Ik vind de kostenoverweging niet helemaal fair. Huren/ aanschaffen kolfmachine, flesjes moet je toch ook kopen, ellende met borstontsteking en eventuele kosten aan medicatie... tepelhoedjes aanschaffen... dat is mijn ervaring met borstvoeding. Was best een dure periode!
Ik heb nooit flesjes opgewarmd bij E., zij dronk enkel op kamertemp. Ik vond flesjes makkelijker dan bv, het is maar waar je voorstander van bent.
Dat zijn onzekere kosten. Bij flesvoeding weet je zeker dat je het kwijt bent. Ik heb mijn kolf voor paar tientjes van iemand overgenomen en verder geen extra kosten gemaakt.
Daarnaast kun je geld maar een keer uitgeven. Als je echt op je geld moet letten dan is € 75 (wat het hier in de regio al snel kost) gewoon veel geld. Stel het lukt niet ondanks dat consult zul je daarna nog steeds KV moet kopen maar is je geld al uitgegeven. We kunnen nou eenmaal niet in andermans portemonnee kijken.
Ik kan het niet opmaken uit je post. Maar heb je wel BV gegeven? anders vind ik persoonlijk dat je niet kunt oordelen over wat je makkelijker vindt. Ik ben begonnen met bv en rond 4 maanden over op fv. Vond aan beide voor- en nadelen zitten. Ik hoop dit keer langer bv te geven maar kan maar zo dat ik daar tegen de tijd dat hij 4 maanden is weer anders over denk .
Ja, 3 weken. Niet echt spijt dat ik eraan begonnen was, maar had ik het geweten was ik direct met flesvoeding gestart. Het kwam niet goed op gang, moest al direct gaan kolven in het ziekenhuis (weet niet of dat normaal is?), ze hapte niet op de goeie manier aan, ik kon haar niet zomaar op elke manier vasthouden tijdens het voeden door grote borstomvang, ze verslikte zich constant door mijn toeschietreflex, dan moest ik blokvoeden door overproductie en dan had ik niet meer genoeg waardoor ik haar een hele nacht moest aanleggen en dus weer overproductie, ze had ook erge reflux en verborgen reflux, en toen ik besliste te stoppen ben ik ondanks medicatie toch een week erg ziek geweest. Pas nadat we overgingen op antirefluxmelk en medicatie (enkel beide had effect) hadden we een rustige baby en konden we meer dan 3u slapen per dag. We hadden een vroedvrouw die gespecialiseerd was in bv, maar zelfs met haar tips en raad werd het een hel voor mij. Door het (waarschijnlijk goedbedoelde) gepush van de professionals (vroedvrouwen en cb) heb ik het tot 3 weken volgehouden, anders had ik al na een paar dagen opgegeven. Het is misschien psychologisch, maar mijn tepels beginnen direct weer pijn te doen nu ik het terug herleef
Ai dat klinkt niet fijn @Roetje08. Snap dat je fv dan makkelijker vindt. Maar denk niet dat het écht een eerlijke vergelijking is zo . Jouw ervaring is natuurlijk iets heel anders dan als bv “gewoon” goed loopt.
Zelf heb ik 3 kinderen bv gegeven. Mede omdat het erg makkelijk ging. Bij ons wordt er in het zkh een voorlichting gegeven. Merkte tijdens de eerste dat het voor mij heel belangrijk was vertrouwen te krijgen in de borstvoeding. De eerste kraamhulp deed heel gestrest en in het zkh riepen ze ook gelijk kolven. Ik raakte daarvan in de stress, dat hielp mij echt niet om op mijn lijf te vertrouwen. Toen kreeg ik een nieuwe kraamhulp die mij wel het vertrouwen gaf in mijn lijf. Toen liep het als een zonnetje. De tweede keer riepen ze in het geboortecentrum ook weer dat ik moest kolven. Zij (de kraamhulp) zou het wel even manueel doen. Het overkwam me echt. Ik was er achteraf best boos over. Zo wilde ik de bv niet. Daarna heb ik het op mijn eigen manier gedaan, wederom met dezelfde goede kraamhulp als bij de eerste. De derde keer heb ik het zonder kolven gedaan en ging het goed. Voor mij werkt het voor geen meter als het verzorgende personeel om mij heen gaat zitten stressen over de borstvoeding. Ik heb juist behoefte aan positieve ondersteuning en geen getouwtrek aan mijn lijf. Heb dat bij de derde ook bij de kraamzorg organisatie aangegeven. Nu de vierde keer ga ik er weer vol overtuiging voor. Weet niet of je er wat aan hebt... kies waar jij je goed bij voelt. Succes met kiezen!
Ja, natuurlijk, heb gewoon altijd de neiging uit te leggen waarom ik zo vroeg gestopt ben, terwijl ik me er niet voor schaam ofzo. Maar voor mij dus al een done deal dat ik flesjes ga geven Ik hoop dat TS een mooie ervaring mag krijgen met dit nieuwe kleintje
Ik sta er wel heel makkelijk in hoor. Ik heb absoluut geen spijt dat de andere 3 fv hebben gehad en schaam me daar ook niet voor. Daarom zei ik ook al dat ik geen reactie hoefde van 'bv is het beste voor je kind, bla bla' Mijn 3 kinderen zijn kerngezond en bijna bijna nooit ziek, dus ik ben absoluut voorstander van fv. Maar de momenten dat mijn 2e wél aan de borst dronk, vond ik prachtig. En omdat dit de laatste zal zijn, wil ik het heel graag nog 1x proberen. Als het dit keer wel goed gaat, zal ik daar heel blij mee zijn. Maar gaat het niet goed, dan stap ik zonder problemen weer over op de fles. Maar dan kan ik later niet denken 'had ik nou maar'.
Dat vind ik eigenlijk de perfecte instelling. Super als het lukt, geen drama als het niet lukt. Je hebt wel nog even, maar veel succes er mee
Laat ik voorop stellen: met kv worden ze ook wel groot. Ik heb 7 maanden bv gegeven aan mijn zoon. En bij deze baby wil ik het weer proberen. Ik vond het een mooie ervaring. Maar ik was naderhand ook blij toen ik gestopt was. Dat hele nachtvoeden en kolven op het werk etc werd me op een gegeven moment gewoon zwaar. Ik zou zeggen, probeer het gewoon, en als het niet lukt gewoon overgaan op kv. Belangrijk lijkt mij is dat je kunt genieten van je gezin, je nieuwe baby, en welke voeding je ook kiest, jij moet achter je keuze staan.
Wat isk nog wilde zeggen: ik heb bij de jongste 2 1 dag flink gekolft om het op gang te brengen. Daarin wel mijn gevoel gevolgt. Vk wilde aanleggen - kolven - bijvoeden. Ik niet, ik voelde de stuwing komen maar t moest wat sneller voor de baby. Dus wat ik wilde en deed was kolven - baby afgekolfde melk geven - beetje fv na. Na 1 dag echt om de 3u kolven had ik savonds al zo'n productie dat ze weer live konden gaan drinken. Mocht ik nog een baby krijgen wil ik eerder beginnen met kolven, op dag 2 ofzo. Een kolf huren is niet zo duur vond ik, verzekering betaalde grootste deel.
@toch3 in de kraamweek hoef ik sowieso geen kolf te huren. De kraamzorg heeft standaard een kolf in de auto liggen. Dus die zou ik kunnen gebruiken. Maar na de kraamweek zou ik die moeten kopen als ik blijf kolven. Het is namelijk een onwijs fijne kolf, maar geen bekend merk en volgens mij ook niet te huur. Na de 2e heb ik hem gekocht, maar omdat ik dacht nooit meer bv te gaan geven, heb ik hem weggedaan.
Ik begrijp die noodzaak voor een kolf niet zo? Als het goed loopt heb je die niet nodig. Ook niet na een keizersnede. Ik heb drie kinderen gevoed waarvan 1x na een keizersnede en de kolf had ik alleen omdat ik ook weleens ergens heen wilde of wilde slapen. Maar was geen noodzaak. Mijn kolf heb ik ook nog aan een aantal mensen uitgeleend dus was voor hen ook mooi goedkoop.
Ik heb vier kindjes in 3 jaar tijd, zit een tweeling bij. Alle 4 bv. Ik vind het makkelijker, al dat schoonmaken, uitkoken, spullen meenemen. Met de tweeling, de oudsten, kolfde ik naar mijn zin ook teveel. Nam me voor bij de eenlingen niet te doen en was niet nodig gelukkig. Een aspect waar bijna niemand het over heeft, vrouwen die bv gegeven hebben hebben een lager percentage kans op borst, baarmoederhals en eierstokkanker. Los van kindergezondheid vind ik dit voor een moeder ook erg belangrijk!
@Bootcamp babe is voor mij ook absoluut geen noodzaak. En ik doe het ook liever niet. Zeker niet als ik eerst moet kolven en het dan met de fles moet geven. Daar gaat me teveel tijd in zitten en dat ben ik niet van plan. @Champetter Ik heb echt respect voor hoe jij het allemaal doet (wat ik hier op het forum lees). Hoe deed jij dat dan als toen je oudste 2 naar school gingen? Even een korte schets van hoe hier de ochtend is: 6.45 sta ik op. Oudste kleedt zichzelf aan, ik kleedt eerst de middelste aan en vervolgens de jongste. 7.15/7.25 (soms blijf ik iets te lang liggen) zijn we beneden. Dan smeer ik de boterhammen (mijn oudste doet het momenteel steeds vaker zelf), doe ik drinken in en maak ik de tas klaar. Mijn man maakt ‘s morgen de broodtrommel(s) en beker(s) al klaar, dus hoef het alleen maar in de tas te doen. Dan doe ik van de oudste 2 de haren in een staart. 7.55 jassen aan en lopen richting school. Met 4 zal ik eerder moeten opstaan en dat vind ik ook prima. Maar ik kan me nog geen voorstelling maken hoe ik tussendoor ook nog een baby bv moet/kan geven. Mijn ervaring met fv is bijvoorbeeld: tegen 6.00 uur de fles geven en dan pas tegen 9.00 uur weer. Dus als jullie nog tips hebben voor het ochtendritueel dan hoor ik het graag. Ik heb wel besloten dat ik de bv wel ga proberen en zoals ik eerder al zei: als de kraamzorg weg is, heeft mijn man 3 weken vakantie, dus de eerste 4 weken zit ik nog niet met het probleem van naar school brengen. Behalve dan dat ik wel moet zorgen dat mijn oudste (en middelste 2 dagen) klaar zijn voor school. Maar goed...dan kan ik altijd nog hulp vragen aan oma of de buurvrouw.
Je kunt dan ook op 6 uur bv geven. Het is soms, voor zowel fles als borst, ff passen en meten als er oudere kinderen zijn. Mijn dochter moet ook wel eens wachten, dat is echt niet erg. Gebruik die periode dat ye man er is om alles goed op gang te brengen met de baby, dat hdb je echt nodig. Want die eerste 6 weken zijn gewoon zwaar! Er wordt veel geclusterd, ze drinken om de 3 uur minimaal wel, en dan nog de krampjes die een baby sowieso wel gaat hebben.. dat is pittig. Daarna wordt het makkelijker.
@Elsa86, ze waren 3,3 en 1,5 toen nr 4 kwam dus geen school om rekening mee te houden. Maar goed, ze konden alle vier nog niks zelf dus stond ik om half 7 op, gaf de baby de borst. Dan iedereen aankleden, ontbijten, gelijk eruit om brood of boodschapjes te halen en dan naar huis voeden, baby ergens laten slapen en fruit/drinken/ spelen met de groten. Door het weinige leeftijdsverschil deed iedereen nog slaapjes maar niet synchroon. Dat beperkte mijn tijd om eruit te gaan enorm dus ik hield er wel een flink ritme in. Ziekte ed uitgesloten natuurlijk, dan is ‘t overleven met zijn allen. Baby was 11 maand toen de oudste twee naar school gingen. Nummer drie was toen 2,5.