Ik heb nog een aanverwant vraagje: wordt avi standaard doorgetoets of alleen bij "opvallende" kinderen?
Mijn ervaring is dat dit school maar ook leerkracht afhankelijk is mits er reden toe is. Mijn zoon is ondanks mijn verzoek nooit avi doorgetoetst ( bij zijn avi niveau staat nog steeds m5 terwijl hij allang avi uit is) Mijn dochter (m3)is bij haar eerste Cito avi gelijk doorgetoetst maar dan alleen tot 2 jaar verder. Verder toetsen had volgens de juf geen zin vanwege haar leeftijd. Bij haar staat dus ook m5.
Hm dat is toch wat vreemd volgens mij? Bij ons lezen ze in duo's die samengesteld worden op basis van avi-niveau. En de schoolbieb ook trouwens.
Volgens mij is het geen doortoetsen in de normale zim van het woord ook. De avi toets is volgens mij zo gemaakt dat je pas stopt als een kind uitvalt. Doortoetsen is met meerdere toetsen doorgaans.
Ik zie het bij avi ook niet als doortoetsen. Je stopt daarbij zodra een kind een tekst op instructie- of frustratieniveau leest (ik weet niet wat het officieel is tot erste instructieniveau of tot frustratieniveau, leest/hoort verschillende dingen).
In principe toets je door tot een kind een niveau niet meer beheerst. Er is eerder gezegd dat je doortoetst tot het hoogste instructieniveau, maar dat is niet zo. Wanneer een kind namelijk bijvoorbeeld m6 haalt en m7 scoort op instructieniveau, betekent dit dat hij of zij daarin nog moet oefenen om het later wel te beheersen. Niet doortoetsen terwijl een kind een AVI toets ( tenzij het op een seconde is) haalt, is naar mijn idee dus 'veeemd'. Wat voor rede wordt er gegeven om dit niet te doen?
Ik lees regelmatig dat er getoetst wordt tot frustratieniveau en dat een kind dat op het hoogste instructieniveau gaat oefenen. Hier op school doen ze dat niet, ze stoppen na de eerste tekst die op instructieniveau wordt gelezen.
Bij mijn dochter heeft dat te maken met haar leeftijd zegt de juf. Ze is in december 6 geworden en de school kan op dit moment nog geen boeken aanbieden van een technisch niveau dat ook bij haar belevingswereld aansluit. Daarbij is ze ook echt net 6. Ze zit op een jenaplanschool en is nu met lezen gekoppeld aan een meisje uit groep 5. Ze zijn vanwege het lage leesniveau bij ons op school net begonnen met Hommel lezen, een nieuwe methode dus ben benieuwd hoe dat uit gaat pakken. Er zit trouwens een meisje in haar klas die precies een jaar ouder is en ook verder is. Zij wordt wel door getoetst om haar te laten versnellen bijv. Maar met lezen ook maar tot 2 jaar verder doorgetoetst.
Hier is dat nog niet zo ver, maar hoe bedoel je in duo's lezen? Twee kinderen naast elkaar met allebei een boek? Of een boek delen?
Hier kwam er begin februari m5 beheersingsniveau uit (als het goed is, dochter zegt dat ze e5 mag lezen en haar kennende klopt dat dan wel). Ze is vijf. Het is inderdaad zoeken naar geschikte boeken, maar tot nog toe lukt het wel (we letten niet meer op het niveau, maar puur op inhoud). Doortoetsen tot frustratieniveau vind ik in haar geval ook niet zo zinvol/nodig.
Ik heb nog wel een lijstje pinguin... Leesbaar qua niveau en geen schokkende onderwerpen. Ik vind het behoorlijk vreemd om daarom maar gewoon niet de toets af te maken. Ik snap wel heel goed wat ze bedoelt qua belevingswereld. Vanaf groep 5.. Beginnen de boeken een andere wending te krijgen. Dingen als "realistisch eng" (inbrekers, kidnappers.. Dingen die daadwerkelijk plaats kunnen vinden in je leven maar op 6-jarige leeftijd fikse nachtmerries kunnen opleveren) En dingen zoals echtscheidingen, eerste zoen, verliefdheid.... Ook niet echt geschikt voor een 6-jarige Maar de boeken zijn er heus... Je moet alleen opletten wat je pakt. Geronimo Stilton is bijvoorbeeld heel goed te lezen met een niveau boven groep 5. (En als ze dat leuk vind... Zijn er heel veel boeken van!) Hier ook een jonge, goede lezer
Houdt ze van spannend? Dan is cowboy roy van marcel van driel wel een aanrader. En Jette Schroder heeft een heel leuk meisjesboek geschreven over Lieke. Een echt meidenboek. En er is een hele serie genaamd "de glitterclub". Roze/paars/glitterig. Pff nahja... Stuur maar een pb anders vervuilen we het topic zo Mijn dochter leest nu sinds kort ook de B-boeken in de bieb (vanaf 9) maar ik check dus wel altijd wat ze leent
Allebei hetzelfde boek en dan om en om lezen. Of "koorlezen".. Dan lees je tegelijk hardop. Hoe erg dochterlief van lezen houdt en hoe verschrikkelijk ze rekenen haat.. Duo-lezen is echt het ALLERstomste wat er is aldus dochterlief.
Lieke heeft ze gelezen, vond ze erg leuk. Glitterclub leest ze, maar die meiden zijn niet echt van haar leeftijd/doen hele andere dingen dan zij, dat maakt het toch een stuk minder interessant. Ik google veel en reserveer dan online, dat werkt goed. Hier deden ze duolezen met groep 5. Omstebeurt in een boek. Kan ivm verhuizing van groep 5 nu helaas niet meer...
Dit lijkt mij ook het meest zinvol. Overigens maak ik zelden mee dat een kind bijvoorbeeld drie keer instructie niveau scoort op opvolgende niveaus. Over het algemeen genomen is het wel beheersing - instructie - frustratie ...
Mja ik heb geopperd dat te doen met iemand uit een hogere klas... De ib-er antwoordde dat het in geval van mijn gup sowieso nogal overbodig is... En van Lieke komt binnenkort het 2e deel uit Hier overigens een dochter die meer houdt van prototyαιpe jongens boeken. Draken, Tovenaars... Als het maar spannend is. En vooral fantasie want dat is wel spannend maar niet eng.
misschien omdat zoontje nog in gr2 zit? weet ik niet. school wil inderdaad minimaal 2 kids op dezelfde nivoo hebben om ze op eigen nivoo te laten werken. de juf mag niet 1 op 1 werken. nou er is dus geen kind op zoontje's niveau.hij doet dan andere dingen. waar de hele klas bij zit. hij leest bijvoorbeeld moppen voor, of een recept voor cake zodat de kids cake bakken etc. dat er geen kind is op zijn nivoo is het probleem. ze willen hem versnellen.