jongste (ingeleid, dus na de bevalling in het ZH gebleven) was mijn eigen ervaring wat dat betreft ook niet positief. Onze jongste is 's nachts geboren en was de eerste ochtend te veel afgekoeld, constateerde de zuster. De verpleging was 's nachts blijkbaar te beroerd geweest om een kruikje voor hem te maken. Dan kun je je wel voorstellen dat je (bij dat ziekenhuis) midden in de nacht ook niet op vakkundige en geduldige begeleiding bij het geven van de eerste borstvoeding hoeft te rekenen. Ik zou dus zorgen dat je vooraf zelf voldoende informatie hebt om het te kunnen, zodat je niet afhankelijk bent van de kunde of welwillendheid van een ander.
Toen ik werd ingeleid werd er van tevoren gevraagd of ik bv of kv zou gaan geven. Toen ik aangaf bv heb ik ook direct aangeven er zoveel mogelijk begeleiding erbij te willen. Overigens heb ik dit ook aan het kraambureau aangegeven, zodat ze iemand konden sturen die er veel ervaring mee heeft. Verder las ik dat de tip van purelan al was gegeven, een echte aanrader! Ik had ook tepelhoedjes in huis, ik heb nogal ingetrokken tepels en mijn ervaring is dat ik daardoor in het begin veel tepelkloven heb, omdat het aanhappen moeilijk gaat. Heb het aan 1 borst enkele dagen gebruikt toen ik na de stuwing zelfs een bloedende tepel had, maar daarna ook niet meer nodig gehad. Kolf zou ik persoonlijk nog niet direct aanschaffen. Ziekenhuis heeft kolf en vaak kan je via het kraambureau ook 1 huren. Daarnaast word geadviseerd om pas vanaf 6 weken te kolven tenzij het niet anders kan. Verder probeer zo relax mogelijk te zijn, in het begin is bv enorm intensief! Maar het word beter en makkelijker. En het is gewoon zo mooi! Ik vind het trouwens ook erg belangrijk dat partner je steunt, ik heb veel aan mijn man gehad. Helpen met aanleggen ed. Ik ben blij dat ik ondanks weer een moeilijke start ik het toch weer heb doorgezet! Als ik zie hoe goed ze op mijn melk groeit geeft dat gewoon een soort van kick!
Een kolf en zoogcompressen ! Geef aan dat je borstvoeding wilt geven het liefst zo snel mogelijk, of zeg het tegen je partner dat die het doorgeeft tijdens de bevalling. Ik dacht dat ze daar rekening mee hielden want je hoort altijd dat ze zeggen "we proberen de baby binnen een uur aan te leggen dat is het beste blabla" nou bij mijn bevalling moet ik er 2uur na de bevalling zelf om vragen ! Dit heeft mij echt een naar gevoel gegeven want ik wou hem zo graag binnen een uur aanleggen, ik dacht dat de verloskundige en verpleegsters ook met deze gedachte werkten, maar niet dus ik had na de bevalling andere dingen aan me hoofd (knuffelen met me baby) en de tijd is zo snel gegaan, tot ik ineens bedacht dat hij aangelegd moest worden. Ik heb toen zelf een verpleegster er bij moeten roepen.