Ondanks dat je niets hoeft uit te geven voor baby uitzet zou ik wel even flink sparen voor jullie kindje er is, een financiële buffer hebben is altijd ideaal. Een grotere uitgave voor jullie kind straks een keer wat van de maandelijkse inkomsten niet lukt, geld voor jullie eigen toekomstige woning, geld voor wanneer jullie die woning hebben en de wasmachine kapot gaat etc.
Als je bij je opa en oma in gaat wonen en dus niet huren. Dat jullie met jullie inkomsten als een gezin worden gezien door de belastingdienst en overige instanties. Dit kan gevolgen hebben voor bijv uitkering van je opa en oma. (Verminderd) Maar ook zorg toeslag en andere toeslagen. Jullie worden dan als 1 gezin gezien en word jullie inkomen als 1 gezien voor instanties. Ook voor jou wat betreft uitkering aanvragen. Ook moeten je opa en oma er rekening mee houden dat alle vaste lasten drastisch omhoog gaan want er komt een compleet gezin bij in wonen. Even een stukje huren gaat niet op. Wil je echt gaan huren zul je ten eerste de gemeente moeten vragen of dat wel mag in dat huis. Of er een a nummer aangevraagd moet worden maar dat verreist ook weer regels. Want dan moet er een eigen meter komen en eigen ketel. Daarbij ook eigen afvalbakken en dergelijke. Het zomaar erbij in wonen kan niet meer. Jullie hebben dan geen recht meer op toeslagen, maar je opa en oma worden op deze manier ook ernstig financieel benadeeld. Dubbele kosten, en alle toeslagen worden herberekend.
Voor wat betreft de toeslagen gaat dit verhaal niet op. Er van uitgaande dat Opa en Oma getrouwd zijn, blijven zij elkaars toeslagpartner. Onderhuurders (zoals in dit geval van hospitahuur) tellen nooit mee als toeslagpartner als er een schriftelijke huurovereenkomst is, dit heeft de belastingdienst uitgesloten. Op het moment dat het kindje geboren is, worden zijzelf en haar vriend ook toeslagpartners van elkaar. Op huurtoeslag kan ze geen aanspraak maken omdat het geen zelfstandige woonruimte betreft. (En omdat ze blijkbaar ook geen huur gaat betalen) Voor eventuele uitkeringen kan het helaas wel invloed hebben. Maar niet voor Oma als zij naast haar pensioen ook AOW ontvangt. De AOW wijzigt weer niet door de nieuwe gezinssamenstelling. Voor hospitahuur hoef je geen akkoord te hebben van de gemeente. Indien er nog een hypothecaire lening rust op het huis van Opa en Oma is het wel noodzakelijk voor deze huurvorm akkoord te vragen van de hypotheekverstrekker. Dit is in beginsel namelijk (vrijwel) altijd uitgesloten in de voorwaarden. De andere optie is om geen hospitahuur toe te passen, maar zich in te laten schrijven als medebewoners. Dit is echter wel risicovoller, bijvoorbeeld in het geval van schulden en daarbij behorende beslagleggingen (van beide kanten). Dus dit is eigenlijk niet aan te raden.
En aanvullend: mocht de woning van Opa en Oma onder een VvE vallen, dienen ze daar ook toestemming van te verkrijgen.
Bedankt!!! Ben er heel erg blij mee. Heb er wel eerlijk in vermeld dat ik zwanger ben en dat vonden ze geen punt.
Super voor je zeg, zekerheid na je stage, gefeliciteerd. Nu lekker genieten he van je kleintje in je buik